Autor Wątek: Podsumowania roku 2024  (Przeczytany 27873 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline studio_lain

Odp: Podsumowania roku 2024
« Odpowiedź #75 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 12:48:39 »
kurdem... a do mnie nie napisał o pdf-y :) pewnie nic mu draniu nie poleciłeś! ;)
a tyle się mówi na lewicy o wzajemny wspieraniu (diabełek z jęzorem) ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline holcman

« Odpowiedź #76 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 12:50:08 »
kurdem... a do mnie nie napisał o pdf-y :) pewnie nic mu draniu nie poleciłeś! ;)
a tyle się mówi na lewicy o wzajemny wspieraniu (diabełek z jęzorem) ;)

Wybacz, ale jest to możliwe :-)
Ale na kupce wstydu leży CE!

Offline studio_lain

« Odpowiedź #77 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 12:52:42 »
wiesz, że robię sobie jaja ;)
ruszaj w przygodę z CE - nie pożałujesz :)

u mnie leży Mglisty wymiar i Produkt :)
« Ostatnia zmiana: Cz, 12 Grudzień 2024, 12:54:32 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline pszemcio

« Odpowiedź #78 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 14:16:05 »
Pojawiają się pierwsze rankingi i podsumowania za 2024 rok.

Magazyn Książki:
1. "Piętno bohaterów" David Sala, przeł. Julia Szustak, Timof Comics,
2. "Ostatni dzień Howarda Phillipsa Lovecrafta" Romuald Giulivo, Jakub Rebelka, przeł. Olga Mysłowska. Kultura Gniewu,
3. "Smoła" Piotr Marzec, Kultura Gniewu,
4. "Cyberpunk 2077: XOXO" Bartosz Sztybor, Jakub Rebelka, Egmont,
5. "Życie i wczasy. 2017-2019" Anna Krztoń, Granda,
6. "Czyjś Syn" Jakub Dębski, Demland,
7. "Sezon spadających gwiazd" Marcin Podolec
8. "Robota jak każda inna" Alex Inker, przeł. Dorota Malina, Timof Comics,
9. "Bibliomulica z Kordoby" Wilfrid Lupano, Leonard Chemineau, przeł. Krzysztof Umiński, Kultura Gniewu
10."Otchłań zapomnienia" Paco Roca, Rodrigo Terrasa, przeł. Tomasz Pindel, Kultura Gniewu

Pomijając to bezsensowne gadanie o tym co czyta redaktor, a czego nie (nie wierzę, że tylko to, co mu podeślą), największym problemem tego rankingu jest to, że robi go (o ile się orientuję) jedna osoba. To jest jednak dosyć kuriozalne, że w największym magazynie tego typu nie można wyłonić dyszki na podstawie głosów zespołu czy też (jeśli brakuje fachowców w obrębie samej redakcji) grupy zaproszonych gości. W końcu kilku twórców i znawców w komiksu w tym kraju jest, można by to było fajnie rozegrać.

Co do samej listy, u mnie w czołówce byłyby dwa z tych tytułów (Piętno i Smoła). Niektórych wyborów nie rozumiem (nie ma tu raczej złych pozycji, ale sam wybrałbym inne, moim zdaniem dużo lepsze). Faworyzowanie wydawnictw rozumiem, bo to się wiąże z czyimiś zainteresowaniami i tym, że stanowi grupę docelową, w którą dane wydawnictwa mierzą, ale dlatego właśnie potrzeba tu większego grona do wybierania topki

Offline sir Nick

« Odpowiedź #79 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 14:35:56 »
Jeśli jakiś krytyk pisze recenzję mając z tyły wdzięczność do wydawcy, to nie powinien się tym zajmować.
Krytyka, recenzenta „zatrudniają” czytelnicy, widzowie a nie wydawca i to wobec nich i siebie powinien być uczciwy.

A było może tak, że circa 2003/2004 niejaki Szymon Holcman recenzował komiksy Kultury Gniewu w "Przekroju"?Czy jestem w "mylnym błędzie"? ;D
Zobacz - to jest pułapka
Dla ciebie i mnie
Zastawiona przez system
Czas dopełnia się
Byśmy byli bezbronni
Jak dzieci we mgle
I już nigdy nie mogli rozróżnić
Co dobre, co złe

Nie daj, nie daj ręki swej
Nie daj, nie daj duszy swej

Houk "Pułapka"

Offline holcman

« Odpowiedź #80 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 14:39:44 »
A było może tak, że circa 2003/2004 niejaki Szymon Holcman recenzował komiksy Kultury Gniewu w "Przekroju"?Czy jestem w "mylnym błędzie"? ;D

Pokaż mi taką recenzję, albo przeproś za głupie insynuacje. Przyszedłem do KG po ukazaniu się w wydawnictwie „Glinna” i „Plasteliny”, nie miałem z tymi i wcześniejszymi tytułami nic wspólnego jako wydawca.
Natomiast Szymon Holcman recenzował w Przekroju komiksy Timofa, Egmontu, Postu i jeszcze kilku innych.

Offline holcman

« Odpowiedź #81 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 14:41:45 »
największym problemem tego rankingu jest to, że robi go (o ile się orientuję) jedna osoba. To jest jednak dosyć kuriozalne, że w największym magazynie tego typu nie można wyłonić dyszki na podstawie głosów zespołu czy też (jeśli brakuje fachowców w obrębie samej redakcji) grupy zaproszonych gości.

