Autor Wątek: Relax magazyn opowieści rysunkowych  (Przeczytany 343927 razy)

Offline starcek

Odp: Relax magazyn opowieści rysunkowych
« Odpowiedź #1875 dnia: Pt, 07 Kwiecień 2023, 21:41:55 »
Cóż, jak dla mnie z wyjaśnień wynika, że grafoman jest wart marszanda w swoim opisie rzeczywistości. Ale parka. Tym bardziej zapowiada się proces stulecia przy starciu takich osobistości na sali sądowej. Każdy ze swoją wizją świata i praw autorskich.

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Death

« Odpowiedź #1876 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 10:02:33 »
Ma ktoś z Was Relax Garuli numery 40. i ten nowy 41. i może napisać jaki jest ich poziom? Dużo zapychaczy z szuflad, które powinny w nich zostać? I czy Font dał radę? Jaki poziom prezentują komiksy Frazetty i Kuberta? A może jest tam jeszcze coś fajnego...

Offline Mruk

« Odpowiedź #1877 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 11:28:16 »
Rok 1999, magazyn Secret Service (tzw. "SS") numer 66. Na okładce wielgachna postać w hitlerowskim mundurze, a poniżej baner z reklamą kanału na IRCu "SS Online". Poziom gównoburzy i świętooburzenia: zero w skali Beauforta - nikt nawet nie zwrócił na to uwagi.

Ty tak na poważnie?

Owszem, postać może i wielka, ale nie widać, że mundur jest hitlerowski, przynajmniej nie na pierwszy rzut oka. Ogólnie widać żołnierza, nie hitlerowca.

A co do meritum - jeśli album jest o Hitlerze, jest zatytułowany "Hitler" itp. to Hitler na okładce jak najbardziej pasuje, jeśli treść komiksu nie wspiera jego ideologii, nie mam z tym żadnego problemu.

Natomiast jeśli w magazynie komiksowym komiks o Hitlerze jest jednym z wielu, w dodatku tytuł magazynu to "Relax", to umieszczenie na okładce Hitlera jest co najmniej niestosowne. W środku niech będzie, ale nie na okładce.

Jeśli redakcja nie jest na tyle kompetentna, żeby to zauważyć, to nie dziwię się, że głos zabierają autorzy.

Offline greg0

« Odpowiedź #1878 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 13:00:21 »

Owszem, postać może i wielka, ale nie widać, że mundur jest hitlerowski, przynajmniej nie na pierwszy rzut oka. Ogólnie widać żołnierza, nie hitlerowca.
...ponieważ sygnatura na hełmie sprytnie zasłonięta.
pełna kultura.
okładka gry Mortyr w oryginale.

Ważne żeby narzekać...

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1879 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 18:03:21 »
...ponieważ sygnatura na hełmie sprytnie zasłonięta.
pełna kultura.

Ani chybi powstaniec warszawski bo se biało-czerwoną domalował na zdobycznym hełmie
 :P

Offline greg0

« Odpowiedź #1880 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 18:35:35 »
Ani chybi powstaniec warszawski bo se biało-czerwoną domalował na zdobycznym hełmie
 :P
Jak nie było farby a trafił się hełm z odpowiednią sygnaturą (były różne) to wystarczyło zdrapać czarny lakier.
Spoiler: PokażUkryj
Ważne żeby narzekać...

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #1881 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 20:41:55 »
Hitler na okładce, taki jak w zapowiedzi podesłanej przez Deatha, to nieśmieszny żart, kiedy się dostawi na niej logo RELAX :-X Trzeba jednak mieć trochę smaku. Tak samo jak przedmówcy - nie mam problemu z samym komiksem. Miałbym mały mind fuck widząc odrębny album o tym panu z jego facjatą na okładce, ale jest to do przyjęcia. Rozumiem artystów nie chcących być publikowanymi w takim numerze. Rozumiem też chęć bojkotu przyszłych wydań periodyku w akcie protestu i skrajnej niezgody na ten brak smaku. Jednocześnie mętny wstępniak, który ukazuje całą sytuację w krzywym zwierciadle jest nie do zaakceptowania. W ogóle powinien zostać napisany na inny temat, bez wyciągania "brudów" na światło dzienne.

A jeszcze co do "Do Adolfów", jeżeli kogoś razi tak dosadnie użyta swastyka i Gwiazda Dawida na półce obok siebie (mnie drażniła na równi z samym projektem frontu) zawsze może zrobić własną obwolutę. Ja takową popełniłem:

Pragnę tylko nadmienić, że zdjęcie przekłamuje kolory rozświetlając czernie i kolory: efekt faktyczny jest bardziej stonowany. Niby dalej 卍 a jednak odbiór jest - moim zdaniem - zgoła inny niż wyeksponowany emblemat na biało-czerwonym tle.

