Autor Wątek: Rachunek sumienia 2024  (Przeczytany 13386 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: Rachunek sumienia 2024
« Odpowiedź #15 dnia: So, 28 Grudzień 2024, 17:49:14 »
Ostatnio Studio JG zapowiedziało, że wyda.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #16 dnia: So, 28 Grudzień 2024, 21:25:09 »
1. Ile komiksów kupiliście w tym roku?

85

2. Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiliście więcej / mniej?

16% mniej niż rok temu, jest to powrót do ilości z 2022 - ale objętościowo widzę przesunięcie na większe formaty i grubsze wydania.

3. Noworoczne postanowienia na 2025 - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?

Będę szedł zgodnie z tym, co oferuje rynek. Ale ograniczam eksperymenty i branie na spróbowanie - ta kategoria zakupów głównie zawodzi i zabiera czas.

4. Najlepszy komiks 2024 / największe zaskoczenie roku?

CE od Studia Lain - to nie tylko najlepszy komiks, ale również wydarzenie roku na naszym rynku. A może nawet kilku ostatnich lat.

Szkoda i wstyd, że zostało tak mało zauważone przez komentatorów i influencerów działających na tym rynku. No ale rozumiem, że jak nie ma PDF-a, to nie znamy takiego tytułu, no bo jak.

5. Najgorszy komiks 2024 / największe rozczarowanie roku?

Shame... eee, to znaczy Shane. Shane od Studia Lain.

To nie jest całkowicie zły komiks, tylko po prostu jest najsłabszy. Lista jego mankamentów jest na tyle długa, że doprowadził do rozczarowania.

6. Komiks, który chciałbym aby się ukazał w roku 2025?

Nieodmiennie Prince Vaillant i Modesty Blaise.

« Ostatnia zmiana: So, 28 Grudzień 2024, 21:27:18 wysłana przez Martin Eden »

Online amsterdream

« Odpowiedź #17 dnia: So, 28 Grudzień 2024, 22:21:12 »

Z braku czasu i chęci pod koniec roku przestałem prowadzić dokładny spis, ale będzie tego około 140.

W tamtym roku kupiłem 110 więc ku mojemu zdziwieniu (bo przez prawie pół roku nie kupowałem niemal nic) więcej.

3. Noworoczne postanowienia na 2025 - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?

Zależy od tego co będzie wydane i od trendu wzrostowego cen.

Mam jeszcze zbyt duże zaległości żeby wybrać najlepszy komiks a największe zaskoczenie tego roku to zdecydowanie Claymore. Komiks reklamowany jako następca Berserka a według mnie jeszcze lepszy. Drugi mój typ to mangi Shuzo Oshimi (Kwiaty zła, Krew na szlaku) - nie znałem wcześniej tego autora a to absolutna topka.

Mam już zbyt dobrze wyrobiony gust i w tym roku praktycznie do zera wyeliminowałem spontaniczne zakupy więc jakichś niesamowicie złych komiksów nie czytałem, ale jakbym miał coś wybrać to najgorszy będzie Ostatni Ronin, który nie ma nic wspólnego z żółwiami z lat 90-tych a największe rozczarowanie to Hugo. Zapamiętałem ten komiks dużo lepiej, zbyt infantylne to jak dla 40-latka.

Większość tego co najbardziej chciałem zostało już u nas wydane (lub zapowiedziane, np. Nausicaa) a reszta pozycji to już z gatunku since-fiction (np. Giant Killing, All Rounder Meguru), więc w tym roku daruję sobie typy.

Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Saruman

« Odpowiedź #18 dnia: So, 28 Grudzień 2024, 22:33:26 »
273 w tym 183 superhero.

Mniej o 51 (w zeszłym roku kupiłem 324 komiksy).

W tym roku, podobnie jak w poprzednim, kupiłem bardzo dużo starszych, już kompletnych serii. Innymi słowy nadrabianie pełną parą. Planowałem kupić mniej niż w 2023 i udało mi się. Zamierzam utrzymać tę tendencję w 2025.

