Autor Wątek: Szukam komiksu  (Przeczytany 57164 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nori

Odp: Szukam komiksu
« Odpowiedź #300 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 20:57:13 »
Czy ktoś w ogóle wie, ile Egmont wydał tych Żółwi?

Wrzucałem fotki rożnych żółwi do swojego wątku, Egmontowskie:

Nie pamiętam takiego motywu, ale postaram się po weekendzie przejrzeć.
8studs blog o klockach LEGO, komiksach i filmach.

Offline Kandor

« Odpowiedź #301 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 22:01:37 »
Kandor, dokopałem się jeszcze do numerów 1(4)/92; 2(5)/92; 3(6)/92.
Nie ma tam żadnych akcji z żółtkami  :P
Ale mam wskazówkę - świecący papier pojawił się dopiero w 3(6)/92 - format natomiast uległ lekkiemu pomniejszeniu (dosłownie jeden-dwa centymetry).

Czy ktoś w ogóle wie, ile Egmont wydał tych Żółwi?

EDIT:

Tu jeszcze stopki redakcyjne:

1(1)/91

5,6(8,9)/92

Więc tak.
Na wstępie: bardzo dziękuję za duże zaangażowanie w rozwiązaniu mojej "zagadki". Nori, także ci bardzo dziękuję. Myślę że daliście mi w swoich postach kilka dodatkowych wskazów. Otóż:
- Nori wkleił okładki z widocznymi numerami wydań i na okładce nr 5,6(8,9)/1992 widnieje informacja o tym iż jest to specjalny, podwójny numer, a numeracja z tym koresponduje;
- papier "świecący" już powinien być w tym numerze;
- jakoś tak pamiętam że ten komiks mógł nie mieć już okładki ale to było takie dość grube wydanie i pamiętam że rzuciło mi się w oczy i to musiało być nawet 48 stron (no bo, wiadomo, już bez okładki :-))
- jeszcze raz przypomnę że rysunki mi się wydawały takie jakby krzywe, drapieżne, to nie była kreska jak np. z większości komiksów Tm-Semic z Żółwiami czy z egmontowskiego nr 2, bo przypominam sobie że ten jeszcze czytałem (choć okładka akurat jest dość "drapieżna" - nawet fajna kreska, trochę taka w stylu Billa Sienkiewicza :-)).
- reasumując, to mógł być włąnie ten podwójny numer 5,6(8,9)/1992  zwłaszcza że "dkokopałem się jeszcze do numerów 1(4)/92; 2(5)/92; 3(6)/92." czyli to jest DALEJ :-)

Offline Kandor

« Odpowiedź #302 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 22:03:26 »
Wrzucałem fotki rożnych żółwi do swojego wątku, Egmontowskie:

Nie pamiętam takiego motywu, ale postaram się po weekendzie przejrzeć.
Dzięki, jakbyś przeglądał te komiksy to zacznij od  tego podwójnego numeru 5,6(8,9)/1992 bo coś mi świta (jak napisałem w poprzednim moim poście) że to może być to :-)
EDIT: Tak to był TEN numer, nasz kolega znalazł :-)
« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Lipiec 2024, 22:48:55 wysłana przez Kandor »

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #303 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 22:16:18 »
Ten podwójny sprawdzałem wcześniej:

Egmont 1-1991, 3-1991, 5-6-1992 - tutaj raczej nie widzę takich akcji. Muszę poszperać jeszcze w jednym pudle na strychu. Może jeszcze tam są jakieś Egmonty.

Ale teraz przejrzałem jeszcze raz i.....

Heh, wcześniej uparcie szukałem jakiegoś Azjaty zupełnie pomijając Shreddera i dialogi które były do niego kierowane.

A co było w oryginale?

GEEK

« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Lipiec 2024, 22:29:13 wysłana przez Rodrigues »

Offline Kandor

« Odpowiedź #304 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 22:29:08 »
Ten podwójny sprawdzałem wcześniej:

Ale teraz przejrzałem jeszcze raz i.....

