Autor Wątek: Scream Comics  (Przeczytany 1122084 razy)

Offline Lobo

Odp: Scream Comics
« Odpowiedź #5160 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 13:12:36 »
Zgadzam się Ulica Dworcowa jest mega, to nie tylko najlepszy Burma ale chyba najlepszy komiks detektywistyczny jaki czytałem.

Offline tuco

« Odpowiedź #5161 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 17:00:19 »
ja się nie zgadzam: wg mnie niedościgniony tom to nr 1.
Ale za to jeśli chodzi o wchodzenie w tę serię, to bez problemu można od nr 2. Burma to przecież fabuła oparta na książkach - bankowo komiksy nie były robione w kolejności książkowej; akurat nr 2 to być może (dla chronologicznych purystów) nawet i lepszy moment na wskoczenie w serię, tam wiele rzeczy w życiu Burmy się rozpoczyna.

Offline rapr

« Odpowiedź #5162 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 17:40:10 »
Pierwsza część ma moim zdaniem nieco żwawszą dynamikę niż druga. Mimo tego, to druga część jest moim zdaniem faktycznie lepsza. Trzeba się tylko nastawić, że nie jest to pif paf,boom, bęc, ale faktycznie rozwiązywanie zagadki kryminalnej. Co nie znaczy, że akcji nie ma - po prostu nie jest priorytetem

Offline tuco

« Odpowiedź #5163 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 18:16:54 »
Trzeba się tylko nastawić, że nie jest to pif paf,boom, bęc, ale faktycznie rozwiązywanie zagadki kryminalnej. Co nie znaczy, że akcji nie ma - po prostu nie jest priorytetem
no ale ja wcale nie lubię pifpafbom, wręcz przeciwnie, a mimo tego wciąż lepiej wspominam jedynkę.

Offline rapr

« Odpowiedź #5164 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 18:27:10 »
Oba to świetne komiksy :) nie czytałem jeszcze trzeciej i czwartej części, zostawiam sobie "na okazję" :)

Offline Lobo

« Odpowiedź #5165 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 19:52:57 »
Dla mnie 1 najsłabsza z wszystkich czterech dotąd wydanych. Nawet nie pamiętam czemu mi tak średnio podeszła, dawno czytałem. Za to 2 tom Ulica Dworcowa najlepszy, uwielbiam tak zawiłe intrygi.
« Ostatnia zmiana: Wt, 14 Styczeń 2025, 21:40:56 wysłana przez Lobo »

Offline deFranco

« Odpowiedź #5166 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 19:55:16 »
Od wydania ostatniego Burmy zaraz minie 18 miesięcy. I to jest bardzo niepokojące.
Aktualnie zalegamy z 9 tomami. Zapowiada się wydawanie kolejnej serii przez dłuuuugie lata. Przykro.

Z innej beczułki. Właśnie premierę mają długo wyczekiwane "Kroniki czarnego księżyca".
I tu mam zagwozdkę. Lata temu miałem ten tytuł na liście życzeń, ale kiedy zacząłem przeglądać
zagraniczne internety, minka mi zrzedła. Dla przykładu, na BD, rzadko który tytuł ma tak rozstrzeloną
skalę ocen w przyzwoitej ilości.

Średnia 2,92 czyli poniżej przeciętnej. Gość, z którego ocenami i komentarzami od dawna się liczę ocenił 2/5.
Najczęściej czytelnicy zarzucają: za duży chaos, mało czytelna fabuła, mnogość wątków i postaci,
brak logiki (autor sam gubi się we własnej fabule, pisze kolejne tomy jakby nie czytał poprzednich).
Prawdę mówiąc grafika też nie jest jakaś wybitna dla mnie.
Zbieram prawie wszystko co stare, ale tu bardzo się boję.
Jestem ciekaw tutejszych opinii i czekam aż się pojawią.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #5167 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 20:17:24 »
@deFranco gdzieś musiało paść (ale nie pamiętam gdzie), że nowy Burma Tardiego będzie na pewno, a może po prostu na stoisku gadałem z Krzyśkiem. To pojedyncze historie, więc pominiecie kilku tomów nie będzie problemem. I niby taka zagrywka nie wyklucza wydania tych pozostałych tomów, ale jak z Tardim schodzi kiepsko, to bez Tardiego raczej lepiej nie będzie i nie chcą pewnie na to wykładać hajsu z innych tytułów, jeśli na logikę zamiast 8 tomów Burmy bez Tardiego mogliby sfinansować 8 innych mniej popularnych tytułów, które mają szansę na większą siłę przebicia.

Online Sędzia

« Odpowiedź #5168 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 20:21:56 »
Od wydania ostatniego Burmy zaraz minie 18 miesięcy. I to jest bardzo niepokojące.
Aktualnie zalegamy z 9 tomami. Zapowiada się wydawanie kolejnej serii przez dłuuuugie lata. Przykro.