W 2024 chciałbym wyróżnić kilka serii:
- Wszystkie serie Epic Collection - to po pierwsze. Moja ulubiona linia wydawnicza dająca możliwość czytania pełnych runów po kolei. Nie ma tu czego pisać, uwielbiam.
- Świat Akwilonu - za regularne dostarczanie świetnych historii. Bardzo polubiłem to uniwersum i życzę sobie, by bawiło mnie przez kolejne lata.
- Astro City - co prawda dotychczas przeczytałem tylko pierwszy tom (wydanie amerykańskie), ale dostarczył mi on masę komiksowej frajdy i przyjemności. Ma "to coś". Być może najlepsze SH z przeczytanych w tym roku dla mnie.
- Marvel Origins - nie jestem fanem kolekcji, ale bardzo się cieszę, że mogę czytać Marvela od początku. Obserwowanie rozwijania się tego świata, stopniowego wprowadzania dzisiaj już klasycznych bohaterów, wrogów i konceptów jest wyjątkowym doświadczeniem.

Wiem co lubię, więc jedyny komiks jaki przychodzi mi do głowy w tej kategorii, to jeszcze świeży Wujek $knerus i Dziesięciocentówka Nieskończoności. Zauważyłem, że chyba nie lubię kaczek w wydaniu amerykańskim. Może to kontrowersyjne, ale np. nie podobają mi się za bardzo komiksy Dona Rosy. Życie i czasy Sknerusa mnie wynudziły. Włoskie komiksy z Donaldem są dla mnie najlepsze.

Mogę jeszcze tu dopisać Wydział 7 - Upiór i Spółdzielnia, czyli 2 z nowszych odcinków. Były jakieś takie nijakie, coś nie pykło dla mnie. Byłem zawiedziony po ich lekturze. Mam nadzieję że się zrehabilitują i będzie tak dobrze jak wcześniej. Najnowszy zeszyt był spoko.

Więcej Epic Collection. Skończył się na ten moment Punisher, niech więc coś wskoczy na jego miejsce. Obojętne w sumie jaka seria. Napisałbym X-Men, ale to pewnie najwcześniej za parę lat, więc z kandydatów mamy np.: Fantastyczna Czwórka/Iron Man/Hulk/Venom/Thor/Avengers. 

Online amsterdream

« Odpowiedź #19 dnia: So, 28 Grudzień 2024, 22:58:34 »
Jeszcze mały suplement bo zapomniałem wspomnieć o Ultimate Spider-Manie, którego dopiero w tym roku przeczytałem w całości i jest to chyba najlepszy długi run superhero. Większość w tym miejscu wstawiłoby zapewne Invincible a według mnie pająk Bendisa jest o wiele równiejszy, lepiej narysowany i trzyma poziom do samego końca.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #20 dnia: So, 28 Grudzień 2024, 22:59:57 »
Podziwiam Was za tę skrupulatność w kwestiach przeczytanych/zakupionych komiksów 💙 U mnie z dwóch powodów skrupulatności brakuje od dawna: 1. nie mam czasu tego pilnować (ale niezmiennie staram się czytać!); 2. ze względów finansowych byłam zmuszona przerzucić się w większości na wypożyczanie (biblioteki! YES!!!  ;D ); praktycznie nie kupuję, a jeśli już, to bardzo rzadko, po wielokrotnych analizach; potrójnie doceniam komiksowe prezenty :D

Pomyślałam natomiast, że może ciekawe będzie dla Was inne spojrzenie; wrzucam tutaj zatem jako przerywnik:

1. Komiksy, przy których pracowałam w 2024 roku (redakcja, korekta lub obie): łącznie 22 sztuki (w sumie 23, bo jeden komiks po polsku oraz po angielsku); w tym 7 tytułów polskich autorów (w tym 2 razy komiksy po angielsku).

2. W porównaniu z rokiem 2023 to… dokładnie tyle samo, ale zdecydowanie zmieniła się proporcja na korzyść komiksów rodzimych twórców; pewnie gdyby policzyć strony (objętościowo), to rok 2024 byłby o ¼ - ½ „obszerniejszy”. [Dodam, że te liczby są mizerne w porównaniu z analogicznymi danymi u osób, które zajmują się red-kor 8 godzin na dobę i zawodowo parają się tylko tym].

