Autor Wątek: Relax magazyn opowieści rysunkowych  (Przeczytany 344464 razy)

Offline Takesh

Odp: Relax magazyn opowieści rysunkowych
« Odpowiedź #1800 dnia: Śr, 15 Luty 2023, 22:57:53 »
Kielbus na jednej z emefek powiedzial mi, że może uda się zrobić zbiorcze Milky Mana. Do tej pory cisza. Szkoda, bo uwielbiam ten komiks. Okładka super i z chęcią bym ją nabył. Niestety jestem uparty i nie oddam GK ani jednej monety. Na razie postanowienie trzymam...

MM w środku jakiś nowy, czy przedruki?

Offline Kilgore

« Odpowiedź #1801 dnia: Śr, 08 Marzec 2023, 20:30:29 »
PS Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jaki jest sens/przesłanie komiksu "Urok" Andreasa i Achima Ravena? Bo chyba jestem na to za głupi.
Popieram! Tzn. rozumiem o co chodzi w poszczególnych liniach fabularnych, ale jaka jest relacja między nimi? Co wiąże wątek gwiazdy z wątkiem ludzi atakowanych przez zwierzęta?
To jakaś gra?

Offline Itachi

« Odpowiedź #1802 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 17:36:17 »
Na wstępie zaznaczę że nigdy nie przeczytałem żadnego Relaxu, także z góry wybaczcie - ale brakuje mi możliwości porównania. Stało się jednak i pod wpływem udostępnienia okładki limitowanej numeru 40 od Labrum, pośpiesznie dodałem magazyn do koszyka. O dziwo na okładce także pojawia się naga kobieta z piersiami na wierzchu, to a propos gorącej dyskusji z innego wątku  ;) Przypadek?

Moje wrażenia po zapoznaniu się z zawartością było bardzo pozytywne, momentami wręcz czułem się zafascynowany jak fantastycznie sklejono tyle różnego rodzaju dobra. Pierwsze mocne uderzenie to Stare Zgredy czyli chyba najdłuższy komiks w magazynie. Ciekawy wizualnie, sprawnie napisany. Wytworzył specyficzny klimat przemijania, narracja mocno skojarzyła mi się z klasykami komiksu frankofońskiego. Czuć w nim taką sielskość, niczym w Składzie Głównym. Oczywiście to nie ten poziom, natomiast przyjemność z lektury podobna.

Zbrodnia w Meczecie. Drugi cios na szczękę. Andreas tworzy tutaj graficzne arcydzieła. Kapitalnie narysowana historia. Komiks krótki, kilka stron. Poszczególne kadry można podziwiać przez długie minuty. Scenariusz sprawnie spina klamrą opowieść. Nie jest to nic oszałamiającego aczkolwiek zapoznać się zdecydowanie warto. Masa detali, szczegółowość i sam układ kadrów hipnotyzuje czytelnika i pochłania go do środka, czujemy się jakbyśmy byli w centrum wydarzeń.

Decydująca kombinacja. Frog Cazy. Komiks na mocnym kwasie, wchodzi jak nożyk w roztopione masełko. Całkowicie inny styl, lekka i przyjemna pozycja. Nie musimy się tutaj zastanawiać praktycznie nad niczym, wszystko mamy podane na tacy. Dzięki temu nasze zmysły mogą całkowicie się skupić na warstwie graficznej. Ta jest przepiękna. Mroczna. Niepewna. Dzika. Szalona. Odjazd.

Poza tym Alkokomiks Stefańca, Jeż Jerzy, kolejne pozycje od Anderasa i Cazy. Woow, ile tego jest!

Co jeszcze zwróciło moją uwagę? W polecanych topkach - różnorodność. Od superhero po klasyki. Zazwyczaj te pierwsze są całkowicie pomijane w podsumowaniach w gazetach czy periodykach. Jakość. Dobrej jakości papier, miękka okładka. Nowoczesny układ. Rozplanowanie tekstu, zaproponowanie komiksów w pionie, poziomie, układ kolumnowy w testach, za chwilę standardowy. Oko cały czas musi się przyzwyczajać do nowych rzeczy. Planowałem przysiąść do tego Relaxu na godzinkę przed wczorajszym meczem w Lidze Mistrzów, skończyło się na tym że przegapiłem prawie całą pierwszą połowę.

Bardzo ciekawy projekt.

Warto uzupełnić poprzednie numery?

https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Szekak

« Odpowiedź #1803 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 18:17:00 »
Oprzednie numery pewnie osiagaja juz niezle sumki, wiec chocby z tego powodu nie warto. :p
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1804 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 19:00:08 »
  Ja na przykład skończyłem przygodę z Relaxem na 39 numerze.
Brakowało mi komiksowego magazynu ale zaczął mi przeszkadzać format i papier, wolałbym żeby to było wydawane jak "Świat Komiksu " , nie wiem po co tu dali taki format i sztywny papier , nie czuję wogóle magazynowego klimatu.
   Itachi jak będziesz zainteresowany kupnem poprzednich numerów daj znać, przemyślę temat przez weekend  :)

I apropos gorącej dyskusji z innego wątku:
Jakby "Stare Zgredy"  Manara rysował to bym kupił :D

Offline Midar

« Odpowiedź #1805 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 20:05:30 »
Oprzednie numery pewnie osiagaja juz niezle sumki, wiec chocby z tego powodu nie warto. :p
Numery 35-40 dostępne na gildii (nie wszystkie okładki), więc dramatu nie ma. Gdzieś w sieci widziałem też 34 w okładkowej.

