Dobra, nieco bardziej szczegółowy opis - lecę od początku co mi się podoba, a co nie - moja subiektywna ocena:
- okładka spoko, tylko po cholerę to logo PCA?? Mamy to logo na grzbiecie, z tyłu okładki, na grafice i jeszcze na kolejnych trzech pierwszych stronach albumu - błagam.
- dołączona grafika ma tą samą ilustrację co okładka, mogła być inna, ale ok, na okładce ta ilustracja jest obcięta od góry z wiadomych powodów, ale czemu obcięli tę ilustrację na grafice??
- album nie jest numerowany, podpis tylko na grafice - ja tam nie jestem psychofanem numerków, dla mnie to nie problem, tak tylko z kronikarskiego obowiązku
- na 6 str znajdziemy tą samą ilustrację co na tylnej okładce, tylko w wersji czarno-żółtej - dobrze, że jest w środku bez tych wszystkich napisów
- na 9 str są szkice do plakatu festiwalu filmowego w Brukseli 88' (nietoperz na czerwonym tle) - szkice super, ale nie ma finalnej ilustracji, trochę szkoda; dodatkowo czasem dodają tekst, który nachodzi na grafiki/szkice
- marginesy? tak, dla mnie jednak ciut za małe tym razem, ale też nie na tyle, żeby to był jakiś wielki minus
- na 27 str ilustracje smoka z Legend polskich - jakość średnia, ale tam chyba materiały były marne
- str 30-31 - sporo grafik do okładki Hobbita, to na suży plus
- komiks Pogoń - no cóż, jakośc plansz nieco słabsza niż w Alfie, którą trzymam w ręku - przy tak dużym formacie czuć nieznaczny spadek jakości
- komiks Zemsta - tu z kolei 50/50 - część plansz jak w Alfie, część ma nieco słabszą jakość
- na plus co jakiś czas komentarze Rosińskiego do danego komiksu
- str 126 -130 - skany oryginalnych plansz pierwszego projektu Najdłuższej podróży - nie wiem czemu, ale wyglądają na nieco rozmyte, jakby brakowało im trochę kontrastu w post produkcji - co ciekawe skany szkiców tych samych stron wyglądają bardzo dobrze
- komiks Najdłuższa podróż, Przybysze i Wyprawa wyglądają na zeskanowane z oryginałów - Wyprawa w w wersji b&w wygląda super
- całostronicowy skan obrazu (str 219) - słaba jakość (znowu jakby brakowało podciągnięcia kontrastu), aczkolwiek nigdy wcześniej go nie widziałem, więc tu plus - trochę szkoda tej jakości
- komiks Tintin i świątynia słońca - ten komiks już u nas wyszedł wcześniej - tu ma nowe tłumaczenie i wydaje mi się, że bardziej wierniejsze oryginałowi (wcześniej w tym samym dymku było: "Może to szaleństwo", a teraz w tym samym dymku: "Połączmy kamień z liną, to powinno pomóc" - na obrazku kapitan Baryłka łączy kamień z liną)
- minus za brak informacji kto tłumaczył te komiksy, które u nas wcześniej nie wyszły
- str 232 komiks Tajemnicze i niesamowite przygody agenta kosmicznego - to taki tasiemiec gdzie każda strona była rysowana przez innego twórcę i kolejne strony ukazywały się w kolejnych Tintinach - Rosiński narysował dwie plansze - jedną z Thorgalem, a drugą z Yansem - tu dostajemy tylko tę z Thorgalem
- duży plus za krótkie komiksy z magazynów frankofońskich - inne znałem, ale komiks Zlecenie widzę po raz pierwszy - szkoda, że nie podali gdzie dany komiks został pierwotnie opublikowany
- okładka tylna - no cóż...
Jeśli o czymś nie pisałem, to jakość skanów/kadrów raczej jest w porządku. Dostępność materiałów tych starych komiksów z magazynów frankofońskich pewnie była słaba, więc tu aż tak się nie czepiam. Najsłabiej wypada Pogoń i Zemsta - tragedii nie ma, ale jak się porównuje do Alfy to widać, że miejscami te najcieńsze linie zniknęły.
Podsumowując - ja album sobie zostawiam. Są różne mniejsze-większe mankamenty (patrz wyżej), ale aż tak bardzo mnie nie rażą, a jest tu naprawdę sporo dobra.