Autor Wątek: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube  (Przeczytany 39289 razy)

Offline komiks

Odp: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube
« Odpowiedź #525 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 21:57:18 »
@MałaKasia rzutuje wypowiedzi pojedynczych osób z KomikSpec, na całe forum i tłumaczy tym brak aktywności kobiet. Z kolei za przykład miejsca - gdzie kobiety mogą swobodnie rozmawiać o komiksach - podaje zamkniętą grupę, która posiada w swoim statusie manifest ideologiczny, jawnie dyskryminuje dużą część społeczeństwa.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #526 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 22:16:28 »
@komiks: będziesz coś cytował na poparcie tezy o dyskryminacji?

Jeśli siedzisz w sali, gdzie niemal każdy grzecznie ucztuje przy swoim stoliku, a tylko dwóch kolesi nawala się po mordach, to masz poczucie, że wszystko jest ok? A czasami nie dwóch, tylko czterech, a czasami ktoś rzuci chamskim tekstem. Serio? Wszystko ok?
Jeśli zamierzasz napisać, że wszędzie tak jest, to ja zamierzam Ci odpowiedzieć, dlaczego tak mało kobiet jest w tym "wszędzie" i dlaczego uważają poczucie bezpieczeństwa za jeden z podstawowych wymogów funkcjonowania w internetowej przestrzeni publicznej, w której zasadniczo chciałyby po prostu dyskutować na jeden z ulubionych tematów :)

« Odpowiedź #527 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 22:26:14 »
@MałaKasia rzutuje wypowiedzi pojedynczych osób z KomikSpec, na całe forum i tłumaczy tym brak aktywności kobiet. Z kolei za przykład miejsca - gdzie kobiety mogą swobodnie rozmawiać o komiksach - podaje zamkniętą grupę, która posiada w swoim statusie manifest ideologiczny, jawnie dyskryminuje dużą część społeczeństwa.

Czytać nie potrafisz, tam nie ma żadnego manifestu ideologicznego, tylko po prostu ograniczenie wjazdu prawie jak to w statucie różnorodności, równości i czegoś tam jest założone. Wszystko po to aby było przyjaźnie i bezpiecznie. No jak jebniętemu nie uwierzysz, to komu w takim razie?

Offline Xmen

« Odpowiedź #528 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 01:09:17 »
Ale w sensie, że kobiety czują się zagrożone tutaj na forum? przecież niejednemu mężczyźnie też się tutaj obrywa? Jakaś dyskusja z czapki w sumie.
Druga sprawa, że gdyby założyć grupę komiksową dla samych mężczyzn na FB, to chyba zaraz ze strony równościowych faszystów padłyby oskarżenia o szowinizm, mizoginizm itp Czy się mylę?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Yorik

« Odpowiedź #529 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 01:31:07 »
Była kiedyś taka grupa komiksowa. Nazywała się chyba "Komiks z jajami".
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Castiglione

« Odpowiedź #530 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 10:54:28 »
Ja trochę nie łapię, dlaczego grupa komiksowa jako zdjecie robiące za tło dyskusji komiksowych ustawia aborcję bez granic ::)

To skoro to forum jest "męskie" to co, zamiast reklamy komiksów nie powinien u góry wisieć jakiś numer na najlepsze dziwki albo rabaty na wódę?

Offline holcman

« Odpowiedź #531 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 11:01:02 »
Ja trochę nie łapię, dlaczego grupa komiksowa jako zdjecie robiące za tło dyskusji komiksowych ustawia aborcję bez granic ::)

To skoro to forum jest "męskie" to co, zamiast reklamy komiksów nie powinien u góry wisieć jakiś numer na najlepsze dziwki albo rabaty na wódę?

I to jest właśnie jeden z 1000 powodów, dla których na tym forum nie ma kobiet :-)

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #532 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 11:03:49 »
"Co pani, oni się tylko tak przepychają... Że się biją niby? Eee tam... Oni tak zawsze, pani nie przesadza.
A jak się pani nie podoba, to można usiąść przy dalszym stoliku".

