Autor Wątek: Podsumowania roku 2023  (Przeczytany 16086 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline volker

Odp: Podsumowania roku 2023
« Odpowiedź #15 dnia: Pn, 18 Grudzień 2023, 12:59:02 »
Właśnie pojawiła się topka „Polityki” i tam też wygrywa „Festiwal” :-)

Ja widzę tylko 3 pierwsze miejsca
1. Festiwal
2. Rusty Brown
3. Spotkanie po latach

Ktoś może przeczytać co dalej?

Offline komiks

« Odpowiedź #16 dnia: Pn, 18 Grudzień 2023, 13:25:35 »
Skusiłem się, wchodzę na Gildię i czytam opis tego Festiwal. Zaciekawiło mnie, oczami wyobraźni ujrzałem sceny jakie znam z międzynarodowych targów, a wyobraźnia dodała zabawne dialogi i sytuacje. Skroluję więc niżej, a tam mym oczom ukazują się jakieś obrazki, ni to błąd, może podpięli przez pomyłkę? Niestety nie - "aha" pomyślałem sobie - i wróciłem do przygotowywania obiado-śniadania, no co, mam urlop :)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Leyek

« Odpowiedź #17 dnia: Pn, 18 Grudzień 2023, 13:43:08 »
Ja widzę tylko 3 pierwsze miejsca
1. Festiwal
2. Rusty Brown
3. Spotkanie po latach

Ktoś może przeczytać co dalej?

4. Lekcje aktorstwa, scenariusz i rysunki: Nick Drnaso, Kultura Gniewu. Kurs aktorski prowadzony przez charyzmatycznego guru zamienia się w psychodramę, w której trudno odróżnić prawdę od fikcji. Gorzka satyra o maskach, jakie zakładamy każdego dnia, i rolach, jakie odgrywamy wobec obcych i siebie.

5. Parker, tom 1 i 2, scenariusz i rysunki: Darwyn Cooke, Nagle Comics. Graficzna adaptacja powieściowego cyklu Richarda Starka, która przerosła literacki oryginał. Arcydzieło czarnego kryminału.

6. Monica, scenariusz i rysunki: Daniel Clowes, Kultura Gniewu. Życie tytułowej bohaterki opowiedziane w kilku czasem bardzo luźno powiązanych epizodach. Intrygujący amalgamat dramatu, psychodelicznego tripu, horroru i czarnej komedii w niepowtarzalnym stylu Clowesa.

7. Zmarszczki, scenariusz i rysunki: Paco Roca, Kultura Gniewu. Życie i przemijanie w domu opieki z punktu widzenia nowego lokatora z chorobą Alzheimera. Nikt tak jak Paco Roca nie opowiada o płowiejących wspomnieniach, okruchach przeszłości i nadziei na ocalenie resztek tego, co zaciera się w pamięci.

8. Wypadek na polowaniu, scenariusz: David L. Carlson, rysunki: Landis Blair, Lost In Time. „Prawdziwa opowieść o zbrodni i poezji” – głosi podtytuł albumu, lecz jego twórcom udało się zmieścić w nim znacznie więcej: gangsterski kryminał, rodzinny dramat, filozoficzny esej i hołd złożony Dantemu.

9. Sztandar Czarnej Gwiazdy, scenariusz: Yves Sente, rysunki: Steve Cuzor, Mandioca. Opowieść o rasizmie, uprzedzeniach i wojennym doświadczeniu czarnych Amerykanów opowiedziana w dwóch planach czasowych: tuż po D-Day oraz podczas wojny o niepodległość Stanów Zjednoczonych. Ważna lekcja historii.

10. Zawirowania, scenariusz i rysunki: Tillie Walden, Kultura Gniewu. Intymny i delikatny pamiętnik czasów dorastania, a zarazem opowieść o łyżwiarstwie figurowym jako metaforze wchodzenia w dorosłość i sposobie na pogodzenie się z własnymi słabościami.

Bezpieczna i przewidywalna ta lista Demiańczuka (co nie znaczy, że zła). We wcześniejszych latach wrzucał raczej jakąś nieoczywistą pozycję, tutaj takiej brak. No i od 1 i 2 miejsca (jak i od 4 ze względu na warstwę graficzną) nie-czytacze komiksów, mogą się odbić :)

Offline Koalar

« Odpowiedź #18 dnia: Pn, 18 Grudzień 2023, 14:04:32 »
Empików podsumowanie roku: Najlepsze książki 2023 - literatura polska.

