Autor Wątek: Rachunek sumienia 2024  (Przeczytany 13380 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline burberry

Odp: Rachunek sumienia 2024
« Odpowiedź #45 dnia: Pn, 30 Grudzień 2024, 19:48:14 »
Byłoby miło, gdybyście przenieśli swoje dywagacje do innych tematów. W tym wątku chcę poczytać podsumowania czytelnicze, a nie kolejną wojenkę o marchewkę.  ;)

Offline donT

« Odpowiedź #46 dnia: Pn, 30 Grudzień 2024, 23:59:15 »
1. Ile komiksów kupiliście w tym roku?
Rowno 70, plus kolekcja 25 Tytusow od Mikolaja

2. Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiliście więcej / mniej?
Kilka let temu obiecalem sobie, ze schodze z komiksowymi zakupami do ok 50 rocznie. Wiem, ze sa tu kozaki bioracy tyle miesiecznie, ale nie samym komiksem zyje czlowiek. To raz. Kupuje swiadomie, ostro selekcjonuje i czytam wielokrotnie. To dwa. W tym roku cos peklo i kupilem wiecej. Podejrzewam, ze dlatego, ze moje nowe miejsce zamieszkania jest duze i mam w koncu strych, wiec mam gdzie skladowac makulature.

3. Noworoczne postanowienia na 2025 - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?
Mysle, ze wypracowalem ze swoim komiksowym nalogiem kompromis i liczba znowu bedzie oscylowac okolo 50. Plus minus 10. Raczej plus. Kupki wsydu nie posiadam, bo wszystko czytam na biezaco.

4. Najlepszy komiks 2024 / największe zaskoczenie roku?
Mutfhafukaz czyli jedno i drugie. Wzialem z lekka obawa, ze moze byc kicha i bede sie bujal z odsprzedaza (co mieszkajac poza PL latwym nie jest), a tymczasem rozwalil mi leb. Fenomenalny tytul.

5. Najgorszy komiks 2024 / największe rozczarowanie roku?
Jak wspomnialem kupuje swiadomie, z ostra selekcja wiec w 2024 obylo sie bez wtop. Jezeli juz to jest to moja wlasna, osobista - nie udalo mi sie kupic CE. Przespalem moment, szybko zeszlo, a dodruku nie bedzie i pizdziet. Wedlug wielu osob - komiks genialny i szczerze zaluje, ale biorac pod uwage polityke tego wydawcy, ktora troche koliduje z moim podejsciem do tego hobby - C'est la Vie.

6. Komiks, który chciałbym aby się ukazał w roku 2025?
Nie wiem czy juz dogonilismy, czy jeszcze komiksowy zachod gonimy, ale z obecnej kondycji rodzimego rynku jestem bardzo zadowolony (no, moze oprocz cen), wiec wierze, ze dostaniemy duzo perelek, o ktorych istnieniu nie mamy nawet pojecia. Z tego co chcialbym chyba najbardziej to stare od lat niewznawiane albumy Corbena - Mutant World i New Tales of the Arabian Nights, a poniewaz ukazujaca sie od zeszlego roku kolekcja od Dark Horse sie dopiero rozkreca - jest na to spora szansa.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Czeczot

« Odpowiedź #47 dnia: Wt, 31 Grudzień 2024, 01:10:35 »
370 od maja, wróciłem do czytania komiksów po latach.

Zdecydowanie więcej, właściwie to kupowałem pojedyncze sztuki. Tylko dużo z kupionych komiksów to są komiksy wydane 2, 3 czy 4 lata temu albo dodruki starszych tytułów.

3. Noworoczne postanowienia na 2025 - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?
Większość komiksów które chciałem przeczytać z poprzednich lat kupiłem wiec pewno bym kupował ich mniej. Po drugie z zapowiedzi Nagle, Muchy czy Egmontu interesują mnie pojedyncze tytuły. Z LiT więcej, nie znam planów NSC więc na szczęście liczba kupowanych tytułów bardzo spadnie.

