Autor Wątek: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube  (Przeczytany 39435 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Leyek

Odp: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube
« Odpowiedź #570 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 22:45:50 »
Natomiast to, że ich tu nie ma, sprawia że z perspektywy takiego KG to forum nie jest miarodajne, bo nie uwzględnia 50% czytelników naszego wydawnictwa.

Tak bez złośliwości i z ciekawości. Skąd masz te dane? Bo ja w nie w życiu w nie nie uwierzę. 30/70 może, ale na pewno nie 50/50. Może jakieś pojedyncze, wybrane tytuły, ale cała oferta na pewno nie. Jeśli z Waszego sklepu to na pewno nie jest on miarodajny dla rynku.

EDIT.
Dobra czytam ten wątek "od tyłu" i znalazłem:
Badanie to dużo powiedziane, raczej amatorskie pozbieranie do kupy różnych danych :-) Danych z demografii naszych mediów społecznościowych, zarejestrowanych klientów sklepu, newslettera etc.

No i z tego wychodzi mniej więcej 50/50.

Ale dalej w to nie wierzę. MS przekłamują, Was sklep uważam, że jeszcze bardziej.
« Ostatnia zmiana: Pt, 21 Listopad 2025, 22:48:58 wysłana przez Leyek »

Offline Lou

« Odpowiedź #571 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 23:02:09 »
Wypowiem się jako nieliczna z kobiet na forum. Zarejestrowałam się tutaj w lutym 2019 i przez niemal siedem lat napisałam zaledwie 370 postów. Czemu tylko tyle? Bo na tym forum nie rozmawia sie o komiksach, które mnie interesują. Ziny złe, alternatywa zła, festiwale po których nie można się chwalić kto ma większego wrysa złe, webkomiksy tu praktycznie nie istnieją, a mangi są dla dziewczyn. Wszedzie doszukiwanie się zagrożeń (lewactwo, gender i silne niezależne kobiety). Wolę zatem wybierać inne miejsca gdzie mogę podzielić się wrażeniami z lektury albo omówić jakieś okołokomiksowe zagadnienie.
Never trust the friendly ones.
Yuri Daily Twoja codzienna dawka informacji o mangach yuri

« Odpowiedź #572 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 23:21:25 »
  Głos ludu nareszcie :) To w końcu dlaczego napisałaś zaledwie 370 postów w 7 lat?

Offline deFranco

« Odpowiedź #573 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 23:23:55 »
Kajutex regularnie wrzuca coś o komiksach choć nie jest to kanał czystko komiksowy
Nie ma to jak kobieta, która w momencie ukazania się Szninkla, miała 4 lata, mówi o scenach
erotycznych, które ukształtowały ją i jej pokolenie.
(Typowy trend youtubowy, "dodawania" sobie lat by jawić się jako spec od lat 80/90)
Na marginesie ta pseudokrytyczka filmowa momentami nieźle odlatuje.

Bo na tym forum nie rozmawia sie o komiksach, które mnie interesują. Ziny złe, alternatywa zła, festiwale po których nie można się chwalić kto ma większego wrysa złe, webkomiksy tu praktycznie nie istnieją, a mangi są dla dziewczyn.
Ale to zarzuty raczej uniwersalne a nie kobiece (może trochę ten o mandze)

Wszedzie doszukiwanie się zagrożeń (lewactwo, gender i silne niezależne kobiety).
Trochę przesada, chociaż nie czytam wszystkiego i mogę się mylić
« Ostatnia zmiana: Pt, 21 Listopad 2025, 23:29:35 wysłana przez deFranco »
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Castiglione

« Odpowiedź #574 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 23:26:22 »
bardzo mniem sie podoba o tych okladkach, az sprawdzilem ;)

https://gildia.pl/catalogsearch/result/?publisher=Studio+Lain&q=Studio+Lain&p=2

stada golych lasek ;)
Nie no, stary, absolutnie żadnej seksualizacji i grafik trafiających w stereotypowo "męskie" gusta ;) Tabunu powyginanych dziewczyn wewnątrz komiksów z Top Cow czy wczesnego Image też nie ma.