Na szczycie Festiwal:

https://www.empik.com/pasje/najlepsze-ksiazki-2023-literatura-polska,133359,a

Trzeba też wspomnieć, ze na 6 też komiks : Maciej Sieńczyk „Spotkanie po latach”

Na pierwszy rzut oka brzmi srogo, a to wybór jednej osoby, Olgi Wróbel, komiksiarki.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Popiel

« Odpowiedź #19 dnia: Pn, 18 Grudzień 2023, 15:11:24 »
Skusiłem się, wchodzę na Gildię i czytam opis tego Festiwal. Zaciekawiło mnie, oczami wyobraźni ujrzałem sceny jakie znam z międzynarodowych targów, a wyobraźnia dodała zabawne dialogi i sytuacje. Skroluję więc niżej, a tam mym oczom ukazują się jakieś obrazki, ni to błąd, może podpięli przez pomyłkę? Niestety nie - "aha" pomyślałem sobie - i wróciłem do przygotowywania obiado-śniadania, no co, mam urlop :)

Hm. A co mają wspólnego znane Ci jak mniemam od niedawna międzynarodowe targi, z poprzedzonym głębokim researchem przedstawieniem międzynarodowego festiwalu (nie targów) sprzed blisko siedmiu dekad?

Offline NuoLab

« Odpowiedź #20 dnia: Pn, 18 Grudzień 2023, 15:41:54 »
z poprzedzonym głębokim researchem przedstawieniem międzynarodowego festiwalu

Offline komiks

« Odpowiedź #21 dnia: Pn, 18 Grudzień 2023, 15:44:45 »
Hm. A co mają wspólnego znane Ci jak mniemam od niedawna międzynarodowe targi, z poprzedzonym głębokim researchem przedstawieniem międzynarodowego festiwalu (nie targów) sprzed blisko siedmiu dekad?

Dla mnie to przede wszystkim duże skupisko ludzi, zorganizowanych wokół jakiegoś tematu. Targi akurat są bardziej nastawione na promocję konkretnych produktów i pomysłów, ale przede wszystkim można tam poznać ciekawych ludzi i nawiązać znajomości z branży. Dlatego chodzi się na targi, zamiast oglądać relacje z nich w Internecie. Festiwal kręci się wokół ludzi i najczęściej sztuki albo wspólnej zabawy, więc bardziej jest nastawiony na zdobywanie doświadczeń. Należy jednak pamiętać, że chociażby sztuka też jest produktem na sprzedaż.

Z opisu komiksu Festiwal, dowiadujemy się, że fabuła dotyczy Festiwalu Młodzieży z 1955 r, cytując wiki "Festiwal miał stać się dowodem wyższości socjalizmu nad kapitalizmem. " Czyli produktem, który należało sprzedać uczestnikom, był w tym przypadku socjalizm. Nadal jednak łącznikiem wszystkich tego typu imprez jest po prostu poznawanie ludzi, wymiana doświadczeń, poszerzanie światopoglądu. Autor Jacek Świdziński oczywiście nie był uczestnikiem festiwalu, który opisuje, bo urodził się na długo po tym wydarzeniu. Nie wiem, skąd posiadasz informację, że autor przeprowadził głęboki research. Nie wiadomo, na ile fabuła jest autentyczna, a na ile całe to wydarzenie z 1955 r jest pretekstem do stworzenia historii.

Dla mnie komiks odpycha warstwą wizualną, a nawet zaprezentowane kadry w warstwie scenariuszowej i fabularnej, nie potrafiły mnie zainteresować. Niech się w końcu nauczą autorzy i wydawcy w naszym kraju, sprzedawać swoje produkty, może warto w tym celu odwiedzić jakiś współczesny festiwal komiksowy?

Offline Popiel

« Odpowiedź #22 dnia: Pn, 18 Grudzień 2023, 16:22:04 »
No teraz to strzeliłeś potrójnego fikołka - dwa przewroty w tył, jeden w bok i klapnąłeś na plecy z cichym plaśnięciem.

Dla mnie to przede wszystkim duże skupisko ludzi, zorganizowanych wokół jakiegoś tematu. Targi akurat są bardziej nastawione na promocję konkretnych produktów i pomysłów, ale przede wszystkim można tam poznać ciekawych ludzi i nawiązać znajomości z branży.

Targi to wymiana handlowa. Festiwal to wymiana kulturalna. To chyba oczywiste?

Nie wiem, skąd posiadasz informację, że autor przeprowadził głęboki research. Nie wiadomo, na ile fabuła jest autentyczna, a na ile całe to wydarzenie z 1955 r jest pretekstem do stworzenia historii.
Hm. Bo czytałem wywiady z autorem? Bo prowadziłem z nim spotkanie na tegorocznym festiwalu Komiksowa Warszawa? Posiadam takie informacje, jakie może posiąść każdy.