Heh, wcześniej uparcie szukałem jakiegoś Azjaty zupełnie pomijając Shreddera i dialogi które były do niego kierowane.
Dzięki, czyli "case closed". Jeśli chodzi o moją pamięć to jakoś mi się skojarzyło że on to mówi do jakiegoś zbira bez maski, ale to po prostu było to. Jednak na plus poczytuję sobie to że nazwał żółw tę osobę "żółtkiem" dwa razy" i że dobrze pamiętałem że - choć minęło prawie 30 lat - za drugim razem powiedział "żółtku" :-) Jeszcze raz dzięki :-) Ładnie nazywali rodaka swojego mistrza Splintera (w dodatku stał tam między nimi!WTF???), prawda? :-) Coś mi tu śmierdzi "ingerencją" tłumacza...ale trzeba by to kiedyś "wyśledzić" w oryginale, a to przecież pewnie był komiks z bardzo popularnej serii "Turtles No Ones Give a S..t!" ;-D jeśli wiesz o co mi chodzi ;-D
« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Lipiec 2024, 22:36:24 wysłana przez Kandor »

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #305 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 22:38:34 »
Trzeba by posiedzieć i porównać. Ogólnie, to głowa mi już spuchła i nie rozumiem zależności pomiędzy Mirage Studios, Fleetway Publications i Archie Comics i czemu raz są Teenage Mutant Ninja Turtles a raz Teenage Mutant Hero Turtles  ::) ::) ::)

Offline Kandor

« Odpowiedź #306 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 22:57:28 »
Trzeba by posiedzieć i porównać. Ogólnie, to głowa mi już spuchła i nie rozumiem zależności pomiędzy Mirage Studios, Fleetway Publications i Archie Comics i czemu raz są Teenage Mutant Ninja Turtles a raz Teenage Mutant Hero Turtles  ::) ::) ::)
Racja. Mirage mi się kojarzy tak jakby z "pierwotnym" wydawcą Żółwi (sprawdziłem - tak, Eastman je założył rok przed premierą Żółwi, a "miraż" bo jak zakładał to "firma w zasadzie nie istniała"). Fleetway, to mi się z Angolami kojarzy i z Dreddem  (fakt, brytyjskie, stare wydawnictwo). Archie to wydawca komiksów z Archiem (i Sabriną), z reguły coś dla dzieciaków, więc nic dziwnego że wzięli na tapet taką "ugrzecznioną" (choć jak widać to różnie bywało) wersję żółwi.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #307 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 23:33:05 »
Wychodzi na to, że nasza okładka pochodzi z komiksu Teenage Mutant Hero Turtles Adventures issue 43 wydanego przez Fleetway Publications - materiał w nim zawarty stanowi przedruk z 24-tego numeru Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures od Archie Comics funkcjonującego pod tytułem "Gimme Danger!"

Nasz numer to połączenie zeszytów 23 ("Search and Destroy") i 24 ("Gimme Danger!") Teenage Mutant Ninja Turtles: Adventures (wycięto natomiast nową historię pt. "It Started in Chinatown", która rozpoczęła się w numerze 24 po zakończeniu "Gimme Danger!")

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #308 dnia: So, 20 Lipiec 2024, 00:23:16 »
Krótki research (głównie w oparciu o https://turtlepedia.fandom.com i wikipedię) oraz uproszczone wyniki:

Mirage Studios to firma zajmująca się komiksami założona w 1983 roku przez Petera Lairda i Kevina Eastmana z siedzibą w Northampton w stanie Massachusetts, USA. Byli najbardziej znani z publikacji oryginalnej serii komiksów Teenage Mutant Ninja Turtles.

Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures – seria komiksów wydana przez Archie Comics od sierpnia 1988 do października 1995. Opiera się głównie na opowieściach o zmutowanych żółwiach - Donatello, Leonardo, Michaelangelo, Raphaela i ich szczurzego sensei Splintera. Akcja rozgrywa się w rzeczywistości odrębnej od innych historii TMNT.