Najlepsze komiksy to seria RIP. Dawno mnie taż żadna seria nie wciągnęła że 3 tomy przeczytałem jeden po drugim w jeden dzień. 
Zaskoczenie to Ladies with Guns - wester to nie jest mój ulubiony komiks, takie radosne bum bum ciach ciach też nie za bardzo a tutaj bawiłem się świetnie.
Wyróżnienie Saint-Elme. Miałem obawy czy autor nie przekroczy granicy takiego niedopowiedzenia …. Może delikatnie postawił stopę za tą linią ale ten komiks mnie zaskoczył właśnie takim trochę klimatem TwinPiks.

Dieter Lumpen  - spodziewałem się Indiana Jones a dostałem flaki z olejem. Naiwność zachować postaci jest wprost nieprawdopodobna.
Rozczarowania:
Sandman, Hellblazer - serie powszechnie polecane a ja nawet nie dobrnołem do końca pierwszego tomu jednego i drugiego.
Mike Mignola: Joe Golem słaby komiks, Baltimore tom 1 przeciętny, tom 2 nawet ok. Spodziewałem się dużo więcej po tym autorze. Hellboya nie czytałem ale chyba sobie podaruje

Mam ponad 300 nie przeczytanych komiksów. Na nic nie czekam!

Offline Leyek

« Odpowiedź #48 dnia: Wt, 31 Grudzień 2024, 01:12:53 »
Jezeli juz to jest to moja wlasna, osobista - nie udalo mi sie kupic CE. Przespalem moment, szybko zeszlo, a dodruku nie bedzie i pizdziet. Wedlug wielu osob - komiks genialny i szczerze zaluje, ale biorac pod uwage polityke tego wydawcy, ktora troche koliduje z moim podejsciem do tego hobby - C'est la Vie.

Jeśli jesteś zainteresowany dalej tą pozycją to odezwij się na priv. Wziąłem specjalnie jeden zestaw więcej w celu ew. odsprzedaży komuś "spóźnialskiemu" z forum. Oczywiście w cenie normalnej sklepowej. Myślałem, żeby odsprzedać komuś z włączeniem w to Broni X, ale niech się wielki E. wali jak se wymyślił ultralimitkę.

Offline Lou

« Odpowiedź #49 dnia: Wt, 31 Grudzień 2024, 10:35:16 »
Nie liczyłam, ale mało. Kilkadziesiąt. Głównie zagraniczne wydania mang.

Zdecydowanie mniej. Tendencja spadkowa się utrzymuje.

W sumie nie mam postanowienia. Zakupy już mocno ograniczyłam. Mam przeczytane ~95 proc. tego co na półkach i w kartonach. Dużo czytam też wersji cyfrowych. Może jednie życzyłabym sobie większej regularności w tych lekturach, tylko przy doborze tytułów, może być trudno.

W sumie czytałam mało z polskiego rynku. Do Najlepszego komiksu wlatuje u mnie Heksa. Jestem absolutnie zakochana w tej historii. A zaskoczenie to zagraniczny Horny and High vol.1. Dopiero w tym roku go przeczytałam, ale to nie jest album z 2024.

Oj, tu nawet nie mam co podawać konkretnych tytułów. W związku z tym, że czytam naprawdę masę mang yuri, z których większość to straszne szmiry to chyba miejsca by zabrakło -.-'

Niezmiennie Yume no Hashibashi i Special Exits.

I jeszcze takie osobiste PS: w tym roku współtworzyłam wirtualny festiwal komiksu Wielogłos i wyszło naprawdę fajnie i różnorodnie. I to chyba u mnie najlepsza część komiksowego 2024.
Never trust the friendly ones.
Yuri Daily Twoja codzienna dawka informacji o mangach yuri

Offline Juby

« Odpowiedź #50 dnia: Wt, 31 Grudzień 2024, 11:08:10 »
Czuję, że palec wskazywał na mnie gdy pisano o atakowaniu, ostracyzmie i niewłaściwym typowaniu ulubionego komiksu wydanego w tym roku, więc zapowiadam/obiecuję, że ostatni raz założyłem taki wątek na forum.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #51 dnia: Wt, 31 Grudzień 2024, 11:33:12 »
Plus minus 250 sztuk.
Szaleństwo.
Miało być mniej, wyszło więcej.
Jak do tego doszło nie wiem.

