Autor Wątek: Ongrys  (Przeczytany 576671 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Ongrys
« Odpowiedź #1050 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 15:12:15 »
Ja bym Panu Kaczanowskiemu nie zarzucał zaangażowania. Problem jest taki, że nie stoi za nim duży wydawca z worem kasy i zapleczem.

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #1051 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 15:43:30 »
Chodzi mi o to, że brak zaangażowania wynika m.in. z braku zaplecza. Nie wszystko rozbija się jednak tylko o brak kasy. Spójrz na wspomniane social media. Porównaj sobie fb i instagrama np. kultury gniewu i fb (bo instagrama brak) Ongrysa. A kg to też przecież nie jest moloch wydawniczy z workiem pieniędzy. Zobacz jak fajnie można ogrywać jakiś temat, kiedy robisz coś ze 100% pasją, choćby na przykładzie bloga i fanpaga "Na plasterki!" W ogóle Christa ma u nas wyjątkowe szczęście, że trafił na takiego "świra" jak Janicz. Na pewno w twórczości innych klasyków można by grzebać z taką samą wnikliwością i wyszukiwać mnóstwa ciekawostek i dzielić się nimi z innymi. Dalej będę się upierał, że autentyczna "pasja" jest tu słowem kluczem. No i trzeba mieć też trochę fantazji i polotu.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1052 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 16:45:46 »
Moim zdaniem to w dużej mierze właśnie kwestia komunikacji. Poza wymienioną KG, gdzie Szymon Holcman robi mega robotę, polskie wydawnictwa jakoś dziwnie się komunikują z czytelnikami. I serio nie trzeba tu hajsu na agencję PR, wystarczy, żeby właściciel siedząc na kiblu raczył odpisać na pytania w komentarzach czy wrzucić posta na FB częściej niż raz na miesiąc.

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #1053 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 16:52:53 »
W kwestii sociali, promowania swoich tytułów i kontaktu z czytelnikami warto też wyróżnić Mandiokę. Kolejny przykład, że nie wszystko to kwestia zaplecza i pieniędzy.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1054 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 16:53:43 »
Tak, jeszcze chyba Lost in Time w miarę sprawnie ogarnia, ale to wydawnictwo to nie moja bajka za bardzo, więc nie mam pewności.

Offline Koalar

« Odpowiedź #1055 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 17:00:50 »
Zaangażowanie i pasję Ongrysa widać w ich komiksach i sposobie ich wydawania. Nie sądzę, aby jakaś większa aktywność w social mediach spowodowała, żeby komiksy Ongrysa (w tym Baranowskiego) zaczęły się o wiele lepiej sprzedawać. Może Ongrys nie umie tego robić, może nie ma na to czasu, a może nie widzi w tym większego sensu i woli się skupić na robocie, na której się zna i która przynosi mu od lat chleb i satysfakcję.

Popularność komiksów Baranowskiego powinien podbić film animowany Diplodok, jeśli w końcu powstanie. Jakby jeszcze "Skąd się bierze woda sodowa?" trafiła na listę lektur, to już w ogóle byłby samograj. Tak to raczej niewiele działań (niewymagających pokaźnych nakładów finansowych czy czasowych) może jakoś mocniej wypromować komiksy Baranowskiego.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #1056 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 17:11:36 »
Wystarczyło poczytać komentarze na fb kultury gniewu pod postami informującymi o wznowieniu "Na co dybie...", żeby zobaczyć do jak wielu osób Ongrys nie dotarł wcześniejszymi wznowieniami komiksów Baranowskiego. Oczywiście jeśli kogoś zadowala dotarcie jedynie do hardkorowych fanów komiksów, to może nic nie robić. Rzeczywistość jednak wygląda tak, że komiks jest produktem jak każdy inny i zakładanie, że tyle samo się czegoś sprzeda z promocją i bez promocji jest, delikatnie mówiąc, naiwne.

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #1057 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 17:18:11 »
I żeby nie było, że jestem jakimś hejterem wydawnictwa Ongrys, bo mam na półkach znakomitą większość wydanych przez nich komiksów. Uważam, że Pan Kaczanowski robi super robotę wydając te wszystkie klasyczne (i nie tylko) tytuły. Zwracam tylko uwagę na fakt, że taki produkt jak klasyczne komiksy można lepiej ograć, promować i finalnie sprzedać.

Offline parsom

« Odpowiedź #1058 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 17:25:35 »
I serio nie trzeba tu hajsu na agencję PR, wystarczy, żeby właściciel siedząc na kiblu raczył odpisać na pytania w komentarzach czy wrzucić posta na FB częściej niż raz na miesiąc.

O wypraszam sobie! Do mnie właściciele niech piszą w pełni ubrani, umyci, z odpowiednio sprzętu - z żadnych tam telefonów!

Offline Koalar

« Odpowiedź #1059 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 17:32:29 »
Wystarczyło poczytać komentarze na fb kultury gniewu pod postami informującymi o wznowieniu "Na co dybie...", żeby zobaczyć do jak wielu osób Ongrys nie dotarł wcześniejszymi wznowieniami komiksów Baranowskiego.

Może daj linki, z chęcią sprawdzę, ile osób przegapiło wznowienia innych komiksów Baranowskiego.
Social media coś dają, ale bez przesady. Egmont długie lata nie miał FB i nie przeszkadzało mu to w sprzedaży komiksów (choć to największy gracz i w inny sposób promował swoje komiksy).

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1060 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 17:33:38 »
Może daj linki, z chęcią sprawdzę, ile osób przegapiło wznowienia innych komiksów Baranowskiego.
Social media coś dają, ale bez przesady. Egmont długie lata nie miał FB i nie przeszkadzało mu to w sprzedaży komiksów (choć to największy gracz i w inny sposób promował swoje komiksy).

Ale chyba z jakiegoś powodu zaczął w końcu ogarniać te sociale? Czy tak po prostu bo wypada mieć?

Offline Koalar

« Odpowiedź #1061 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 17:39:01 »
Nie mam pojęcia. Natomiast szczerze wątpię, żeby to jakoś znacząco wpłynęło na sprzedaż komiksów przez Egmont (natomiast jestem pewien, że przez kilkanaście lat nie potrzebował tego, żeby wydawać komiksy i nawet być największym wydawcą komiksowym w Polsce).

Offline pokia

« Odpowiedź #1062 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 17:46:12 »
Szymon Holcman (KG) i Bartłomiej Rabij (Mandioca), są obyte / pracujące w mediach od lat. Doskonale wiedzą co to komunikacja.

Tylko nie mylmy zaangażowania w kontakt z klientami / czytelnikami, a dbałością o publikowane pozycje. Ongrys na pewno jest pod względem dopracowania swoich tytułów w czołówce naszych wydawców.

A sam do w/w wydawnictw pisałem maile. KG i M odpisywały zawsze. Ongrys nie odpisał nigdy.
« Ostatnia zmiana: Nd, 13 Luty 2022, 19:19:34 wysłana przez pokia »

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #1063 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 17:51:35 »

Słuchaj, już biegnę przeszukiwać fb, żeby odnaleźć dla Ciebie linki.

Offline Koalar

« Odpowiedź #1064 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 18:01:07 »
Nie musisz. Zwyczajnie nie potraktuję poważnie Twoich słów na ten temat (niekoniecznie dlatego, że świadomie piszesz nieprawdę, ale zwyczajnie pamięć ludzka jest zawodna i mogło Ci się coś pomylić).