Autor Wątek: Szukam komiksu  (Przeczytany 81716 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Szukam komiksu
« Odpowiedź #315 dnia: Nd, 04 Sierpień 2024, 19:49:02 »
Dzisiaj pewnie straszny paździerz, wtedy ten kadr robił wrażenie i dlatego tak mi utkwił.

Czy paździerz, hm… raczej po prostu polska klasyka (ze wszystkimi jej ułomnościami), pionier Robert był poniekąd protoplastą Funky Kovala ;) Tu masz więcej na temat tej serii: http://turucorp.blogspot.com/2015/01/retrospekcje-cz3.html
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline elesshar

« Odpowiedź #316 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 15:05:50 »
Szukam nie tyle konkretnego komiksu, ile ciekawych kryminałów noir. Co jest wartego przeczytania i nie jest rozpisany na XY tomów? Ostatnio czytałem "Zaćmienie" Brubakera i byłem zachwycony. Mam też na liście "Parkera". No i jak na tym tle wypada zapowiedziany "Newburn? od Muchy? Bo przyznam, że plansza nawiązująca do "Chłopaków z ferajny" bardzo mnie zainteresowała.

Offline hippomaniac

« Odpowiedź #317 dnia: Pn, 14 Październik 2024, 02:54:32 »
Witam wszystkich, szukam komiksu najprawdopodobniej z lat 90-tych. Szukam go od lat, moje wspomnienia na ten temat są totalnie jak za mgłą. Czytałem go w okolicach 2003-2005, jako jeszcze dzieciak. Dostałem wówczas pełno starych komiksów od kuzyna, gdzie najstarszy sięgał 1990 r., a najnowszy ~2000 r.

Ogólny klimat bardzo utkwił mi w pamięci. Ciemny (czerń otaczająca kadry, np. Lobo vs Mask). Brutalny i "brudny" (patrz Spawn, Creech lub też wczesne numery Pitt).

Nie dam głowy uciąć, ale w komiksie najprawdopodobniej były jakieś goblinopodobne potwory mordujące ludzi bez większego namysłu, na brudnych ulicach amerykańskiego miasta typu Nowy Jork. Patrz Darklings z "The Darkness" od Top Cow. Przejrzałem wszystkie numery + "Overkill" i powiązane serie. To na 95% nic z tych rzeczy. Mogły to też być jakieś alieny (to na 90% nic z uniwersum AVP. Przejrzałem wszystko co wyszło w PL w tych latach). Mogło to też być coś pomiędzy.

Tutaj rzecz, która najbardziej ryje mi beret - jeśli to konkretne wspomnienie jest prawdziwe, to może akurat ktoś skojarzy. Wydaje mi się, ale totalnie nie mam pewności, że gdzieś w komiksie przewinął się Pitt (Dale Keown, Image/Full Bleed) wraz z chłopcem, Timmym na grzbiecie tego pierwszego - po wpisaniu w wyszukiwarkę "Pitt and Timmy", od razu to wyskoczy. Nie była to reklama komiksu, tylko wstawka raczej na końcu komiksu. Pitt nie był wydawany w Polsce, więc nie mam pojęcia gdzie mogło to wystąpić. Przejrzałem już jakieś 200 komiksów, i w niektórych mam jakieś błyski, ale okazuje się, że to nie to.

Dałem mocno enigmatyczny kąsek, ale doceniam wszelkie próby pomocy w odnalezieniu źródła tego ulotnego wspomnienia :P

Offline celtic

« Odpowiedź #318 dnia: Pn, 14 Październik 2024, 04:49:13 »
Prawdopodobnie chodzi o CYBERFORCE vol.1 #2 lub #3
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline Kadet

« Odpowiedź #319 dnia: Pn, 14 Październik 2024, 14:37:59 »
Szukam nie tyle konkretnego komiksu, ile ciekawych kryminałów noir. Co jest wartego przeczytania i nie jest rozpisany na XY tomów? Ostatnio czytałem "Zaćmienie" Brubakera i byłem zachwycony. Mam też na liście "Parkera". No i jak na tym tle wypada zapowiedziany "Newburn? od Muchy? Bo przyznam, że plansza nawiązująca do "Chłopaków z ferajny" bardzo mnie zainteresowała.

