Autor Wątek: PolishComicArt.pl  (Przeczytany 135807 razy)

Offline Midar

Odp: PolishComicArt.pl
« Odpowiedź #915 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 11:19:32 »
Nareszcie nie ma gigantycznych marginesów. Wrzucaj komentarz.

Offline Cornelius

« Odpowiedź #916 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 11:28:22 »
Wyglądało by to wszystko o wiele lepiej z większymi marginesami. I piszę to zupełnie poważnie.

Offline JanJ

« Odpowiedź #917 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 11:35:08 »
Zacznę od tego, że nie jestem jakimś wielkim fanem PCA. Z wydanych przez nich komiksów miałem Szninkla oraz Thorgala b&w, ale wszystko sprzedałem (Szninkiel miał fajną okładkę, ale mocno się palcowała, a sam komiks był bardzo nieporęczny w czytaniu). Nad Legendami się zastanawiałem, ale po przeczytaniu wielu krytycznych uwag co do wydania tamtego albumu, odpuściłem. O różnych postawach GK oraz napompowanych cenach nie będę tu wspominał, wiele zostało już powiedziane/napisane.

No dobrze, skusiłem się jednak na ten nowy album, gdyż jestem wielkim fanem Rosińskiego, no i cóż, ciężko było przejść obok obojętnie. Pierwsze wrażenie po przejrzeniu wersji "ekskluzywnej"? Album liczy równo 248 stron, o 40 stron więcej niż wersja regularna, ma względem niej nieco większy format oraz grafikę z autografem Rosińskiego. Będąc mocno krytycznym wobec PCA, muszę jednak przyznać, że wydany przez nich album "Rosiński fantastyczny" robi naprawdę spore wrażenie. Wygląda to trochę jak taki 'artist edition', gdyż większość komiksów wydaje się być zeskanowana z oryginałów (widać różne drobne zabrudzenia, ślady ołówka, taśmy klejącej etc.). Spis treści wrzuciłem Wam w zdjęciach powyżej, więc nie będę się za bardzo do tego odnosił, ale jest sporo dobra, w krótkie komiksy ze Spirou, Tintina i innych gazet, które u nas nigdy wcześniej nie zostały opublikowane. Dodatkowo większość komiksów dostajemy w wersji kolorowej i czarno-białej, a właściwie czarno-żółtej. Ja chyba bym wolał klasyczny b&w, ale zaraz ktoś by pisał, że mu się błyszczy czy coś. Aż tak to mi nie przeszkadza. Oczywiście jest też cała masa szkiców i najróżniejszych grafik. Jest całkiem nieźle.

Ale żeby nie było, dajcie mi chwilę i napiszę trochę o jakości skanów i innych niuansach.

Offline Cornelius

« Odpowiedź #918 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 11:52:51 »
A wiadomo może, co dokładnie jest w wersji kolekcjonerskiej, czego nie ma w regularnej? Jakoś nikt z PCA nie umie/nie chce odpowiedzieć konkretnie na to pytanie.

Offline Death

« Odpowiedź #919 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 12:07:02 »
I to jest właśnie moje pytanie. Czego konkretnie nie ma w zwykłej wersji? A nie blablabla Rosiński, blablabla graficzka z autografem blablabla 40 stron, daj pan 600 zł. Konkrety do ch*** wafla jak chcą za coś 600 zł.

Offline kostuch

« Odpowiedź #920 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 12:13:03 »
A propos graficzki z autografem u mnie jakis mistrzunio otwierajac album i wrzucajac ta grafike do srodka zle chwycil za strony i papier sie znieksztalcil. na szczescie nie rozdarl. Oczywiscie to zaden powod do reklamacji itp ale bedzie mnie ta pogieta karta teraz wkurzac :)

Offline JanJ

« Odpowiedź #921 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 12:32:38 »
Dobra, nieco bardziej szczegółowy opis - lecę od początku co mi się podoba, a co nie - moja subiektywna ocena:

