Autor Wątek: Ongrys  (Przeczytany 494870 razy)

Offline Death

Odp: Ongrys
« Odpowiedź #1485 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 13:44:10 »
U nas wyjdzie niedługo drugi integral Jonathana. Tymczasem na Zachodzie ukazał się właśnie siódmy. Co ciekawe to integral... zaledwie jednego albumu z 40-stronicowym artbookiem.
https://m.bedetheque.com/BD-Jonathan-INT7-459013.html

Offline tuco

« Odpowiedź #1486 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 19:09:20 »
integral... zaledwie jednego albumu z 40-stronicowym artbookiem.
https://m.bedetheque.com/BD-Jonathan-INT7-459013.html

to akurat dosyć łatwo da się wyjaśnić.
My w PL oficjalnie* poznajemy serię od niedawna, ale czytelnik wydań oryginalnych jest w diametralnie innym położeniu. Otóż Cosey wypuszczał regularnie, prawie co roku 1 album Jonathana aż do połowy lat '80, później częściej zajmował się innymi projektami niż swoim pierworodnym Jonathanem, wracał do niego co kilka lat. Ostatni taki powrót był 10 lat temu, w międzyczasie wydawnictwo wypuściło serię integrali, która w tomie 6 zamknęła (wydawać się wówczas mogło) całą opowieść... aż nagle w ub. roku Cosey powrócił do Jonathana, który w "oficjalnie" ostatnim, albumie nr 17 powraca do Himalajów, by ostatecznie pożegnać się z czytelnikami (nie pytaj w jaki sposób, nie czytałem).
.....no i stąd chyba ten dziwny pojedynczy integral.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1487 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 14:13:54 »
Już się "Gotycka komnata" wyprzedała zupełnie czy to tylko ta sławetna ongrysowa nieokiełznana logistyka?

Offline turucorp

« Odpowiedź #1488 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 14:33:25 »
Już się "Gotycka komnata" wyprzedała zupełnie czy to tylko ta sławetna ongrysowa nieokiełznana logistyka?

Ciekawe ile jeszcze razy trzeba będzie tłumaczyć, że problem jest po stronie Gildii?
W spożywczaku też robisz awantury, że piekarnia za mało mało bułek przysłała, a nie, że ktoś na sklepie za mało zamówił?
Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagi fhtagn.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1489 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 15:46:44 »
Ciekawe ile jeszcze razy trzeba będzie tłumaczyć, że problem jest po stronie Gildii?
W spożywczaku też robisz awantury, że piekarnia za mało mało bułek przysłała, a nie, że ktoś na sklepie za mało zamówił?

To się wyprzedał czy problem po stronie gildii?
Bo ja nie wiem, zeszyt jest w top 5 najlepiej sprzedających się komiksów gildii która ma chyba wyłączność bo nigdzie indziej nie był i nie jest dostępny. Może się nakład wyprzedał skoro taki popularny.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1490 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 16:03:38 »
To się wyprzedał czy problem po stronie gildii?
Bo ja nie wiem, zeszyt jest w top 5 najlepiej sprzedających się komiksów gildii która ma chyba wyłączność bo nigdzie indziej nie był i nie jest dostępny. Może się nakład wyprzedał skoro taki popularny.

Długo i cierpliwie tłumaczyłem jak wygląda dystrybucja, z twojego sarkastycznego wpisu można wywnioskować, że zapoznałeś się z tematem. Ale nie, dalej struganie wariata.
Skoro był tylko na Gildii, to znaczy, że szersza dystrybucja się jeszcze nie rozpoczęła, wydawać by się to mogło logiczne.
Wytłumacz mi zatem, w swojej łaskawości, w jaki sposób doszedłeś do wniosku, że akurat ten zeszyt jest wyjątkowy i nie będzie dystrybuowany nigdzie indziej? Proszę.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1491 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 16:20:54 »
Wytłumacz mi zatem, w swojej łaskawości, w jaki sposób doszedłeś do wniosku, że akurat ten zeszyt jest wyjątkowy i nie będzie dystrybuowany nigdzie indziej? Proszę.

Skąd wniosek, że doszedłem do takiego wniosku? Napisałem, że nie był i nie jest dostępny nigdzie indziej a nic o ewentualnej przyszłej dystrybucji. O to się spytałem w sposób być może sarkastyczny ale nie było to bynajmniej pytanie retoryczne. Zresztą nadal nie uzyskałem na nie odpowiedzi.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1492 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 16:29:32 »
Skąd wniosek, że doszedłem do takiego wniosku? Napisałem, że nie był i nie jest dostępny nigdzie indziej a nic o ewentualnej przyszłej dystrybucji. O to się spytałem w sposób być może sarkastyczny ale nie było to bynajmniej pytanie retoryczne. Zresztą nadal nie uzyskałem na nie odpowiedzi.