Jak opanuję spontaniczne kupowanie to zwolnię a zdecydowanie chcę kupować mniej, kończyć zaczęte serie i lepiej gospodarować wolnym czasem. To będzie kolejny pojedynek tytanów -  Rozsądek vs. Impuls - końcowy zwycięzca może być tylko jeden ale obstawiam że starcie będzie miało wiele nie oczekiwanych zwrotów akcji.
Generalnie plan jest, maksymalny budżet na komiksy mam ustalony czyli selekcja będzie konkretna a czy się uda tak drastycznie wyhamować to już życie i portfel pokaże  :)
Mam bardzo duże opóźnienia czytelnicze ale z tego co mi się udało przeczytać:
C.E. - za fabułę i rysunki, rewelacyjny komiks wielokrotnego użytku.

Wilk Morski - za klimat i rysunki plus dobrze wali po łbie , we mnie trafił pozytywnie-mobilizująco jak mało co w tym roku.

Niebo w głowie - za klimat, rysunki no i oczywiście za fabułę-zamiast słuchać bezsensownego telewizyjnego przekrzykiwania na temat "zły/dobry uchodźca" czy "wszyscy są super/ wszyscy są źli" warto poznać podejrzewam że jedną z wielu "genez" takiego stanu rzeczy.
Mocny komiks.

Śmierć Supermana - uczciwie muszę przyznać że Supcio wygrał nostalgiczne starcie z Batusiem, kiedyś nie do pomyślenia.

Batman Detective Comics autorstwa Rama Piątego - w końcu dostałem coś współczesnego z Gackiem co bardzo dobrze się czyta i wciąga od samego początku. I oby tak było do końca.

Gannibal - żaden ze mnie mangowiec, na serię namówił mnie pan Kołodziejczak w którymś z filmików - jest klimat Twin Peaks , małe miasteczko pełne tajemnic to coś co lubię.

Z polskich komiksów zapodam Misję Ś.P. Adriana Madeja - zadyma,alkohol, niewiasty, złoto... a z misją jakoś to będzie  :) Najlepsze, najbliższe mojemu wyobrażeniu krasnoludy jakie kiedykolwiek widziałem. Taka ekipa to skarb, taki komiks to diament.

Najgorszy:
Kroniki Barbarzyńców -  komiks który do mnie kompletnie nie trafił i który oddałem na prezent dla komiksiarza-wikingofila. Komiksiarz-Wikingofil potwierdził moje zdanie - aczytalna durnowata historia w pięknym opakowaniu.
Rozczarowanie:
Piekło Dantego - mam wrażenie że oryginał został potraktowany mocno skrótowo. Dla mnie komiks ma być do czytania i do oglądania -ogląda się świetnie, czytało mi się ciężko. Piękna nuda.

Wydawcy co miesiąc wydają tyle dobrych komiksów że nawet się nie zastanawiam co tam za granicą piszczy.
W sumie po lekturze Sandmana Matta Wagnera z chęcią poczytał bym serię Grendel.
No i może Powers Bendisa.
No i może House of Mystery Willinghama.

Korzystając z okazji w nadchodzącym roku chciałbym życzyć wszystkim Dobrym Ludziom z komiksowego świata dużo zdrowia, sprawnych oczu, uginających się półek od towaru, refleksu w zakupie limitowanych wydań i mnóstwa czasu na czytanie naszego ukochanego medium. I żeby naszymi jednymi życiowymi problemami był brak miejsca na półkach, nie zafoliowane komiksy i wydawniczy urodzaj powodujący ból głowy przy konstrukcji zakupowego koszyka.
Pozdro.

