Autor Wątek: Rachunek sumienia 2021  (Przeczytany 10045 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kenji

Rachunek sumienia 2021
« dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 07:58:47 »
Rachunek sumienia 2021

1. Ile komiksów kupiliście w tym roku?
2. Jak Wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiłem więcej/mniej?
3. Noworoczne postanowienia na rok następny - zdecydowanie zwalniam z zakupami i przeczytam w końcu wszystko to co mam, a może nie mam zamiaru zwalniać tempa?
4. Najlepszy komiks 2021 najwieksze zaskoczenie roku.
5. Najgorszy komiks 2021 największe rozczarowanie roku.
6. Komiks, który chciałbym aby się ukazał w 2022 roku (max 3 tytuły).
« Ostatnia zmiana: Pt, 31 Grudzień 2021, 08:14:48 wysłana przez kenji »

Bender

• Gość
Odp: Rachunek sumienia 2021
« Odpowiedź #1 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 08:39:15 »
1. Kupiłem kilkadziesiąt
2. Kupiłem na pewno mniej niż w zeszłym roku, bo bardziej selekcjonuję. Dodatkowo sporo sprzedałem.
3. W przyszłym roku zdecydowanie bardziej wyselekcjonowane zakupy i kontynuacja wietrzenia półek.
4. Najlepszy The City of Belgium Evensa
5. Nie wiem czy najgorszy ale największe rozczarowanie to Wyjątkowe chwile ze sztucznymi brawami
6. Gus, gigantyczny complete Tezuka od Fantagraphics ;)

brvk

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 08:40:54 »
1. Nie wiem, nie liczę.
2. Chyba mniej, niż w zeszłym roku, bo nie było żadnej megapromki. Ostatnie trzy miesiące prawie nic nie kupiłem, ale będę nadrabiał w nowym roku.
3. Zagęścić sito przesiewające komiksy do zakupu.
4. Jeszcze nie wiem. Na razie prowadzi Vuzz.
5. Nie przypominam sobie. Ale komiks przeżywa u mnie kryzys wizerunkowy, więc w przyszłym roku będę surowszym okiem patrzył na nowości.
6. Zebrany Toppi. Komiksy z magazynu Eerie (lub coś podobnego). Caza.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 08:40:57 »
1. Powyżej 350, ale naprawdę dużo z nich to tanie pojedyncze albumy (brakujące Thorgale, Asteriksy, Lucky Luke'i, Kajki i Kokosze).
2. To zdecydowanie więcej niż rok wcześniej.
3. Nigdy nie mam żadnych postanowień, jak chcę to kupuję, jak nie chcę to nie kupuję. Czytam w dużej mierze na bieżąco (na oko 80% przeczytane).
4. Zdecydowanie Muminki najlepsze. Największe zaskoczenie to dla mnie ostatnia kolekcja DC od Hachette. Nie spodziewałem się, że będę ją kupował, ale świetne dodatki i ogólnie wysoki poziom wydania sprawiły, że to robię. Jest takich rzeczy więcej (np. genialna dwuczęściowa antologia KKK), ale ten thread chyba ma być raczej punktowy jak rozumiem, a nie kompleksowe podsumowania roku.
5. Twarz, brzuch, głowa
6. Collected Toppi, wznowienie kolejnych tomów Fistaszków.

Offline Klint

« Odpowiedź #4 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 08:47:38 »
1. Dokładnie 50
2. Zdecydowanie więcej.
3. Kupię nowy regał.
4. Tutaj mam dwa tytuły : Conan z Cymerii oraz Katedra Otchłani.
5. Nie najgorszy ale najbardziej rozczarowujący to będzie Serce Amazonek. Spodziewałem się czegoś zupełnie innego.
6. Może ktoś ogarnie : Sny Caroline Dodsona, coś jeszcze z Wróblewskiego - Legendy Wyspy Labiryntu, oraz jakiś (najlepiej zbiorczy) komiks Marka Szyszki (Sąd Parysa).

