Autor Wątek: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube  (Przeczytany 39432 razy)

Offline Martin Eden

Odp: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube
« Odpowiedź #540 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 14:35:21 »

- problem po stronie obecnych użytkowników forum (hejt, chamówa, seksizm, toksyczna atmosfera) lub

Wybierzcie sobie wariant jaki chcecie. W sumie pewnie już dawno wybraliście.

Muszę, bo się uduszę :)

Ja tam nie mówię, że różnych zjawisk tutaj nie ma, ale czy zaliczasz do zachowań seksistowskich zachowania użytkownika, który jako wydawca wrzuca tutaj regularnie dupiaste i cycaste okładki, czym buduje sobie sprzedaż i być może też dokłada się do "poczucia braku bezpieczeństwa", a który tylko dzisiaj wrzucił scenę seksu między jakimiś dwoma stworami, i przy komiksach którego pracuje osoba deklarująca brak swojego bezpieczeństwa na tym forum?

I czy zaliczasz do takich zachowań tworzenie zamkniętej grupy, która wydaje się dobierać swoje osoby uczestniczące tylko i wyłącznie na podstawie rodzaju genitaliów?

Co to za banialuki z tym "w sumie to wybraliście"? No ale dobra, zostawiam to.

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #541 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 15:30:14 »
Po co wam kobiety na forum komiksowym?

Jedna aktywna była głównie zwalczana, lub ignorowana.

Bardziej mnie martwi odejście forum od komiksowej tematyki na rzecz  narcyzikow, singli, wojny, jakichś plotek i nieskończonego bicia piany o wszystkim i niczym.

Ta zamknięta grupa kobiet i małolatow, pewnie równie ciekawe i zróżnicowane dyskusje prowadzi, o komiksach poświęconych aborcji i zapewnianiu bezpieczeństwa, cokolwiek to znaczy.

« Odpowiedź #542 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 15:48:45 »
I to jest właśnie jeden z 1000 powodów, dla których na tym forum nie ma kobiet :-)

Drobna dygresja. Jeżeli to mają być twoje kobiety z wujami i wąsami, biedne istoty które zagubiły tożsamość płciową w odmętach instagrama oraz reszta gwiazd z kliniki aborcyjnej to wydaje mi się, że ani tutaj, ani nigdzie indziej nie ma na nich/nie/ona jakiegoś olbrzymiego zapotrzebowania.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #543 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 15:54:17 »
Ok, jeśli kiedyś zastanawiało mnie dlaczego na tym forum nie ma kobiet to po przeczytaniu tych wypowiedzi rozwiały się wszelkie moje wątpliwości.
Batman returns
his books to the library

« Odpowiedź #544 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 16:00:36 »
Ok, jeśli kiedyś zastanawiało mnie dlaczego na tym forum nie ma kobiet to po przeczytaniu tych wypowiedzi rozwiały się wszelkie moje wątpliwości.

Bezcenna informacja, wielu użytkownikom twoje wątpliwości ciążyły jak kamień u szyi niewątpliwie.

Offline Xmen

« Odpowiedź #545 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 16:10:59 »
"Co pani, oni się tylko tak przepychają... Że się biją niby? Eee tam... Oni tak zawsze, pani nie przesadza.
A jak się pani nie podoba, to można usiąść przy dalszym stoliku".

Dzięki, @Xmen, za uświadomienie mi, jak ładnie sobie znormalizowaliście pewne zachowania :)
I dla jasności: ja nie czuję się na Forum bezpiecznie, a to by było pewnie jakieś 33% całej populacji kobiet tutaj, kto wie, może więcej... Świetnie rozumiem, że Forum się nie zmieni, bo nie ma najmniejszej ku temu motywacji. Raczej będzie się tylko radykalizować, co widać po odpowiedziach na zarzut, że nie ma na Forum warunków gwarantujących poczucie bezpieczeństwa użytkowniczkom: u nas biją? a gdzie tam, a nawet jak biją, to każdemu się obrywa  :P Brawa, kurtyna.
Ale jakie zachowania sobie znormalizowalismy? Np ja też czuje się zagrożony tutaj na forum. Twój strach jest lepszy niż mój?
Przykro mi, że tak się czujesz. Napisz dlaczego tak się czujesz i w jaki sposób można to zmienić.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #546 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 16:15:43 »
Co to za banialuki z tym "w sumie to wybraliście"?

Już tłumaczę. Wydaje mi się, że Ty wybrałeś wariant drugi - dziewczyn tu nie ma, bo tkwią w błędzie, bo wcale tak źle jest, mylą się, nadinterpretują, naprawdę jest inaczej. Ktoś im coś kłamliwie naopowiadał albo coś źle rozumieją albo są z natury uprzedzone. Pewnie wszystkie się zmówiły w jakimś babskim zakątku internetu żeby tu się nie pojawiać, bo jakoś tak się przypadkowo składa, że ich tu prawie nie ma (z chlubnymi wyjątkami).