Offline komiks

« Odpowiedź #575 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 23:31:35 »
Sorry Castiglione ale wychodzi Twoja zaściankowość. Niektóre kobiety lubią takie okładki, miałem koleżankę, która preferowała cycki. Także w rzeczywistości Arek łamie stereotypy i odważnie występuje na przeciw zmian kulturowych bez kompromisów.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Castiglione

« Odpowiedź #576 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 23:35:30 »
Dlatego napisałem w cudzysłowie ;)

Offline xanar

« Odpowiedź #577 dnia: So, 22 Listopad 2025, 00:19:32 »
Wszedzie doszukiwanie się zagrożeń (lewactwo, gender i silne niezależne kobiety)
Problem polega na tym, że nie trzeba się doszukiwać.

W 2026 nie odbędzie największy festiwal komiksowy w Europie się Międzynarodowy Festiwal Komiksu w Angoulême.

Festiwal jest bojkotowany pod hasłem „Girlcott” ::), za bardzo nie ma to sensu bo boycott pochodzi od nazwiska kolesia Charlesa C. Boycotta ::)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline komiks

« Odpowiedź #578 dnia: So, 22 Listopad 2025, 00:29:04 »
Forum uczy, forum bawi
https://komiksopedia.pl/aktualnosc/festiwal-w-angouleme-w-2026-roku-zostal-odwolany/

Zaś termin girlcott został ukuty już w 1968 r.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline xanar

« Odpowiedź #579 dnia: So, 22 Listopad 2025, 00:40:25 »
Poczytałem trochę o tej firmie co to organizuje - 9eArt+ i problemy z nią były od 20 lat  ::)

Zaś termin girlcott został ukuty już w 1968 r.
Może i wymyśliły wcześniej, ale boycott nadal to jest od nazwiska.
« Ostatnia zmiana: So, 22 Listopad 2025, 00:42:44 wysłana przez xanar »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #580 dnia: So, 22 Listopad 2025, 01:03:04 »
Określenie girlcott na bojkot prowadzony przez kobiety to akurat dosyć zręczna gra słów.

Offline xanar

« Odpowiedź #581 dnia: So, 22 Listopad 2025, 01:13:51 »
W Le Figaro piszą, że z etymologicznego punktu widzenia nie ma on żadnego sensu, ale to pewnie jakaś prawacka gazeta.

Online michał81

« Odpowiedź #582 dnia: So, 22 Listopad 2025, 04:53:35 »
Właśnie że Ci podpowiedziało AI, bo w przeciwnym razie wiedział byś co polecasz.
Nie mierz wszystkich swoją miarą.
Ty napisałeś, że dodaje filmy o komiksach regularnie. Podaj ten link do insta, sprawdzimy.
Ja widzę tylko jej relację które udostępnia KG, a nie wszystkie pewnie są zapisywane na insta, więc z linkiem może być problem. Przyznaje na youtubie jest tego u nie mało, tu masz rację. 

Online michał81

« Odpowiedź #583 dnia: So, 22 Listopad 2025, 04:59:14 »
Syndrom sztokholmski normalnie :) Boję się, boję, ale piszę, piszę i generuję kolejne okazje do potyczek.
Patrząc jak jeden użytkownik prowadził krucjatę przeciwko Kubie Pietrasikowi i się odkleił sugerując Kasi jakieś dziwne z nim związki, to się nie dziwię, że mogła coś takiego napisać.

Wystarczy jednak poczekać na kolejny film Egmontu z Alicją, aby zobaczyć jak niektórzy użytkownicy się odpalają wyzywając ją od sztucznej lali. Co raczej nie świadczy dobrze o forum i nie zachęca do udzielania się użytkowniczek w dyskusjach czy też się tu rejestrować.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #584 dnia: So, 22 Listopad 2025, 09:06:40 »
W Le Figaro piszą, że z etymologicznego punktu widzenia nie ma on żadnego sensu, ale to pewnie jakaś prawacka gazeta.
No jak dla mnie sens tego słowa jest bardzo prosty ;)