Niekoniecznie, bo w zasadzie to kiedyś była mowa, że będą wydawali tylko tomy Tardiego. Potem coś tam pisali o innych, ale nie ma nic pewnego. Ja kupuję na półkę tylko Tardiego i Mroczne Miasta, ale najwyraźniej mało nas.

Offline Konrad

« Odpowiedź #5169 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 20:27:28 »
Przecież już w październiku pisali, że mają podpisaną umowę na 2 tomy Nestora Burmy:
- tom 5 - pierwszy bez Tardiego - La nuit de St Germain des Prés (72 strony)
https://www.casterman.com/Bande-dessinee/Catalogue/la-nuit-de-st-germain-des-pres/9782203140936
- i ten najnowszy z 2024 stworzony przez Tardiego - Du Rififi à Ménilmontant (192 strony)
https://www.casterman.com/Bande-dessinee/Catalogue/du-rififi-a-menilmontant/9782203276444

https://www.facebook.com/screamcomics/posts/pfbid0L8XKnuWidMEvdvVww3WqZ9Bj1t6mcrZ9gp6zFBabnRqr7a455MgiHjDsMgn8ixsLl

Offline tuco

« Odpowiedź #5170 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 20:28:18 »
Niekoniecznie, bo w zasadzie to kiedyś była mowa, że będą wydawali tylko tomy Tardiego. Potem coś tam pisali o innych, ale nie ma nic pewnego. Ja kupuję na półkę tylko Tardiego i Mroczne Miasta, ale najwyraźniej mało nas.
ja kojarzę taką kwestię: ?Czy dalej ma lecieć Burma bez Tardiego, czy lepiej Tardi bez Burmy?
....ale może mi się śniło....

Online Sędzia

« Odpowiedź #5171 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 20:55:48 »
@tuco - dokładnie

@Konrad - umowa umową, ale dopóki nie wydadzą, to zawsze mogą stwierdzić, że się nie będą w to pchali.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #5172 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 21:18:43 »
"Ulica dworcowa" jest super, niestety pozostałe tomy przy niej wypadają blado. Są bardzo krótkie i fabularnie daleko w tyle.

Kiedyś trochę czytałem o te serii i przyczyną być może jest to, że "Ulica" jest adaptacją pierwszej powieści o Burmie, natomiast pozostałe 3 powstały w oparciu o książki z późniejszego podcyklu "Nowe zagadki Paryża", gdzie zamierzeniem było, aby każda część rozgrywała się w innej dzielnicy tego miasta.

Ten najnowszy tom to z kolei oryginalny scenariusz Tardiego.

Offline vision2001

« Odpowiedź #5173 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 15:10:25 »
Dziś napisali coś takiego (i wszystko okrasili odpowiednimi okładkami):

Kontynuujemy zapowiedzi na 2025.

Dania historyczno-przygodowe z posmakiem słonego morza serwowane z  zupą żółwiową i potrawką z papugi kapitana. 🙂

La Buse - historia Oliviera Levasseura, pirata, wcześniej korsarza Ludwika XIV, narysowana ręką mistrza komiksu marynistycznego czyli Jeana-Yvesa Delitte'a (m.in Blackbird). Dwa tomy w jednym. Mamy nadzieję na premierę w maju.

Kernok, pirat. - Frédéric Brrémaud (m.in. Brindille) w ekstrawaganckiej, a zarazem wiernej adaptacji powieści Eugène'a Sue, opublikowanej w 1830 roku; Z rysunkami Alessandro Corbettiniego, młodego wirtuoza kreski, zachwycającego mistrzowskimi planszami, na których pełno detali wykraczających poza ocean i świat piractwa. Premiera kwiecień.

Jeronimus - czyli prawdziwa historia buntu na pokładzie żaglowca Batavia,  statku słynnej Kompanii Holenderskiej Indii Wschodnich pamiętnej nocy 4 czerwca 1629 roku. Christophe Dabitch i Jean-Denis Pendanx kontynuują w niej niesamowitą biografię Jeronimusa, Holendra, który dotknięty nieszczęściem i znajdujący się na skraju ruiny, próbuje odbudować swoje życie płynąc do Indii Zachodnich. Integral powinien ukazać w drugiej połowie roku.

Mamy coś o Francuzach, mamy o Holendrach, pora więc na królową mórz Royal Navy; James Cook, czyli fascynująca opowieść o jednym z najwybitniejszych brytyjskich żeglarzy i odkrywców, tym razem w historii poświęconej eksploaracji oceanów i mórz południowej półkuli. Premiera: druga połówka roku.

I słów kilka o klasykach komiksu planowanych na 2025.

