Autor Wątek: PolishComicArt.pl  (Przeczytany 127422 razy)

roble, JanJ i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline GoNzO

Odp: PolishComicArt.pl
« Odpowiedź #900 dnia: Wt, 27 Sierpień 2024, 11:42:19 »
Co ciekawe „Pojedynek" oraz „Najdłuższą podróż” mamy już w antologii Relax od Egmontu.

Offline adamarluk

« Odpowiedź #901 dnia: Wt, 27 Sierpień 2024, 12:20:16 »
A których komiksów Rosińskiego brak w wydanych już antologiach jak np. Relax ? Próżno doszukać się konkretów w informacjach wydawcy.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #902 dnia: Wt, 27 Sierpień 2024, 12:46:49 »
Na 51 stronie zobaczcie. Była już rozmowa na ten temat.

Offline Pinto

« Odpowiedź #903 dnia: Wt, 27 Sierpień 2024, 13:29:03 »
Nawet im się nie chciało odrestaurować koloru w niektórych przypadkach, więc zamieścili w wersji cz.-b.

Offline Pinto

« Odpowiedź #904 dnia: Wt, 27 Sierpień 2024, 13:34:15 »
Na 51 stronie zobaczcie. Była już rozmowa na ten temat.

na szybko:

W służbie galaktycznej - paruodcinkowa seria ukazująca się w magazynie ALFA, Rosiński narysował dwa odcinki, zamieszczone w 3 i 4 numerze magazynu, odpowiednio 1977 i 1978 rok.

Najdłuższa podróż - historia z dinozaurami, pierwotnie wydana w kolorze w magazynie Relax 1977 rok. Później przedrukowana w tomiku Vahanara! w 1980 roku, Kultura gniewu to wznowiła rok temu.

Przybysze historyjka o kosmitach na faktach, Relax 1980 rok i album Ogień nad tajgą 1982

Pojedynek opowiastka o dwóch profesorach i robotach, 8 plansz, Relax 1981

Wyprawa Fajna historia o rycerzu, Komiks fantastyka 1989

Ekspedycja zapewne plansze Rosińskiego do Ekspedycji, powstało ich parę, ciekawe ile w niniejszym zbiorze ich będzie.

Dziwne, że nie dodano tutaj komiksów Rosińskiego tworzonych na rynek belgijski, a które oficjalnie nigdzie się po polsku nie ukazały. Nie było tego dużo, ale byłoby fajne i cenne uzupełnienie.
To nie jest pełen spis. Na stronie Gildii widzę planszę z historyjki z Tintinem.

Offline Leyek

« Odpowiedź #905 dnia: Wt, 27 Sierpień 2024, 13:51:39 »
Nawet im się nie chciało odrestaurować koloru w niektórych przypadkach, więc zamieścili w wersji cz.-b.

E tam nie chciało. To jest wydanie od koneserów dla koneserów ;)

Offline adamarluk

« Odpowiedź #906 dnia: Wt, 27 Sierpień 2024, 15:23:25 »
To nie jest pełen spis. Na stronie Gildii widzę planszę z historyjki z Tintinem.
Czyli dobrze rozumiem, że „nowością” będzie tylko „W służbie galaktycznej”, „Wyprawa” i plansze z Ekdoedycji ??

Offline Alienus66

« Odpowiedź #907 dnia: Wt, 27 Sierpień 2024, 15:53:41 »
Dzięki bo zaoszczędze kase jak to takie nijakie wydanie👍

Offline tuco

« Odpowiedź #908 dnia: Wt, 27 Sierpień 2024, 17:45:09 »
Czyli dobrze rozumiem, że „nowością” będzie tylko „W służbie galaktycznej”, [...]
"TYLKO"? ;) ....dla mnie to absolutnie kultowa pozycja (nie jestem tu obiektywny). Nawet jeśli komuś się nie spodobają te krótkie historyjki, to historycznie rzecz biorąc, "W służbie galaktycznej" pozostaje chyba najlepszym przykładem sterydowej ewolucji stylu Roska. historyjka nr 4 "Zemsta" powstała w 1976, więc tuż przed zaangażowaniem w pracę przy sztandarowej serii Rosińskiego (Thorgal) [w komiksie pojawia się nawet niejaki Thor:)]

Online JanJ

« Odpowiedź #909 dnia: Śr, 28 Sierpień 2024, 00:54:53 »
Generalnie jest to album dla fanów Rosińskiego. To nie są jakieś genialne komiksy na miarę Szninkla czy coś, ale rysunkowo uważam, że niektóre kadry to prawdziwe perełki. Zobaczymy co z tego będzie pod kątem wydania samego albumu, ale materiał rysunkowo ma potencjał. Cena raczej trochę przestrzelona, no ale cóż, rynek zweryfikuje. Z tego co pamiętam, to zostało im sporo niesprzedanych albumów.

Offline Masonna

« Odpowiedź #910 dnia: Śr, 28 Sierpień 2024, 17:34:56 »
Generalnie jest to album dla fanów Rosińskiego.

i dla fanów Garuli  ;D

Offline starcek

« Odpowiedź #911 dnia: Nd, 01 Wrzesień 2024, 20:34:44 »
Ach te ewolucje stylu w PRL-u. A po latach wychodzi szydło z worka. Czasami strach kupować frankofony z lat 70.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline stab

« Odpowiedź #912 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 13:21:21 »
Zastanawiam się nad tym Fantastycznym w wersji kolekcjonerskiej. Ciekawi mnie tylko jakość wydania, a w szczególności jak prezentują się rysunki. Czy wspierający na kickstarterze dostali już swoje egzemplarze? Czy dopiero teraz, wraz z oficjalną premierą bedą rozsyłać do wspierających?

Online JanJ

« Odpowiedź #913 dnia: Pt, 06 Wrzesień 2024, 11:15:00 »
Jak przyjdzie to zdam relację.

Online JanJ

« Odpowiedź #914 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 10:52:30 »
Właśnie rozpakowałem, przejrzałem i zrobiłem kilka fotek najnowszego albumu od PCA. Najpierw wrzucę kilka fotek, a potem mój komentarz.