Offline PJP

« Odpowiedź #5 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 08:56:57 »
1. Sporo, chyba kilkadziesiąt a może i powyżej stu?
2. O wiele mniej. Wyszło sporo dobra, ale po przemyśleniach doszedłem do wniosku, że nie są to dobra tak frapujące, żeby je mieć i efekt jak widać ;) Zresztą, niektóre biblioteki z sąsiedztwa mocno weszły w komiksy.
3. W zasadzie nie ograniczam się i będę obserwować ofertę wydawców.
4. Jednym z największych zaskoczeń na plus jest z pewnością Resident Alien.
5. Jednak Julia.
6. Chętnie przytuliłbym jakieś starocie z PRL-u w integralach.

Offline miragepl89

« Odpowiedź #6 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 09:11:16 »
1. Około 150.
2. Więcej...
3. Brak, bawię się tym, póki mogę i sprawia mi przyjemność :)
4. Szeryf Babilonu
5. Połowa Marvel Fresh...
6. Dodruk Rodu M, Lengendary Marvel od Hachette.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #7 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 10:11:15 »
1. Około 130.
2. Mniej więcej tyle samo.
3. Nie chcę wchodzić w zbyt wiele nowych tytułów. Skupię się raczej na tym, co zbieram. Ogólnie się będę ograniczał, tak jak ograniczone jest miejsce na pólkach.
4. Prawdopodobnie From Hell, mimo jakości wydania pochłonęła mnie misternie przemyślana konstrukcja tego komiksu.
5. Zdecydowanie Wojna Totalna/Rok Łotrów. Czasami nie miałem siły na więcej niż jeden zeszyt dziennie, niepotrzebne duble tylko wydłużyły moją agonię. To chyba pierwszy komiks, po którym miałem przysłowiowe "PTSD".
6. Wczesne prace Brubakera: Scene of Crime, Incognito.

Offline burberry

« Odpowiedź #8 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 10:11:21 »
1. Kupiłem:
Około 80 komiksów. Sporo używanych, myślę, że większość wydana przed 2021 rokiem

2. O wiele więcej, bo w 2020 kupiłem 0 komiksów.

3. Mam w planach kupić parę rzeczy ;)

4. Z tych, co kupiłem największe wrażenie zrobił na mnie Cartland #1, niektóre częsci Dona Rosy, Opowieści z hrabstwa Essex, Mroczne Miasta jako cykl - to chyba jest ścisła czołówka.

5. Największe rozczarowania: Podboje (dramat), Pssst! Jasona (słabiutke, a pozostałe jego komiksy to u mnie hity), SM Mcfarlane'a (aż zęby bolały), Punisher MAX 1 (dramat).

Około połowa z zakupionych rzeczy czeka na przeczytanie, więc oceny mogłyby się zmienić. Na przezytanie czekają np.: Krzyk ludu, Bernard Prince, Arq, Antares (z resztą cyklu), Bruno Brazil, Howard Flynn, Raport Brodecka...

6. Co bym chciał? Nie wiem, nie myslałem o tym. Brakuje mi Toppi'ego Opowieści Szeherezady, chcę dodruk tego i tyle.

Offline kubisz

« Odpowiedź #9 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 10:13:17 »
1. 147. Aż się sam przeraziłem.
2. Tak jakoś 2 x więcej.
3. Regał. No i jednak kupować tyle, żebym nie musiał w przyszłym roku mieć takiego samego postanowienia na kolejny.
4. "Raport Brodecka", "Zakazany port", "Życie i czasy...". Czyli zdecydowanie Mandioca Year.
5. Dzięki starannej selekcji nie było w zasadzie rozczarowań, choć jakbym miał na siłę coś wybrać, to spodziewałem się więcej po "Trzech Jokerach".
6. U mnie sentyment motzno, więc poproszę o jakieś zbiorcze wydania komiksów sprzed lat, Wróblewskiego, Kasprzaka i takie tam.

