Autor Wątek: Przechowywanie komiksów  (Przeczytany 28787 razy)

Offline komiksowe_warianty

Odp: Przechowywanie komiksów
« Odpowiedź #150 dnia: Pt, 14 Marzec 2025, 21:56:56 »
Polipropylen będzie wystarczający. Mylar to już wyższa półka, która cenowo odleciała teraz w kosmos. Ja nawet najbardziej wartościowe komiksy trzymam teraz w poli i nie mam żadnych obaw. Polecam produkty od BCW.

Offline white_pawn

« Odpowiedź #151 dnia: Nd, 30 Marzec 2025, 10:14:28 »
mam pytanie: czy zwykła skrzynka transportowa z Leroy się nada na przechowywania komiksów? bo mam ich  całkiem sporo, a kupno mniejszych pojemników trochę nie jest ekonomiczne.

https://www.leroymerlin.pl/produkty/pojemnik-robusto-szary-64-l-60-x-40-x-32-cm-okt-43859641.html

Offline Tomczi

« Odpowiedź #152 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 14:50:40 »
Wiem że to może nie do końca dobry temat na to pytanie, ale tematycznie chyba najbliższy. W sumie wstyd aż zadawać tak podstawowe pytanie, ale czy grzbiet do którego wklejone są strony powinien aż tak odstawać od okładki gdy komiks leży na boku, tak jak na załączonym zdjęciu? Mam dwa nowe tomy Donżona i jeden ma widoczny odstęp między grzbietem a okładką dopiero jak się go otworzy, no a drugi jak na zdjęciu... No chyba że ogólnie on powinien być z tą okładką sklejony.
Tylko koszerne komiksy ;)
Fan weird fiction, hard sci-fi i surrealizmu po polsku i angielsku
"Chciałbym umić włoski coby więcej Dylana Doga poczytać"

Online Rodrigues

« Odpowiedź #153 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 18:38:51 »
Mam dwa nowe tomy Donżona i jeden ma widoczny odstęp między grzbietem a okładką dopiero jak się go otworzy, no a drugi jak na zdjęciu... No chyba że ogólnie on powinien być z tą okładką sklejony.

Prawidłowo powinno być tak, jak to opisałeś przy pierwszym tomie. Ta część nie powinna być sklejona z okładką, ale w stanie spoczynku powinna stykać się z grzbietem. Drugi tom (ten z fotki) ma blok źle sklejony z okładką. Reklamuj jeżeli jeszcze możesz.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Tomczi

« Odpowiedź #154 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 13:32:29 »
Prawidłowo powinno być tak, jak to opisałeś przy pierwszym tomie. Ta część nie powinna być sklejona z okładką, ale w stanie spoczynku powinna stykać się z grzbietem. Drugi tom (ten z fotki) ma blok źle sklejony z okładką. Reklamuj jeżeli jeszcze możesz.
Dzięki!  :) Tak też zrobiłem
Tylko koszerne komiksy ;)
Fan weird fiction, hard sci-fi i surrealizmu po polsku i angielsku
"Chciałbym umić włoski coby więcej Dylana Doga poczytać"

Offline dreamer36

« Odpowiedź #155 dnia: Cz, 08 Maj 2025, 21:03:57 »
Chciałem sobie powiesić kilka zeszytów na ścianie, żeby wyeksponować okładki (tylko po to te zeszyty kupiłem - dzięki @stab!! 😀 ). Macie może jakieś patenty na to? Są jakieś specjalne oprawki albo opakowania? Z góry dzięki za pomoc w tej sprawie 😀

Offline komiks

« Odpowiedź #156 dnia: Cz, 08 Maj 2025, 23:43:54 »
https://www.atomcomics.pl/pl/p/BCW-Comic-Book-Showcase-Current-ramka-na-komiksy/158025
Tylko nie jestem pewien, czy komiks ma być w koszulce, czy bez.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline komiksowe_warianty

« Odpowiedź #157 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 09:14:05 »
Te ramki to straszny plastik fantastik, a cena nie jest niska. Do środka wkłada się sam komis, bo koszulka, nawet bardzo dobrze dopasowana, nie zmieści się w to wytłoczenie. Znaczy wcisnąć się da, ale nie wygląda to estetycznie i może uszkodzić krawędzie zeszytu. BCW ma jeszcze wyższy model tych ramek: https://www.bcwsupplies.com/current-comic-book-frame, ale cenowo są jeszcze droższe no i trzeba je sprowadzać z zagranicy, natomiast wyglądowo są lata świetlne przed tym tańszym odpowiednikiem.
« Ostatnia zmiana: Pt, 09 Maj 2025, 09:16:25 wysłana przez komiksowe_warianty »

Offline komiks

« Odpowiedź #158 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 18:05:21 »
Jest jeszcze takie coś, stojak na komiks, do postawienia na półce.
https://www.collectormount.com/products/comicmount%E2%84%A2-comic-book-frame-display

Online Xmen

« Odpowiedź #159 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 18:52:42 »
Ten stojak jest z tą plastikową ramką? Czy to sam stojak?
Chyba z ramką, jak tak, to sensownie wygląda.
« Ostatnia zmiana: Pt, 09 Maj 2025, 18:54:34 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #160 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 18:55:43 »
To jest 2 w 1, na obrazkach jest instrukcja jak to poskładać w zależności czy chcesz postawić czy powiesić. Minimalistyczne, ale w sumie fajne. Deklarują że wysyłają na cały świat, gdyby ktoś zamówił więcej sztuk, to pewnie znalazłby nabywców.

Offline Gazza

« Odpowiedź #161 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 10:19:00 »
Ten stojak jest z tą plastikową ramką? Czy to sam stojak?
Chyba z ramką, jak tak, to sensownie wygląda.
Stojak to jedno (w 2 opcjach montażu/ustawienia), ale ta "plastikowa ramka" z zeszytem Hulka (bo zakładam, że o nią pytasz) to SLAB od grade'owanego zeszytu i nie jest elementem zestawu.

Online Xmen

« Odpowiedź #162 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 11:16:49 »
Dzięki
Sam stojak to nieporozumienie.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #163 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 14:15:40 »
Wracam do tematu. Stoję przed dylematem kupna pudla na komiksy (narazie jedno). Chodzi tylko o zeszyty. Czy bawić się w pudla z IKEA te przezroczyste (jeśli tak to jaki rozmiar)? Czy tylko te solidne BCW do kupienia w atomie za 160? Cena odstrasza.

Offline Gazza

« Odpowiedź #164 dnia: Wt, 13 Maj 2025, 14:37:38 »
Do zeszytów polecam zdecydowanie short comic boxy - wytrzymałe, niedrogie, można piętrować. Albo z tematyczną grafiką.
Te "solidne BCW" pewnie też są spoko ale to Twój wybór już.