Autor Wątek: PolishComicArt.pl  (Przeczytany 196364 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Łazur

Odp: PolishComicArt.pl
« Odpowiedź #1080 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 11:44:53 »
Tyle lat czekania na Savage Dragona w PL i w tym wyścigu żółwi nawet Garula potrafił wyprzedzić Studio Lain z zakupem praw. Szkoda, najlepszy heros ever pod szyldem najgorszego polskiego wydawcy... ech :)

Niemniej patrząc na jego niemrawe ruchy i zapowiedzi bez pokrycia, to może i te - załóżmy - 5 lat licencji będzie zbyt krótkie, żeby coś ruszyć w temacie.
All Comics Are Beautiful

Offline gashu

« Odpowiedź #1081 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 11:47:46 »
Zawsze mógł trafić do Taurusa...  ::)

Offline Death

« Odpowiedź #1082 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 12:07:21 »
Zawsze mógł trafić do Taurusa...  ::)
Touche.

Offline Klima

« Odpowiedź #1083 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 12:23:18 »
Pewnie w Relaxie dostaniemy tą początkową mini serię i na tym się skończy przygoda Savage Dragon w polsce  :(

Offline Popiel

« Odpowiedź #1084 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 12:37:25 »
Kurde, jedna z najbardziej wyczekiwanych w PL serii, przyklepana przez jedno z najgorszych w PL wydawnictw.

Dysonans moralny.

To jak spotkać kobietę swojego życia i odkryć, że ma pankracego pod sukienką.

Offline komiks

« Odpowiedź #1085 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 13:24:52 »
Niektórzy wydawcy może myślą, że wystarczy mieć pożądane tytuły, żeby komiksiarze spijali zapowiedzi z preorderów. To tak nie działa. Przykładowo takie Lost in Time ma w większości przeciętne tytuły, ale jest lubianym wydawnictwem, które zdobyło 1 miejsce w głosowaniu na najlepsze wydawnictwo. Studio Lain wydaje niszowe tytuły, których nikt nie ruszy, ale w taki sosie, że dorobiło się własnych fanatyków. Mandioca jest szanowana, za ambitne podejście, a Kultura Gniewu również ma szacunek dzielni, bo od lat promuje rodzimych autorów i jest takim narodowym wydawcą. To nie same tytuły ale otoczka wokół nich, fandom, komiksowo, nazwijcie to, jak chcecie, robi robotę. Bo przecież wielu z nas tych komiksów nie czyta w takich ilościach jakich je kupujemy, leżą na półkach i czekają, ale gro frajdy jest właśnie z tego, aby być częścią tej komiksowej historii z kimś, komu chcesz podać rękę (portfel ;) ).
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Takesh

« Odpowiedź #1086 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 17:30:38 »
Savage Dragon od nich?? Najlepsza seria spośród ojców założycieli w rękach najgorszego wydawcy...

Mam oryginały. Nawet w wersji czarno-białej. Miałem kupić od SL. NSC, LiT też spoko. Ale nie od nich. Nie dostaną ode mnie nawet grosika.

Qra, jprdl!!

Ech....

Wracam kończyć 1 tom Savage Dragon Archives. Jestem po pierwszej konfrontacji Dragona z Overlordem i wyjaśnieniu tajemnicy śmierci Franciszka Kochanie  ;D

Nie ważne ile razy to czytam, jest świetne! Miodzio!

Offline Wintermute

« Odpowiedź #1087 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 18:41:58 »
To jest żałosne. Że też Image pozwoliło na takie wydania. Omniaki SD zostają bezpieczne na półce i to raczej przez długi czas.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #1088 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 18:57:17 »
Sorry, ale o co chodzi z tym, że to najgorszy wydawca? Nigdy od nich nic nie kupiłem, więc nie bardzo wiem o co kaman.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1089 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 19:00:06 »
Sorry, ale o co chodzi z tym, że to najgorszy wydawca? Nigdy od nich nic nie kupiłem, więc nie bardzo wiem o co kaman.

Robisz dobrze, nie zmieniaj tego  ;D

Offline Death

« Odpowiedź #1090 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 19:24:00 »
Mają mnóstwo niedokończonych serii. Niektóre jak Bouncera, XIII czy (z tego co się słyszy) Murenę przejęli inni wydawcy, inne jak Orbital, Undertaker, Shi, Ira Dei, Terre, Aristophania, Elryk i parę innych od dawna czekają na kolejne tomy. A nie, czekaj. To nie ci. :D

Ci tutaj zamulają z powiększonym Thorgalem. Jako wydawca nie są tacy źli, choć mieli swoje wpadki. Bardziej tutaj chodzi o to, że szef wydawnictwa nie jest lubiany w środowisku. Głównie chodzi o jakąś stronę na Facebooku, która prowadziła wojnę z polskim komiksem i twórcami. Bo jako wydawnictwo to chyba największą wpadkę mieli z Borgią. Poleciała jakaś paleta z albumami za 5-6 stów jeden i musieli zmieniać okładki, a środek, czyli blok papieru został ten sam. I trochę to widać jak się otworzy album. A potem miał być jakiś kalendarz z Borgią w zamian za...w sumie już nie pamiętam co, być może za tę właśnie wpadkę z Borgią, w każdym razie za jakąś wpadkę. No to nie było. I zostało to przemilczane. Coś jeszcze? Bo chyba mam słabą pamięć, ale pewnie coś jeszcze było.