Offline wilk

« Odpowiedź #10 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 10:49:34 »
1. 46, z czego 5 jeszcze nieprzeczytanych
2. Więcej niż w 2020 r. ale mniej niż w latach 2013-2019
3. Ze względu na ceny chciałbym zwolnić z zakupami ale wszystko zależy od tytułów.
4. Na obecną chwilę najlepszy "Raport Brodecka". Zaskoczenie to wskazałbym pojawienie się Relaxu ale to było jeszcze w 2020 r. więc nich będzie, że polska edycja Metal Hurlant
5. Na razie najgorszy "Batman - Sekta". Rozczarowań było kilka ale chyba niezmiennie najbardziej rozczarowuje mnie brak kontynuacji już zaczętych serii.
6. Jak zwykle czekam na coś Andreasa np. "Révélations posthumes", "Le triangle rouge" albo "Aztèques"

Offline Dracos

« Odpowiedź #11 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 11:35:26 »
1. 107 +-
2. w poprzednim roku wydałem dwa razy więcej, ale samych komiksów mogło być mniej w tym roku sporo pojedynczych albumów wpadło.
3. Tempa raczej nie zwalniam, czytam w miarę na bieżąco każdą serię która jest ukończona.
4. Dla mnie Katedra Otchłani oraz raport Brodecka każdy za coś innego ale oba mi wyjątkowo "siadły"
5. W końcu przeczytałem Królewska Krew Jodorowsky'ego i jest to zdecydowanie najgorsza rzecz jego autorstwa jaką kiedykolwiek czytałem
6. Tak jakoś wielkiego ciśnienia na nic nie mam, ale z chęcią bym przytulił np Tajfuna zbiorczego

Offline herman

« Odpowiedź #12 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 12:00:14 »
1. Ok. 150, ale sprzedałem też pewnie ok 70.
2. Mniej więcej tyle samo.
3. Nadrobić zaległości.
4. Raport Brodecka, Dom, Arab przyszłości (tom 4), Koleje losu, Aama (tom 3 i 4). Zaskoczenie to chyba właśnie Aama - tomy 3 i 4 są klimatem mocno odmienne od 1 i 2. Z wydanych przed 2021 to zdecydowanie Czarne nenufary i seria Wieże Bois-Maury.
5. Kolonizacja - straszny kasztan. Z wydanych przed 2021 nie doczytałem (w zasadzie mi się to nie zdarza) Ghost in the shell. Anime uwielbiam, ale komiks to jakieś nieporozumienie.
6. Collected Toppi, Gus, Trent
« Ostatnia zmiana: Pt, 31 Grudzień 2021, 12:40:42 wysłana przez herman »

Offline death_bird

« Odpowiedź #13 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 12:02:33 »
1. Kupione 55 szt (od grubasów do zeszytówek) - nie liczę kilku zamówionych A.D. 2021, które jeszcze nie dotarły; nieprzeczytane (z przyczyn różnych) 23 szt.
2. W zeszłym roku 103 pozycje toteż jest progres.
3. Bardzo ostra selekcja.
4. Z tych, które udało się przeczytać (nie było tego wiele - 2021 okazał się być rokiem książki) to chyba "Saria", ale "Zygfryd" jest dosyć blisko.
5. "X-Men Red"/"Powrót Wolverine`a".
6. Poza tym żeby Egmont raczył ruszyć z klasycznymi Nietoperzami to w zasadzie nie mam oczekiwań.
« Ostatnia zmiana: Pt, 31 Grudzień 2021, 12:13:55 wysłana przez death_bird »
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline KzT

« Odpowiedź #14 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 12:06:02 »
1. 80+
2. W poprzednim roku było ok. 40, ale to był jesienny powrót do komiksów po kilku latach przerwy
3. Nadrobiłem zaległości, które chciałem nadrobić. Celuję w 30 sztuk.
4. Najlepszy komiks to chyba: To była wojna okopów Tardiego (żadna nowość, ale nie czytałem pierwszego wydania). Pozytywne zaskoczenie: Mieszko Świszcza (wszystkie trzy tomy przeczytałem w tym roku). 
5. Czarna Wdowa. Powrót do domu (wiem, to komiks sprzed kilku lat, ale to było najgorsze co przeczytałem w 2021). W sumie negatywne zaskoczenie to Czary Zjary - nie żeby było złe, ale spodziewałem się nie wiadomo czego.
6. Zbiorczy Tajfun; drugi tom Powstania Gawronkiewicza (może być też zbiorcze Mikropolis albo jakiś nowy komiks Gawronkiewicza); nowy KRL (tu zakładam, że będzie).