Autor Wątek: Perełki minionych lat  (Przeczytany 4064 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline burberry

Perełki minionych lat
« dnia: Pn, 06 Styczeń 2025, 11:23:32 »
Bywa tak, że w pogoni za nowościami umykają nam tytuły wydane już jakiś czas temu, które przy tym są dobrymi komiksami.

Nie ukrywam, że niniejszy temat jest motywowany cenami i tym, że komiksy sprzed np. 5 lat można kupić sporo taniej, niż wydawane obecnie, ale wychodzi tyle komiksów, że czasem ciężko się zorientować, co jest dobre, a co nie.

Jakie tytuły wydane dwa lub kilka lat temu możecie polecić, które nie są oczywistymi hitami, a są wybijającymi się komiksami i to w dobrej cenie?

Poniżej kilka przykładów ode mnie  ;)

Dni, których nie znamy - całkiem dobry thriller z nieoczywistym motywem przewodnim (posiada swoje minusy, ale to dobry komiks), do kupienia za ok. 60 pln

To była wojna okopów - komiks o I Wojnie Światowej, pięknie rysowany przez Tardiego i brutalnie prawdziwy, świetny tytuł; do kupienia za ok. 60 pln

Opowieści z czasów kobry - mniej popularny tytuł ze stajni Studia Lain, przepięknie narysowana bajka o wyrazistych postaciach; bardzo dobry komiks rozrywkowy; do kupienia za 6 dyszek

Po sprawdzeniu przeze mnie już niestety oop:

Do ostatniego - krótki western od Taurusa; historia brutalna, przykra i szybka. To był bardzo fajny tytuł za 50 złotych, który był długo dostępny

Czarne nenufary - komiksowa adaptacja książkowego kryminału; ładnie narysowane, ładnie wydane, sprawnie opowiedziane, był do kupienia za 5 dyszek

Jakie byłyby wasze typy?

Offline skil

Odp: Perełki minionych lat
« Odpowiedź #1 dnia: Pn, 06 Styczeń 2025, 11:36:34 »
Oleg (Frederik Peeters)
Samotność rajdowca (Nicolas Mahler)
Trzy paradoksy (Paul Hornschemeier)

Wszystkie dostępne za grosze.
A poza tym uważam, że Rosja powinna być zniszczona.

Offline Takesh

« Odpowiedź #2 dnia: Pn, 06 Styczeń 2025, 11:38:57 »
Brygada ze Studia Lain. To tak na szybko.

Offline PJP

« Odpowiedź #3 dnia: Pn, 06 Styczeń 2025, 12:08:17 »
Instytut bombowych teorii
Klub detektywów
Złoty Berlin
« Ostatnia zmiana: Pn, 06 Styczeń 2025, 12:10:15 wysłana przez PJP »

Offline bababatman

« Odpowiedź #4 dnia: Pn, 06 Styczeń 2025, 13:33:55 »
Ja wymieniłbym Black Monday Murders, Twierdzi Pereira, Mały Astronauta, Hoka Hey i Jessica Jones Alias. Świetne tytuły, o których było (moim zdaniem) za cicho. Dla mnie wszystkie te pozycje to perełki. Dodatkowo uważam, że Ballada dla Sophie i 1629 albo przerażająca historia rozbitków z Dżakarty z 2023 roku przeszły trochę bez echa, a to bardzo dobre komiksy. Wszystkie te komiksy są nadal w sprzedaży.

Offline Rabies

« Odpowiedź #5 dnia: Pn, 06 Styczeń 2025, 14:53:27 »
Dziadek Leon
Ibikus
Ghost World

Offline tuco

« Odpowiedź #6 dnia: Pn, 06 Styczeń 2025, 14:58:43 »
Dżihad Igora Baranki. 54 zeta za prawie 150 stron elektryzującego komiksu w powiększonym formacie.
Niczym aksamitna rękawica Clowesa. Totalny odjazd bez trzymanki...

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #7 dnia: Pn, 06 Styczeń 2025, 15:23:10 »
Logikomiks
Shankar
Tutaj
Stój...
Stuck Rubber Baby
Dobranoc Punpunie
Kiedy Dawid stracił głos
Lapinot

i jeszcze mnóstwo ;)

Offline mack3

« Odpowiedź #8 dnia: Pn, 06 Styczeń 2025, 17:44:42 »
RAPP Jeffa Smitha.
Świetny komiks sci-fi z fajną stroną obyczajową.
Przeszedł chyba totalnie bez echa. Nawet na gildii ani jednej opinii, mimo że wyszedł blisko 7 lat temu (!)

