Autor Wątek: Relax magazyn opowieści rysunkowych  (Przeczytany 344061 razy)

Offline turucorp

Odp: Relax magazyn opowieści rysunkowych
« Odpowiedź #1110 dnia: Pn, 13 Grudzień 2021, 00:04:43 »
Cytujesz mój post, a pod nim negujesz tezę, której nigdy nie napisałem.

Odniosłem się do kwestii, która cały czas przewija się jako kluczowa, a taka nie jest. Jeśli poczułeś się urażony taką konstrukcja zdania, to przepraszam (nie było to moim zamiarem).

Kwestie etatów i praw majątkowych. Rosiński był zatrudniony na stanowisku redaktora graficznego, a logotyp był wykorzystany, czyli "trzecia opcja" nie wchodzi w grę, a "druga opcja" wymagałaby konkretnego zapisu w umowie (o czym wspomniałem wcześniej).
Czyli prawa autorskie - jak najbardziej, prawa majątkowe - raczej wątpliwe (chyba, że jest jakaś umowa między KAWem a Rosińskim), prawa do tytułu - najbardziej mętna i niejasna kwestia, ale zupełnie gdzie indziej i z innych powodów.

Wiecie...
Przecież w Relaxie jest już inny logotyp.
I mają prawa do nazwy.
Oni tego logotypu Rosińskiego nie potrzebują.
Już o tym pisałem.
Dopowiem jedynie, że podstawą do wytoczenia sądowych dział jest jedynie zarejestrowanie logotypu Relaxu przez Labrum, ale, tak jak zauważyłeś, to nie blokuje tytułu ani procesu wydawniczego. A wynik procesu może wcale nie być po stronie PCA.

Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline starcek

« Odpowiedź #1111 dnia: Pn, 13 Grudzień 2021, 09:53:31 »
Na FB Jacek Skrzydlewski rzucił wpis:
"Nikt nic nie "odziedziczył"....Po 1996 roku cały odział komiksu poszedł z przysłowiowym "dymem" czego naocznym światkiem był Maciek Parowski i kilku współpracujących grafików między innymi i ja." 

Ktoś może kojarzy do czego może odnosić się ta data? Syndyk gumką wymazał firmę, która przejęła schedę po wydawnictwie?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Death

« Odpowiedź #1112 dnia: Pn, 13 Grudzień 2021, 09:59:04 »
Podobno Relax galerii "wróci jeszcze silniejszy". Pomyślałem sobie coś strasznego...
A jak oni teraz zaczną wozić pana Grzegorza po sądach, żeby go używać do swoich wewnętrznych walk o siano? :/
Wtedy już na pewno przebiją Fantasmagorię i będzie można zmienić tytuł wiadomego tematu na forum.

Offline Teli

« Odpowiedź #1113 dnia: Pn, 13 Grudzień 2021, 10:12:23 »
Mnie po MFKiG sprawa marszanda przerosła psychicznie i postanowiłem, w sumie bez żalu, że ogłaszam prywatny bojkot rzeczy wydawanych przez Libertago z wyłączeniem Thorgala 5 i 6 żeby zamknąć cykl. Reszta mi zwisa i powiewa nie będę wspierał portfelem takich praktyk. Trudno nie muszę mieć ekskluzywnej biblioteczki i z zadowoleniem pozostanę niszowym, niereprezentatywnym komiksiarzem :D

Z drugiej strony cieszy mnie wieść że mój "ulubieniec" pożarł się z Labrum będę mógł bez wychodzenia na hipokrytę nabyć Conana :) 

Offline Chmielu

« Odpowiedź #1114 dnia: Pn, 13 Grudzień 2021, 10:19:18 »
Marsząd: "Każdy polski czytelnik i entuzjasta komiksów - zwłaszcza ci dojrzali, którzy znają historię "Relaxu" powinien być tak samo - jak my - oburzony tym skandalicznym i bezprawnym działaniem."

PARÓWKOWYM SKRYTOŻERCOM MÓWIMY „NIE”!

Marsząd: "Nie ma i nigdy nie będzie zgody naszej galerii na działania nieuczciwe, w tym próby przywłaszczenia sobie cudzej własności intelektualnej."

CHYBA ŻE JACYŚ FRAJERZY KUPILI OD NAS EKSKLUZYWNIE SPIEPRZONĄ EKSKLUZYWNĄ "BORGIĘ" I MIELI ZA TO OBIECANY KALENDARZ. NO ALE TAK PO PRAWDZIE TO NIE PRZYWŁASZCZAMY. I POZA TYM TO NIE JEST WŁASNOŚĆ INTELEKTUALNA, NEZPA?

Marsząd: "Naszym Honorowym Redaktorem nadal jest Grzegorz Rosiński (...)"

Pewnie, że HR GR nic nie odziedziczył i tylko czekałem kiedy będzie z tego jakaś chryja ;D Fajnie by było, żeby do tańca przyłączyły się jakieś komuchy z KAW-u (albo ich pociotki), z "papierami", że mają prawa do tytułu i logo. I pewnie by tak było, jakby chodziło o większą kasę do ugrania.

A jak oni teraz zaczną wozić pana Grzegorza po sądach, żeby go używać do swoich wewnętrznych walk o siano? :/

Chyba jest dorosły, nie? Syn mu na pewno dobrze doradzi. ;D
To nie pandemia, to test IQ.

"Żadna ilość dowodów nigdy nie przekona idioty" /
„Łatwiej jest oszukać ludzi niż przekonać ich, że zostali oszukani” Mark Twain

Offline Death

« Odpowiedź #1115 dnia: Pn, 13 Grudzień 2021, 10:19:55 »
Ale są pewne przesłanki, że Pawlak wcale nie jest lepszy od Kargula.

