Autor Wątek: PolishComicArt.pl  (Przeczytany 196264 razy)

Offline michał81

Odp: PolishComicArt.pl
« Odpowiedź #1095 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 20:34:06 »
No to na pewno. :D

Przypomniało mi się. Najgorsze chyba było to, że jak Rosiński 2-3 lata temu dawał autografy na ich stoisku, to musiałeś kupić właśnie wtedy stuffu za jakoś 3 stówy. Więc jak byłeś wiernym klientem i miałeś wszystko wcześniej kupione, to i tak nie mogłeś podejść do Rosińskiego z albumem z tego wydawnictwa, bo był kupiony wcześniej u nich w necie, a nie teraz na stoisku. To było kurewsko słabe. No i wisienką było wyrywanie Mistrzowi albumów w trakcie pracy nad wrysami. To był ten punkt zwrotny, kiedy mnóstwo osób się odwróciło.
Nie to miałem na myśli.

Offline starcek

« Odpowiedź #1096 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 23:00:49 »
Nakład figurki Thorgala to 80 sztuk, a do koszyka można wrzucić.. 79 sztuk. Dwa lata od premiery. Grubo.

Przy okazji - ktoś może wrzucić zdjęcie wstępniaka do Pilota Śmigłowca? Skręca mnie żeby przeczytać, co tam nawywijał w swoim niepowtarzalnym stylu.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Online MonsterGirl

« Odpowiedź #1097 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 09:17:05 »
Udało nam się podpytać Krzysztofa Garulę o szczegóły polskiej wersji "Savage Dragona". Poniżej jedna z odpowiedzi, a po resztę odsyłam pod linka:

https://komiksopedia.pl/aktualnosc/savage-dragon-erika-larsena-trafi-na-polski-rynek/

Jaką zawartość obejmuje opowieść umieszczona w 51. Relaxie?

W 51. numerze magazynu Relax prezentujemy pierwszą historię z udziałem Savage Dragona, narysowaną oczywiście przez samego twórcę tej postaci – Erika Larsena (będzie to pierwszy zeszyt 3-częściowej mini-serii pt. Baptims of Fire – przyp. redakcji). To wyjątkowa okazja, by polscy czytelnicy mogli po raz pierwszy zetknąć się z tym niezwykle charakterystycznym bohaterem, który od lat jest ikoną amerykańskiego komiksu niezależnego. Opowieść stanowi swego rodzaju wprowadzenie do dalszych przygód i pozwala lepiej poznać dynamikę świata, w którym Savage Dragon funkcjonuje.

Komiksopedia - newsy, wywiady, artykuły, kalendarz wydarzeń, baza danych. Możliwość oceniania i tworzenia własnych kolekcji.

Offline Łazur

« Odpowiedź #1098 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 09:19:25 »
Przykra sprawa, ale wiadomo, że Garula dwadzieścia razy się potknie po drodze i serii nie dokończy. Bardzo podoba mi się fragment: "(...) jako PolishComicArt.pl mamy ugruntowaną renomę na rynku frankońskim (...)"...

Na polskim rynku też ma ugruntowaną renomę :D
All Comics Are Beautiful

Online eyesore

« Odpowiedź #1099 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 09:48:44 »
no ja piero@#$, tragedia, miałem lekka nadzieję że to jednak nie oni..
czyli pewnie za tom po 300zł bez żadnej promki (lub jakiejś małej) i do tego tom rocznie, szkoda

Offline Takesh

« Odpowiedź #1100 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 10:16:13 »
No porażka....

Ciekawe co oznacza sposób wydawania różnych historii na łamach Relaxu. Mają to być różne mini serie? Jest ich kilka, więc w sumie ok.

Tylko zastanawia mnie skąd się wzięło wydanie pierwszego numeru oryginalnej serii? Bo Erik w tpb, Archives i Ultimate Collection wydaje to zupełnie inaczej. Dodał krótkie historie m.in. z Image 0, niewykorzystane otwarcie drugiej serii oraz poukładał to wszystko chronologicznie i dorysował strony, aby całość była płynniejsza. Na końcu wszystko od nowa zostało pokolorowane. Po tym zabiegu w pierwszym już tpb czytelnicy byli wściekli, dlatego wydał ten pierwszy tpb jako 5-częściową mini The Dragon po 99 centów za numer.

I stąd moje pytanie o ten numer Relaxu. Będzie to pierwotna wersja? Czy 2 numer The Dragon?

I wygląda na to, że będą wydawać według Ultimate Collection. Tylko na razie są 3 tomy, które zbierają zeszyty do numeru 35 plus pierwszą serię rozszerzoną. Teraz mamy numer 277. A główna historia (story arc) trwa nieprzerwanie do numeru 75. Czyli ile u nas? 10 lat? 6-7 lat przy regularnym jednym tomie rocznie....

A co z mini seriami, które mają znaczenie dla historii? W Relaxach?

Nowi czytelnicy dadzą radę tyle czekać? Ktoś będzie miał cierpliwość i wiarę, że to się im uda?

Dobrze, że mam już tą rewelacyjną serię.

Ps.
Ten post był o wiele dłuższy, ale usunąłem niecenzuralne slowa.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1101 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 10:36:21 »
Jakkolwiek na SL trochę czasem ponarzekam, tak dla "Savage Dragona" można już pewnie kupować znicze ;D

Offline Takesh

« Odpowiedź #1102 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 10:37:26 »
Licencja zablokowana conajmniej na kilka lat. Jak nie dłużej.

Offline Dracos

« Odpowiedź #1103 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 10:54:58 »
Może nie będzie aż tak źle. Caza też był zblokowany przez któryś Relaks, a ostatecznie po roku dwóch jednak wyszedł w normalnej albumowej formie.

Offline komiks

« Odpowiedź #1104 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 11:04:23 »
Planujemy publikację zbiorczych tomów liczących po kilkaset stron, wzbogaconych o dodatki, w dwóch wariantach okładkowych. Seria będzie się ukazywać z częstotliwością jednego tomu rocznie, a naszą ambicją jest, aby pierwszy tom pojawił się jeszcze w tym roku.

Mam nadzieję, że przynajmniej krytycy wydań zbiorczych będą ukontentowani, w końcu rok to wystarczający czas, żeby na spokojnie przeczytać recenzje. ;)

Pierwsze sprawdzam będzie jeszcze w tym roku, to znaczy o ile nie wystąpi opóźnienie, jak w przypadku chyba każdego komiksu z tego wydawnictwa.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Takesh

« Odpowiedź #1105 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 11:05:09 »
Ale przy Cazie była różnica. W Relaxie było w częściach, a album to inna bajka. Przy SD to chwałą się umową na wydawanie w Relaxie i albumach.

Offline celtic

« Odpowiedź #1106 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 14:07:19 »
Mam Savage Dragona prawie wszystko do numeru #210, czy jakoś tak. W Relaxsie #51-53 będzie vol.1 #1-3, jak to się ma do wydań zbiorczych? Ta pierwsza seria będzie musiała być ujęta w ich pierwszym zbiorczaku?
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

« Odpowiedź #1107 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 14:29:50 »
Mam Savage Dragona prawie wszystko do numeru #210, czy jakoś tak. W Relaxsie #51-53 będzie vol.1 #1-3, jak to się ma do wydań zbiorczych? Ta pierwsza seria będzie musiała być ujęta w ich pierwszym zbiorczaku?

Jak dobrze kojarzę, to "Savage Dragon" miał dwa starty. Najpierw miniseria, trzy numery w 1992. Potem w 1993 znowu ruszyli od #1 (i teraz jest już tych numerów 277).

Ale w 1996 Larsen wypuścił też rozszerzoną o dwa numery pierwszą miniserię.

W "Savage Dragon Archives", które mam, są np. zeszyty 1-3 (miniseria) i 1-21 (główna seria), a z kolei w "Savage Dragon Ultimate Collection" (obecnie wydawanych zbiorczych z mnóstwem dodatków) jest rozszerzona wersja tych pierwszych trzech zeszytów (1-5 z 1996 roku) i główna seria (numery 1-8).

Więc teoretycznie to, co w magazynie, nie musi trafić do zbiorczaka, bo album mogą otworzyć "główną" serią, pomijając tę pierwotną miniserię.

Sam Larsen dość mocno kombinował jak to wszystko ugryźć i miał kilka wizji na przestrzeni lat, więc wbrew pozorom nie jest to takie proste wszystko :D

Offline Takesh

« Odpowiedź #1108 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 14:47:55 »
W Savage Dragon Archives jest to samo, co w Ultimate Collection i tpb. Tylko tak to widocznie nazwali. Nie mam pod ręką i nie sprawdzę.

Jak już pisałem vol 1 wznawiane jest TYLKO w tej dłuższej wersji. Są to dodane historie z Image 0 i niewykorzystane otwarcie drugiej serii plus inne strony stworzone dla ciągłości fabularnej, plus drobne poprawki i nowe kolory.  Vol 1 miało 3 zeszyty. Koniec. Ale z uwagi na dramę z dodatkami w zbiorczych Erik wydał to jako 5-częściową mini The Dragon.

I tak wersja "5-częściowa" jest zarówno w Archives,  jak i Ultimate Collection. Ale zawsze było napisane vol 1 1-3 plus dodatkowe strony/historie z Image 0 itd.

Offline starcek

« Odpowiedź #1109 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 15:16:34 »
No to jeszcze tylko zbiórka na kickstarterze na tego zbiorczaka i jakoś na Wielkanoc 2027 będzie. Może.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.