Autor Wątek: Scream Comics  (Przeczytany 886379 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Scream Comics
« Odpowiedź #4920 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 12:00:03 »
Jesteście pewnie, że to plansza? Ja widzę coś takiego: "kolekcjonerska, poza okładką i nakładem różni się posiadaniem exilibrisu z podpisem autora i numeracją egzemplarza".
ok to może to być exilibris, a nie planasza, źle to odczytałem

Offline Brvk

« Odpowiedź #4921 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 13:56:22 »
Czy Scream zapowiedział też inne komiksy Crepaxa?
Bo nie wiem czy szukać tych staroci od Mireki.
Tak, teraz wyjdzie tom pierwszy serii Archiwa, (niestety) z materiałem wydanym wcześniej po polsku. Nie wiem też, na jakim wydaniu bazuje Scream, ale coś mi dzwoni, że oni łączą oryginalne wydania w grubsze tomy (ktoś potwierdzi?).

Zapewne wydanie kolejnych tomów i częstotliwość publikacji będzie zależna od sprzedaży,. Mam nadzieję jednak, że cena nie odstraszy i dostaniemy jeszcze więcej dzieł tej niedocenionej w naszym kraju legendy światowego komiksu.

Szkoda (i trochę się dziwię), że nie zaczęli od Valentiny.

Ps. Scream, kiedy monografia Manary? 😁

Offline kosmoski

« Odpowiedź #4922 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 15:47:26 »
To wydanie przypomina tomy od Taschena, tyle że tam były chyba tylko 2 tomy:
 - Justyna. Historia O.
 - Emmanuelle. Bianca. Wenus w futrze.

Natomiast kolekcja od Fantagraphics Books miała Historię O w jednym oddzielnym 8 tomie.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #4923 dnia: Śr, 04 Wrzesień 2024, 16:36:27 »
Swoją drogą bieżący rok okazuje się niezwykle ważny dla światowych mistrzów na polskim rynku. Nie tylko Crepax, ale Corben i Caza nie mieli szczęścia do polskich wydań i od 35 lat czytelnika tylko nęciły incydentalne publikacje. Wreszcie jest szansa, że to się zmieni.
Batman returns
his books to the library

Offline wonap

« Odpowiedź #4924 dnia: So, 07 Wrzesień 2024, 12:19:15 »
Komiks "LEONARDO 2 VINCI" komiksem tygodnia w aktualnym Do Rzeczy

Offline LukCook

« Odpowiedź #4925 dnia: So, 07 Wrzesień 2024, 16:01:20 »
Autor przypomniał nam, że Kronikom stuknęło już 35 lat.
My przypominamy, że wydanie zbiorcze pierwszego cyklu w listopadzie.

Offline Dracos

« Odpowiedź #4926 dnia: So, 07 Wrzesień 2024, 18:25:02 »
Jak jakaś dobra dusza wybiera się na emefkę i się interesuje frankofonami, to by wyświadczył mi dużą frajdę jeśli by zapytał Scream jak oni widzą ten cykl. Czy tylko chcą wydać tylko to co w francuskich integralach się zawiera czyli do tomu 14 czy też interesuje ich całość?

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #4927 dnia: So, 07 Wrzesień 2024, 19:06:49 »
Myślę, że pojadą po całości. Requiem wydawany jest u nas w edycji 2in1 a na BDGest w ogóle nie widzę takich tworów, tylko pojedyncze albumy. Także wydaje się, że nie trzeba sugerować się integralami. Jak nie zapomnę, to zapytam się na ich stoisku.