A ja uważam, że ich nie ma, bo im się tu nie podoba, nie czują się tu dobrze. I dopiero przyjmując taki punkt widzenia można zacząć się zastanawiać dlaczego tak się czują i co można zmienić. Ale ja tego nie wiem i to już nie moje zmartwienie. Ja jestem ten miły i nie ja tu dowodzę. :)

Jak regularnie robisz domowe imprezy i nigdy nie pojawiają się goście, to znaczy, że problem nie jest po stronie gości. :)

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #547 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 17:03:13 »
Zabawa w komiksy, w polskim wydaniu, to nie jest bezpieczna zabawa.

Jeden taki wydawca uparcie sprzedaje swoje tytuły w samo południe, zawsze tylko w południe. Narażając klientów na stres związany z gwałtownymi zmianami w ustalonym porządku dnia. Do pogłębienia braku bezpieczeństwa zakupów, przyczynia się także konieczność dokonywania ich w podupadającym, stale szwankującym sklepie. Ograniczona dystrybucja i znikome nakłady także pogłębiają wrażenie braku bezpieczeństwa. Jest to ordynarne wręcz deptanie strefy komfortu dobrodusznych komiksiarzy, skazanych na katusze strachu, karanych za swe dobre intencje.

Inne wydawnictwo wypuszcza na rynek komiksy bez stron, wybrakowane, lub źle wydrukowane. Nie czuję się bezpiecznie, będąc w ten sposób traktowanym. Strach mój pogłębia dodatkowo presja wydawnictwa, sugerującego za pośrednictwem swoich pracowników, że taki stan rzeczy jest tylko moją winą. Tonę w kortyzolu, którego nadmiar skraca życie, co dodatkowo mnie unieszczęśliwia. Również jestem karany za dobre intencje.

Kupując komiksy, nigdy nie można być pewnym poznania zakończenia opowiadanych przez nie historii. Nie jest to wcale rzadkie zjawisko - takie zakupy dokonywane w atmosferze lęku o poznanie finału opowieści. Atmosfera zagrożenia, towarzysząca wyczekiwaniu, na ewentualne zapowiedzi kolejnych tomów, ma destrukcyjny wpływ na psychikę. Kolejny przykład jak komiksiarze torturowani są za swe dobre chęci.

Komiksów kupuję już coraz mniej, zwyczajnie brakuje mi na to odwagi. Funkcjonowanie, w tak nieprzyjaznym, wrogim środowisku, wymaga nerwów ze stali, niezłomnej woli i olbrzymiego samozaparcia.

Offline PJP

« Odpowiedź #548 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 17:13:25 »
Ta cała dyskusja przypomina mi dwie rzeczy. Anegdotę o zmienianiu się faceta dla kobiety i poświęcaniu się. Jak facet się zmieni - zazwyczaj jest olany, bo już nieciekawy i tchórz, skoro się zmienił ^^ Druga kwestia to kwestia bezpieczeństwa. Przecież nawet gdybyśmy pozmieniali warunki uczestnictwa (ale w sumie po co?), regulaminy, moderatorów, swój styl wypowiedzi, logo na forum, nie wiem co jeszcze, to i tak by żadne albo prawie żadne panie nie przyszły. Wymyśliłyby inną wymówkę i tyle.

Zresztą jeśli idę do kogoś w gości to nie staram się nikomu prawić kazań albo zmieniać mu ustawienia mebli. To tak na marginesie dyskusji ;) Zawsze pada dużo słów o tolerancji, to wypada być w końcu tolerancyjnym a nie na siłę zmieniać innych. Jedni lubią być tutaj, inni jeszcze tworzą sobie grupy i w porządku. Grunt, żeby za mocno nie ewangelizować, bo to naprawdę strata czasu.

Offline Koalar

« Odpowiedź #549 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 17:16:21 »
Spytałem 16 moich koleżanek regularnie czytających komiksy, dlaczego nie biorą aktywnego udziału w dyskusjach na forum. 14 uznało, że niektórzy użytkownicy są skrajnymi seksistami, co przejawia się między innymi w tym, że użytkownicy ci sugerują, jakoby to płeć większości użytkowników forum (męska) oraz ich toksyczne zachowania kojarzone seksistowsko z ich płcią (męską) powodowały, że na tym forum nie ma kobiet. One nie godzą się z takim stawianiem sprawy i nie chcą dyskutować z takimi seksistami. Jedna natomiast stwierdziła "A komu to potrzebne?", a jeszcze inna "A ja mam to w dupie.".
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Xmen

