Autor Wątek: Ongrys  (Przeczytany 576840 razy)

Offline Szekak

Odp: Ongrys
« Odpowiedź #2250 dnia: Pt, 16 Maj 2025, 21:29:59 »
A mozecie bezposrednio na stoisku podpytac o wydanie kolekcjonerskie Antresolki? Temat byl chyba grany pod koniec roku ale do dzis chyba cisza w tym temacie. Z gory dziena za info w tym temacie
Robi się, wyczytałem z zachowania, że do emefki powinno być. :D
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #2251 dnia: Pn, 26 Maj 2025, 18:46:23 »
Na gildii pojawiło się drugie wydanie pierwszego tomu zbiorczego Żbika z terminem 4 dni.
Znowu się kody z inpostu zmarnują bo pewnie poza gildią będzie dostępna tylko wersja upośledzona okładkowo :(

Offline Alienus66

« Odpowiedź #2252 dnia: Pn, 26 Maj 2025, 19:05:03 »
Na gildii pojawiło się drugie wydanie pierwszego tomu zbiorczego Żbika z terminem 4 dni.
Znowu się kody z inpostu zmarnują bo pewnie poza gildią będzie dostępna tylko wersja upośledzona okładkowo :(
w końcu👍

Offline Midar

« Odpowiedź #2253 dnia: Pn, 26 Maj 2025, 22:23:22 »
Nieźle uzupełniony, 32 strony więcej niż w pierwszym wydaniu (wg gildii).

Offline Konrad

« Odpowiedź #2254 dnia: Pn, 26 Maj 2025, 23:11:37 »
W sklepach pojawiła się taka zapowiedź na ten tydzień:
Wydział 7. Pakiet 1
https://smakliter.pl/wydzial-7-pakiet-1-opracowanie-zbiorowe,produkt-2677806

Pakiet zawiera:
Zeszyt 1: Operacja Totenkopf
Zeszyt 2: Larinae
Zeszyt 3: Żywa woda
Zeszyt 4: Martwa woda
Zeszyt 5: Dobranocka oraz
Zeszyt specjalny 1: Helena

Więc to raczej nie zbiorcze wydanie tylko pakiet 6 zeszytów. Dobrze myślę?

Offline Rafa

« Odpowiedź #2255 dnia: Pn, 26 Maj 2025, 23:53:13 »
Nieźle uzupełniony, 32 strony więcej niż w pierwszym wydaniu (wg gildii).

Jest tam na końcu taka notka:
"Różnice między pierwszym a drugim wydaniem:

kolorowa wersja „Pięciu błękitnych goździków”
dołożone szkice i okładka „Pięciu błękitnych goździków” Macieja Mazura
rozszerzone biogramy autorów"

Offline misiokles

« Odpowiedź #2256 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 06:38:36 »
Cytat: Konrad
Więc to raczej nie zbiorcze wydanie tylko pakiet 6 zeszytów. Dobrze myślę?

Dobrze myślisz!

Offline komiks

« Odpowiedź #2257 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 09:50:42 »
Z jednej strony super, że można kupić pakiet pierwszych zeszytów i zapoznać się z tą serią. Z drugiej strony, jestem nieufny i jeśli są różnice, w stosunku do pierwszego wydania, to podejrzewam skok na kasę. Trzecia sprawa, idąc dalej w tę teorię, oczyma wyobraźni widzę wyłaniający się z przyszłości integral. I żeby nie było, integral wyobrażam sobie od dawna, bo kiedy seria się zakończy (o ile w ogóle) to naturalne byłoby wydanie integrala. Z ta różnicą, że można tę cytrynę wycisnąć jeszcze bardziej, tak, żeby ze skórki pociekło.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline starcek

« Odpowiedź #2258 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 10:11:26 »
Nie widzę niczego złego w kopiowaniu rozwiązań z bardziej rozwiniętych rynków. Im więcej kasy ściągną z rynku, tym większe szanse na kontynuację serii. Jedyne co mnie wkurza to wydawanie klejonych zeszytów, bo takie słabo jest wciskać do planowanej introligatorskiej cegiełki.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline komiks

