Autor Wątek: Scream Comics  (Przeczytany 974656 razy)

Offline keram2

Odp: Scream Comics
« Odpowiedź #4860 dnia: Śr, 03 Lipiec 2024, 16:14:29 »
Z tego co widzę kolekcja "Historia i Przeznaczenie" to rzecz zupełnie świeża, zaledwie trzy tomy, dobrze, że stawiają na nowości, ale przydałoby się wydać parę tytułów zakupionych już dawno temu (np. Buck Dany).

Na "Powstanie Warszawskie" czekam z lekkim niepokojem - "kontrowersyjny", "spojrzenie na rodzimych bohaterów z innej perspektywy" -  to nie brzmi za dobrze.
Kiedy zobaczyłem, że rysownikiem tego albumu jest Serb, pomyślałem: "A Polaka nie było?", okazuje się jednak, że album o Dien Bien Phu robił Chorwat, a o Afganistanie - Brazylijczyk, taka to seria.
Cóż, zobaczymy.

www.bedetheque.com/serie-78440-BD-Histoire-destins.html
« Ostatnia zmiana: Śr, 03 Lipiec 2024, 16:16:22 wysłana przez keram2 »

Offline bosssu

« Odpowiedź #4861 dnia: Cz, 04 Lipiec 2024, 09:22:26 »
Mogę tylko powiedzieć, że te wydania REQUIEM są po prostu ZAJEB####!!!!!

https://zapodaj.net/plik-HhqgtptJ5v
https://zapodaj.net/plik-DKnbIh71T1

Offline freshmaker

« Odpowiedź #4862 dnia: Cz, 04 Lipiec 2024, 13:52:39 »
a czym się różnią od innych wydań tego komiksu ze takie zaje?

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #4863 dnia: Cz, 04 Lipiec 2024, 16:41:51 »
Zasadniczą przewagą tych wydań jest to, że wydano je w języku polskim 8)

Offline bosssu

« Odpowiedź #4864 dnia: Pt, 05 Lipiec 2024, 13:19:52 »
a czym się różnią od innych wydań tego komiksu ze takie zaje?
W Polsce innych nie było to raz, a dwa te wydania co miałem kiedyś  w języku angielskim to były z miękką okładką i ze starym białym "dizajnem".

Offline parsom

« Odpowiedź #4865 dnia: Pt, 05 Lipiec 2024, 14:01:58 »
Zasadniczą przewagą tych wydań jest to, że wydano je w języku polskim 8)

No to mamy od ch...takich zajebistych wydań! Więcej niż Czesi, Niemcy czy nawet Francuzi!

Offline 79ers

« Odpowiedź #4866 dnia: Nd, 07 Lipiec 2024, 22:04:32 »
obrazek z planszówką Requiem

Offline Brvk

« Odpowiedź #4867 dnia: Pn, 08 Lipiec 2024, 00:06:13 »
Co jest z Crepaxem - będzie, czy nie będzie?

Offline Midar

« Odpowiedź #4868 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 14:28:40 »
Mistrzostwa piłki kopanej się skończyły, Tour powoli zbliża się do mety, a Igrzyska w Paryżu dopiero za tydzień. Wrzucamy więc kilka zapowiedzi komiksów sci-fi, które planujemy na drugą połówkę roku.
Trzy komiksy rysowane przez mistrza Schuitena (w tym kolorowa edycja Gorączki Urbikandyjskiej), najnowszy tom ze świata Incala (Psychoverse), Terra prohibita (pięknie narysowany podwójny album frankofoński), wreszcie opowieść o transhumaniźmie- jedna z najlepiej ocenianych powieści graficznych ostatnich lat we Francji (Preferencje systemu).

Offline dreamer36

« Odpowiedź #4869 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 14:41:22 »
Na FB potwierdzili, że dodruk gorączki będzie w kolorze, twardej oprawie i powiększonym formacie....

Offline parsom

« Odpowiedź #4870 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 14:48:11 »
To do dupy. Zaczęło się ładnie, a teraz najpierw cuda z okładką, potem z formatem...

Offline Szekak

« Odpowiedź #4871 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 15:20:25 »
We francji tak to zaczeli wznawiac i ponoc narzucili taki format i u nas...
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline komiks

« Odpowiedź #4872 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 15:43:39 »

Jack Durieux: “Kolor wnosi życie”

Jack Durieux: "Kolorowanie komiksu, nawet jeśli mamy rysunek, jest jak zaczynanie od pustej kartki. Wszystko trzeba zrobić, aby nadać odpowiedni nastrój. Nie potrafię wyjaśnić, dlaczego wybrałem te kolory. To przyszło do mnie samo, jest to bardzo intymne.

Benoît Peeters i François Schuiten dali mi wolną rękę. Ten album jest częściowo inspirowany art déco. Oglądałem zdjęcia z wystaw światowych i architektury Helsinek, która wykorzystuje dużo różowego granitu. Gwiazdą albumu jest w dużej mierze architektura miasta Urbicande, album mógłby być smutny, gdybym zabarwił ją na szaro. Pomyślałem więc o szaro-różowym, aby kiedy słońce pada na fasady, były one dość jasne".
Cały artykuł

Offline dreamer36

« Odpowiedź #4873 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 17:51:32 »
@Zwirek w sumie na porównaniu to tak dziwnie trochę wygląda - wydaje mi się, że rysunek zyskał na czytelności, ale gdzieś zginęła głębia...

Nie mam wyjścia - kupię taką wersję i tyle, nie mniej najbardziej mnie chyba boli ten format i okładka - skalana półka będzie :)

Offline Szekak

« Odpowiedź #4874 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 19:17:38 »
Trzy razy lepiej wyglada wersja czb.
Piękno jest w oczach patrzącego.