Autor Wątek: Relax magazyn opowieści rysunkowych  (Przeczytany 344186 razy)

Offline vision2001

Odp: Relax magazyn opowieści rysunkowych
« Odpowiedź #420 dnia: Śr, 09 Grudzień 2020, 08:58:45 »
Po okładkowej przeważnie sprzedawały się takie czasopisma jak: WKKM, WKKDC, SBM, Conan, Transformersy... (nie licząc prenumeraty i późniejszych rzutów na tanią prasę, bo i takie się zdarzały).

JanT

• Gość
« Odpowiedź #421 dnia: Śr, 09 Grudzień 2020, 09:05:50 »
Z kolekcjami się zgadza ale to jednak nie to samo :)

Offline Death

« Odpowiedź #422 dnia: Śr, 09 Grudzień 2020, 09:33:18 »
Dobra, dobra, po okładkowej czy nie, ale poproszę spis treści. Mam nadzieję, że skoro już w ogóle dzielą np. dzieło Andreasa to przynajmniej na pół, a nie że będę musiał kupić 5 numerów gdzie będzie po 10 stron.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #423 dnia: Śr, 09 Grudzień 2020, 10:24:35 »
Nie bardzo rozumiem. Zamierzasz kupować Relax wyłącznie dla Andreasa?

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #424 dnia: Śr, 09 Grudzień 2020, 11:00:52 »
Które czasopisma komiksowe sprzedawały się po okładkowej?
Komiks i My.

Rzeczywiście ciekawe jak będzie z tym dzieleniem komiksów. Jeżeli ilość stron byłaby taka jak w oryginalnych relaxach, to byłby niezłych chaos. Najbardziej rozsądnym wydaje się dzielenie albumu 48/56/64 na pół. A fajnie by było, gdyby jeden album był w całości zamieszczony.
I strach i oczekiwanie. Co to będzie?  ;D

Chyba znajdą się też tacy, którzy kupią dla samej okładki, albo nawet dla logo.
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #425 dnia: Śr, 09 Grudzień 2020, 11:10:22 »
Komiks i My.

Nie do końca. Na gildii kupiłem któryś numer z upustem 2 zł, a na festiwalu w Łodzi na stoisku wydawcy można było kupić za 15 zł.

Offline horror

« Odpowiedź #426 dnia: Śr, 09 Grudzień 2020, 12:44:33 »

i być może nie byłby jedyny

Offline Klima

« Odpowiedź #427 dnia: Śr, 09 Grudzień 2020, 15:06:35 »
Na Gildii już można zamawiać niestety zerowa zniżka :( https://www.gildia.pl/komiksy/448239-relax-32

Offline Mruk

« Odpowiedź #428 dnia: Śr, 09 Grudzień 2020, 16:31:50 »
Mam nadzieję, że skoro już w ogóle dzielą np. dzieło Andreasa to przynajmniej na pół, a nie że będę musiał kupić 5 numerów gdzie będzie po 10 stron.

Wiele albumów frankofońskich miało pierwszą publikację w magazynach typu Tintin czy Spirou. Na przykład w Tintinie standardem był epizod ok. 8-stronicowy. Dopiero potem cały komiks został scalony w album.

Jeśli teraz w Relaksie ukaże się taki właśnie epizod, który w takiej objętości ukazał się wcześniej w jakiejś komiksowej prasie, to według mnie nie do końca można mówić o "dzieleniu".

Ja rozumiem, że przyzwyczailiśmy się do albumów, gdzie na raz dostajemy co najmniej 46 stron, a w przypadku integrali znacznie więcej, ale zwracam uwagę, że 46-stronicowy album to nie jedyny standard publikacji.

Czytałem sobie ostatnio XIII (początek chyba po raz czwarty, a końcówkę po raz pierwszy) i tam pierwsza "całość" to pięć albumów. I gdyby taka seria była publikowana w odcinkach, to niezależnie czy w odcinku byłoby 8, 24 czy 48 stron, i tak nie dostajemy całej historii. Oczywiście, im więcej stron, tym mniej odcinków zajmie opublikowanie tejże całości, ale póki nie ukaże się ostatnia strona (w przypadku XIII byłaby to 230) - wciąż mamy historię "rozgrzebaną".

I tak jest chyba z większością serii frankofońskich - w rzadko której albumy są niezależne od siebie.

Dlatego według mnie w takim magazynie rację bytu mają tylko zamknięte epizody, np. takie jak w "Gwiezdnym Dziecku" czy "Kronikach Armady".

Offline gashu

« Odpowiedź #429 dnia: Śr, 09 Grudzień 2020, 16:45:27 »
Na Gildii już można zamawiać niestety zerowa zniżka :( https://www.gildia.pl/komiksy/448239-relax-32

I „orientacyjna data premiery”... ;)

Online misiokles

« Odpowiedź #430 dnia: Śr, 09 Grudzień 2020, 17:40:15 »
Dreddy do tej pory są w odcinkach...

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #431 dnia: Śr, 09 Grudzień 2020, 17:48:16 »
Nie tylko Dreddy. Wszystkie komiksy w Progsach i Megazinach. Heavy Metal też dzieli albumy na kawałki.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #432 dnia: Śr, 09 Grudzień 2020, 17:50:47 »
A w jakich to wychodzi odstępach i cenie? Później też wychodzi to w zbiorczych wydaniach a u nas pewnie tak nie będzie.

Offline Szekak

« Odpowiedź #433 dnia: Śr, 09 Grudzień 2020, 17:58:38 »
Mozliwe ze bedzie, Garula w wywiadzie mowil, ze jak bedzie zainteresowanie to i zbiorcze pojdzie, bo licencja i tak jest wykupiona.
Piękno jest w oczach patrzącego.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #434 dnia: Śr, 09 Grudzień 2020, 18:02:51 »
Mangi też są wydawana w magazynach, a później zbiorczo. Ale co z tego? Nic.