« Odpowiedź #2259 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 10:44:08 »
Im więcej kasy ściągną z rynku, tym większe szanse na kontynuację serii.
Z takimi stwierdzeniami bym uważał na tym forum, zaraz ktoś rzuci, że przecież to wydawca jest dla klienta, a nie na odwrót i ściąganie kasy z klienta, to psucie rynku.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #2260 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 12:02:29 »
Z drugiej strony, jestem nieufny i jeśli są różnice, w stosunku do pierwszego wydania, to podejrzewam skok na kasę. Trzecia sprawa, idąc dalej w tę teorię, oczyma wyobraźni widzę wyłaniający się z przyszłości integral.

Na boga! Gdzie ty widzisz informację o różnicy w stosunku do pierwszego wydania??? Przecież to są takie same egzemplarze jakie są od początku na rynku, tylko zafoliowane razem z tekturową/papierową wkładką!

Kwestia integrali jest jasna: twórcy od samego początku informowali że ich nie będzie dopóki wychodzi to w zeszytach. Sprzedaż zeszytów jest za mała by bawić w kanibalizowanie wydając integral.
Jak ktoś bardzo chce, zawsze mógł sobie go nabyć drogą kupna w wersji anglojęzycznej. Chociaż samo wydanie było nad wyraz ubogie: miękka okładka, zero dodatków, brak wewnętrznych marginesów powodował że czytało się to słabo :/
Integrale będą ale jeszcze nie teraz - wbrew pozorom seria jeszcze nie dotarła do wszystkich którzy by mogli się nią zainteresować.

Offline komiks

« Odpowiedź #2261 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 12:11:25 »
Na boga! Gdzie ty widzisz informację o różnicy w stosunku do pierwszego wydania??? Przecież to są takie same egzemplarze jakie są od początku na rynku, tylko zafoliowane razem z tekturową/papierową wkładką!

Dobra już widzę, ktoś pod postem o Wydziale 7, napisał post odnoszący się do zmian w Żbiku.

Pomijając to, czekam na integral i widzę, że nie tylko ja. Po prostu zbieranie zeszytów jest fajne, jeśli ktoś lubi zbierać zeszyty. Chociaż, gdyby jeszcze wyszło etui jak do Jeremiaha, to by się ponownie zastanowił.

Offline Dracos

« Odpowiedź #2262 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 13:12:05 »
Jakieś etui było, nawet chyba dwa jedno DIY, a drugie profesjonalne tylko z jakaś dziwną dystrybucją na zapisy przez FB  ;D ;D ;D

Offline Dalthon

« Odpowiedź #2263 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 14:58:14 »
Dobra już widzę, ktoś pod postem o Wydziale 7, napisał post odnoszący się do zmian w Żbiku.

A to sorry! Niemniej zmiany w Żbiku są kosmetyczne, więc nawet posiadacz "najpierwszej" koszmarnej okładki 1 Żbika (do dziś nie mogę uwierzyć że ktoś zobaczył "to coś" i powiedział: 'dobra, puszczamy do druku taką okładkę!'), nie mam ciśnienia by kupować kolejnej dla dwóch zdań więcej w biogramach. Może szkoda okładek Maćka ale jakoś przeboleję.

Pomijając to, czekam na integral i widzę, że nie tylko ja. Po prostu zbieranie zeszytów jest fajne, jeśli ktoś lubi zbierać zeszyty. Chociaż, gdyby jeszcze wyszło etui jak do Jeremiaha, to by się ponownie zastanowił.
Wyjdzie etui! Będzie do "drugiego sezonu" i ponownie do "pierwszego".

Offline PJP

« Odpowiedź #2264 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 17:15:06 »
Integral, integral z dodatkami i powiększony integral oraz powiększony integral z dodatkami. Żarty żartami, ale pewnie coś takiego się pojawi, wcześniej czy później. Z chęcią poczytałbym jakieś wywiady, historię, koncepty, trochę kuchni - może być jako dodatek, może być jako oddzielna publikacja.