Maciek Kur napisał:
Także odpowiadając na wszystkie pytania, które miałem od miesiąca czemu nie będzie Mnie (ani z tego co widzę nikogo z Polskich autorów) w kolejnym numerze magazynu Relax... odpowiedź brzmi : bulwersujące praktyki Pana Marcina Lechna.

Offline tuco

« Odpowiedź #1116 dnia: Pn, 13 Grudzień 2021, 10:24:31 »

Maciek Kur napisał:
Także odpowiadając na wszystkie pytania, które miałem od miesiąca czemu nie będzie Mnie (ani z tego co widzę nikogo z Polskich autorów) w kolejnym numerze magazynu Relax... odpowiedź brzmi : bulwersujące praktyki Pana Marcina Lechna.
Kur to niech się lepiej najpierw nauczy pisać po polsku, a później bulwersuje.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1117 dnia: Pn, 13 Grudzień 2021, 10:25:41 »

Maciek Kur napisał:

Swoją drogą śmiesznie gdy scenarzysta, który posługiwanie się polszczyzną powinien mieć w małym palcu robi tyle błędów w jednym zdaniu ("Mnie", "Polskich", spacja przed dwukropkiem, brak przecinków, brak deklinacji nazwiska).

Offline Szekak

« Odpowiedź #1118 dnia: Pn, 13 Grudzień 2021, 10:28:11 »
Akurat to, ze jeden czy drugi artysta stanie po stronie PCA z ktorym wspolpracuja i od ktorego informacje czerpia nie powinno dziwic. Sam mistrz tez moze miec podobna perspektywe, to o niczym nie swiadczy. Uplywajacy czas przyniesie odpowiedzi, ja mysle, ze Krzysztof Garula juz sie dal poznac tak wielu osobom, ze wiekszosc mu teraz nie ufa, co widac po komentarzach na forum czy FB, pomijajac oczywiscie fp PCA gdzie jest cenzura lvl hard.
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Grudzień 2021, 10:50:37 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline starcek

« Odpowiedź #1119 dnia: Pn, 13 Grudzień 2021, 10:32:39 »
Kto był wpisany w stopce nr 32 jako wydawca? Labrum, PCA, czy razem?

Oni sobie na twarz marszanda wszystko robili?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1120 dnia: Pn, 13 Grudzień 2021, 10:42:33 »
Kto był wpisany w stopce nr 32 jako wydawca? Labrum, PCA, czy razem?

Spoiler: PokażUkryj
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Midar

« Odpowiedź #1121 dnia: Pn, 13 Grudzień 2021, 11:08:36 »
 Zadałem Labrum pytanie:
Kiedy będzie odpowiedź Wydawnictwa na atak Garuły, w jego klakierskim wątku PolishComicArt?

Dostałem taką odpowiedź:
Oficjalne oświadczenie wydawnictwa w sprawie zaistniałej sytuacji pojawi się w dniu premiery nadchodzącego numeru.

Offline Motyl

« Odpowiedź #1122 dnia: Pn, 13 Grudzień 2021, 11:14:06 »
Spoiler: PokażUkryj

Ha, ha, w tej stopce to brakuje jeszcze tylko I imperatora galaktycznego i Władcy Wszechświata. W dupach się poprzewracało. Zdecydowanie za mało redaktorów mają. I jeszcze tylko jeden dyrektor. Brak Prezesa i zastępcy Prezesa :) Jak dobrze, że ani złotówki nie dołożyłem się do tej patologii wydawniczej.

Marsząd: "Każdy polski czytelnik i entuzjasta komiksów - zwłaszcza ci dojrzali, którzy znają historię "Relaxu" powinien być tak samo - jak my - oburzony tym skandalicznym i bezprawnym działaniem."

Widzę, że zrobił lepszy wywiad niż spis powszechny. Zaglądał pod kołdry każdemu polskiemu czytelnikowi i entuzjastom komiksów, aby wiedzieć, kto i za co powinien być oburzony. Leki się skończyły? 

Offline starcek

« Odpowiedź #1123 dnia: Pn, 13 Grudzień 2021, 12:00:12 »
Nie wiem jak sobie tę współpracę poukładali, ale widać, że to Lechna na swoje Labrum wziął Relax.

Zapowiada sie niezły serial.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #1124 dnia: Pn, 13 Grudzień 2021, 13:03:27 »
Mnie po MFKiG sprawa marszanda przerosła psychicznie i postanowiłem, w sumie bez żalu, że ogłaszam prywatny bojkot rzeczy wydawanych przez Libertago z wyłączeniem Thorgala 5 i 6 żeby zamknąć cykl. Reszta mi zwisa i powiewa
Tak samo. Zresztą poza Thorgalem kolor i Borgią nie posiadam nic innego z Libertago. Szninkla za taką cenę zbojkotowałem bo mam i pierwsze wydanie w doskonałym stanie (bo dbałem) i kolorowe wydanie od Egmontu, w trzech częściach. Legendy Polskie też odpuszczę. Loisel albumowy mi wystarczy. Thorgala dociągnę do piętna wygnańców i nara ;)

Zadam tylko pytanie bo często czytam, że Libertago spieprzyło Borgię. Co dokładnie spieprzyli, pomijając szlaczki na okładce i kwiatuszki które Piotr Rosiński z takim upodobaniem ciśnie wszędzie? Coś nie tak z kolorami, drukiem, tłumaczeniem?