Autor Wątek: Relax magazyn opowieści rysunkowych  (Przeczytany 343946 razy)

Offline Leyek

Odp: Relax magazyn opowieści rysunkowych
« Odpowiedź #1530 dnia: Śr, 22 Czerwiec 2022, 00:01:42 »
@turu nie zaproszono na wyjazd Marszanda - największego znawcy komiksów w Polsce (coś takiego pisał Rosiński) to od razu cały wyjazd podejrzany :) To tak jakbyś na Mundial nie wziął Lewego :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #1531 dnia: Śr, 22 Czerwiec 2022, 00:16:51 »
@turu nie zaproszono na wyjazd Marszanda - największego znawcy komiksów w Polsce (coś takiego pisał Rosiński) to od razu cały wyjazd podejrzany :) To tak jakbyś na Mundial nie wziął Lewego :)
Ale ja naprawdę nie mam problemu, żeby otwarcie debatować o niuansach takich wyjazdów, wskazywać problemy i wpadki i proponować alternatywne rozwiązania. Ale pod własnym nazwiskiem, z otwartą przyłbicą i bez tej pojebanej narracji, że kogoś się dyskryminuje i wyklucza.
Szczególnie, że na ten wyjazd ludzie jechali za swoją prywatną kasę i takie teksty o jakiś rachunkach i fakturach, to szczyt chamstwa i bezczelności.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline nayroth

« Odpowiedź #1532 dnia: Śr, 22 Czerwiec 2022, 00:57:29 »
HoHo, to już wiem o co się rozchodzi, bo niedawno na fb podpowiedział mi się sponsorowany artykuł (czyli reklama po prostu) w tym temacie. I tam wydźwięk był taki że na festiwalu zagranicznym polski komiks był prezentowany głównie przez komiksy wydawane przez Timofa, czyli promowali przede wszystkim swoich... Przeczytałem i zapomniałem o tym, bo jakoś mnie to ani ziębi ani grzeje, ale widzę że temat jak to sie mówi - rozwojowy. Wiec czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy. 

Offline turucorp

« Odpowiedź #1533 dnia: Śr, 22 Czerwiec 2022, 01:16:31 »
HoHo
Tyle, że nie bardzo wiadomo o jaki "ciąg dalszy" może chodzić.
Katalogu wystawy NIE BYŁO (wbrew kłamstwom na stronie "otworu"), był za to katalog ofertowy, bez ŻADNEGO związku z wystawą (i dostępny tylko w namiocie praw autorskich), który został wydany z pieniędzy wydawców i autorów, Timof wyłożył kasę na swoje tytuły, więc było go tyle ile było.
Autorzy, których prace pojawiły się na wystawie są wymienieni np. tutaj: http://galeria-bwa.karkonosze.com/komiks-polski-na-festiwalu-w-angouleme/
Nie ma problemu, żeby policzyć, ilu z nich jest publikowanych przez Timofa.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline michał81

« Odpowiedź #1534 dnia: Śr, 22 Czerwiec 2022, 06:56:57 »
Ten "Otwór" śmierdzi mi fanpagem Sztuka Komiksu.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1535 dnia: Śr, 22 Czerwiec 2022, 07:40:36 »
Ten "Otwór" śmierdzi mi fanpagem Sztuka Komiksu.

No cóż, we wpisie na PCA, Krzysztof wyraźnie wspomniał o „przyjacielu”, który pomaga mu przy tworzeniu „otworu”, możliwe, że to ten „przyjaciel” odpowiada za działalność „sztuki komiksu” i kilku równie „radosnych” projektów na FB. Styl rzeczywiście podobny.

Offline daniel gizicki

« Odpowiedź #1536 dnia: Śr, 22 Czerwiec 2022, 08:00:41 »
jeśli tak, to to jest środowiskowe samobójstwo

Offline turucorp

« Odpowiedź #1537 dnia: Śr, 22 Czerwiec 2022, 09:06:09 »
jeśli tak, to to jest środowiskowe samobójstwo
Niekoniecznie, zarówno w środowisku, jak i wśród odbiorców, jest dosyć duża grupa osób, której odpowiada taka narracja (lub kompletnie nie przywiązują do tego wagi).

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1538 dnia: Śr, 22 Czerwiec 2022, 09:24:23 »
a czy wiadomo coś o "sketchbook for ukraine"? w krakowie słyszałem że jest pomysł żeby go wydać, ale jest problem z prawami autorskimi. miała być też licytacja fizycznego szkicownika.

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #1539 dnia: Śr, 22 Czerwiec 2022, 11:04:24 »
Tu całe to zamieszanie z Komiksowym Otworem zostało szeroko opisane. Masakra...

https://www.facebook.com/acabnews24/posts/155871217015753

Offline Takesh

« Odpowiedź #1540 dnia: Śr, 22 Czerwiec 2022, 11:30:23 »
Grubo....

Offline tB

« Odpowiedź #1541 dnia: Śr, 22 Czerwiec 2022, 11:32:19 »
Ale chyba coś się zmienia, bo nie zaproponował jeszcze wyskoczenia na solo Pawłowi Timofiejukowi.

Offline Murazor

« Odpowiedź #1542 dnia: Śr, 22 Czerwiec 2022, 11:40:42 »
On nie z tych, raczej pozwy wysyła ;D wiesz, bardziej eksluzywne.

Offline Midar

« Odpowiedź #1543 dnia: Śr, 22 Czerwiec 2022, 14:28:06 »
Zawsze uważałem Garule za intelektualne dno, ale to jego sprawa. Za to, nadziwić się nie mogłem, że niektórzy uznani polscy twórcy współpracują z takim oszukańcem.

Offline eridraven

« Odpowiedź #1544 dnia: Śr, 22 Czerwiec 2022, 14:58:22 »
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy