Autor Wątek: Ongrys  (Przeczytany 576200 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jaxx

Odp: Ongrys
« Odpowiedź #1410 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 14:09:18 »
Czy ktoś wie, o co chodzi z drugim tomem zbiorczego Bruno Brazil? Nie ma go nigdzie poza Gildią, a i tam ma dostępność 2 tygodnie. Jakiś ograniczony nakład/dostępność? I tak już od kilku tygodni...

Offline Motyl

« Odpowiedź #1411 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 16:20:19 »
Był dosłownie przez moment na bonito, nie pamiętam czy to był 27 października, czy coś koło tej daty. Zniknął błyskawicznie i od tamtej pory nie ma.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1412 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 16:30:05 »
W ogóle dystrybucja Ongrysa to mało śmieszny żart. Nawet na Gildii ciężko z czymś poczekać żeby zamówić w jednej paczce z innymi tytułami, bo raz jest, raz nie.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1413 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 16:43:38 »
W ogóle dystrybucja Ongrysa to mało śmieszny żart. Nawet na Gildii ciężko z czymś poczekać żeby zamówić w jednej paczce z innymi tytułami, bo raz jest, raz nie.

Fakt, ograniczenia i konsekwencje wynikające z elementarnych praw fizyki, są mało śmieszne, chociaż żartem bym ich nie nazwał, i nie wiem dlaczego mają one być przypisane akurat jakiemuś polskiemu wydawnictwu?  :o
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1414 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 16:48:14 »
nie wiem dlaczego mają one być przypisane akurat jakiemuś polskiemu wydawnictwu?  :o

Pewnie dlatego, że tylko z tym jednym wydawnictwem są zawsze takie problemy, z innymi nie ma. Może ich elementarne prawa fizyki nie obowiązują, nie wiem.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1415 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 17:15:07 »
Pewnie dlatego, że tylko z tym jednym wydawnictwem są zawsze takie problemy, z innymi nie ma. Może ich elementarne prawa fizyki nie obowiązują, nie wiem.

Dobra, to teraz skup się:
punkt A, czyli magazyn Gildii, kończy się towar na magazynie -> punkt B, czyli warszawska hurtownia, kończy się towar na magazynie -> punkt C, czyli magazyn wydawnictwa.
Jeżeli magazyn wydawnictwa (czyli punkt C), jest w Warszawie lub innym, blisko i dobrze skomunikowanym z Warszawą miejscu, to ogarnięcie uzupełnienia braków na wirtualnej półce księgarskiej w punkcie A (czyli na Gildii), trwa maksymalnie kilka godzin.
I w przypadku większości wydawnictw tak to działa.
W przypadku Ongrysa wydawnictwo kumuluje braki w punkcie B (hurtownia) i uzupełnia je okresowo z punktu C.
Masz dokładnie te same prawa fizyki, obowiązujące wszystkich wydawców, i dokładnie te same ograniczenia z nich wynikające.
Masa, czas, przestrzeń.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1416 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 18:12:55 »
Daruj sobie złośliwości, bo to nie są żadne prawa fizyki, tylko decyzje biznesowe, z jakiego magazynu korzystać. Skoro wybiera korzystanie ze źle skomunikowanego, efekt jest przewidywalny. Proponuję przenieść magazyn na Alaskę i dorzucać tam po 5 sztuk co roku, a potem tłumaczyć dostępność prawami fizyki.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1417 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 18:28:14 »
Daruj sobie złośliwości, bo to nie są żadne prawa fizyki, tylko decyzje biznesowe, z jakiego magazynu korzystać. Skoro wybiera korzystanie ze źle skomunikowanego, efekt jest przewidywalny. Proponuję przenieść magazyn na Alaskę i dorzucać tam po 5 sztuk co roku, a potem tłumaczyć dostępność prawami fizyki.
Jedyną osobą, która pozwala sobie tutaj na złośliwości, jesteś niestety ty.
Gdybym to ja był złośliwy, to napisałbym, że poraża mnie roszczeniowość i brak logicznego myślenia u niektórych czytelników komiksów.
A tego nie zrobiłem.
Ba, zamiast tego, grzecznie i łopatologicznie staram ci się wyjaśnić, czym różni się sytuacja wydawnictwa z siedzibą w Warszawie od wydawnictwa z siedzibą w Szczecinie, na co ty masz kompletnie wywalone.
I nie, nie tylko Ongrys uzupełnia braki oferty na Gildii co jakiś czas, a nie „natychmiast”.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1418 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 18:40:58 »
Ja nie jestem roszczeniowy, bo niczego od wydawnictwa nie oczekuję, wyrażam tylko swoją opinię. Wydawnictwo ma prawo takie decyzje podejmować, a kliencie mają prawo te decyzje oceniać. Kupuję komiksy ze wszystkich chyba polskich wydawnictw, zamówienia składam regularnie na Gildii i wielokrotnie zdarza się sytuacja, że niedawno wydany tytuł Ongrysa jest niedostępny przy kilku moich zamówieniach z rzędu, przy żadnym innym wydawnictwie się z taką sytuacją nie spotkałem, możesz podać przykład? Oczywiście zdarza się, że niektóre z nich mają dostępność 1 tydzień (co, jak sądzę, jest dość podobną sytuacją do opisanej przez ciebie), ale nie są niedostępne i mogę je normalnie zamówić, co najwyżej poczekam chwilę dłużej.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1419 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 19:08:34 »
Jeśli chodzi o status dostępności na Gildii, to mam wrażenie, że powinieneś bardziej starannie formułować swoje wypowiedzi i dobierać temat, w którym je wstawiasz. Takie pytanie powinieneś postawić w temacie o Gildii, i tam (lub bezpośrednio na Gildii) oczekiwać właściwej odpowiedzi. Wydawnictwo Ongrys, podobnie jak większość wydawnictw komiksowych w Polsce, nie ma wpływu na to, jaki status dostępności mają przypisany ich komiksy na stronie księgarni Gildia.
Satysfakcjonuje cię taka odpowiedź, czy jeszcze coś wymaga wyjaśnienia?