- okładka spoko, tylko po cholerę to logo PCA?? Mamy to logo na grzbiecie, z tyłu okładki, na grafice i jeszcze na kolejnych trzech pierwszych stronach albumu - błagam.
- dołączona grafika ma tą samą ilustrację co okładka, mogła być inna, ale ok, na okładce ta ilustracja jest obcięta od góry z wiadomych powodów, ale czemu obcięli tę ilustrację na grafice??
- album nie jest numerowany, podpis tylko na grafice - ja tam nie jestem psychofanem numerków, dla mnie to nie problem, tak tylko z kronikarskiego obowiązku
- na 6 str znajdziemy tą samą ilustrację co na tylnej okładce, tylko w wersji czarno-żółtej - dobrze, że jest w środku bez tych wszystkich napisów
- na 9 str są szkice do plakatu festiwalu filmowego w Brukseli 88' (nietoperz na czerwonym tle) - szkice super, ale nie ma finalnej ilustracji, trochę szkoda; dodatkowo czasem dodają tekst, który nachodzi na grafiki/szkice
- marginesy? tak, dla mnie jednak ciut za małe tym razem, ale też nie na tyle, żeby to był jakiś wielki minus
- na 27 str ilustracje smoka z Legend polskich - jakość średnia, ale tam chyba materiały były marne
- str 30-31 - sporo grafik do okładki Hobbita, to na suży plus
- komiks Pogoń - no cóż, jakośc plansz nieco słabsza niż w Alfie, którą trzymam w ręku - przy tak dużym formacie czuć nieznaczny spadek jakości
- komiks Zemsta - tu z kolei 50/50 - część plansz jak w Alfie, część ma nieco słabszą jakość
- na plus co jakiś czas komentarze Rosińskiego do danego komiksu
- str 126 -130 - skany oryginalnych plansz pierwszego projektu Najdłuższej podróży - nie wiem czemu, ale wyglądają na nieco rozmyte, jakby brakowało im trochę kontrastu w post produkcji - co ciekawe skany szkiców tych samych stron wyglądają bardzo dobrze
- komiks Najdłuższa podróż, Przybysze i Wyprawa wyglądają na zeskanowane z oryginałów - Wyprawa w w wersji b&w wygląda super
- całostronicowy skan obrazu (str 219) - słaba jakość (znowu jakby brakowało podciągnięcia kontrastu), aczkolwiek nigdy wcześniej go nie widziałem, więc tu plus - trochę szkoda tej jakości
- komiks Tintin i świątynia słońca - ten komiks już u nas wyszedł wcześniej - tu ma nowe tłumaczenie i wydaje mi się, że bardziej wierniejsze oryginałowi (wcześniej w tym samym dymku było: "Może to szaleństwo", a teraz w tym samym dymku: "Połączmy kamień z liną, to powinno pomóc" - na obrazku kapitan Baryłka łączy kamień z liną)
- minus za brak informacji kto tłumaczył te komiksy, które u nas wcześniej nie wyszły
- str 232 komiks Tajemnicze i niesamowite przygody agenta kosmicznego - to taki tasiemiec gdzie każda strona była rysowana przez innego twórcę i kolejne strony ukazywały się w kolejnych Tintinach - Rosiński narysował dwie plansze - jedną z Thorgalem, a drugą z Yansem - tu dostajemy tylko tę z Thorgalem
- duży plus za krótkie komiksy z magazynów frankofońskich - inne znałem, ale komiks Zlecenie widzę po raz pierwszy - szkoda, że nie podali gdzie dany komiks został pierwotnie opublikowany
- okładka tylna - no cóż...

Jeśli o czymś nie pisałem, to jakość skanów/kadrów raczej jest w porządku. Dostępność materiałów tych starych komiksów z magazynów frankofońskich pewnie była słaba, więc tu aż tak się nie czepiam. Najsłabiej wypada Pogoń i Zemsta - tragedii nie ma, ale jak się porównuje do Alfy to widać, że miejscami te najcieńsze linie zniknęły.

Podsumowując - ja album sobie zostawiam. Są różne mniejsze-większe mankamenty (patrz wyżej), ale aż tak bardzo mnie nie rażą, a jest tu naprawdę sporo dobra.
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Wrzesień 2024, 12:49:44 wysłana przez JanJ »

Offline JanJ

« Odpowiedź #922 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 12:40:33 »
I to jest właśnie moje pytanie. Czego konkretnie nie ma w zwykłej wersji? A nie blablabla Rosiński, blablabla graficzka z autografem blablabla 40 stron, daj pan 600 zł. Konkrety do ch*** wafla jak chcą za coś 600 zł.

Na 99% w zwykłej wersji nie ma Wyprawy w wersji b&w - oni to chyba w którymś komentarzu na FB podawali. Zakładam też, że nie ma innych komiksów w wersji b&w o ile jest wersja kolorowa. W wersji exclusive jest łącznie 36 stron komiksów w wersji b&w, które mają również wersję kolorową. Z tego wynika, że brakuje pewnie też kilku stron szkiców.

Dobra, muszę iść do pracy bo już po 12, a ja od rana tylko w komiksach.

Offline Death

« Odpowiedź #923 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 13:11:45 »
I teraz muszę sobie zadać pytanie czy dołożyć 370 zł i kupić lepszą wersję...

Offline Leyek

« Odpowiedź #924 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 13:21:14 »
I teraz muszę sobie zadać pytanie czy dołożyć 370 zł i kupić lepszą wersję...

Ułatwię Ci. Odwróć pytanie -   czy chcesz zostać wy*uchany przez marszanda na 370 zł? ;)

220 za podstawową wersję to jest drogo, a ta "kolekcjonerska" to już jest odlot.

Offline Cornelius

« Odpowiedź #925 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 13:31:24 »
Każdy musi sobie sam wycenić co jest ile dla niego warte, ja wiem, że za 370 zł mogę mieć bilet w obie strony do Łodzi, wejście na wystawę, katalog z owej, kebsa na obiad i 100 zł w kieszeni.

Offline FDH

« Odpowiedź #926 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 13:57:16 »
Najlepiej jakby ktoś miał dwie wersje i porównał co jest/czego nie ma  :D kusi ten album ale ta cena :'(,tak na marginesie to moim zdaniem szkoda że Rosiński nie rysował więcej w klimacie SF

Offline JanJ

« Odpowiedź #927 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 14:02:18 »
Jest jeszcze trochę grafik/ilustracji o motywach fantasy, których nie ma w tym w tym albumie. Jak znajdę czas to może je kiedyś wrzucę.

Offline starcek

« Odpowiedź #928 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 16:14:54 »
Wrzuć artykuł marszanda - będzie na pewno ubaw po pachy.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline JanJ

« Odpowiedź #929 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 16:44:19 »
Tak, jest tam kilka tekstów GK - jak nikt nie wrzuci to jutro-pojutrze może znajdę chwilę i wrzucę. Najbardziej dziwi mnie w tym albumie stopka redakcyjna, a właściwie jej brak. Mamy tylko podane kto odpowiada za projekt graficzny albumu (Zbigniew Larwa), nr ISBN, wydawcę i... tyle. Nawet nie wiadomo gdzie to wydrukowali.