1. Ile komiksów kupiliście w tym roku?Plus minus 250 sztuk.
Szaleństwo.
2. Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiliście więcej / mniej?Miało być mniej, wyszło więcej.
Jak do tego doszło nie wiem.
3. Noworoczne postanowienia na 2025 - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?Jak opanuję spontaniczne kupowanie to zwolnię a zdecydowanie chcę kupować mniej, kończyć zaczęte serie i lepiej gospodarować wolnym czasem. To będzie kolejny pojedynek tytanów - Rozsądek vs. Impuls - końcowy zwycięzca może być tylko jeden ale obstawiam że starcie będzie miało wiele nie oczekiwanych zwrotów akcji.
Generalnie plan jest, maksymalny budżet na komiksy mam ustalony czyli selekcja będzie konkretna a czy się uda tak drastycznie wyhamować to już życie i portfel pokaże
4. Najlepszy komiks 2024 / największe zaskoczenie roku?Mam bardzo duże opóźnienia czytelnicze ale z tego co mi się udało przeczytać:
C.E. - za fabułę i rysunki, rewelacyjny komiks wielokrotnego użytku.
Wilk Morski - za klimat i rysunki plus dobrze wali po łbie , we mnie trafił pozytywnie-mobilizująco jak mało co w tym roku.
Niebo w głowie - za klimat, rysunki no i oczywiście za fabułę-zamiast słuchać bezsensownego telewizyjnego przekrzykiwania na temat "zły/dobry uchodźca" czy "wszyscy są super/ wszyscy są źli" warto poznać podejrzewam że jedną z wielu "genez" takiego stanu rzeczy.
Mocny komiks.
Śmierć Supermana - uczciwie muszę przyznać że Supcio wygrał nostalgiczne starcie z Batusiem, kiedyś nie do pomyślenia.
Batman Detective Comics autorstwa Rama Piątego - w końcu dostałem coś współczesnego z Gackiem co bardzo dobrze się czyta i wciąga od samego początku. I oby tak było do końca.
Gannibal - żaden ze mnie mangowiec, na serię namówił mnie pan Kołodziejczak w którymś z filmików - jest klimat Twin Peaks , małe miasteczko pełne tajemnic to coś co lubię.
Z polskich komiksów zapodam Misję Ś.P. Adriana Madeja - zadyma,alkohol, niewiasty, złoto... a z misją jakoś to będzie

Najlepsze, najbliższe mojemu wyobrażeniu krasnoludy jakie kiedykolwiek widziałem. Taka ekipa to skarb, taki komiks to diament.
5. Najgorszy komiks 2024 / największe rozczarowanie roku?Najgorszy:
Kroniki Barbarzyńców - komiks który do mnie kompletnie nie trafił i który oddałem na prezent dla komiksiarza-wikingofila. Komiksiarz-Wikingofil potwierdził moje zdanie - aczytalna durnowata historia w pięknym opakowaniu.
Rozczarowanie:
Piekło Dantego - mam wrażenie że oryginał został potraktowany mocno skrótowo. Dla mnie komiks ma być do czytania i do oglądania -ogląda się świetnie, czytało mi się ciężko. Piękna nuda.
6. Komiks, który chciałbym aby się ukazał w roku 2025?Wydawcy co miesiąc wydają tyle dobrych komiksów że nawet się nie zastanawiam co tam za granicą piszczy.
W sumie po lekturze Sandmana Matta Wagnera z chęcią poczytał bym serię Grendel.
No i może Powers Bendisa.
No i może House of Mystery Willinghama.
Korzystając z okazji w nadchodzącym roku chciałbym życzyć wszystkim Dobrym Ludziom z komiksowego świata dużo zdrowia, sprawnych oczu, uginających się półek od towaru, refleksu w zakupie limitowanych wydań i mnóstwa czasu na czytanie naszego ukochanego medium. I żeby naszymi jednymi życiowymi problemami był brak miejsca na półkach, nie zafoliowane komiksy i wydawniczy urodzaj powodujący ból głowy przy konstrukcji zakupowego koszyka.
Pozdro.