Autor Wątek: Ongrys  (Przeczytany 576183 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konrad

Odp: Ongrys
« Odpowiedź #1470 dnia: Cz, 08 Grudzień 2022, 15:52:57 »
Odnośnie Toshiro to komiks ma być w szerokiej dystrybucji tak jak np. Dziewięć milimetrów, więc powinno dać się go kupić w okolicach nawet 60zł. Za 320 stron w dużym formacie to jest obecnie bardzo, ale to bardzo niska cena. Nie mam pojęcia jak to Ongrys zrobił. A jeszcze informacyjnie będzie wydrukowany na offsecie.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1471 dnia: Cz, 08 Grudzień 2022, 16:05:55 »
Zapytałem wydawnictwo wprost o kontynuację KA - nie raczyli odpowiedzieć co tylko umacnia mnie w przekonaniu, że może być różnie.

Jest zapewne tak jak pisali dwa miesięcy temu na forum, że są kłopoty z materiałami i - jak można było wywnioskować- nie wynika to z winy Ongrysa.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1472 dnia: Cz, 08 Grudzień 2022, 16:31:17 »
Toshiro zbiorcze. Coś pięknego  :)
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Simon11

« Odpowiedź #1473 dnia: Cz, 08 Grudzień 2022, 20:12:21 »
Zapytałem wydawnictwo wprost o kontynuację KA - nie raczyli odpowiedzieć co tylko umacnia mnie w przekonaniu, że może być różnie.

Ja też zapytałem na messengerze. Po dwóch dniach milczenia bardzo im podziękowałem za super responsywność ;)

Patrząc na taki Ongrys, mam wrażenie, że wydawanie komiksów w Polsce to nie jest normalny biznes a mental tkwi mocno w poprzednim ustroju. Na szczęście inni wydawcy dbają o relację z klientami.

Offline Death

« Odpowiedź #1474 dnia: Cz, 08 Grudzień 2022, 20:18:38 »
A kto powiedział, że to jest biznes?
Wydaje bo lubi. Po godzinach. A wydaje świetne rzeczy.

Offline Simon11

« Odpowiedź #1475 dnia: Cz, 08 Grudzień 2022, 20:20:15 »
A kto powiedział, że to jest biznes?
Wydaje bo lubi. Po godzinach. A wydaje świetne rzeczy.

Nikt tak nie mówi, bo jak biznes to nie wygląda  ;)

Offline misiokles

« Odpowiedź #1476 dnia: Cz, 08 Grudzień 2022, 20:24:15 »
Dokładnie, sposób prowadzenia wydawnictwa Ongrys przypomina mi prowadzenie małej knajpki dla funu, gdyż na życie ma się pieniądze z 'biznesu'. Gdybym miał za co i umiał wydawać komiksy - chciałbym być jak Ongrys. I do jest myślenie dalekie od 'mentalności' poprzedniego ustroju.

Offline Simon11

« Odpowiedź #1477 dnia: Cz, 08 Grudzień 2022, 20:30:46 »
Dokładnie, sposób prowadzenia wydawnictwa Ongrys przypomina mi prowadzenie małej knajpki dla funu, gdyż na życie ma się pieniądze z 'biznesu'. Gdybym miał za co i umiał wydawać komiksy - chciałbym być jak Ongrys. I do jest myślenie dalekie od 'mentalności' poprzedniego ustroju.

No nieee, w małej knajpce prowadzonej dla funu, właściciel będzie dla Ciebie ciepły i współczujący, czego nie dostaniesz w Strabucksie. A tu już dużo łatwiej się dogadać z Egmontem, który na naszym rynku jest właśnie takim Starbucksem ;)

Fajnie, że Ongrys wydaje ciekawe rzeczy ale ten monolog do nich na messie, tylko utwierdził mnie w przekonaniu, że w relacji z klientem jest bardzo słabo. Pamietam, że kiedyś pisali też na fb aby ich nie pytać bo i tak nie odpowiedzą. Co najmniej dziwne.

Aha, moje pytanie brzmiało, czy KA jeszcze kiedyś powrócą czy cykl jest zamknięty. Żadnej tajemnicy handlowej nie chciałem przechwycić ;)

Offline misiokles

« Odpowiedź #1478 dnia: Cz, 08 Grudzień 2022, 20:36:20 »
Ale masz też przykład Studia Lain, który ma bardzo dobry kontakt z klientem, ale.. tam samo długo czekamy na nowego Slaina czy Bezprawie 2 :)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1479 dnia: Cz, 08 Grudzień 2022, 20:36:24 »
Ileś stron temu napisałem coś podobnego, wywiązała się spora dyskusja i nawet wydawca się wypowiedział tu na forum. Ja nadal nie jestem fanem takiego podejścia do klientów, ale nie muszę być. Jestem natomiast fanem komiksów jakie wydają, więc jak coś wychodzi to kupuję i tyle, nie szukam nawet kontaktu.

Offline martinus100

« Odpowiedź #1480 dnia: Cz, 08 Grudzień 2022, 22:37:57 »
Przy obecnych cenach dobrze byłoby wiedzieć chociaż orientacyjnie kiedy nowy Dredd się ukaże żeby zaplanować wydatki na komiksy. Ostatni tom był w październiku 2021 r. Okładkowa cena 135 zł. Pytanie ile będzie kosztował nowy i czy dojdzie do 200 zł.
Na Amazonie jest obecnie promocja i można skorzystać z kodu rabatowego 35 zł przy zakupach o wartości minimum 100 zł. Można korzystać wielokrotnie. Wystarczy założyć nowe konto. Kupiłem 15 tomów Kompletnych Akt po angielsku. Wyszło średnio 75 zł za tom. Nie chciałem już czekać na Ongrysa.