Teenage Mutant Hero Turtles Adventures to komiks publikowany przez Fleetway Publications z Wielkiej Brytanii, składający się zarówno z oryginalnej treści, jak i przedruku komiksów TMNT Adventures. Seria była opublikowana między styczniem 1990 a styczniem 1994. - Czyli można chyba uprościć i powiedzieć, że był to wydawca na rynek angielski.

Wnioskuję zatem, że Archie Comics i Fleetway Publications działali na licencji Mirage Studios.
Biorąc pod uwagę stopki redakcyjne, które wcześniej wstawiałem, widać, że nasze rodzime wydanie opiera się zatem na wersji angielskiej.

I jeszcze taka ciekawostka: Fleetway Publications w 1963 dołączyło do grupy IPC. W 1987 roku linia komiksowa IPC została sprzedana Robertowi Maxwellowi jako Fleetway Publications. W 1991 roku Egmont UK wykupił Fleetway Publications od Maxwella. Dodajmy 3 do 5 i mamy Żółwie publikowane przez Egmont w Polsce.

Jeżeli coś pokręciłem, to czujcie się w obowiązku wytknąć mi błędy :)

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #309 dnia: So, 20 Lipiec 2024, 11:22:37 »
Fleetway to był taki brytyjski odpowiednik TM-Semic. Wydawali amerykańskie zeszytówki na lokalny rynek w podobnym czasie, w podobnym wyborze, w podobnej formie. Publikowali dodatkowo listy od czytelników i krótki tekst od redakcji, na czym zapewne wzorował się Arek Wróblewski. Rzucającą się w oczy różnicą był dużo większy format niż TM-Systemgruppen.

« Ostatnia zmiana: So, 20 Lipiec 2024, 11:24:23 wysłana przez bibliotekarz »
Batman returns
his books to the library

Offline deFranco

« Odpowiedź #310 dnia: Nd, 04 Sierpień 2024, 00:43:30 »
Mnie co jakiś czas nurtuje pewna rzecz i teraz znowu mi się przypomniało.
Gdzieś na przełomie lat 80/90 (raczej 80) przeglądałem sobie w antykwariacie czasopisma Fantastyka.
Drukowali tam jakieś szczątkowe komiksy.
Na ostatniej stronie (albo nawet na okładce) był taki duży kadr: Science Fiction, jakieś pole bitwy,
walczyły chyba roboty albo androidy, lub ktoś w stylu szturmowców SW,
 strzelały wiązkami promieni przed siebie (chyba), ale nie było widać w kogo.
Kadr był chyba czarno biały, w każdym razie nie kolorowy.
Najbardziej zapamiętałem, że stał tam ktoś w rodzaju dowódcy androidów. Wskazywał kierunek
natarcia i krzyczał coś jakby: na chwałę imperium!. To chyba był koniec odcinka. Reszta
pewnie była w kolejnym numerze.

Ktoś wie co to mogło być ?

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #311 dnia: Nd, 04 Sierpień 2024, 12:44:36 »
Może Fantastyka 25 (październik 1984) i Człowiek bez twarzy - Drugi wdech?

Offline volker

« Odpowiedź #312 dnia: Nd, 04 Sierpień 2024, 12:59:02 »
Kiedyś  strony komiksowe w Nowej Fantastyce to miały  jakość. Teraz wałkują wciąż  tego słabego Lila i Puta. Od razu przewracam stronę.

Offline turucorp

« Odpowiedź #313 dnia: Nd, 04 Sierpień 2024, 14:07:51 »
Ktoś wie co to mogło być ?
Pewnie, magazyn Alfa (a nie Fantastyka), komiks "W służbie galaktycznej", epizod "Inwazja", scenariusz Tadeusz Lach, rysunki Jerzy Majewski
Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagi fhtagn.

Offline deFranco

« Odpowiedź #314 dnia: Nd, 04 Sierpień 2024, 17:19:49 »
O kurde, to jest to ! ! Wielkie dzięki
Pomyliłem magazyny.
Dzisiaj pewnie straszny paździerz, wtedy ten kadr robił wrażenie i dlatego tak mi utkwił.