Dla mnie komiks odpycha warstwą wizualną, a nawet zaprezentowane kadry w warstwie scenariuszowej i fabularnej, nie potrafiły mnie zainteresować.
Już pominę składnię tego zdania, ale co do jego treści - jaka jest warstwa scenariuszowa i fabularna kadrów? O czym Ty mówisz?

Niech się w końcu nauczą autorzy i wydawcy w naszym kraju, sprzedawać swoje produkty, może warto w tym celu odwiedzić jakiś współczesny festiwal komiksowy?

A na koniec po tych saltach głośne Badum - Tss! - serio namawiasz Kulturę Gniewu by uczyła się sprzedaży i odwiedzała festiwale komiksowe? Naprawdę. Powiedz proszę, że nie zrozumiałem ironii. Chcę wierzyć w ludzi.

Offline Leyek

« Odpowiedź #23 dnia: Pn, 18 Grudzień 2023, 17:25:54 »
Niech się w końcu nauczą autorzy i wydawcy w naszym kraju, sprzedawać swoje produkty, może warto w tym celu odwiedzić jakiś współczesny festiwal komiksowy?

Tylko taka dygresyjka - spotkałem Jacka tylko w tym roku na Komiksowej Warszawie w maju, na MFKiG w Łodzi i na Niech Żyje Komiks w Wawie. W maju przy okazji premiery Festiwalu jak i w Łodzi do Jacka spory wianuszek czytelników  (+ dużo ludzi na spotkaniu autorskim na KW). Na każdym z tych targów/festiwali była też Kultura Gniewu czyli wydawca :)

Offline komiks

« Odpowiedź #24 dnia: Pn, 18 Grudzień 2023, 17:26:58 »
No teraz to strzeliłeś potrójnego fikołka - dwa przewroty w tył, jeden w bok i klapnąłeś na plecy z cichym plaśnięciem.
Na argumentum ad personam nie odpowiadam, proszę wytrzymaj się jeszcze chwilę, wrócą Twoi koledzy z izolatki to sobie porozmawiacie.

Targi to wymiana handlowa. Festiwal to wymiana kulturalna. To chyba oczywiste?
Jeśli wiesz, to po co pytasz?

Hm. Bo czytałem wywiady z autorem? Bo prowadziłem z nim spotkanie na tegorocznym festiwalu Komiksowa Warszawa? Posiadam takie informacje, jakie może posiąść każdy.
Ja nie czytałem i co teraz? Zauważ, że nie wypowiadam się o komiksie, napisałem tylko, że mnie nie zachęcił do zakupu. Jeśli wymagane jest jakieś specjalne przygotowanie przed zakupem, to tym bardziej polscy autorzy powinni przemyśleć swoją strategię sprzedażową. Chyba, że to tak celowo, produkt tylko dla wtajemniczonych.

Już pominę składnię tego zdania, ale co do jego treści - jaka jest warstwa scenariuszowa i fabularna kadrów? O czym Ty mówisz?
Komiks posiada fabułę realizowaną przez scenariusz, który z kolei składa się z warstwy wizualnej. Zajawką dla fabuły jest często blurb, albo szerszy opis jak w tym przypadku. Zaś przykładowe plansze komiksowe (a nie kadry) przedstawiają próbkę scenariusza. Z ukazanych plansz widać, że są to raczej krótkie jednostronicowe historyjki. Niestety pierwsza z nich nie posiada tekstu w dymkach, nie wiem czy jest to celowe. Druga pokazuje scenkę u fryzjera, której niestety nie mogę rozszyfrować, być może potrzebny jest szerszy kontekst plansz których tutaj nie widać. Kolejna strona z papierosem, to jestem wstanie zrozumieć i jest to nawet zabawne. I ostatnia z uciekającym autobusem, nie jest to dla mnie zabawne ani ciekawe, być może potrzebny jest kontekst.

Podsumowując z zaprezentowanych materiałów reklamowych, tylko jeden do mnie trafił. Całość jednak się nie broni, ze względu na zbyt dużą enigmatyczność albo hermetyczność, brak czytelnego dla mnie związku ze wspomnianym festiwalem i nieatrakcyjną dla mnie warstwę graficzną.