Dzięki, @Xmen, za uświadomienie mi, jak ładnie sobie znormalizowaliście pewne zachowania :)
I dla jasności: ja nie czuję się na Forum bezpiecznie, a to by było pewnie jakieś 33% całej populacji kobiet tutaj, kto wie, może więcej... Świetnie rozumiem, że Forum się nie zmieni, bo nie ma najmniejszej ku temu motywacji. Raczej będzie się tylko radykalizować, co widać po odpowiedziach na zarzut, że nie ma na Forum warunków gwarantujących poczucie bezpieczeństwa użytkowniczkom: u nas biją? a gdzie tam, a nawet jak biją, to każdemu się obrywa  :P Brawa, kurtyna.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #533 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 11:27:53 »
A można wiedzieć dlaczego nie czujesz się bezpiecznie na forum?
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Dracos

« Odpowiedź #534 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 11:29:38 »
że nie ma na Forum warunków gwarantujących poczucie bezpieczeństwa użytkowniczkom

Muszę się dopytać bo mnie to nurtuje a co to w zasadzie znaczy? Pamiętam jak kiedyś jedna pani na FB Scream albo czymś podobnym na widok okładki Kobiety Dzikiego Zachodu Serpieriego stwierdziła że wynosi się stamtąd bo nie czuje się bezpieczna. (dodam że chyba nawet napisała że spierdala) Czy to o takie bezpieczeństwo chodzi że wszystko ma być tak jak sobie ty czy jakikolwiek inny użytkownik forum zamyśli, a każde odstępstwo od strefy komfortu to jakiś zamach na bezpieczeństwo?

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #535 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 12:05:11 »
Może poczuła się "obrażona"? Pewnie to efekt wychowania "bezstresowego".

Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Online Martin Eden

« Odpowiedź #536 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 12:13:31 »
Nie dawajcie się sprowokować i wciągnąć na grunt, na którym wszystko, dosłownie wszystko, co napiszecie, będzie podawane jako jeden z 1000 powodów, dla którego nie jest tu bezpiecznie. Apeluję do Waszej dojrzałości - czytacie dziecięce komiksy, więc na pewno ją posiadacie.

Offline xanar

« Odpowiedź #537 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 12:20:05 »
I dla jasności: ja nie czuję się na Forum bezpiecznie, a to by było pewnie jakieś 33% całej populacji kobiet tutaj, kto wie, może więcej... Świetnie rozumiem, że Forum się nie zmieni, bo nie ma najmniejszej ku temu motywacji. Raczej będzie się tylko radykalizować, co widać po odpowiedziach na zarzut, że nie ma na Forum warunków gwarantujących poczucie bezpieczeństwa użytkowniczkom: u nas biją? a gdzie tam, a nawet jak biją, to każdemu się obrywa  :P Brawa, kurtyna.

Co tu się właśnie odbyło  ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Piterrini

« Odpowiedź #538 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 12:36:38 »
(...)ja bardzo rzadko czuję się w 100% bezpieczna, pisząc rzeczy na Forum(...)
(...)ja nie czuję się na Forum bezpiecznie, a to by było pewnie jakieś 33% całej populacji kobiet tutaj, kto wie, może więcej...(...)nie ma na Forum warunków gwarantujących poczucie bezpieczeństwa użytkowniczkom(...)
Podbijam pytanie o znaczenie tych słów. Odnośnie komiksów piszesz konkretnie i na temat, więc nie podejrzewam że dopytywanie olejesz, zwłaszcza że szczerze chcę wiedzieć, bo te stwierdzenia i kontekst są z mojej perspektywy abstrakcyjne.

