Autor Wątek: PolishComicArt.pl  (Przeczytany 196296 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ukaszm84

• Gość
Odp: PolishComicArt.pl
« Odpowiedź #240 dnia: Śr, 17 Sierpień 2022, 19:26:15 »
Nie. Jeżeli jesteś artystą to masz prawo wystawić swoją pracę za każą kwotę i w życiu nie nazwałbym Cię 'sku*wysynem'. Za to ktoś kto sprzedaje cudze prace za niebotyczne kwoty (przypuszczalnie bez wiedzy samego artysty) to po prostu spekulant/janusz... No dobra, poniosło mnie z tym 'skurwysyństwem' ;)

I żeby nie było, sam jestem posiadaczem trzech wrysów G.R., zdobytych za free na spotkaniach różnorakich więc nie zżera mnie zazdrość. Przeszkadza mi wątły kręgosłup moralny wydawcy u którego kupowałem i u którego będę zmuszony zakupić jeszcze jeden album ;)

Żeby nie było, że bronię PCA, po prostu mam szmergla na punkcie znaczenia słów i takie mocne rezerwuję (w kontekście wydawania komiksów) na przykład na kogoś, kto powie, że część zysków ze sprzedaży pójdzie na cele charytatywne i się z tego nie wywiąże. Czy w ogóle oszuka w jakiś inny sposób, nie wywiąże się z umowy w sposób znaczący itd. Bo jeśli teraz tak nazwiemy marszanda to jak potem określać opisanych przeze mnie typów ;)

Offline Nephilim

« Odpowiedź #241 dnia: Śr, 17 Sierpień 2022, 19:40:18 »
Bo jeśli teraz tak nazwiemy marszanda to jak potem określać opisanych przeze mnie typów ;)
Całkowita racja  :)

Offline Cringer

« Odpowiedź #242 dnia: Śr, 17 Sierpień 2022, 19:44:24 »
GK przeprowadził szybką i efektywną zbiórkę funduszy.
wziąłbym jednak poprawkę na to że część kupujących może być naganiaczami.

Offline Eyeless

« Odpowiedź #243 dnia: Śr, 17 Sierpień 2022, 21:23:56 »
Połowa naganiacze, a druga połowa marszand. :)
Za jakiś czas jedna sztuka grafiki pojawi się z jakiegoś dziwnego konta na allegro z wyceną 4k ( już bez komiksu i dodatków) - taka tam legitymizacja w stylu marszanda ... obym się mylił, ale wcale nie będę zaskoczony
« Ostatnia zmiana: Śr, 17 Sierpień 2022, 21:29:37 wysłana przez Eyeless »

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #244 dnia: Cz, 18 Sierpień 2022, 00:15:04 »
wziąłbym jednak poprawkę na to że część kupujących może być naganiaczami.

Faktycznie może tak być. Też o tym przez chwilę myślałem. Ale bardziej stawiam na ludzi przy kasie, którzy wkręcili się w spiralę marketingu i ekskluzywności serwowaną przez GK.
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Sierpień 2022, 00:16:58 wysłana przez Rodrigues »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Midar

« Odpowiedź #245 dnia: Cz, 18 Sierpień 2022, 22:58:05 »
Nie bardzo wypaliły Praskie Spotkania w Koneserze, to mamy:

czyli kolejna giełda i promocja komiksów od PCA i Libertago.

Chcesz spotkać się z ekipą Polishcomicart.pl? Porozmawiać o planach wydawniczych lub oryginalnej sztuce, to zapraszamy na nasze stoisko!
Podczas wydarzenia w dniach 19-21.08 odbędzie się kiermasz komiksów z bogatą ofertą, oraz znajdziecie stoisko antykwaryczne.
Z naszych wydań znajdziecie komiksy, magazyn Relax, gadżety komiksowe jak koszulki, kubki, kalendarze...  Zapraszamy!