"Długie Halloween"? Z tym że to mimo wszystko superhero...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline hippomaniac

« Odpowiedź #320 dnia: Pn, 14 Październik 2024, 20:31:21 »
Prawdopodobnie chodzi o CYBERFORCE vol.1 #2 lub #3

Dzięki za podpowiedź. Niestety to nie to. Wydaje mi się, że w komiksie którego szukam nie było superbohaterów, ewentualnie jakiś antybohater. Najbardziej wryły mi się w pamięć ta czerń poza kadrami (w CYBERFORCE puste miejsca są białe), brutalne sceny i jakieś stwory/obcy CHYBA poruszający się w grupkach. Gdybym tylko pamiętał więcej niż te zamglone wspomnienia  :-\

Offline celtic

« Odpowiedź #321 dnia: Pn, 14 Październik 2024, 21:01:41 »
Pitt pojawił się jeszcze w jakimś numerze Maxx'a, niestety nie mam tego pod ręką
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline Jaxx

« Odpowiedź #322 dnia: Pn, 14 Październik 2024, 21:02:48 »
Witam wszystkich, szukam komiksu najprawdopodobniej z lat 90-tych (...)

Sam i Twitch?
Rising Stars?
Universe?

Offline elesshar

« Odpowiedź #323 dnia: Pn, 14 Październik 2024, 22:52:45 »
"Długie Halloween"? Z tym że to mimo wszystko superhero...

To akurat mam, znam, bardzo lubię :) A że superhero, czy coś może nadprzyrodzonego, to nie przeszkadza. Dobry kryminał sam się obroni.

Offline hippomaniac

« Odpowiedź #324 dnia: Śr, 16 Październik 2024, 17:05:14 »
Sam i Twitch?
Rising Stars?
Universe?

Niestety nie. Ale dzięki za sugestie. Zdecydowanie nie był to też Maxx - zbyt dużo abstrakcji wizualnej. Szukam dalej. :P

Te darklingi z The Darkness (i stylistycznie w dużej mierze Lobo / The Mask z 1999 r.) najbardziej oddają to czego szukam. Te złowieszcze uśmieszki i bezmyślność. Sceny gore. jednak to na 100% nie jest Pitt, ani The Darkness, ani nic z superbohaterskich serii. I na 100% margines/przerwy wokół kadrów nigdzie nie były białe. Sama czerń i może niektóre strony w całości wypełnione kadrami.

Offline Otik

« Odpowiedź #325 dnia: Nd, 10 Listopad 2024, 11:59:30 »
Witam serdecznie wszystkich obecnych :) może ktoś wie coś na temat czy będą w Polsce wydane dalsze części komiksu Lady S Van Hammea i Aymonda. Z tego co się orientowałem cała seria liczy obecnie 17 albumów , w Polsce wydanych zostało 9 , ostatni w 2019r, czy coś wiadomo na temat kontynuowania serii na rynku polskim?

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #326 dnia: Nd, 10 Listopad 2024, 12:25:55 »
Wydawnictwo w dniu 14.10.2019 napisało na swoim facebooku:
Cytat: Kubusse
Drodzy Czytelnicy! Podjęliśmy decyzję o zakończeniu publikacji serii "Lady S" na 9 tomie. Udało nam się wydać wszystkie odcinki, które napisał Jean Van Hamme. Zostawiamy Szanię/Suzan w tym miejscu, gdzie on.
Z tego co zrozumialem po komentarzach seria dużo traci po tym, jak Van Hamme przestał pisać scenariusz, więc szanse na zbiorczaki od innego wydawcy są raczej małe.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Otik

« Odpowiedź #327 dnia: Nd, 10 Listopad 2024, 13:02:23 »
Dzięki za zwięzłą odpowiedź :) czyli raczej nie ma co oczekiwać dalszych wydań, a może ktoś wie czy gdzieś nie ma tłumaczeń w wersji elektronicznej ? Patrzyłem na gryzoniu ale są jedynie w wersji oryginalnej po FR , niestety tego języka nie ogarniam :(

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #328 dnia: Nd, 10 Listopad 2024, 22:16:07 »
Ja też nic nie znalazłem.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline manganian

« Odpowiedź #329 dnia: Cz, 14 Listopad 2024, 22:00:07 »
Pamiętam komiks, który czytałem ponad 20 lat temu. Był chyba czarno-biały, krótki historie jak z pasków gazetowych. Historia o dzieciakach. Główny bohater chłopiec. Pamiętam fragment historii o stołówce w szkole i niezadowoleniu dzieciaków z jedzenia. Był tam tekst w dymku, który zapamiętałem tak: ,, Kucharze to truciciele, kucharze to śmieciarze". Seria komediowa. Nie wiem czy nie frankofon.
Ktoś coś kojarzy?