Offline Konrad

« Odpowiedź #1481 dnia: Pt, 09 Grudzień 2022, 00:34:35 »
Mam nadziej ze wraz z podstawką będzie również wersja powiększona, w czerni i bieli, tak jak to było z Cortezem 8)
Będzie. Już jest dodana w przedsprzedaży w Gildii
https://www.gildia.pl/komiksy/546811-figurki-z-tilos-wersja-czarno-biala
Figurki z Tilos - wersja czarno-biała
Scenariusz: Stefan Weinfeld
Rysunek: Jerzy Wróblewski
Rok wydania oryginału: 1987
Liczba stron: 56
Format: 252x346 mm
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
Druk: czarno-biały
ISBN: 978-83-66603-67-7
Cena detaliczna: 99,90

A Jonathan tom 2 będzie kosztował okładkowo 120zł (poprzedni tom sprzed półtora roku 89zł)
https://www.gildia.pl/komiksy/546813-jonathan-wydanie-zbiorcze-tom-2

Offline kenji

« Odpowiedź #1482 dnia: Pt, 09 Grudzień 2022, 08:18:48 »
Ja też zapytałem na messengerze. Po dwóch dniach milczenia bardzo im podziękowałem za super responsywność ;)

Patrząc na taki Ongrys, mam wrażenie, że wydawanie komiksów w Polsce to nie jest normalny biznes a mental tkwi mocno w poprzednim ustroju. Na szczęście inni wydawcy dbają o relację z klientami.

no tak - nie odpisał Ci na massengerze to znaczy mental PRL...
Twój post bardziej mi pasuje pod mental 14-latka

Już jakiś czas temu Pan Kaczanowski wspominał, że prowadzi tą firmę praktycznie  jako jednoosobową działalność. Gdyby miał odpowiadać na każde zapytanie na massengerze... A wiemy co to są za pytania: "Kiedy wydacie?" " czy wznowicie?" " dlaczego w twardej?" itd...

Sam prowadzę niewielką działalność. Zatrudniam kilka osób. Ogarniam milion spraw na raz. I praktycznie nigdy nie odpowiadam na pytania na massengerze. PO pierwsze dlatego że są to zawsze pytania o pierdoły a jak już otrzymuje konkretniejsze, proszę o kontakt mailowy...

Moim zdaniem wydawnictwa z klientami jest odpowiedni, a pisanie że mental z dawnej epoki bo nie odpisał na massengerze to szukanie dziury w dupie.

Offline Gazza

« Odpowiedź #1483 dnia: Pt, 09 Grudzień 2022, 09:54:49 »
Ja kontaktowałem się tradycyjnie w wydawcą via Messenger. Dotychczas to działało - gdy pytałem otrzymywałem wyczerpującą odpowiedź. Tym razem bez odzewu. Nie wiem co się zmieniło - może ilość zapytań od czytelników/klientów przygniata Ongrys. Nie martwi mnie brak odpowiedzi tylko niepewna sytuacja z zbieraną serią.
Mental to nie moja piaskownica.

Offline Simon11

« Odpowiedź #1484 dnia: Pt, 09 Grudzień 2022, 10:02:45 »
no tak - nie odpisał Ci na massengerze to znaczy mental PRL...
Twój post bardziej mi pasuje pod mental 14-latka

Już jakiś czas temu Pan Kaczanowski wspominał, że prowadzi tą firmę praktycznie  jako jednoosobową działalność. Gdyby miał odpowiadać na każde zapytanie na massengerze... A wiemy co to są za pytania: "Kiedy wydacie?" " czy wznowicie?" " dlaczego w twardej?" itd...

Sam prowadzę niewielką działalność. Zatrudniam kilka osób. Ogarniam milion spraw na raz. I praktycznie nigdy nie odpowiadam na pytania na massengerze. PO pierwsze dlatego że są to zawsze pytania o pierdoły a jak już otrzymuje konkretniejsze, proszę o kontakt mailowy...

Moim zdaniem wydawnictwa z klientami jest odpowiedni, a pisanie że mental z dawnej epoki bo nie odpisał na massengerze to szukanie dziury w dupie.

No niestety, nie rozumiesz tego co czytasz, i to już twój problem. Jak wczytasz się w moje wpisy, to zrozumiesz, że olewanie fanów w mediach społecznościowych, jest jednym z elementów mentalności PRL.

Btw. W końcu w PRLu nie było some, więc ten argument dobrze pasuje, nie? ;)

A jeśli mam 14 lat to znaczy, że nie mogę wyrażać swojej opinii? Come on!

No i takie Studio Lain chyba jest raczej mniejszym biznesem a responsywność i kontakt z klientem ma na świetnym poziomie. Czyli jednak mental może tu pewną rolę odgrywać a nie wielkość firmy.

Jeśli chodzi o ofertę Ongrysa to nie mam żadnych zastrzeżeń, piszę tylko o relacjach z klientem. Dla mnie koniec tematu.

« Ostatnia zmiana: Pt, 09 Grudzień 2022, 10:09:28 wysłana przez Simon11 »