W takim The Guardian od lat analogiczną listę robi jedna osoba. I pewnie w UK jest forum, gdzie użytkownicy płaczą z tego powodu :-)

Offline Brvk

« Odpowiedź #82 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 14:44:38 »
To jest jednak dosyć kuriozalne, że w największym magazynie tego typu nie można wyłonić dyszki na podstawie głosów zespołu czy też (jeśli brakuje fachowców w obrębie samej redakcji) grupy zaproszonych gości. W końcu kilku twórców i znawców w komiksu w tym kraju jest, można by to było fajnie rozegrać.
Mnie się pomysł zaproszenia gości z zewnątrz nie podoba, bo to przestaje być rankingiem czasopisma.

A co do zaangażowania tylko jednej osoby i braku udziału reszty redakcji - to pokazuje, że dla środowisk pozakomiksowych ten dział jest marginalny, zapewne w zasadzie nie istnieje. Może właśnie dlatego powinniśmy docenić, że w ogóle recenzje komiksów pojawiają się w "Książkach". I nie ma co się pchać z mainstreamem do odbiorcy tego czasopisma. Najpierw niech pozostali wydawcy pasujący do profilu zaczną być tam prezentowani.
« Ostatnia zmiana: Cz, 12 Grudzień 2024, 14:46:37 wysłana przez Brvk »

Offline sir Nick

« Odpowiedź #83 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 14:50:13 »
Pokaż mi taką recenzję, albo przeproś za głupie insynuacje. Przyszedłem do KG po ukazaniu się w wydawnictwie „Glinna” i „Plasteliny”, nie miałem z tymi i wcześniejszymi tytułami nic wspólnego jako wydawca.

Spoko, najpierw "zatrudniali" Cię czytelnicy, potem wydawca. Dziwnym nie jest. ;D
Zobacz - to jest pułapka
Dla ciebie i mnie
Zastawiona przez system
Czas dopełnia się
Byśmy byli bezbronni
Jak dzieci we mgle
Co dobre, co złe

Houk "Pułapka"

Offline holcman

« Odpowiedź #84 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 14:52:08 »
Spoko, najpierw "zatrudniali" Cię czytelnicy, potem wydawca. Dziwnym nie jest. ;D

Zatrudniał mnie Bartek Chaciński, szef działu kultury w Przekroju. A do czego konkretnie pijesz?

Offline sir Nick

« Odpowiedź #85 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 15:04:49 »
A do czego konkretnie pijesz?

Nie pijam. ;) Mam ubaw z tzw. "recenzentów". Czyż prosi o pdf-y. A może by kupił? Ale to już tradycja - był kiedyś jeden doktor co sępił o darmowe egzemplarze na stoiskach wydawców. ;D 
Zobacz - to jest pułapka
Dla ciebie i mnie
Zastawiona przez system
Czas dopełnia się
Byśmy byli bezbronni
Jak dzieci we mgle
Co dobre, co złe

Houk "Pułapka"

Offline holcman

« Odpowiedź #86 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 15:10:24 »
Nie pijam. ;) Mam ubaw z tzw. "recenzentów". Czyż prosi o pdf-y. A może by kupił? Ale to już tradycja - był kiedyś jeden doktor co sępił o darmowe egzemplarze na stoiskach wydawców. ;D

Ja akurat kupowałem, jeśli o czymś bardzo chciałem napisać a była trudność z egz recenzenckim.
Natomiast w dalszym ciągu nie rozumiem, o co Ci chodziło z insynuowaniem, że pisałem recenzje komiksów KG w Przekroju będąc już w wydawnictwie?
To jakaś słaba próba zdyskredytowania mnie, czy zwykła forumowa chęć do przypierdolenia się bez sensu?

Offline sir Nick

« Odpowiedź #87 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 15:20:23 »
Jesteś "pro-choice" - wybierz sobie. ;D Ale, ale, ale bynajmniej nie chcę dyskredytować, wspominam trochę przeszłość, zahaczam o hipokryzję wypowiedzi i nabijam się z górnolotnego cytatu z góry. Ale widzę, że wchodzą brzydkie słowa i niezdrowe emocje, cóż...
P.S. Napisz jeszcze że forum jest złe, i coś o trollach może. ;D
Zobacz - to jest pułapka
Dla ciebie i mnie
Zastawiona przez system
Czas dopełnia się
Byśmy byli bezbronni
Jak dzieci we mgle
Co dobre, co złe

Houk "Pułapka"

Offline holcman

« Odpowiedź #88 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 15:28:04 »
Jesteś "pro-choice" - wybierz sobie. ;D Ale, ale, ale bynajmniej nie chcę dyskredytować, wspominam trochę przeszłość, zahaczam o hipokryzję wypowiedzi i nabijam się z górnolotnego cytatu z góry. Ale widzę, że wchodzą brzydkie słowa i niezdrowe emocje, cóż...
P.S. Napisz jeszcze że forum jest złe, i coś o trollach może. ;D

Uważasz, że powinienem przechodzić do porządku na bezpodstawnymi oszczerstwami, które skierowałeś bezpośrednio do mnie? Lubię takie rzeczy wyjaśniać od razu, żeby potem ktoś nie powiedział kiedyś „o, Holcman nie odpowiedział, czyli jest coś na rzeczy”. Więc albo dajesz te recenzje, albo przepraszasz. Bo chyba moralność i etyka są dla Ciebie ważne skoro poruszyłeś ten temat?

A hipokryzję zarzucasz komu?

Offline bababatman

« Odpowiedź #89 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 16:04:38 »
Ludzie, wyluzujcie. To tylko jeden ranking. Rozumiem gdyby kilkanaście różnych pism, portali, youtuberów, influencerów, etc. obuplikowało takie zestawienie na podstawie komiksów 1-2 wydawnictw. Poczekajmy na kolejne rankingi. Ja dzięki temu dowiedziałem się o pozycjach, o których wcześniej nie miałem pojęcia.