Autor Wątek: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube  (Przeczytany 36851 razy)

Odp: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube
« Odpowiedź #615 dnia: So, 22 Listopad 2025, 15:37:43 »
Kobiety mają wyższą tendencję do neurotyzmu i czujności wobec niebezpieczeństw niż mężczyźni. Co objawia się skłonnością do lęku, niepokoju szukania zagrożeń.

Taki mechanizm jest przydatny w naturalnym środowisku, tyle, że my nie żyjemy już w naturalnym środowisku, a w bardzo sterylnym i bezpiecznym.

Mam na myśli Europę, która w porównaniu do większości świata - Afryka, Indie, Ameryka południowa - jest oazą bezpieczeństwa. I w tej bezpiecznej Europie, Polska jeszcze wybija się do czołówki najbezpieczniejszych miejsc.

Problem w tym, że to wcale nie obniża podatności kobiet na zaburzenia lękowe i depresyjne. Innymi słowy, w świecie, który jest najbezpieczniejszy w historii świata, kobiety nadal odczuwają lęk i przenoszą go na: dyskusje w mediach społecznościowych, niepożądane spojrzenia na siłowniach lub inne zachowania, które w naturalnych warunkach, w ogóle nie zostałyby uznane za zagrożenie, ale z braku innych zagrożeń, są.

Stany lękowe nie mają z tym nic wspólnego. Mamy tu osobę, która non stop pomimo iż regulamin jasno się wyraża o tych kwestiach doprowadza do awantur poruszając pewne tematy czy nadarzyła się ku temu okazja czy jej nie było. Osobę znaną z wbijania szpileczek innym użytkownikom i żałosnych podśmiechujek, która jak już się impreza rozkręci to znika a później żali się że nie czuje się tu bezpiecznie, cokolwiek miałoby to nie znaczyć. Ten schemat powtarza się non stop, później latają po necie gdzieś jakieś screeny udowadniające, że komikspec to duchowy spadkobierca Wilczego Szańca. A żeby było jeszcze śmieszniej to zjawia się tu później jedna ofiara losu z drugą i się nie wiem czy żali czy chwali, że się z forum gdzieś tam śmieją na facebooku, tak jakby kogokolwiek z nich samych to obchodziło. Do kompletu zabrakło tu jeszcze tego, co przy każdej imbie leci z donosem do administratora, aż jestem w szoku, że wczoraj z ucha nie strzeliłeś gościu.

Offline Xmen

« Odpowiedź #616 dnia: So, 22 Listopad 2025, 15:52:43 »
Nnie róbmy znowu spamu, bo polecą warny  ;)
Chyba zgadłem.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #617 dnia: So, 22 Listopad 2025, 17:40:47 »
@SkandalistaLarryFlynt ale czego oczekujesz, że będą rozmawiały na argumenty? Kobiety wykształciły całkowicie inne techniki, pozwalające im dochodzić swoich racji, więc je stosują, z powodzeniem od wieków.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

« Odpowiedź #618 dnia: So, 22 Listopad 2025, 18:02:34 »
@SkandalistaLarryFlynt ale czego oczekujesz, że będą rozmawiały na argumenty? Kobiety wykształciły całkowicie inne techniki, pozwalające im dochodzić swoich racji, więc je stosują, z powodzeniem od wieków.

Nie chodzi mi o jakieś rozmowy czy tam wykształcanie jakichś technik. Tylko to co pani Kasia Mała proponuje temu forum, mianowicie najnormalniejszy pod słońcem regularny trolling. Z mojego punktu widzenia to osoba toksyczna, czym zdziwiony nie jestem, bo na tle swoich kolegów to ona specjalnie się nie wyróżnia.

Offline Lou

« Odpowiedź #619 dnia: So, 22 Listopad 2025, 18:27:30 »
wy naprawde nie widzicie jak sie tu kazdy spina, napina, walczy, dopieka, poniza itp itd?