Offline herman

« Odpowiedź #52 dnia: Wt, 31 Grudzień 2024, 12:31:49 »

Kupiłem 119. Sprzedałem natomiast 45.
Co cieszy przeczytałem 190 komiksów. Tak więc kupka wstydu maleje, acz z tych 190 pewnie ok 30 było wypożyczonych z biblioteki.

Kupiłem mniej, bo w 2023 było to 179 komiksów.
To wypadkowa dwóch czynników. Po pierwsze po kilku latach od powrotu do hobby nadrobiłem już praktycznie wszystkie starsze pozycje, które chciałem mieć na swojej półce (w tym roku kupowałem już tylko głównie nowości).
Drugi czynnik to ceny. Wprawdzie jeśli coś chciałem to to kupowałem bez większego szczypania się, ale było trochę pozycji, które odpuściłem, a jeszcze rok czy dwa temu kupiłbym je. Ceny poszły w górę i tu się nie ma co czarować.
Niemniej mój poziom wydatków pozostał taki sam. Tyle, że za 200 zł mniej w 2023 kupiłem 179, a w tym roku 119 albumów (wiadomo, że kupuje różne rzeczy, od zeszytów po grube cegły, ale na taki poziom analizy już nie wskakuje).

Raczej nie robię jakiś planów i postanowień zwyczajowo. Poziom zakupów będzie zależał od oferty wydawców.

Trent, Otchłań zapomnienia, Droga.
Największe zaskoczenie to Excalibur.

Najgorsze z wydanych w tym roku to chyba Dziewczyna z Powstania Warszawskiego i Agatha Christie. Herkules Poirot. Morderstwo w Boże Narodzenie.

Rozczarowania to moje pierwsze zetknięcia ze Studiem Lain - Kroniki barbarzyńców i Shane. Po obu obiecywałem sobie sporo i niestety bardzo się zawiodłem (fabułą, bo ilustracje bardzo fajne).
Bardzo wiele oczekiwałem po trzeciej części Pasażerów wiatru. To absolutnie nie jest zły komiks, ale nie wiem czy czekałem na coś tak mocno w tym roku, a efekt finalny był rozczarowaniem. 

Szkocja i Amazonia od LEO. Parodia Asteriksa i Obeliksa od Lewisa Trondheima (Beim Teutates). World record holders od Delisla. Zwyczajowo na tej liście był zawsze GUS, ale kupiłem sobie w oryginale. Gdyby miał się nie ukazać po polsku to uspokajam fanów Blaina - to chyba jego najsłabszy komiks.
« Ostatnia zmiana: Wt, 31 Grudzień 2024, 12:45:25 wysłana przez herman »

Offline dreamer36

« Odpowiedź #53 dnia: Cz, 02 Styczeń 2025, 12:05:17 »
263, w tym 11 omnibusów i 26 mang

Troszkę więcej (rok temu było 229), przede wszystkim ponadprogramowo kupiłem Zielone Latarnie w eng. TPB z okresu New52, Swamp Thing z New 52 (Soul), do tego seria Green Lanterns z DC Rebirth - to wszystko zrobiło ponad 30 tomów. Do tego kupiłem trochę mniejszych rzeczy (cały Wydział 7, Bler, Ćma - też ponad 20 tomów łącznie). Gdyby nie te nadprogramowe zakupy to pewnie skończył bym na poziomie z poprzedniego roku, a może nawet udałoby się zejść poniżej 200 pozycji.

Nie mam postanowień w tej kwestii, chociaż nie ukrywam, że fajnie by było zejść poniżej 200 pozycji rocznie, a to i tak będzie więcej niż czytam w ciągu roku (ok. 100 przeczytanych tomów rocznie).

DROGA - nie czytałem książki, nie oglądałem filmu, więc komiks to było moje pierwsze spotkanie z historią. Szok, dramat, łzy - znakomita to rzecz. Upadek człowieczeństwa w czystej formie.
CLAYMORE - bardzo się ucieszyłem, że ta seria wyjdzie u nas, bo uwielbiam Berserka, ale nie spodziewałem się, że aż tak mi to wejdzie. Wg mnie obecnie najlepsza manga jaka wychodzi (no może na równie z Dryfującą klasą).