Jacques Tardi: zapowiadany i opóźniony INTEGRAL MANCHETTE-TARDI, czyli klasyka kryminału noir z rysunkami mistrza. Zgodnie z obietnicą wydamy pierwszy nienarysowany przez Tardiego album NESTOR BURMA: LA NUIT DE SAINT-GERMAIN-DES-PRES (formalnie tom 5).  I trzymamy kciuki za obietnice składane przez fanów Mistrza, że chcą i kupią. 🙂 Czy zdążymy z cegłą czyli tomem 14 NESTORA BURMY: DU RIFIFI À MÉNILMONTANT, ostatnim i najświeższym tomem narysowanym przez Tardiego, wyjdzie w praniu. Chcielibyśmy nim zakończyć rok. Ale dużo zależy od tłumaczenia, redakcji, korekty, składu, zatwierdzeń i druku na czas.

François Schuiten: tu przede wszystkim METAMORFOZY stworzone wspólnie z Claudem Renardem,  ale i ARCHIWISTA z serii pobocznej Mrocznych miast. Czy zdążymy z trylogią LES TERRSE CREUSES ? Bardzo byśmy chcieli, ale jeśli nie pod koniec 2025 to na początku 2025 powinna być na rynku.

Guido Crepax ARCHIWA tom 2, głównie zawierać będzie opowiadania z cyklu VALENTINA (m.in Nostalgia, Frau Rosselli und Fraulen Lang, Made in Germany, Andante) , ale poza nim także klasyk WENUS W FUTRZE  czy WSPOMNIENIA CASANOVY. I tu chcielibyśmy z tomem 3 ARCHIWÓW zdążyć w grudniu, ale być może będzie to styczeń. ARCHIWA to po prostu grubas, z mnóstwem tekstu (tłumacze i redaktorki mają co robić) i pracy dla grafika bowiem plansze do najnowszych nie należą i wymagają o wiele więcej czasu przy składzie. Okładka tu pokazana należy do wydania francuskiego i nie sugerujcie się nią.

ANNA MIRALES: ARTBOOK. Czekamy na tłumaczenie. Nie chcemy na nikogo zwalać, ale nie mamy wyjścia. 🙂 Jak dostaniemy, lecimy z redakcją i składem. Czy w końcu uda się zaprosić Anę? Może oba cuda na raz.🙂 Czy będą wznowienia niedostępnych tomów? Piszcie, czy chcecie.

MILO MANARA: Jego SUBLIMER LE REEL już w druku, o zbiorczym wydaniu GULIWERIANY, OCZÓW PANDORY I ZŁOTEGO OSŁA piszemy w poście o wydaniach specjalnych z okazji 10 rocznicy wydawnictwa. Czy będą inne? Zależy od Was. piszcze. Nam podoba się pomysł na zbiorczego BERGMANA.

a dodatkowo wrzucili takie info:

Jak najstarsi górale pamiętają, w tym roku Scream będzie obchodził 10 urodziny. Z tej okazji chcemy wydać 10 tytułów, które w okresie dekady cieszyły się największą popularnością, a które nie są już dostępne na rynku.  Wszystko w powiększonym formacie i ograniczonym nakładzie i ze specjalnymi okładkami.

Pierwszą pozycją będzie podwójne wydanie Żyjącej śmierci, która ukazała się w kolorze jeszcze przed covidowymi czasami i rozeszła się błyskawicznie. Tym razem wydamy ją w wersji kolorowej i czarno-białej (kolekcjonerskiej z rynku francuskiego). Uważamy, że komiks ten zyskuje w wersji mono, a że mocno nawiązuje i do klasyki horroru (którą wydajemy w serii Bessa) jak i klasyki filmowej jak Alien czy Coś, to zdecydowaliśmy, że musi się znaleźć w top 10.

Pozycją 2 będzie potrójny album Milo Manary zawierający 3 opowiadania z portfolio Humano: Guliwerianę, Oczy Pandory i Złotego osła. Wszystkie 3 wydane oddzielnie już dawno wyprzedane, wielu nowych czytelników przez te lata dołączyło, więc sądzimy, że to także typ ok.

A teraz, najważniejsze. CZEKAMY NA WASZE PROPOZYCJE I OPINIE:
JAKIE POZOSTAŁE KOMIKSY POWINNIŚMY WYDAĆ W TEJ MINI SERII.

Piszcie, przypominamy jedynie, że z powodów licencyjnych, nie wydamy nic x franczyzy ze stajni Dark Horse (Obcy, Predator, Terminator).

Offline amsterdream

« Odpowiedź #5174 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 17:05:48 »
Piszcie, przypominamy jedynie, że z powodów licencyjnych, nie wydamy nic x franczyzy ze stajni Dark Horse (Obcy, Predator, Terminator).

No to słabo bo to jedyne co mnie w ostatnich latach od nich interesowało.
Czas nas zmienił, chłopaki...