Spytałem 16 moich koleżanek regularnie czytających komiksy, dlaczego nie biorą aktywnego udziału w dyskusjach na forum. 14 uznało, że niektórzy użytkownicy są skrajnymi seksistami, co przejawia się między innymi w tym, że użytkownicy ci sugerują, jakoby to płeć większości użytkowników forum (męska) oraz ich toksyczne zachowania kojarzone seksistowsko z ich płcią (męską) powodowały, że na tym forum nie ma kobiet. One nie godzą się z takim stawianiem sprawy i nie chcą dyskutować z takimi seksistami. Jedna natomiast stwierdziła "A komu to potrzebne?", a jeszcze inna "A ja mam to w dupie.".
A nie mogą wrzucić tych paru użytkowników do ignorowanych, jak robią to inni kiedy ktoś im nie pasuje

Rzeczywistość jest taka, że kobiet w większości nie obchodzi tematyka tego forum.
No, ale wtedy nie będzie można pomówić całego forum o jakieś wymyślone niebezpieczeństwo, zresztą na forum Gildii też za bardzo kobiet nie było, przynajmniej ja sobie nie przypominam, no ale od tego czasu się mocno zradykalizowało

Czyli jak było mniej radyklane nie było i jak jest bardziej to też nie ma

Jakoś wątpię, żeby akurat na forum komiksowym

, podkreślam komiksowym

było bardziej niebezpiecznie niż w jakiś innych zakątkach internetu np. na Facebookach czy X-ach

Zakładam, że "koleżanka" nie korzysta z żadnych socjal mediów, bo tam to na 100% napiszą jej coś niemiłego