Autor Wątek: PolishComicArt.pl  (Przeczytany 131762 razy)

Offline JanJ

Odp: PolishComicArt.pl
« Odpowiedź #945 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 09:38:52 »
Porównałem sobie dziś kilka komiksów z najnowszego wydania PCA do tych z integrali Relaxu od Egmontu:

- Przybysze - tu zdecydowanie większy format od PCA sprawia, że w pełni można docenić kreskę Rosińskiego - w Egmontowym Relaxie niektóre kadry są zbyt małe i np. linie się zlewają (zdjęć nie wrzucam, bo ciężko byłoby to tu pokazać), PCA na plus
- Pojedynak - spora różnica między oboma wydaniami w kolorze - zdecydowanie mamy tu inną paletę barw, co widać na zdjęciu poniżej (jakość samych skanów w obu dobra). Skany od PCA prawdopodobnie na podstawie oryginału (widać miejscami niewytarte ślady ołówka). Z kolei wiadomo, że Egmont odrestaurowywał plansze. Ciężko jednoznacznie powiedzieć, który kolor bliższy oryginałowi. Najlepsza i tak jest wersja b&w.

- Najdłuższa podróż - tu znowu spora różnica w nasyceniu barw - skany PCA na podstawie oryginałów raczej bez dodatkowej edycji, Egmont chyba podciągnął kolor w procesie odrestaurowywania plansz
« Ostatnia zmiana: Śr, 11 Wrzesień 2024, 10:29:13 wysłana przez JanJ »

Offline Szekak

« Odpowiedź #946 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 12:28:37 »
Mi sie bardziej podobaja kolory w wydaniu PCA. Nie wiem jak wygladaly w oryginale, ale wygladaja na bardziej naturalne i blizsze oryginalowi.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Midar

« Odpowiedź #947 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 14:49:45 »
Wersja podstawowa na gildii niedostępna. Pewnie jeszcze się pojawi, bo tego chyba dużo nadrukowali. Legendy polskie są dostępne do dziś.

Offline Death

« Odpowiedź #948 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 17:38:13 »
Wrzućcie proszę zdjęcie spisu treści zwykłej wersji, to sobie będzie można w końcu porównać.
Ktoś, coś? :)

Online 79ers

« Odpowiedź #949 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 19:16:32 »
Na tańszą wersję może się skuszę, ale bardziej żal, że nie kupiłem artbooka Thorgala.

Offline Death

« Odpowiedź #950 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 22:43:46 »
@JanJ tak żeś nawrzucał tych zdjęć, że moja psychika tego nie wytrzymała. ;)

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #951 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 23:44:54 »
People are like the sea, sometimes gentle and friendly, sometimes stormy and treacherous. First of all, it's just water.

Offline JanJ

« Odpowiedź #952 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2024, 08:16:55 »
@JanJ tak żeś nawrzucał tych zdjęć, że moja psychika tego nie wytrzymała. ;)

Kupiłeś? Którą wersję?

GK powinien mi zapłacić za reklamę ;) Tych parę czarno-białych stron, które wrzucili jako sample np. na Gildii to zupełnie nie oddaje tego albumu. Co do ceny, to też uważam, że jest przeszacowana, jak zawsze u PCA (no może poza Thorgalem i Szninklem, które poszły na pniu). Gdyby spuścili cenę tej wersji delux choćby o 100 zł, to album by im szedł, a tak ta różnica 300 zł między oboma wersjami strasznie razi. 300 zł więcej za 40 str więcej, większy format i grafikę z podpisem to słabe jest. No ale muszę przyznać, że jak ktoś jest fanem Rosińskiego i chodzi po kilka razy na jego wystawę (ja byłem 2 razy), to najbardziej doceni komiksy b&w, które w większości są dostępne w wersji delux. One w pełni pokazują kreskę i robią najwieksze wrażenie.
« Ostatnia zmiana: Cz, 12 Wrzesień 2024, 08:28:07 wysłana przez JanJ »

Offline Death

« Odpowiedź #953 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2024, 08:25:05 »
Kupiłeś? Którą wersję?
Taką jak Ty. ;)

Offline JanJ

« Odpowiedź #954 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2024, 11:26:56 »
Takie wyjaśnienie czemu nie numerowali:

"Panie Robercie. Zdecydowaliśmy się nie numerować egzemplarzy, ponieważ otrzymaliśmy kilkadziesiąt wiadomości od naszych czytelników, że część chciałaby taki sam numer jaki posiadają w Thorgalach a inni że taki sam jaki mają w Szninklach czy innych naszych wydaniach. A jeszcze inni nasi nowi czytelnicy zgłaszali natomiast, że takie rezerwacje były dla nich nierównym traktowaniem, ponieważ po jakimś czasie dopiero do nas dołączyli. Dlatego przy tym wydaniu zdecydowaliśmy nie umieszczać numeracji."

Szczerze - za tę kasę GK mógł zużyć trochę ołówka.

Offline Cornelius

« Odpowiedź #955 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2024, 11:38:47 »
A tak każdy może sobie ponumerować jak chce. Dla mnie win-win.

Offline Szekak

« Odpowiedź #956 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2024, 11:46:29 »
Dobrze, ze nikt nie zglosil, ze chcialby wiekszy format, bo by jeszcze w A5 wydali...
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline kostuch

« Odpowiedź #957 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2024, 11:54:35 »
A tak każdy może sobie ponumerować jak chce. Dla mnie win-win.
Z punktu widzenia kolekcjonerskiego a takie to jest wydanie raczej Big L

Zeby za chwile tylko nie bylo komunikatu - " wsluchujac sie w liczne glosy naszych czytelnikow ktorzy posiadaja numerowane wydania poprzednich komiksow w zakresie 251-500 zdecydowalismy sie na dodruk 250 szt fantastycznego tak zeby chociaz naklad sie zgadzal" xd

Offline Death

« Odpowiedź #958 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 20:07:54 »
Można nie być fanem galerii, można nie być fanem jej właściciela, można nawet nie być fanem designu tego kalendarza, czyli tego paska na dole, ale jak przewracasz stronę na październik i wjeżdża jesienny obraz Rosińskiego z Alinoe, to nie ma uja we wsi. Dlatego regularnie kupuję te kalendarze i cały rok mam 12 dużych obrazów Rosińskiego na ścianie. Lubię szczególnie te alternatywne, które nie są okładkami albumów. :)

Offline freshmaker

« Odpowiedź #959 dnia: Wt, 01 Październik 2024, 22:47:04 »
może taki oddzierany zrobią na 365 dni to będziesz miał codziennie jakiś cytat albo aforyzm