Kończąc te przydługie diagnozy kobiet wróćmy do głównego wątku. Musiałam przebić się przez kilka stron by doszukać się wpisów na temat.

zresztą na forum Gildii też za bardzo kobiet nie było, przynajmniej ja sobie nie przypominam, no ale od tego czasu się mocno zradykalizowało ;D

Ja byłam. Fakt, wtedy było mniej radykalnie i bardziej merytorycznie, przynajmniej przez kilka pierwszych lat. Ale też mieliśmy mały rynek, wydawcy nie rozdawali tak chętnie recenzenckich, na forum udzielali się m.in. Jerzy Szyłak, Kintar i inni. Czytało się wszystko i próbowało dyskutować na tyle na ile umieliśmy. Przestałam tam pisać pewnie koło 2013/14 roku więc nie wiem co tam się dalej działo.

Pytanie, dlaczego tam mało kobiet recenzuje komiksy na Youtube?

Może nie traktują YT jako źródła wartościowych treści? Może nie chcą się pokazywać? Może nie mają czasu? Tyle pytań, tak mało odpowiedzi. Z tego co zauważyłam, sporo komiksowych recenzji pojawia się na Insta, głównie wśród bookstagramerek. Zwykle są to komiksy dla młodzieży.
Mnie przykładowo wystarczy pisanie. Nie interesuje mnie tworzenie kanału na YT. Jeśli już to wolałabym podcast z gośćmi. 

Większość kobiet komiksiar które znam, czyta elektronicznie, czasem na bieżąco z USA, czasem jakieś starsze rzeczy. Więc tutaj i tak o dublach w kolekcjach i papierze Egmontu by raczej się nie udzielały. W Polsce bańki kolekcjonerów i czytelników nie zawsze się pokrywają. Jak zerkniecie na blogerki komiksowe, to też tam poruszały raczej inne serie, niż obecnie wydawane w Polsce.

Jestem kolekcjonerką, wolę papierowe wydania ale z braku miejsca sięgam też po cyfrowe. Zwykle oferta takiego Egmontu czy SL mnie nie interesuje więc nie będę się tu jarać wersją okładkową czy wkurzać na włosa pod obwolutą. Często sięgam po ziny, webkomiksy, czytam sporo amerykańskiej alternatywy i mangi. Moje zainteresowania od zawsze dotyczyły kobiet i queeru w komiksie. To o czym miałabym tu pisać? Wolę właśnie te portale o których wspominasz, bo blogów to już prawie nie ma. Są recenzenci i recenzentki, których teksty cenię. Nie zawsze zgodzę się z ich opinią, ale mamy pewną hmm wspólną wrażliwość albo interesują nas podobne tematy i wiem, że mogę zdać się na ich gust. Napisać komentarz pod postem, na socjalach albo pogadać na konwencie.

Wspominanych tu przez Popiela youtuberów nie oglądam, bo mam niską tolerancję na treści pozbawione wartości merytorycznej. Jestem natomiast w stanie uwierzyć, że wspieranie takich treści się wydawcom opłaca i nie wylewam żalów z tego tytułu.

Never trust the friendly ones.
Yuri Daily Twoja codzienna dawka informacji o mangach yuri

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #620 dnia: So, 22 Listopad 2025, 18:46:43 »
Ech...

Nie, nie wyróżniam się na tle swoich kolegów (ciekawe, o kogo konkretnie chodzi, ale pewnie znowu o "elytę", tak zakładam). Też mam życie i pracę poza KomikSpecem, nie mam czasem nawet siły odpisywać tutaj i wrzucać post za postem, a czasami nawet wystarczającego przekonania, że moje słowa cokolwiek zmienią. Czasami mam, ale czasami nie.
Czy jestem osobą toksyczną? Być może, nie twierdzę, że nie, nie mnie oceniać; ale hasło pt. ZROBIŁA INBĘ I SOBIE POSZŁA jest dla mnie jawną manipulacją.