Offline Popiel

« Odpowiedź #9 dnia: Pn, 06 Styczeń 2025, 18:10:25 »
"Przy dźwiękach fado" - kryminał od Timofa, ta sama półka co Paco Roca.
"Bękart" - Kultura Gniewu. Świetna rzecz, której pełno w tanich księgarniach.
"Pitu pitu" od Hanami - dwa tomy pełne wspaniałych urban legends, nieoczywistych dla naszego kręgu kulturowego.
"Raport W", Marginesy. Rotmistrz Pilecki i historia opowiedziana kolorami.
"Epilog" - znów Timof i Portugalia. Gęste, mocne i bardzo dobre.

Sporo takich perełek. Dobry wątek.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #10 dnia: Pn, 06 Styczeń 2025, 18:20:00 »
Zajrzałem w promki na stronie KG, jest tam duuuużo dobra przecenionego po 50-70 %, ale jakbym np. miał polecić takie moje TOP3 z tego co tam jest to:

"Miesiąc miodowy na safari" - solidna dawka LSD za jedyne 25 zł
"Jamilti i inne historie" - zbiór świetnych szortów od Rutu Modan. Chyba mój ulubiony komiks tej autorki za jedyne 3 dychy
"Podróże Franka" - jeszcze więcej grzybów tylko z innego lasu i też tylko za 25 zł

Serio, jest tu tyle dobra w śmiesznych piniędzach: https://kultura.com.pl/429-promocje
ale też się domyślam, że większość speców ma już ten katalog przerobiony

« Ostatnia zmiana: Pn, 06 Styczeń 2025, 18:21:46 wysłana przez Jaszczu »

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #11 dnia: Pn, 06 Styczeń 2025, 19:55:36 »
  • Brygada - 96str. - 60zł - Lubicie krasnoludy i klimaty fantasy? Ciekawie skonstruowaną fabułę? No to bierzcie się za Brygadę póki jest jeszcze dostępna!
  • All you need is kill - 200str. x2 - 26zł x2 - Kojarzycie film Na skraju jutra? No to ta manga jest na podstawie tego samego pierwowzoru. Powiem tak: obejrzałem film i uznałem za rewelację. Potem przeczytałem mangę i film z automatu stał się kupsztalem.
  • Muzyka Marie - 280 + 250str. - 23,70zł x2 - To jeden z tych tytułów kture czyta się od deski do deski jednym tchem (mimo że obiektywnie nie dzieje się zbyt dużo), a skończywszy od razu znów otwiera pierwszą stronę by przyłapać autora na potknięciu w fabule. I tak człowiek budzi się z podwójnej lektury dziwiąc się, że za pierwszym razem nic nie załapał. Powiem tak: w swoim życiu miałem fazę na utopie/dystopie/antyutopie/pokrewne. Sporo produkcji przyswoiłem. Ta była pierwszą i za razem jedyną w której kibicowałem statusowi quo
  • PLUTO - 200str. x 8 - 28zł x8 - Miks kunsztu Osamu Tezuki i Naokiego Urasawy. Fabuła na kanwie jednego ze story arc'ów Astro boy'a przetrawestowana i zilustrowana przez pana od Chłopaków z XX wieku, Monstera, czy obecnie wydawanego Billy Bat.
  • Żegnaj, Eri - ~200str. - 18zł - Historia o utracie, o oglądaniu jak najbliższa ci osoba odchodzi, gaśnie... po prostu umiera. Opowieść o tym jak sobie z tym radzi nastolatek, na którego barki złożono zbyt wielki ciężar. Z drugiej strony... Kurde, ta historia to taki sen z którego budząc się - śnisz dalej. Autor jawnie pogrywa z czytelnikiem co i rusz przesuwając granicę rzeczywistości. Wątki fantasy? Są. A może nie...? Gdzie kończy się wyreżyserowany film, a zaczyna się nagranie zza kulis? Po przeczytaniu czacha jeszcze jakiś czas dymi i rozważa co właśnie przyswoiła. Manga wchodzi w serię Jednotomówek Waneko (komiksów powiązanych tylko tym, że są to one-shoty). Z zasady JW nie dostają dodruków, więc brać póki można kupić.
  • *Wąż wodny - 144str. - :( wyprzedane :( - Mówią, że jak przeczytasz jednego Sandovala, to przeczytałeś wszystkie... Coś w tym jest, jednak warto zapoznać się choć z jednym! Do tego zestawienia wybrałem mojego ulubieńca. Mamy tu wszystko co u Tonego ważne: przygodę, dojrzewanie, miscytyzm, fantasy, okultyzm i tajemnicę. Jeżeli chcesz się zapoznać z twórczością tego autora sięgnij po Węża wodnego
  • *Piękna ciemność - 96srt. - :( wyprzedana :( - Bajkowa kreska, miłe oku stworki, ot! Nic tylko poczytać z dzieckiem... STOP!!! Odrzuć swoje wyobrażenia. To mroczna, brutalna opowieść tylko li skryta pod powabnym płaszczykiem. Na długo zostaje gdzieś z tyłu głowy i drąży, drąży. Jak kropla kamień, tak lektura trawi mózg.