No to łopatologicznie: NAKŁAD SIĘ NIE WYCZERPAŁ.
Niuansami o toku myślenia, na podst. którego doszedłeś do wniosku, że akurat ten zeszyt jest w jakiś tajemniczy sposób limitowany i nie będzie szerzej dystrybuowany, nie wypada chyba nawet się tutaj zajmować. Pozdrawiam niesarkastycznie.

Offline starcek

« Odpowiedź #1493 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 18:59:33 »

Do Empiku, czy Bonito nawet jeszcze nie dotarł, więc jaki wyczerpany?
Toż to Rosiński, nakład na pewno zacny, bo to jeden z tytułów, który też pierwotnie stanowił rarytas. Człowiek za burtą jeszcze w zeszłym tygodniu był w sprzedaży w Empiku, a Gildia po prostu tradycyjnie nie doceniła ciśnienia rynku na kolejną nowość. Śniegi stopnieją, transporty ruszą, będzie na nowo.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1494 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 11:14:56 »
Tutaj za to muszę bardzo pochwalić komunikację z czytelnikami, tak to powinno zawsze wyglądać w przypadku jakichś niestandardowych sytuacji.

Jonathan 2 i czarno-białe Figurki dotarły.
Francuski tekst wstępu do "Jonathana" (i dołączone do niego ilustracje) niepotrzebnie zdradzają wiele szczegółów fabuły komiksów. Tłumacząc staraliśmy się unikać spoilerów, ale nie zawsze było to możliwe. Rekomendujemy przeczytanie wstępu na końcu.
Okładka "Figurek" niestety wygląda nieco inaczej, niż się spodziewaliśmy ze względu na tłoczenia z białą folią.
Wcześniej tłoczenia z folią zastosowane były w "Hernanie Cortesie" oraz "Prapradziadku Hieronimie". Wyszły dobrze, tłoczenie powodowało, że literki były wklęsłe lub wypukłe, a folia nadała im odpowiedni kolor. Użyte zostały folie: czarna, złota i srebrna.
Nieco inaczej wygląda okładka z folią białą. Biała folia, w przeciwieństwie do poprzednich, okazała się częściowo przezroczysta, przez co kolor tłoczenia nie jest biały, tylko zależy od nadruku pod spodem. Z drukarni dostaliśmy wytyczne, aby usunąć z ilustracji to, co ma być tłoczone, bo tłoczenie nigdy nie trafia dokładnie tam, gdzie chcemy, zawsze są jakieś przesunięcia. Jeśli to co jest tłoczone, jest też wydrukowane, z przesunięciami wygląda to źle. Jeśli usunie się z nadruku to, co ma być tłoczone, wtedy nie ma przesunięć i wygląda to dobrze.
Takie podejście sprawdziło się w "Hernanie Cortesie" i "Prapradziadku Hieronimie", ale niestety, nie w "Figurkach...". Za efekt końcowy przepraszamy, wyciągniemy wnioski, jeśli kiedykolwiek jeszcze będziemy stosować białą folię, inaczej zaprojektujemy okładkę.
Za to środek wyszedł bardzo ładnie.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1495 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 11:53:10 »
Dokladnie, przed chwila przeczytalem i tez bardzo mi sie spodobalo.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline greg0

« Odpowiedź #1496 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 13:01:29 »
Up x2
Nic z tego tłumaczenia "Ongrysa" nie zrozumiałem, ale "Figurki" i tak kupię bez względu na tłoczenia, przesunięcia i białe folie.
Ważne żeby narzekać...

Online misiokles

« Odpowiedź #1497 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 13:22:54 »
Gdyż to takie wyjście z tłumaczeniem przed szereg, zanim znawcy technik drukowania wysuną oskarżenia, czemu Ongrys to patałachy.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1498 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 13:27:37 »
Gdyż to takie wyjście z tłumaczeniem przed szereg, zanim znawcy technik drukowania wysuną oskarżenia, czemu Ongrys to patałachy.

I właśnie dlatego komunikacja ma tak duże znaczenie :)

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1499 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 19:33:45 »
A mają tam być jakieś dodatki? Mam stare wydanie w całkiem niezłym stanie a przy obecnym stanie moich finansów i miejsca na półkach waham się nad zakupem.