Tak myślę, że rozmowy o oryginalnej sztuce brzmią przekonująco. Ciekawe po ile pójdą kalendarze, które marszandzik za…dolił (nie przekazał) klientom gildii.pl, którzy kupili walniętą Borgię.
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Sierpień 2022, 23:16:47 wysłana przez Midar »

Offline Nephilim

« Odpowiedź #246 dnia: Pt, 19 Sierpień 2022, 09:30:45 »
Tak myślę, że rozmowy o oryginalnej sztuce brzmią przekonująco. Ciekawe po ile pójdą kalendarze, które marszandzik za…dolił (nie przekazał) klientom gildii.pl, którzy kupili walniętą Borgię.
Marzę aby rozmawiać z marszandem o oryginalnej sztuce komiksowej. Pasjonujące to musi być XD

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #247 dnia: Pt, 19 Sierpień 2022, 09:44:00 »
"Jak pan sądzi, który rok możemy uznać za początek komiksu polskiego? Czy rok urodzenia Mistrza Grzegorza Rosińskiego, czy rok, w którym Mistrz Grzegorz Rosiński narysował swój pierwszy komiks?"

Offline JanJ

« Odpowiedź #248 dnia: Pt, 19 Sierpień 2022, 10:14:37 »
"Jak pan sądzi, który rok możemy uznać za początek komiksu polskiego? Czy rok urodzenia Mistrza Grzegorza Rosińskiego, czy rok, w którym Mistrz Grzegorz Rosiński narysował swój pierwszy komiks?"

To proste. 2019. Pierwsze"ekskluzywne" wydanie Thorgala po polsku przez marszranda.

Offline starcek

« Odpowiedź #249 dnia: Pt, 19 Sierpień 2022, 10:15:51 »
"Jak ocenia Pan rynek oryginalnej sztuki komiksowej i dlaczego dopiero powstanie PCA umożliwiło rozwój w pełni profesjonalnych i wyjątkowych standardów handlowych? Jaka jest recepta na Pański sukces?".
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #250 dnia: Pt, 19 Sierpień 2022, 11:00:30 »
Niby tak ale z drugiej strony taki zawyżony pułap cenowy zamyka możliwość zakupu dla większości pasjonatów komiksu. Celowanie jedynie w wypchane portfele zawsze wywoływało u mnie obrzydzenie.

nie zgodze się z tym stwierdzeniem. są aukcje na ebay gdzie można wyrwać wrysy GR dużo taniej. na imprezach komiksowych za wrzut do puszki na puszczę. to jest opcja dla a) leniwych b) nie mających czasu na stanie w kolejkach c) dla niezorewntowanych - no ale to chyba na własne życzenie jeżeli się nie zrobi researchu przed wydaniem 4k pln.

ja jeżdżę do łodzi > 20 lat a lepszy wrys GR zdobyłem dopiero w 2019 na wcc. nie mam za bardzo możliwości koczować w kolejkach, więc w sumie już wcześniej bym chętnie zapłacił za wrys. dla mnie cena zaporowa, wolę w takiej cenie kupić planszę ale dla innych jak widać cena ok.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #251 dnia: Pt, 19 Sierpień 2022, 11:34:52 »
Nie dostrzegacie potencjału całej sytuacji. Weźcie kilka wrysów na festiwalach za wrzutkę na puszczę i zaoferujcie je klientom marszanda za 3k. Jego klienci są widoczni w komentarzach na fb.
Batman returns
his books to the library

Offline Teli

« Odpowiedź #252 dnia: Pt, 19 Sierpień 2022, 11:48:39 »
A ja się zastanawiam kiedy marszand obłoży sankcjami festiwale i zdobycie wrysu GR będzie możliwe tylko na stoisku PCA lub wcale.
Było nie było takie tradycyjne ok. 40 wrysów na MFKiG po 50 zł od szt. to straszne psucie rynku.

Offline keram2

« Odpowiedź #253 dnia: Pt, 19 Sierpień 2022, 15:53:44 »

Narzekamy, że KW oraz MFKiG podają zbyt późno informacje o programie, a tu proszę mistrzowie jeden dzień przed imprezą informują o jej istnieniu.
Mam jednak nadzieję, że o drugiej edycji komiksowego festiwalu na Pradze dowiem się z większym wyprzedzeniem.

Offline Tom17

« Odpowiedź #254 dnia: Pt, 19 Sierpień 2022, 17:00:08 »
A ja się zastanawiam kiedy marszand obłoży sankcjami festiwale i zdobycie wrysu GR będzie możliwe tylko na stoisku PCA lub wcale.
Było nie było takie tradycyjne ok. 40 wrysów na MFKiG po 50 zł od szt. to straszne psucie rynku.
Ja tam się dziwię, że tego jeszcze nie wprowadził bo przecież mistrz podczas rysowania się męczy i kontuzję ręki może złapać.