Offline pszemcio

« Odpowiedź #12 dnia: Wt, 07 Styczeń 2025, 07:25:11 »
Zajrzałem w promki na stronie KG, jest tam duuuużo dobra przecenionego po 50-70 %, ale jakbym np. miał polecić takie moje TOP3 z tego co tam jest to:

"Miesiąc miodowy na safari" - solidna dawka LSD za jedyne 25 zł
"Jamilti i inne historie" - zbiór świetnych szortów od Rutu Modan. Chyba mój ulubiony komiks tej autorki za jedyne 3 dychy
"Podróże Franka" - jeszcze więcej grzybów tylko z innego lasu i też tylko za 25 zł

Serio, jest tu tyle dobra w śmiesznych piniędzach: https://kultura.com.pl/429-promocje
ale też się domyślam, że większość speców ma już ten katalog przerobiony

Jesse Jacobs to złoto i chyba się średnio sprzedał, więc niestety raczej nikt nie podejmie ryzyka wydawania go pewnie jeszcze przez długi czas, a szkoda, szczególnie, że zachodnie wydania już wyprzedane

Offline Leyek

« Odpowiedź #13 dnia: Wt, 07 Styczeń 2025, 14:21:43 »
Jakie tytuły wydane dwa lub kilka lat temu możecie polecić, które nie są oczywistymi hitami, a są wybijającymi się komiksami i to w dobrej cenie?

Poniżej kilka przykładów ode mnie  ;)

Dni, których nie znamy - całkiem dobry thriller z nieoczywistym motywem przewodnim (posiada swoje minusy, ale to dobry komiks), do kupienia za ok. 60 pln

Czarne nenufary - komiksowa adaptacja książkowego kryminału; ładnie narysowane, ładnie wydane, sprawnie opowiedziane, był do kupienia za 5 dyszek

Drugi i czwarty komiks forumowego głosowania na komiks roku 2020 to chyba ciężko zaliczyć do nieoczywistych hitów? ;)

(...)
Lp   Tytuł   Suma punktów   Liczba głosów
1   Indyjska włóczęga   195   26
2   Dni, których nie znamy   177   22
3   Donżon   168   22

4   Czarne nenufary   113   16
5   Animal Man   100   13
6   Mister Miracle   89   15
7   Władcy chmielu   69   10
8   Criminal   67   10
9   Tokyo Ghost   63   10
10   Daredevil Franka Millera   60   8

(...)

A dobrych, zakurzonych tytułów szukałbym właśnie na tych listach za poprzednie lata ;) np. w tym 2020 na 15 miejscu była prześwietna Żywa stal (choć z tego co kojarzę to ten tytuł już jest wyprzedany).
« Ostatnia zmiana: Wt, 07 Styczeń 2025, 14:24:32 wysłana przez Leyek »

Offline burberry

« Odpowiedź #14 dnia: Wt, 07 Styczeń 2025, 17:27:05 »
Tu mnie masz! Oba zacytowane przez Ciebie tytuły nie przeszły bez echa, ale na swoje usprawiedliwienie mogę napisać, że przeglądałem swoje półki w poszukiwaniu konkretnych one shotów wydanych już jakiś czas temu i to one między innymi zwróciły mogą uwagę.

Co do przeglądania Top List za poprzednie lata, to oczywiście ową czynność mam za sobą i stamtąd również wydobyłem pomniejsze inspiracje, natomiast dzięki temu tematowi można nadrobić garść ciekawych tytułów i przyjrzeć się temu, co było dotąd niezauważone.

Wracając do tematu, w zeszłym już roku (2024) wydano Brubakera/Phillipsa "Gorączkę nocy", co również kompletnie mi umknęło. Dobre?