Offline Kilgore

« Odpowiedź #1806 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 23:04:58 »
Warto uzupełnić poprzednie numery?
Moim skromnym zdaniem warto uzupełnić przynajmniej numery z Sangomą (37-39). Świetna kryminalna pulpa jednocześnie mocno osadzona we współczesnych problemach RPA, narysowana realistyczną, dynamiczną kreską.

To są już numery które Labrum realizowało wg podobnej formuły jak numer 40, czyli jakiś dłuższy frankofon lub dwa + zwykle Jodorowsky, Andreas, Caza + kilka polskich historii - czasami są to ciekawe eksperymenty,  czasami oldtimerzy jak Wilq.

Niby będziesz miał Incala od drugiego odcinka, ale on ma tak bełkotliwą fabułę, że właściwie nie ma to znaczenia :)

Podoba mi się ten magazyn, bo próbują ciągle nowych rzeczy (jak np. te nagradzane szorty). Nawet jeśli nie wszystkie są w 100% trafione, to i tak fajnie jest to zobaczyć w jednym miejscu.

To jest chyba najlepsze - różne estetyki i klimaty zderzające się na jednych łamach. Są naprawdę dobre pozycje jak Sangoma, jest trochę pięknie zilustrowanej grafomanii jak Caza i wiele rzeczy pomiędzy.

BTW, może Ty napiszesz jak odebrałeś "Urok" Andreasa?

Offline tuco

« Odpowiedź #1807 dnia: Pt, 10 Marzec 2023, 00:10:07 »
jest trochę pięknie zilustrowanej grafomanii jak Caza i wiele rzeczy pomiędzy.

ło-jaaa! grubo.... domyślałem się po cichu, że komiksy to taka zabawa dla starych bachorów. ale żeby od razu wyzwać Cazę od grafomanów? nonono. gratuluję odwagi, ktoś w końcu musiał wyjawić tę smutną prawdę.

Offline martin685

« Odpowiedź #1808 dnia: Pt, 10 Marzec 2023, 10:16:19 »
Swoją drogą dalej brak wieści o kolejnym numerze Relaxu od Labrum? Mam nadzieję, że magazyn nie padł zaraz po tym jak kupiłem pierwszy numer :P

Offline Leyek

« Odpowiedź #1809 dnia: Pt, 10 Marzec 2023, 10:52:17 »
@up
Tak zupełnie ich brak, tylko na poprzedniej stronie @Midar wrzucał info:

Tymczasem u Lechny:

W 41 numerze Relaxu będą czekać na Was premierowe przygody najbardziej znanych współczesnych polskich bohaterów komiksowych. WILQ? JEŻ JERZY? RATMAN? Oczywiście, że tak! I to tylko niektóre pozycje z rodzimych klimatów. Z przyjemnością powitamy na pokładzie RELAXU Mateusza TEO Trąbińskiego, uważanego (przez zorientowanych fanów komiksów) za największego kolekcjonera w Polsce, który specjalnie dla Was opowie o komiksowych perełkach i innych tematycznych ciekawostkach!

Offline Itachi

« Odpowiedź #1810 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 15:46:17 »
Wiemy, że czekacie. Premiera RELAX nr 41 jest opóźniona i ukaże się 1 kwietnia. Czytając wstęp, dowiecie się czym była spowodowana. Wrzucamy okładki: Białe Logo - podstawowa.  Żółte - limitka.

https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Leyek

« Odpowiedź #1811 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 16:09:50 »
O nowe logo, czyli znów jakaś aferka ;) Okładki sympatyczne, 10 poziomów wyżej od Garulexowego.

Offline Death

« Odpowiedź #1812 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 17:10:08 »
Okładki są świetne, a jeśli zawartość dorówna poprzedniemu numerowi, to konkurencyjny Relax będzie na rynku zdecydowanie tym drugim wyborem.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1813 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 17:48:33 »
to konkurencyjny Relax będzie na rynku zdecydowanie tym drugim wyborem.

Od zawsze był. Choć w sumie nie, nie był żadnym wyborem, bo dla kilkunastu stron niezłego europejskiego komiksu szkoda wywalać 60 zł na pozostałe 150 stron badziewia.

Offline tuco

« Odpowiedź #1814 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 18:18:37 »
O nowe logo, czyli znów jakaś aferka ;) Okładki sympatyczne, 10 poziomów wyżej od Garulexowego.
tak sobie po cichu myślałem, że prędzej czy później, labrumowy Relax skusi się na pożyczenie sobie "christowego" loga schyłkowego starego Relaxu.
Podobno ten podział modeli loga starego R. na: baranowskie, rosińskie i christowe to raczej bardziej umowny niż rzeczywisty, ale co by nie dywagować, pasują odpowiednio do ich stylów graficznych. Wprawdzie to bardziej trawestacja niż parafraza :), ale mi się podoba, no i większa szansa, że przyciągnie jakiegoś starego dziadersa, który od czasów ostatniego pilota śmigłowca żył okopany w nieświadomości komiksowego bumu.
PS.
Obydwie wersje okładek #41 korespondują ze sobą pogonią Metabarona i betonowej mewy za Di-Fool'em
XD (jak to mówią)