Z komiksów wydanych w tym roku mam przeczytanych stosunkowo niewiele, gdyż bieżące zakupy w większości zasilają hałdę hańby. Natomiast z tego co przeczytałem, to na pewno:
X-Men Saga miotu - strasznie męczyłem. Narracja jak na mój gust jest zbyt archaiczna, za którą nie szła nawet jakaś wybitnie dobra historia (Saga miotu, a tego miotu jak na lekarstwo), a nawet fragmenty dynamicznej akcji były zmulone przez rozwleczoną narrację. Na plus na pewno znakomite rysunki.
Chainsaw Man - w ostatnim tomie coś się ruszyło, ale po znakomitej pierwszej części (11 tomów), seria spadła z Burj Khalifa na pysk i jeszcze zaliczyła dwa metry mułu. Do szybkiego przeczytania na kiblu i użycia od razu jako papieru toaletowego - do tego się nadawały tomy 12-15

Niezmiennie chciałbym The Walking Dead. Ponadto Avengers (New/Dark) z okresu Bendisa. Fajnie, że SL wyda Spawna, fajnie że Nagle! wydaje EU.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #54 dnia: Cz, 02 Styczeń 2025, 14:25:29 »
175, czyli o wiele więcej niż zamierzałem.
Z tego przeczytałem 108 (w tym 13 wypożyczonych).

2. Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego
W zeszłym roku było to ok 80-90, a więc mocno poszedłem po bandzie.

3. Noworoczne postanowienia na 2025
Mocne hamowanie, chciałbym kupować ze 3-4 komiksy miesięcznie (nie licząc Thorgali z prenumeraty).

Najlepsze: CE, Droga, Astronom, Toppi.
Przyjemne zaskoczenia to: Miasto, Opowieści z Telguuth.

Nie eksperymentuję. Staram się kupować tylko rzeczy, które z dużą doża prawdopodobieństwa mi spasują. Najmniej podeszły mi: Wrzaskun, Furia. Co nie znaczy, że to są komiksy złe (bo nie są), po prostu z przeczytanych tegorocznych premier te spasowały mi najmniej. Z przeczytanych w tym roku starszych pozycji najsłabsze to: trzeci tom Yansa i Załoga Promienia.

Stary cykl Śnienie ze świata Sandmana, Slaine: Rogaty bóg, Slaine: Skarby Brytanii, zbiorczak Koziorożca, zbiorczak Ralpha Azhama.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #55 dnia: Cz, 02 Styczeń 2025, 20:47:58 »
Nie mogę już edytować, więc dodaję jeszcze jedno komiksowe życzenie: drugi tom Brygady.

PS. te zbiorczaki to dla Was chcę (mam obie serie w komplecie), bo to dobra rzecz. Ale sam też bym kupił. ;)
« Ostatnia zmiana: Cz, 02 Styczeń 2025, 20:50:47 wysłana przez Deepdelver »

Offline pszemcio

« Odpowiedź #56 dnia: Pt, 03 Styczeń 2025, 09:13:26 »

nie liczę

chyba więcej, ale nie liczę. Sporo też sprzedaję

będą tytuły dla mnie to będę kupował, jeśli nie, to nie będę kupował

Kilka:

Cornelius
Ultradźwięki
Alack Sinner
Czekanie
Wszyscy, którym ufam
Blurry
Piętno bohaterów
Kobane Calling

No i przede wszystkim polscy twórcy zabłysnęli:

Promienie XI
Smoła
Astronom

Pewnie sporo, ale taki największy rozjazd między oczekiwaniami, a rzeczywistością to zdecydowanie Oko Horusa

Podam jedynie wycinek z listy. Jest tego sporo, wiele z nich znam, ale po prostu chciałbym wreszcie po polsku:

- Asterios Polyp
- wszystko Schrauwena
- wszystko Dasha Shawa
- Jimmi Corrigan (to się akurat wydarzy) i Building Stories
- wszystkow George'a Wylesola
- Clyde Fans
- May Favorite Thing is Monster
« Ostatnia zmiana: Pt, 03 Styczeń 2025, 09:16:20 wysłana przez pszemcio »

Offline skil

« Odpowiedź #57 dnia: Pt, 03 Styczeń 2025, 12:32:28 »

Nie wiem, około 80.