Wchodzę na forum, czytam co mnie interesuje, jak chcę coś dodać to loguję się, piszę i się wylogowuję, nie ma tu w ogóle kwestii "bezpieczeństwa". Nie chodzi chyba o bezpieczeństwo online, czyli że dzieci muszą uważać na jakieś "czaty" i nie wysyłać zdjęć itp., dorośli muszą uważać na przekręty i nie wysyłać dowodu czy danych bankowych, tyle z grubsza z bezpieczeństwa, reszta to prywatność lub "prywatność", ale w ogóle nie o to Tobie chodzi na pewno. Czy aspekt bezpieczeństwa dotyczy więc fizycznego zagrożenia, np. że forumowicz naruszy Twoje bezpieczeństwo na konwencie itp.? Tu zgodzę się z innymi wyżej, że płeć znaczenia nie ma - jest zresztą jeden narwany autor regularnie grożący pobiciem w formie "wyjaśnienia sobie w cztery oczy" dyskusji tutaj, robi to samo na facebooku, a zresztą tam widziałem nawet ostatnio na grupie komiksowej podobne sugestie od innego, również użytkownika forum... Ten aspekt bezpieczeństwa bym zrozumiał, Ty jednak piszesz, jeśli jestem w stanie to pojąć, o bezpieczeństwie "emocjonalnym", a tego faktycznie nie ma w słowniku tzw. mężczyzn. Tyle że, znów - jeśli dobrze rozumiem że o coś takiego chodzi, dobrze wiesz że nie zmienisz forum, a chyba wiesz też (lub "powinnaś" wiedzieć), że świata nie zmienisz również, to że w Twojej bańce jest inaczej (hipotetycznie) to nic nie zmienia, jak przychodzi co do czego to zakorzenione instynkty są górą...
Kończąc - unikanie forum (czy nie wiem, tych przykładowych lokali gdzie się biją, o jakich wspominasz) w takim przypadku byłoby formą ignorowania niewygodnych aspektów rzeczywistości żeby żyć tylko w tych, jakie w pełni popieramy, jakie do nas trafiają, jakie sprawiają, że czujemy się bezpiecznie. Wybacz jeśli nadinterpretuję i sam tutaj dopisuję masę rzeczy... W każdym razie - każdy, włącznie z ww. tzw. mężczyznami taką formę ignorancji i wygody praktykuje, nie mnie oceniać czy jest to właściwe, bo sam robię to samo w różnych aspektach życia, wydaje się to być naturalne, chociaż wiem, że takie zamykanie się na niewygodne rzeczy bezsprzecznie nas ogranicza, a i nie gwarantuje (a wręcz zapewnia), że się z nimi nie zetkniemy wcześniej czy później i nie będzie to przyjemne. Ale samo forum - w ogóle nie wyobrażam sobie tutaj być czy coś pisać w przypadku jeśli nie przynosiłoby mi to niczego, piszę bo daje mi to jakąś możliwość ułożenia sobie przemyśleń i refleksję na tematy, o których na co dzień nie rozmawiam, a czytam bo komiksy i kilka innych wątków ogółem są mi po prostu bliskie, więc w pewien sposób jest to przyjemne - gdyby tego odczucia nie było, to i mnie by tu nie było :) Albo ktoś chce tu być albo nie, nie trzeba się tłumaczyć, skoro piszemy o swoich perspektywach, to jak na początku - jeśli możesz rozwinąć co znaczy to co piszesz z Twojej perspektywy to ja chętnie przeczytam.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #539 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 13:31:55 »
Hej, panowie, to nie jest jakaś fizyka kwantowa, podejdźcie tego zdroworozsądkowo.
Niemal całkowita nieobecność czytelniczek na forum to skutek, a przyczyną jest jeden z dwóch czynników:

- problem po stronie obecnych użytkowników forum (hejt, chamówa, seksizm, toksyczna atmosfera) lub
- problem po stronie tych nieobecnych czytelniczek (nie znają się, nie rozumieją, nie doceniają, przesadzają).

Wybierzcie sobie wariant jaki chcecie. W sumie pewnie już dawno wybraliście.