3. Mimo to w nowym roku bardzo chciałabym zwolnić (bo jak pewnie niektórzy wiedzą, zajmuję się tyloma innymi rzeczami, a nie lubię monotonii). Ale nic nie wskazuje na to, że się uda…

4. Najlepszy sprawdzany komiks to oczywiście CE (podwójnie najlepszy, bo jego autor okazał się przecudowną osobą na żywo; dodatkowo chyba również największe wyzwanie w mojej dotychczasowej karierze); świetna seria RIP; genialne Bezprawie; naprawdę dobry Trent;
zaskoczenie to przede wszystkim komiksy Łukasza Kowalczuka, przy których bawiłam się mega: Samurai Slasher: Late Fees oraz Franckenrocker and the JailBait Punks, a także niezmiennie trzymająca poziom Beletrystyka.

5. Nie było najgorszego komiksu; nawet przy tych słabszych nadal miałam mnóstwo przyjemności z pracy z tekstem wkomponowanym w obrazki. Rozczarowaniem było zakończenie współpracy z jednym wydawcą, bo powinnam była ją zakończyć dużo wcześniej…

6. Poproszę w 2025 roku jakiś komiks Terry’ego Moore’a; niech się ktoś w końcu zabierze porządnie za jego serie (choć to pewnie wołanie na pustyni, bo tam próg wejścia jest niestety ogromny jak na nasz rynek) – najchętniej Strangers in Paradise, Echo oraz Motor Girl.
Z niecierpliwością czekam, jak przyjmiecie Zardzewiały Tankowiec Ottoicha oraz Morderczą/Zabójczą kołysankę w planach SL na ten rok (już nawet nie wspominam o kolejnych komiksach José Roosevelta ;) ).

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #21 dnia: So, 28 Grudzień 2024, 23:34:22 »

Edycja, bo przypomniałem sobie o jeszcze jednym sklepie. Ostatecznie wyszło 149 plus 3 w drodze.

2 Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiliście więcej / mniej?

Mniej. Nie podliczalem 2023, ale sądzę że wtedy kupiłem znacznie więcej.

Życzę sobie, i będę starał się maksymalnie dokręcić imadło. W 2025 chciałbym kupić nie więcej niż 36 komiksów. Będę starał się jednak nie przekroczyć 24. Ideałem byłoby kupić 12 tytułów. Czuję się zmęczony komiksami, które kupuję i których nie czytam. Próbuję, zaczynam i porzucam, w przytłaczającej większości nie jestem w stanie zaangażować się w opowiadane historie, przeczytane momentalnie zacierają się w pamięci pozostawiając jedynie mgliste wspomnienie. Plusem tej sytuacji jest powrót do książek, których czytam więcej niż w latach ubiegłych. Komiksowe hobby mi ciąży i będę starał się od niego uwolnić.

Nie wiem, bo w tym roku do końca doczytałem tylko Piekło Dantego, w Wigilię i Lovecrafta Rebelki po premierze. Lovecraft z Piekłem wygrał zdecydowanie. Jeżeli było coś jeszcze, to już tego nie pamiętam.

Jak w punkcie czwartym.

Nameless, Crossed, Death dealer, Uber, Red Sonia, Conany.
« Ostatnia zmiana: Nd, 29 Grudzień 2024, 00:53:36 wysłana przez Horyzont Snu »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #22 dnia: Nd, 29 Grudzień 2024, 10:14:08 »
Ostatecznie wyszło 149 plus 3 w drodze.
Nie wiem, bo w tym roku do końca doczytałem tylko Piekło Dantego, w Wigilię i Lovecrafta Rebelki po premierze.
Stary, to hobby chyba nie jest dla ciebie. Ewentualnie pora na dłuuugą przerwę.

Offline PJP

« Odpowiedź #23 dnia: Nd, 29 Grudzień 2024, 12:22:48 »
Trudno powiedzieć, ale chyba niewiele mniej niż w poprzednim roku (tak na oko o kilkanaście sztuk), czyli koło stówy albo ciut ponad sto.