« Odpowiedź #550 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 17:22:19 »
Znasz 16 kobiet czytających komiksy? szacuneczek.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #551 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 17:23:46 »
Już tłumaczę. Wydaje mi się, że Ty wybrałeś wariant drugi - dziewczyn tu nie ma, bo tkwią w błędzie, bo wcale tak źle jest, mylą się, nadinterpretują, naprawdę jest inaczej. Ktoś im coś kłamliwie naopowiadał albo coś źle rozumieją albo są z natury uprzedzone. Pewnie wszystkie się zmówiły w jakimś babskim zakątku internetu żeby tu się nie pojawiać, bo jakoś tak się przypadkowo składa, że ich tu prawie nie ma (z chlubnymi wyjątkami).

A ja uważam, że ich nie ma, bo im się tu nie podoba, nie czują się tu dobrze. I dopiero przyjmując taki punkt widzenia można zacząć się zastanawiać dlaczego tak się czują i co można zmienić. Ale ja tego nie wiem i to już nie moje zmartwienie. Ja jestem ten miły i nie ja tu dowodzę. :)

Jak regularnie robisz domowe imprezy i nigdy nie pojawiają się goście, to znaczy, że problem nie jest po stronie gości. :)

Może stwórz ankietę :)

A tak poważniej, to mam tylko prośbę, byś nie klasyfikował ludzi do wyborów z Twojej - i tylko Twojej - wyimaginowanej listy, zawierającej tylko dwie opcje. Nasz świat i nasze otoczenie są trochę bardziej skomplikowane.

Niezauważanie hipokryzji i być może manipulacji to często cena, jaką się płaci za bycie uznawanym za miłego.

Online studio_lain

« Odpowiedź #552 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 17:28:10 »
Muszę, bo się uduszę :)

Ja tam nie mówię, że różnych zjawisk tutaj nie ma, ale czy zaliczasz do zachowań seksistowskich zachowania użytkownika, który jako wydawca wrzuca tutaj regularnie dupiaste i cycaste okładki, czym buduje sobie sprzedaż i być może też dokłada się do "poczucia braku bezpieczeństwa", a który tylko dzisiaj wrzucił scenę seksu między jakimiś dwoma stworami, i przy komiksach którego pracuje osoba deklarująca brak swojego bezpieczeństwa na tym forum?

I czy zaliczasz do takich zachowań tworzenie zamkniętej grupy, która wydaje się dobierać swoje osoby uczestniczące tylko i wyłącznie na podstawie rodzaju genitaliów?

Co to za banialuki z tym "w sumie to wybraliście"? No ale dobra, zostawiam to.

bardzo mniem sie podoba o tych okladkach, az sprawdzilem ;)

https://gildia.pl/catalogsearch/result/?publisher=Studio+Lain&q=Studio+Lain&p=2

stada golych lasek ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #553 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 17:49:28 »
bardzo mniem sie podoba o tych okladkach, az sprawdzilem ;)

https://gildia.pl/catalogsearch/result/?publisher=Studio+Lain&q=Studio+Lain&p=2

stada golych lasek ;)

Jak mawiał Winston Churchill, "wierzę tylko w te statystyki, które sam sfałszuję".

Więc na przykład możemy to zestawić z okładkami innych wydawnictw (tak, wiem, Manga wygra)

Nie ze mną te numery, Studio Lain :)

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #554 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 18:15:31 »
A tak poważniej, to mam tylko prośbę, byś nie klasyfikował ludzi do wyborów z Twojej - i tylko Twojej - wyimaginowanej listy, zawierającej tylko dwie opcje. Nasz świat i nasze otoczenie są trochę bardziej skomplikowane.

Jest jakaś trzecia opcja w tej zero-jedynkowej sytuacji? Logika tego podziału czynników wskazuje, że musiałaby to być jakiś czynnik obiektywny. Wyjątkowa koniunkcja gwiazd, która czytelniczkom magicznie uniemożliwia rejestrację i udzielanie się? Tajemnicza plaga, która wybiła wszystkie kobiety (a my jakoś tego nie zauważyliśmy)? Zbiorowa hipnoza?

Kurde, nie piszemy o sytuacji, że kobiety na forum narzekają, że są źle traktowane. Piszemy o sytuacji, w której kobiet na forum praktycznie nie ma.

Prowadzisz restaurację i nie przychodzą klienci. W ogóle. A zatem żeby ten stan zmienić rozważasz czynniki leżące po stronie klientów (mają kiepski gust kulinarny, nie mają pieniędzy bo są leniwi, nie mają czasu bo źle nim gospodarują) czy po Twojej (ceny, promocja, atmosfera, lokalizacja)?

Jeśli chcecie żeby kobiety tu się udzielały, forum musi się zmienić.