To JA nawysrywałam X scenariuszy, dlaczego MałaKasia może nie czuć się na Forum bezpiecznie? To JA nie poczekałam na żadne wyjaśnienie ze strony osoby zainteresowanej, tylko jechałam bez hamulców, bo uwielbiam dźwięk własnej klawiatury i nie chce mi się czytać tego, co napiszę, i się nad tym choć chwilę zastanowić/przeredagować/pomyśleć o konsekwencjach? :D Tja.

A później przyjdzie Larry i wszystko zrzuci na mnie, bo TO JUŻ NIE PIERWSZY RAZ!!! O matulu!!! Nie pierwszy raz... No pewnie nie pierwszy, nie mam czasu na to, żeby obserwować Forum 24/7, szczególnie w ostatnich dniach. Nie mam czasu nawet, żeby zerknąć co godzinę, bo niestety jak już siądę do roboty, to łatwiej mi się pracuje w dłuższym skupieniu. Dla mnie KomikSpec to obecnie nie jest żadna "przyjemność", jak dla Ciebie @Pitterini, sorry - nie. I to jest to, co miałam na myśli, pisząc, że nie czuję się tu bezpiecznie (żadne "boję się" czy jakieś "mam lęki", brawo za robienie z igły wideł) = nie mam poczucia, że ludzie się tutaj ostatnio wspierają, a tego oczekiwałabym od społeczności stworzonej wokół swojego hobby; mam raczej odwrotne poczucie - zwalczania. Co ciekawe, przez przypadek wpadłam dzisiaj na innego użytkownika Forum (na NŻK) i powiedział, że właśnie dlatego już się nie udziela: bo to już nie jest dobre miejsce; każda inba eskaluje momentalnie, a dodatkowo zlatują się osoby, które tylko na takie inby czekają i zasadniczo niewiele więcej wnoszą do całego Forum, niż właśnie aktywny udział w inbach.

Współczuję Ci, @Moderacjo, Turu ładnie to określił: dyktat skrajnej mniejszości. A ja dodam tylko tyle, że dopóki się nie obrzuca nikogo błotem, dopóki jawnie się nie wyzywa, to właśnie można sobie tak pomanipulować, popodgryzać, poprzeinaczać, potworzyć alternatywną rzeczywistość, a co... :) Hulaj dusza, wolność słowa, nie ma konsekwencji, jak się jest ANONIMEM :) @komiks, ten akapit dla Ciebie, nawet jeśli nie dotrze.

Dla mnie to smutne, bo liczyłam, że jestem w stanie coś wnieść do tego Forum. Chyba nie jestem. Przykro mi.

@Nawimar :) To ja jestem tym człowiekiem, który zalicza co jakiś czas bany, bo jednak nie umie się dogadać z ludźmi spoza swojej strefy komfortu... Taaaak, to ja :D
A najlepsze, że znamy się od nie pamiętam jak długo i bez żenady sugerujesz mi, że nie jestem wystarczająco dorosłą osobą, bo... nie czuję się komfortowo w napierdzielankach na Forum :D Uo panie, ciekawe, jak Ty mi spojrzysz w twarz, jak się spotkamy na osiedlu...

@Masonna: przeprosiłam Dracosa, tego już nie doczytałeś, nie? :) Kolejna manipulacja, acz podejrzewam, że niezamierzona, bo... nie doczytałeś; zrozumiałe.

Obserwacja końcowa: współczuję też wszystkim Wam, którzy z zasady nie chcecie się mieszać, bo to nie Wasza sprawa i Wy jesteście na tym Forum poza tym, unikacie inb, po co się denerwować i brudzić sobie ręce. Całkowicie Was rozumiem. Ale i tak uważam, że takie zachowania należy piętnować:
- tworzenie fałszywych narracji o drugiej osobie
- manipulowanie faktami
- generalizacje wtłaczane w indywidualne przypadki (@komiks, kobiety nie są aż tak różne od facetów, jak już pójdziesz wśród ludzi w realu i pogadasz, kobieta to nie twój wróg, tak, wiem, trudno w to uwierzyć, ale... naprawdę da się z kobietami dogadać :) nawet współpracować)
- a w ogóle to po prostu naigrywanie się z innych.