Online roble

« Odpowiedź #1882 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 21:18:44 »

naprawdę Wam te swastyki na grzbietach przeszkadzają?
u mnie na pierwszej fotce wbija się w tło, Maus..

na drugiej fotce, manga Tezuki..

Offline Dracos

« Odpowiedź #1883 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 21:29:01 »
To już kompletny offtop więc sry jeśli kogoś razi.

@roble No nie wiem na pierwszej trzeba się długo wzrokiem naszukać za Mausem, a i tak wiem jakiego tytułu szukać i to dzięki niemu odnajduję pozycję, na drugiej focie ta swastyka niczym "magnes" przyciąga wzrok, ale dopuszczam możliwość że jestem w mniejszości albo wyjątkiem z tym rozdrażnieniem.

Offline Brvk

« Odpowiedź #1884 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 22:04:40 »
Gdy kupiłem Do Adolfów i postawiłem na półce to i żona i córka po wejściu do pokoju natychmiast wychwyciły tę swastykę - jeden drobny symbol na ścianie książek.

« Odpowiedź #1885 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 22:22:15 »
  Trochę dziwna ta dyskusja, jakieś zasłanianie swastyk. Skoro książka czy tam komiks jest o naziźmie czy tam Hitlerze to niby co innego ma być na okładce? To, że ktoś tam ma na półce "Mein Kampf" czy tam coś innego z ryjem tego diabła to nie znaczy z automatu, że maszeruje gdzieś po lasach z pochodniami i wcina torty z tefałenowskich wafelków. Wybór takiej a nie innej okładki to jawna prowokacja zresztą marnej jakości, mająca wzbudzić szum. Twórcom którzy nie chcą tam zamieszczać swoich komiksów się specjalnie nie dziwię i należałoby uszanować wolę, ale to samo się tyczy tych, na których to jakoś nie wpłynie.

Jednym to przeszkadza, innym nie.

Był już chyba czas, żeby się przyzwyczaić do takich akcji, w celach satyrycznych wykorzystywali tę symbolikę i te postacie Pythoni i Mel Brooks już dawno temu.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1886 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 22:41:41 »
  Był już chyba czas, żeby się przyzwyczaić do takich akcji, w celach satyrycznych wykorzystywali tę symbolikę i te postacie Pythoni i Mel Brooks już dawno temu.

W Niemczech ten symbol jest, zdaje się, całkowicie zakazany?
W Polsce należy się liczyć z kwestią interpretacji art.256 §2 KK.
W mediach społecznościowych nie tylko ten, ale również wiele innych symboli, może skutkować czasowym lub całkowitym banem.
Zarówno wydawcy jak i twórcy bywają na tym tle wyczuleni, osobiście kilka razy spotkałem się z sytuacją, w której użycie tego symbolu wymagało przedyskutowania.
Satyra satyrą, ale prawo obowiązuje wszystkich i w niektórych przypadkach konieczny jest kompromis lub modyfikacja.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

« Odpowiedź #1887 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 22:52:06 »
  Jakoś w komedii "Adolf H. ja wam pokażę" i tej drugiej nie pamiętam tytułu co się Hitler przeniósł w nasze czasy normalnie były opaski i flagi i nic tam nie wyglądało na modyfikowane. O jakimś kinie stricte historycznym jak "Król Olch" nie wspominam.

Offline greg0

« Odpowiedź #1888 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 22:58:15 »

Jednym to przeszkadza, innym nie.

@Larry ubierzmy koszulki z nadrukiem Ku Klux Klan i jedźmy do Bronxu albo Harlemu  ;D
EDIT:
a ten koleś, to pewnie z wizytą w słynnym mieście Bariloche  ;D
« Ostatnia zmiana: So, 08 Kwiecień 2023, 23:05:21 wysłana przez greg0 »
Ważne żeby narzekać...

Offline turucorp

« Odpowiedź #1889 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 22:59:02 »
  Jakoś w komedii "Adolf H. ja wam pokażę" i tej drugiej nie pamiętam tytułu co się Hitler przeniósł w nasze czasy normalnie były opaski i flagi i nic tam nie wyglądało na modyfikowane. O jakimś kinie stricte historycznym jak "Król Olch" nie wspominam.

Nie jestem prawnikiem, a tym bardziej nie jestem niemieckim prawnikiem.
Wypowiadam się jedynie w kontekście własnych doświadczeń, w polskim prawodawstwie bardzo wyraźnie podkreślony jest kontekst użycia danego symbolu, osobiście miałem bodaj trzy razy sytuację, w której musiał się on pojawić i za każdym razem wymagało to przedyskutowania, jak to zrobić, żeby nie było potencjalnych kontrowersji.
W mediach społecznościowych nawet nie dostaniesz cienia szansy, żeby sobie podyskutować o komediach czy kinie historycznym, tylko od razu dostaniesz bana, więc wiesz…
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.