Byłoby o wiele mniej, ale kody i okazje swoje zrobiły i wyszło niewiele mniej ;)

Nie robię postanowień, bo wszystko wyjdzie w praniu.

Muszę sobie przypomnieć przed podsumowaniami (sporo już poszło w świat i na aukcje), ale na pewno pozytywnym zaskoczeniem była dla mnie Siberia 56, Oko Horusa, Nasz wielki Donald, pierwsze dwa z Sagi Thorgala (Żegnaj, Aaricio i Wendigo), Retro od Krakersa, Czwórka z Baker Street 10, pozycje od Studia Lain, w tym Kroniki barbarzyńców (nie wszystko kupuję, ale doceniam, tak jak w przypadku Lost in Time), Tajfun, komiksowe adaptacje klasyki, powrót Produktu (bardzo udany), kolejne pozycje publicystyczne Kurca czy książka o Weinfeldzie, Agnologmat, Dylan Dog/Batman, Ratman, Spider-Man Noir.
Lubię klasyków, więc "Baranowski vibe" mnie nie rozczarował i nie zaskoczył. Jest jeszcze kilka opcji, ale już mało ;) W tym punkcie chcę też pochwalić Ongrysa za drugi integral Żbika, mimo że dostanie za swoje punkt niżej.

Było sporo rozczarowań i komiksów od których się mocno odbiłem... Spider-Man/Deadpool, Anihilator, Ostatni Ronin, Gun Honey, nowe wydanie Asteriksa (paradoksalnie ze względu na dodatki). Nie było tego dużo, ale więcej niż rok temu. Edit: Waham się nad Dziesięciocentówką, bo ma to potencjał, jednak patrząc całościowo jest to tylko zaczątek opowieści.
Z pewnością jednym z największych rozczarowań roku (chociaż nigdy nie miałem złudzeń) jest zachowanie niektórych wydawców komiksowych i ich błędy/wtopy/lenistwo (np. akcja z Złym księciem), także w temacie Tytusopedii.

Nie mam większych oczekiwań, ale fajnie byłoby dostać przygody Kwantomasa w integralu na kształt wielkiego Donalda. Mam nadzieję, że pojawią się kolejne ciekawe pozycje publicystyczne, także z bliższej nam epoki lat 90. czy o komiksie niezależnym. Liczę, że nadal będa wychodzić czasopisma i ziny oraz poszerzy się oferta komiksu nazwijmy to eufemistycznie, niepokojącego, mocno artystycznego. Oby nadal były wydawane polskie klasyki komiksowe! I ciekawe katalogi do wystaw. Może też pojawi się jakaś kolekcja klasyków mangowych? Mogłyby pojawić się nowe przygody Jeża Jerzego w integralu. Chcę też dokończyć drugą fanowską o twórczości Tadeusza Baranowskiego.
« Ostatnia zmiana: Nd, 29 Grudzień 2024, 12:36:28 wysłana przez PJP »

Offline Klint

« Odpowiedź #24 dnia: Nd, 29 Grudzień 2024, 17:55:47 »
57
Porównywalnie w ubiegłym roku było to 55
Dalsze zakupy poprzedzi inwestycja w nowy regał.
Dziewczyny z Pillar, Excalibur i Lord Gravestone
Shane od Studia Lain, Pamięć Popiołów
Pomijając zaległości Taurusa : Ekho, Undertaker, Shi, Elryk, Ira Dei
To powtórzę po zeszłym roku (z listy życzeń z zeszłego roku kilka wpadło)
SNY CORALINE
SUKUBBY
MURENĘ
LEGENDĘ Swolfsa
ARIA
Oraz więcej frankofonów : Maree Basse, La Oracle Della Luna, La Promises of Tortuga,

Offline szydlo

« Odpowiedź #25 dnia: Nd, 29 Grudzień 2024, 18:34:07 »