Offline Dracos

« Odpowiedź #4928 dnia: So, 07 Wrzesień 2024, 19:51:40 »
Co do integrali to kojarzę że na FB pisali że tak będą wydawać stąd moja ciekawość jak to widzą dalej. Jak się uda to z góry dziękuję

Offline LukCook

« Odpowiedź #4929 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 17:27:37 »
EMEFKA za tydzień, czas najwyższy na kilka słów o tytułach planowanych "poemefkowo" czyli październik, listopad  i grudzień. Okładek polskich nie mamy, więc wrzucamy po planszy z wybranych komiksów. Możecie zgadywać, co narysował Bess, co Tardi, a co Ledroit, który tytuł o detektywie, a który o dinozaurach. 😉
Najważniejsza premiera to oczywiście wspomniane wyżej Dinozaury w komiksie tom 5. Sporo młodych fanek i  fanów zagroziło, że nie pójdzie na rozpoczęcie roku, jeśli w końcu Dinozaury się nie ukażą. Ulegamy szantażowi. 🙂
Nieco bardziej na serio- Dzwonnik z Notre Dame, czyli trzeci tom serii, w której mistrz Bess (ten od Białego Lamy) interpretuje klasykę światowej powieści grozy. Plan: październik.
Skoro jesteśmy przy Notre Dame i Paryżu, drugi tom Trzeciego Oka Ledroit, planujemy  też na październik.
Pozostajemy w tym samym miejscu, ale przenosimy się w czasie do lat 50-tych. Integral kryminalny Tardiego do prozy Manchette'a dla fanów noir i detektywa Burmy. Listopad. DUŻO z tym roboty.
Wędrujemy 12 stuleci wstecz, Paryż jest jeszcze nędzną mieściną, za to stolicą Państwa Franków jest Akwizgran. Rządzi tu Karol Wielki, uznawany za twórcę idei Francji i Niemiec, a nawet wspólnej Europy. Przedstawiamy miłośnikom historii: Oni tworzyli historię- Karol Wielki.
Stąd już tylko krok do Jej Królewskiej Mości... Przeskakujemy English Channel i prezentujemy Queen w komiksie.
Ponieważ to w Londynie wymyślono, w klasycznej już powieści, wehikuł do podróży w czasie, przenosimy się więc z lat 70-tych i 80-tych do czasów wiktoriańskich. I trafiamy na... nieprzebytą dżunglę godną Kiplinga. Czemu stolicę imperium, nad którym słońce nie zachodzi pokrywa las ze zmutowanych roślin, odkryjecie z Terry Incognity.
Pół wieku później i 3000 km dalej, trafiamy na bomby spadające na pancernik Marat podczas Barbarossy. Oto, Panie i Panowie, Warbirds- Stuka, czyli w sumie nowy cykl lotniczy w ramach Kokpitu.
Poza tym w telegraficznym skrócie. Rozpoczniemy nowy cykl fantasy Oliviera Ledroita, na podstawie gry, będziemy kontynuować jego cykl o wampirach, wydamy jedną klasyczną pozycję Manary (dziękujemy naszym przyjaciołom z Taurusa i tłumaczowi za pomoc w ogarnięciu tematu), wznowimy jedynkę niemieckiej serii komiksowej, o którą wielu nas pyta, a którą by kontynuować, musimy po prostu "uruchomić" na nowo. Będzie klasyczny western, dorzucimy coś ze współczesnej erotyki francuskiej, także coś o samolotach, coś o czołgach.

Offline parsom

« Odpowiedź #4930 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 18:14:07 »
Bess i Dzwonnik... Przeczytałbym najpierw powieść, ale taki burdel panuje na rynku w tym zakresie, że nie wiem które wydanie jest jakiej jakości, z którego powycinano, w którym tłumacz popłynął itd. Ktoś ma orientację?

Offline 79ers

« Odpowiedź #4931 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 20:24:07 »
Na większość literatury żabojadów z całą pewnością i odpowiedzialnością za słowa poleciłbym Boy-Żeleńskiego, ale Hugo niestety nie tłumaczył  :(

Offline parsom

« Odpowiedź #4932 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 20:58:37 »
Aczkolwiek Boy też poprzycinać potrafił... Na Dzwonnika vel Katedrę widzę że rzuciła się cała masa przeróżnych wydawców.

Offline Death

« Odpowiedź #4933 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 21:46:51 »
Te dwa to zestaw podstawowy:

Offline Castiglione

« Odpowiedź #4934 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 21:54:47 »
W te dwa mam zamiar się zaopatrzyć.