Nie wiem, jakoś podobnie. Nie prowadzę ewidencji.

Nie mam postanowień. Kupuję to, co mnie interesuje. Problemem jest dla mnie czas, bo czytam mniej komiksów, niż mi przybywa.

Najlepszy to Ultradźwięki, zaskoczenie to Cornelius - nie sądziłem, że ktokolwiek kiedykolwiek wyda u nas ten komiks, więc już wcześniej zaopatrzyłem się w oryginalne wydanie.

Najgorszy to Pasażerowie Wiatru 3, rozczarowanie to nowy Corto.

Do rozczarowań dodam tegoroczną emefkę - organizatorzy nic nie kumają i od pewnego czasu festiwal stoi w miejscu.

Na nic nie czekam. Fajnie, jakby publikowano u nas Schrauwena, Blutcha, więcej Vivesa czy Blaina. Ale jak nikt ich nie wyda, to zawsze można sobie zamówić, więc w sumie obojętnie.
A poza tym uważam, że Rosja powinna być zniszczona.

Offline volker

« Odpowiedź #58 dnia: Pt, 03 Styczeń 2025, 13:44:22 »
117 (wychodzi ok 10 na miesiąc)

Nieznacznie więcej, poprzednio 105, ale w tym roku wykupiłem do pewnego momentu prenumeratę Thorgala z Hachette więc bez niej wyjdzie podobnie.

To zależy od tego co się pojawi, ogranicza mnie już niestety bardzo dostępne miejsce na półkach.

Bezsprzecznie CE - zarówno najlepszy komiks i największe zaskoczenie. Nie mogę zrozumieć że tego nie wydają masowo na innych rynkach.
Z polskich to wznowienie limitowane Achtung Zelig! i Astronom

Najbardziej rozczarowałem się zbiorczym Kleksem, jednak zachwyt z dzieciństwa nie obronił się, dodatkowo dolali oliwy do ognia tym fatalnym wydaniem z mikroskopijnymi obrazkami i literkami. Rozczarowaniem też była Terapia grupowa, mimo iż na podstawie innych komiksów nadal uważam Manu Larceneta za mistrza

Nowy Burns, Drnaso, Clowes, Roosevelt, Larcenet, czekam na kolejną część 47 strun Le Bouchera. Z polskich czekam na pełny komiks Marcina Podolca (Sezon...),  fajnie jakby Jacek Frąś częściej coś tworzył, nowe komiksy Jacka Świdzińskiego.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #59 dnia: Pt, 03 Styczeń 2025, 20:23:55 »
Chyba 5, nie znalazłem więcej zamówień.
Obłowiłem się w sporą liczbę pojedynczych zeszytówek, ale nie prowadzę ewidencji, żeby napisać dokładnie ile ich było. Strzelam, że 30-40.

Zdecydowanie mniej. Szkoda mi kasy, kompletnie się to nie spina. W dodatku więcej czasu poświecam innym zainteresowaniom, więc prosty rachunek. Brak miejsca też czyni swoje.

Przeczytać zaległości i nadrobić zaległości zakupowe, głównie rozpoczętych serii.

Z komiksów wydanych tylko w 2024 miałem okazję przeczytać tylko Broń X. Inne serie, po które sięgałem podobały mi się - Sandman (została mi końcowka), Parker (jestem po pierwszym tomie) oraz Amazing Spider-Man Straczynskiego (za mną dwa tomy).

Skorzystałem z promocji na Metro2033 i zdecydowanie to był najgorszy komiks jaki przeczytałem.

JLA/Avengers