A na koniec po tych saltach głośne Badum - Tss! - serio namawiasz Kulturę Gniewu by uczyła się sprzedaży i odwiedzała festiwale komiksowe? Naprawdę. Powiedz proszę, że nie zrozumiałem ironii. Chcę wierzyć w ludzi.
Być może Kultura Gniewu świetnie radzi sobie z promocją swoich komiksów na festiwalach, gdzie można wziąć komiks do ręki i porozmawiać z wydawcą, nie wiem, bo nie bywam. Kupuję praktycznie wyłącznie przez Internet, czytam i oglądam opinie w Internecie. Jeśli ten komiks rzeczywiście jest tak dobry, to według mnie nie został odpowiednio zaprezentowany, bo na ponad 400 stron komiksu, pokazano 4 plansze i to chyba nie te najlepsze? Może jestem w błędzie i pokazano nam to, co ten komiks ma najlepszego do zaoferowania? To tym bardziej słabo. No cóż, jest mnóstwo pozycji na rynku i trzeba jakoś wybierać. Być może jeśli zrobi się głośno wokół tego komiksu, pojawią się recenzje i opinie, to mnie zainteresuje i do niego wrócę, na tę chwilę skreślam go z listy zakupów.

Czy namawiam Kulturę Gniewu do odwiedzenia festiwalu aby nauczyła się sprzedaży? Może niekoniecznie festiwalu, fakt, tam chyba nie dowiedzą się jak sprzedawać w Internecie. Z pewnością jednak mogą się podszkolić z marketingu. Wszedłem teraz na ich stronę i widzę, że zaprezentowanych plansz jest o kilka więcej. Tylko, że zwykle nie odwiedzam strony wydawcy, ani facebooka, najczęściej kupuję na Gildii, ostatnio też na SmakLiter (tam w ogóle nie ma przykładowych plansz, komiks jest z resztą niedostępny, wiem, to wina SmakuLiter). Może zwyczajnie ten komiks jest słaby i nie ma o co kruszyć kopii? Czas pokaże.

Offline Leyek

« Odpowiedź #25 dnia: Pn, 18 Grudzień 2023, 17:32:28 »
Zaciekawiło mnie, oczami wyobraźni ujrzałem sceny jakie znam z międzynarodowych targów, a wyobraźnia dodała zabawne dialogi i sytuacje.

Być może Kultura Gniewu świetnie radzi sobie z promocją swoich komiksów na festiwalach, gdzie można wziąć komiks do ręki i porozmawiać z wydawcą, nie wiem, bo nie bywam. Kupuję praktycznie wyłącznie przez Internet, czytam i oglądam opinie w Internecie.

Offline komiks

« Odpowiedź #26 dnia: Pn, 18 Grudzień 2023, 17:38:26 »
@Leyek, no i czego to dowodzi? Że nie mam pojęcia jak wygląda festiwal, bo na nich nie bywam? No popatrz, to dokładnie tak samo jak autor Festiwalu, opisujący festiwal z 1955 r na którym nie był.

Offline Leyek

« Odpowiedź #27 dnia: Pn, 18 Grudzień 2023, 17:46:07 »
@Zwirek no właśnie nie wiem co wiesz o festiwalach, bo nie znam Twojego researchu :) A o researchu Jacka słuchałem i czytałem wystarczająco, żeby uwierzyć, że oddał w znacznym stopniu klimat tamtego wydarzenia.

Offline komiks

« Odpowiedź #28 dnia: Pn, 18 Grudzień 2023, 18:20:17 »
@Leyek nie mam powodu Ci nie wierzyć, tylko, że ja odnoszę się do tego co zaprezentowano na stronie Gildii. Jest opis fabuły komiksu, który mnie zainteresował, niestety przykładowe plansze według mnie kompletnie nie oddają tego o czym przeczytałem. Widzę scenki, których bez wspomnianego opisu w ogóle nie skojarzyłbym z omawianym festiwalem i atmosferą. Wniosek mnie jako konsumenta, to jest ściema.

Chciałem wierzyć, że to kwestia kiepskiej prezentacji produktu, ale czytając wasze opinie, zaczynam skłaniać się ku przeświadczeniu, że jednak Kultura Gniewu zrobiła co mogła, a z tej cytryny więcej soku nie będzie.

Według mnie, temat bardzo ciekawy, nośny, ale w warstwie opisowej, nie pokazano tego na przykładowych planszach, pewnie zobaczę więcej na jakiejś prezentacji youtubowej.

Offline holcman

« Odpowiedź #29 dnia: Pn, 18 Grudzień 2023, 18:28:48 »
Według mnie, temat bardzo ciekawy, nośny, ale w warstwie opisowej, nie pokazano tego na przykładowych planszach, pewnie zobaczę więcej na jakiejś prezentacji youtubowej.

A jak powinna wyglądać prezentacja tego komiksu, żeby było lepiej?