Offline martinus100

« Odpowiedź #1420 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 19:58:53 »
W takim razie proponuję żeby Ongrys poszedł jeszcze dalej i zaczął sprzedawać komiksy tylko stacjonarnie w jednej księgarni w Szczecinie. Wszyscy będą wtedy zadowoleni. Raz do roku wybiorę się na wyprawę do Szczecina. Przejadę 1.400 km w obie strony po jeden komiks.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1421 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 20:02:03 »
Jeśli chodzi o status dostępności na Gildii, to mam wrażenie, że powinieneś bardziej starannie formułować swoje wypowiedzi i dobierać temat, w którym je wstawiasz. Takie pytanie powinieneś postawić w temacie o Gildii, i tam (lub bezpośrednio na Gildii) oczekiwać właściwej odpowiedzi. Wydawnictwo Ongrys, podobnie jak większość wydawnictw komiksowych w Polsce, nie ma wpływu na to, jaki status dostępności mają przypisany ich komiksy na stronie księgarni Gildia.
Satysfakcjonuje cię taka odpowiedź, czy jeszcze coś wymaga wyjaśnienia?

Satysfakcjonuje o tyle, że faktycznie nie wziąłem pod uwagę tego, że Gildia mogłaby tylko temu jednemu wydawnictwu rotować regularnie dostępność. Co jest, oczywiście, logicznie możliwe. Jednak co do precyzji mojej wypowiedzi i umieszczenia jej w odpowiednim temacie, to pozwolę się nie zgodzić. Odniosłem się do słabej dystrybucji tytułów Ongrysa w temacie o Ongrysie, co wydaje mi się jednym z odpowiednich miejsc. Nie krytykowałem również za to wydawnictwa, krytykowałem dystrybucję, nie wiedząc który dokładnie podmiot jest wąskim gardłem. Napisałem, że dystrybucja tytułów Ongrysa to nieśmieszny żart, a nie że Ongrys w tym zawinił. Dopiero jak ty stwierdziłeś, że wydawnictwo korzysta ze źle skomunikowanego magazynu, przyjąłem twoje wyjaśnienie, że to ono jest tu winne z powodu nieodpowiedniego doboru podwykonawcy.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1422 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 20:26:35 »
W takim razie proponuję żeby Ongrys poszedł jeszcze dalej i zaczął sprzedawać komiksy tylko stacjonarnie w jednej księgarni w Szczecinie.
A ja proponuję, żeby użytkownicy forum, którzy mają problem z ogarnianiem świata zewnętrznego, brali zimny prysznic (trzy razy, po dziesięć minut) przed popełnieniem wpisu na forum.
JAK DUŻYMI LITERAMI I W JAKIM JĘZUKU MUSISZ MIEĆ NAPISANE, ŻE WYDAWCY NIE MAJĄ WPŁYWU NA STATUS SWOICH KOMIKSÓW W KSIĘGARNI, żebyś mógł zrozumieć taką informację?