I żeby było jasne: NIKOGO nie zamierzam zmieniać; to jest Wasz wybór, kochane Forum, w którą stronę idziecie. Tyle ode mnie.

Niezmiennie uważam, że Forum to wyjątkowe miejsce. Ale od jakiegoś czasu dzieje się z nim coś... słabego. A może to ja dopiero zauważyłam, że nie dzieje się specjalnie nic odmiennego od standardu? Tak też może być.

Wesołych Świąt Wszystkim! Niech będą pełne refleksji, ciepła i miłości :)

Offline komiks

« Odpowiedź #621 dnia: So, 22 Listopad 2025, 19:03:31 »

Współczuję Ci, @Moderacjo, Turu ładnie to określił: dyktat skrajnej mniejszości. A ja dodam tylko tyle, że dopóki się nie obrzuca nikogo błotem, dopóki jawnie się nie wyzywa, to właśnie można sobie tak pomanipulować, popodgryzać, poprzeinaczać, potworzyć alternatywną rzeczywistość, a co... :) Hulaj dusza, wolność słowa, nie ma konsekwencji, jak się jest ANONIMEM :) @komiks, ten akapit dla Ciebie, nawet jeśli nie dotrze.

To jest ironiczne, bo przytaczasz słowa użytkownika, który był notorycznie banowany za łamanie regulaminu forum. I domagasz się wyciągania konsekwencji wobec mojej osoby, w ramach właściwie czego? I na jakich zasadach?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline studio_lain

« Odpowiedź #622 dnia: So, 22 Listopad 2025, 19:13:06 »
  Nie chodzi mi o jakieś rozmowy czy tam wykształcanie jakichś technik. Tylko to co pani Kasia Mała proponuje temu forum, mianowicie najnormalniejszy pod słońcem regularny trolling. Z mojego punktu widzenia to osoba toksyczna, czym zdziwiony nie jestem, bo na tle swoich kolegów to ona specjalnie się nie wyróżnia.

ej jestem kolega Kasi :) i ona się ode mnie sporo różni :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

« Odpowiedź #623 dnia: So, 22 Listopad 2025, 19:13:43 »
  Nie pochlebiaj sobie, nie jesteś żadną elitą, całą reszta też zresztą nie. Dla ciebie to że zawsze na początku każdej awantury gdzieś tam jesteś na początku to mogą być jawne manipulacje, ja mówię co widzę, jakbym tego nie widział, to bym słowem nie wspomniał. Czasu 24/7 na forum nie znajdziesz, ale żeby uszczypnąć kogoś to chwilka zawsze będzie co nie? NIKOGO nie zamierzasz zmieniać? To niedobrze, bo może właśnie powinnaś? Najlepiej zaczynając od siebie samej. Przestań w końcu pluć tym jadem w formie tych "ciętych" niczym riposty wujka Staszka "żarcików" to nie będziesz musiała sama ścierać go z twarzy. Na forum dzieje się coś słabego? To może spróbuj zrobić coś, żeby było lepiej nie gorzej?
  Co do powoływania się na turucorpa, napisałbym coś z wielką chęcią, ale go nie ma tutaj więc odpuszczę. Nadmienię tylko o tych ANONIMACH. Wam się chyba wydaje, że wy chuj wie jakimi gwiazdami jesteście.  Zaręczam, że większość czytających tutaj, ma kompletnie gdzieś Twoją i innych tożsamość. Chcesz firmować swoim (dla mnie kompletnie nic nie znaczącym) nazwiskiem, swoje toksyczne zachowania? Twój wybór.
« Ostatnia zmiana: So, 22 Listopad 2025, 19:21:48 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »

Offline Mateusz

« Odpowiedź #624 dnia: So, 22 Listopad 2025, 19:48:15 »
Jak ktoś będzie chciał podyskutować o recenzjach, to zapraszam do założenia nowego tematu. Jeśli natomiast dyskusja z ostatnich stron zacznie zaśmiecać inny temat, to polecą bany.
Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami