Krótki research (głównie w oparciu o
https://turtlepedia.fandom.com i wikipedię) oraz uproszczone wyniki:
Mirage Studios to firma zajmująca się komiksami założona w
1983 roku przez
Petera Lairda i Kevina Eastmana z siedzibą w Northampton w stanie Massachusetts, USA. Byli najbardziej znani z publikacji oryginalnej serii komiksów
Teenage Mutant Ninja Turtles.
Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures – seria komiksów wydana przez
Archie Comics od sierpnia 1988 do października 1995. Opiera się głównie na opowieściach o zmutowanych żółwiach - Donatello, Leonardo, Michaelangelo, Raphaela i ich szczurzego sensei Splintera.
Akcja rozgrywa się w rzeczywistości odrębnej od innych historii TMNT.
Teenage Mutant Hero Turtles Adventures to komiks publikowany przez
Fleetway Publications z Wielkiej Brytanii,
składający się zarówno z oryginalnej treści, jak i przedruku komiksów TMNT Adventures. Seria była opublikowana między styczniem 1990 a styczniem 1994. - Czyli można chyba uprościć i powiedzieć, że był to wydawca na rynek angielski.
Wnioskuję zatem, że Archie Comics i Fleetway Publications działali na licencji Mirage Studios.
Biorąc pod uwagę stopki redakcyjne, które wcześniej wstawiałem, widać, że nasze rodzime wydanie opiera się zatem na wersji angielskiej.
I jeszcze taka ciekawostka: Fleetway Publications w 1963 dołączyło do grupy IPC. W 1987 roku linia komiksowa IPC została sprzedana Robertowi Maxwellowi jako Fleetway Publications.
W 1991 roku Egmont UK wykupił Fleetway Publications od Maxwella. Dodajmy 3 do 5 i mamy Żółwie publikowane przez Egmont w Polsce.
Jeżeli coś pokręciłem, to czujcie się w obowiązku wytknąć mi błędy