471 sztuk

2. Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiliście więcej / mniej

Dość mała różnica z rokiem poprzednim
2024 471
2023 456
2022 790
2021 445
2020 455
2019 292
2018 231
2017 221
2016 119
2015 79
2014 69
2013 50
2012 32
2011 34
2010 31
2009 26
2008 17
2007 7
2006 15
2005 27
2004 15
2003 0
2002 27
2001 5

pod koniec roku zrezygnowałem z kupowania prawie wszystkiego że tak się określę, regały odmawiają posłuszeństwa. Na rok 2025 mam zaplanowane zakończenie całości NOWE DC COMICS

Epiki Punishera/Spiderman
Energon Universe ale tu przemawia sentyment za TM-Semic TF i GIJoe

ostatnie Thorgale

jako dziecko TM-Semic marzy mi się wydanie całości GIJoe z marvela

Offline Popiel

« Odpowiedź #26 dnia: Nd, 29 Grudzień 2024, 19:04:54 »
Nie wiem, nie prowadzę ewidencji. Pewnie jakieś 70-80

Nie wiem, chyba zbliżona ilość.

Czytam raczej na bieżąco, raptem kilka złogów czeka na swoją kolejkę. Kupię to, co będzie mnie interesowało.

Zdecydowanie ten rok należał do polskich autorów. "Sezon spadających gwiazd", "Ostatni Blaki", "Smoła". Choć w sumie żadne to zaskoczenie, bo ci autorzy przyzwyczaili nas do znakomitego poziomu.

Zaskoczeniem była dla mnie "Krótka historia barszczu ukraińskiego" od Centrali. Oczywiście na plus. Mnogość możliwych interpretacji tego komiksu sprawiła, że to taka moja prywatna tegoroczna perełka, jeśli chodzi o zagranicę.

Zdecydowanie "O najntisach..." Wojtka Glanowskiego. Jego debiutanckie "Jasło" sprzed roku bardzo mi się podobało, a tu rozczarowanie ogromne. Spotęgowane gównoburzą w necie, którą po krytycznej opinii rozpętały osoby powinowate :)

Nie wiem. To, co było fajne w oryginale, mam lub czytałem w oryginale i nie mam potrzeby wydania PL. Ale wiem, że wydawcy potrafią zaskoczyć cudeńkami spoza mojej bańki. Na takie czekam.

« Odpowiedź #27 dnia: Pn, 30 Grudzień 2024, 00:26:57 »
Uprzedzam, że czytam tylko głównie Superhero, więc jeśli dla kogoś to oklepane i nudne, to po prostu nie czytajcie  :P
Nie liczę szczerze mówiąc dokładnie, ale będzie to z około 70 pozycji.

Ciut więcej, ale nieznacznie.

Przede wszystkim dokończyć zapoczątkowane runy, i może się wreszcie zabrać za postać Daredevila którą od lat olewałem (myślę czy nie iść od Bendisa, ale najprawdopodobniej zacznę po prostu od przyszłorocznego Zdarsky'ego), i powoli nadrabiać klasykę, w tym roku wreszcie przeczytałem V jak Vendette między innymi, następni w kolejności Strażnicy.

Batman/Superman: World's Finest, Waida. Dawno nie bawiłem się tak dobrze przy współczesnym komiksie DC.

Joker Świat. To już Batman miał lepsze historie, a nadal to nie jest świetny komiks. Joker niemiłosiernie mnie wynudził, a Polska historia to niestety jedna z gorszych w całym tomie...

Z tych których nie zapowiedziano w Łodzi przez Egmont - po runie Straczynskiego dalsze zbiorcze wydania Amazinga począwszy od Brand New Day.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Juby

« Odpowiedź #28 dnia: Pn, 30 Grudzień 2024, 07:58:45 »
Nie wiem
Nie wiem
Nie wiem

To bardzo fajnie, że wypowiedziałeś się w tym wątku. "Nie wiem" tylko po co? :P

Offline Popiel

« Odpowiedź #29 dnia: Pn, 30 Grudzień 2024, 08:26:27 »
Nie wiem.

To bardzo fajnie, że wypowiedziałeś się w tym wątku.

Ale cieszę się, że Ci się podobało :)