Satysfakcjonuje o tyle, że faktycznie nie wziąłem pod uwagę tego, że Gildia mogłaby tylko temu jednemu wydawnictwu rotować regularnie dostępność. Co jest, oczywiście, logicznie możliwe. Jednak co do precyzji mojej wypowiedzi i umieszczenia jej w odpowiednim temacie, to pozwolę się nie zgodzić. Odniosłem się do słabej dystrybucji tytułów Ongrysa w temacie o Ongrysie, co wydaje mi się jednym z odpowiednich miejsc. Nie krytykowałem również za to wydawnictwa, krytykowałem dystrybucję, nie wiedząc który dokładnie podmiot jest wąskim gardłem. Napisałem, że dystrybucja tytułów Ongrysa to nieśmieszny żart, a nie że Ongrys w tym zawinił. Dopiero jak ty stwierdziłeś, że wydawnictwo korzysta ze źle skomunikowanego magazynu, przyjąłem twoje wyjaśnienie, że to ono jest tu winne z powodu nieodpowiedniego doboru podwykonawcy.
To nie jest wina „podwykonawcy” tylko systemu dystrybucji, z którego korzysta np. Gildia.
Spróbuję jeszcze raz: ktoś na Gildii stwierdza brak jakiejś pozycji w magazynie (a mówimy tutaj już o tysiącach tytułów samych komiksów), kontaktuje się z pośrednikiem, który ma swój magazyn. W przypadku większych wydawnictw komiksowych jest to jeden pośrednik, i jeżeli jest, to zmienia się status dostępności na np. „dostępne za 1-2 dni”. Jeżeli u niego już nie ma, to wtedy dajmy na to Karol, daje sygnał do np. Pawła: słuchaj, macie jeszcze u siebie? Jeśli odpowiedź brzmi „tak”, to umawiają się, że ktoś podrzuci paczkę czy dwie przy okazji, bo przecież mieszkają w jednym mieście i mają wszystko pod ręką. I wtedy ten przykładowy Karol daje znać, że będzie na dniach, a na Gildii zmieniają status na „dostępne za 14 dni”.
Odbywa się to w zasadzie bezkosztowo i można to załatwić od ręki.
Jeżeli jednak wydawca mieszka 500 km od Warszawy, to nie podrzuci brakującego tytułu „przy okazji”, tylko kumuluje większą partię tych braków i dosyła je razem, najczęściej przy okazji kolejnej dużej dostawy. I wtedy ktoś na Gildii może zadecydować, żeby wpisać status „niedostępne”.
Argumenty o lokowaniu magazynu wydawcy na Alasce, albo sugestie o ograniczeniu sprzedaży do jednej księgarni w Szczecinie, pozostawiam do przemyślenia ich autorom.
EOT
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Listopad 2022, 20:28:36 wysłana przez turucorp »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1423 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 20:43:29 »
Najpierw piszesz, że te problemy wynikają ze źle skomunikowanego magazynu, a potem doprecyzowujesz i mówisz, że to nie o to chodziło. To jest szczerze, bardzo dla mnie ciekawe, bo lubię się dowiadywać jak coś działa na rynku komiksowym, będąc tylko czytelnikiem. Szczególnie interesujące jest to, że Karol pyta Pawła o jeden tytuł z tysięcy. Dotychczas byłem przekonany, że w dzisiejszych czasach magazyny / hurtownie / sklepy komunikują się po prostu po API, mają zautomatyzowane procesy na kończące się tytuły na stanie itd. Skoro tak nie jest to faktycznie wiele tłumaczy.

Jednocześnie rozumiejąc twoje argumenty, postaraj się zrozumieć czytelników Bruno Brazila (i innych tytułów Ongrysa), na którego drugi tom muszą po prawie miesiącu od premiery cały czas polować i dla bezpieczeństwa jak już się pojawi kupić bez darmowej dostawy, bo jak będą zamawiać inne tytuły to już go nie będzie. Teraz widzę, że znowu wskoczył z dostępnością 2 tyg, więc może ktoś z Gildii czyta to forum :P
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Listopad 2022, 20:49:26 wysłana przez ukaszm84 »

Offline Leyek

« Odpowiedź #1424 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 20:49:54 »
JAK DUŻYMI LITERAMI I W JAKIM JĘZUKU MUSISZ MIEĆ NAPISANE, ŻE WYDAWCY NIE MAJĄ WPŁYWU NA STATUS SWOICH KOMIKSÓW W KSIĘGARNI,

Ale jak to nie mają, jak nieraz było pisane, że skończyła się jakaś partia nakładu i niedługo wydawca dośle nową :) Więc są chyba sytuacje (myślę, że nierzadkie) gdzie to od woli/możliwości wydawcy, a nie jakiejś hurtowni, zależy kiedy dany tytuł się pojawi na rynku ponownie.