Jeśli chodzi o wydawnictwo jako wydawnictwo, to jestem raczej z nich zadowolony. Mam bardzo ładne powiększone albumy Thorgala w kolorze i bez, co roku sobie kupuję kalendarz z Thorgala i mam tę przyjemność, że od paru ładnych lat mam co miesiąc nowy obraz Rosińskiego na ścianie, mam zajebistego Szninkla, który jest dość powszechnie uznawany za ich najlepszy album, bo z jednej strony jest wersja kolorowa, a odwracając album do góry nogami masz bez kolorów, mam Ptaka Czasu, gdzie trochę mnie wkurzą, że w albumach 1-2 użyto nowego kolorowania, bo wolę klasyczne. Na początku razem z Labrum wydawali wspólnie dobry magazyn Relax z Andreasem, Wrightsonem i paroma innymi fajnymi twórcami, potem już sami drukowali mi na przykład Hermana, teraz mi drukują Biernackiego, którego twórczość coraz bardziej lubię, ale ogólnie poziom obu magazynów po podziale spadł. Legendy Polskie niepotrzebnie wydali takie duże, jednak Egmont miał rację, że to wydał w małym formacie, materiały są fatalne. Ogólnie są wpadki, ale jak na coś mam ochotę, to sobie kupuję.

Offline zarombisty

« Odpowiedź #1091 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 19:41:55 »

Wydali Rosiński fantastyczny za przeszło 200 zł (nie wiem czy cena nie była na początku 299, bo widzę że ostro zjeżdżają z tej ceny z braku popytu - na gildii jest już za 206 zł).
Album ten miał być kompletny - ze wszystkimi materiałami komiksów science fiction od Rosińskiego.
Po czym .... wydali też album za 599 zł, który też jest kompletny, ale zawiera 40 stron więcej materiałów niby odnalezionych.
To są niezłe jaja, widzę że w opisach już wszystko pozmieniali, bo jeszcze jakiś czas temu ten tańszy album miał w opisie "kompletne materiały Rosińskiego".
Dodatkowo ten droższy ma autograf Rosińskiego, lecz ... na osobnej karteczce.

Kolejne minusy to kupowanie przez nich komentarzy pozytywnych na gildii, bo ludzie ostro z nimi jechali w komentarzach:

https://gildia.pl/617812-rosinski-fantastyczny.html
https://gildia.pl/617811-rosinski-fantastyczny-edycja-kolekcjonerska-rozszerzona-z-odrecznym-autografem-grzegorza-rosinskiego.html

Ogólnie wydawnictwo chce wydawać wydania kolekcjonerskie, lecz za grubą kasę, czyli nie dla każdego.

Jan Tenner - Tomek Grot - tu robią to samo - ceny mają być 229 za zwykły komiks-prawie 200 stron i 289 za kolekcjonerski z +40 planszami dodatkowo.

Super ceny, nich giną !
Wolę sobie kupić 3-tomowe Vae Victis i będzie co czytać.
« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Wrzesień 2025, 19:49:22 wysłana przez zarombisty »
Wymarzone:
1. Nemesis the Warlock
2. Zenith
3. Solomon Kane

Offline michał81

« Odpowiedź #1092 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 19:59:15 »
Bardziej tutaj chodzi o to, że szef wydawnictwa nie jest lubiany w środowisku.
Sam się do tego przyczynił.

Offline komiks

« Odpowiedź #1093 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 20:04:58 »
Wydają najdroższe komiksy kolekcjonerskie w Polsce, ale wcale nie są najlepszej jakości, przykładowo cała kolekcja Thorgala w kolorze ma zbyt cienki papier, jak na tak duży format i jeden tom miał zepsuty grzbiet (kolorystyka się rozjechała). Ostatnio rozpoczęcie prac nad komiksem poprzedzają akcją na Kickstarterze i tam potrafią chodzić bajońskie sumy. Wydali figurkę Thorgala, dla bogaczy. Ogólnie to wydawnictwo pozuje na ekskluzywne, a właściciel lubi pokazywać się z Rosińskim i ludzie się z nich trochę nabijają, jest gruby hajs za wrysy od Rosińskiego. Jeśli dodamy do tego, że ta "ekskluzywność" praktycznie zawsze jest opóźniona i to tak konkretnie rok, lub dłużej, to masz obraz.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Death

« Odpowiedź #1094 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 20:09:17 »
Sam się do tego przyczynił.
No to na pewno. :D

Przypomniało mi się. Najgorsze chyba było to, że jak Rosiński 2-3 lata temu dawał autografy na ich stoisku, to musiałeś kupić właśnie wtedy stuffu za jakoś 3 stówy. Więc jak byłeś wiernym klientem i miałeś wszystko wcześniej kupione, to i tak nie mogłeś podejść do Rosińskiego z albumem z tego wydawnictwa, bo był kupiony wcześniej u nich w necie, a nie teraz na stoisku. To było kurewsko słabe. No i wisienką było wyrywanie Mistrzowi albumów w trakcie pracy nad wrysami. To był ten punkt zwrotny, kiedy mnóstwo osób się odwróciło.