Autor Wątek: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube  (Przeczytany 39435 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Yorik

Odp: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube
« Odpowiedź #510 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 18:41:19 »
Ciekawe ile dzieci czyta komiks dziecięcy? myślę, ze w wielu przypadkach rodzice kupują dzieciom komiksy, ale wcale nie są czytane.

Zabrzmię jak boomer, ale oby jak najwięcej, bo jak tiktok i fame mma dalej będą tak popularne wśród dzieci, to cienko to widzę gdy wejdą w dorosłość. My też mieliśmy swoje wątpliwe rozrywki, ale kiedyś chociaż trzeba było podjąć ten trud by zainstalować i grać w gierki na komputerze, dziś dzieci mają milion bodźców i zalew dopaminy na ekranie telefonu.
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline komiks

« Odpowiedź #511 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 19:54:49 »
Komiksy są najlepsze na nauki czytania. W okresie kiedy dzieciak poznaje literki, kupujesz mu komiks którym jest zainteresowany ze względu na bohaterów lub tematykę i sam uczy się czytać ;)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #512 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 13:29:40 »
Dużo ciekawych rzeczy padło, więc ja od siebie tylko skrótowo:

1. nie trzeba KUPOWAĆ komiksów dziecięcych, żeby je czytać; można je wypożyczać z bibliotek, które w dużych ośrodkach są genialnie zaopatrzone, a słyszałam, że w mniejszych sytuacja jest też coraz lepsza; u mnie kupowane są przede wszystkim komiksy Kultury Gniewu spod szyldu Krótkich Gatek, egmontowe wypożyczam, bo raz, że nie mam pieniędzy na wszystko, dwa, że nie ma z nimi zupełnie problemu z bibliotek, trzy: Egmont nie jest wydawnictwem pierwszego wyboru w kwestii wsparcia finansowego u mnie;

2. nie widziałam dzieci, które nie chciałyby czytać komiksów; być może inaczej jest z książkami, gdzie rodzice być może rzeczywiście kupują, a dzieci nie są zbyt chętne, ale w przypadku komiksów - mam doświadczenie z handlu na festiwalach - dzieci dokładnie wiedzą, co chcą dla siebie kupić, a czego nie; nie widziałam, żeby jakikolwiek rodzic próbował zmusić dziecko do kupna komiksu, którego dziecko by nie chciało :) (tutaj często wchodzą wyraźne preferencje: "chcę ten komiks, a nie ten");

3. temat maskulinizacji Forum to temat rzeka, ale myślę, że najpierw powinniście się wszyscy zastanowić nad poczuciem bezpieczeństwa, które Forum daje swoim użytkowniczkom; ja bardzo rzadko czuję się w 100% bezpieczna, pisząc rzeczy na Forum; wielokrotnie moje wypowiedzi były odczytywane opacznie (nie wnikam w tym momencie w przyczyny), a następnie sytuacja eskalowała i dorabiane były różne teorie spiskowe do pierwotnej wypowiedzi pomimo prób wyjaśniania, o co chodziło;
raz, że reakcje moderacji są imho opóźnione, dwa, że sami użytkownicy płci męskiej mają podejście, jakie mają (np. że kobiety "odbierają im prawo do prokreacji" i ogólnie potrafią obwiniać kobiety za naprawdę dziwne w moim odczuciu rzeczy); więc jeśli gdzieś miałabym szukać przyczyn, to może warto się nad elementem takiej Forum-netetykiety zastanowić przez chwilę;
nie mam najmniejszej wątpliwości, że współczynnik płci wśród klientów KG może być bliski 50/50 - wielokrotnie stałam na stoisku KG i widziałam, kto kupuje; wiem też, że komiksy Timofa i KG są jednymi z najczęściej omawianych komiksów na Dymkach z offu - grupie skupiającej przede wszystkim dziewczyny i osoby niebinarne;

4. @Dracos, śmieszne, że spiąłeś moją niechęć do piłki nożnej z tym, że czytam głównie komiksy dziecięce z żeńskimi bohaterkami; to teraz dwie rzeczy Ci wrzucę do rozkminy:
- nie czytam też Szkoły tańca, bo rażą mnie te przerysowane wychudzone dziewczynki na kadrach komiksu, choć sam taniec bardzo lubię (czytam Emmę i Wiolettę - tam już jakoś nie przeszkadza mi, że bohaterki są chude, jest to inaczej pokazane)
- jestem fanką padla, choć to też zmaskulinizowany sport; uprawiam aktywnie (tzn. wtedy kiedy mogę, bo obecnie jestem rekonwalescentką ze złamanym palcem u nogi :( ); nie widziałam jeszcze w Polsce komiksów z tego kręgu sportowego, ale to relatywnie nowy sport...

Offline Dracos

« Odpowiedź #513 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 14:00:17 »
@MałaKasia no ale mi nie chodziło o to że nie czytasz tego komiksu o piłce bo to piłka tylko że nie czytasz bo sama napisałaś że się nią nie interesujesz. Więc jak nas mało interesuje komiks dziecięcy (chociaż ja akurat lubię i Yakkariego i Smerfy i kilka innych starszych tytułów) to piszesz że się dziwisz :) I kto tu kogo odczytuje opacznie ;) ?

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #514 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 14:33:56 »
@Dracos: A, to przepraszam, jeśli źle zrozumiałam. Nie wydaje mi się, żeby komiks dziecięcy nie był w kręgu zainteresowania Forum, choć jasne: chętnie zobaczyłabym twarde dane w tym temacie.

A co do piłki nożnej, to powinnam być precyzyjna i jasno określić, że ten sport jest dla mnie nie mało interesujący, ale wręcz odrzucający z wielu powodów (być może jego nadmierna maskulinizacja też ma na to wpływ). Choć teraz, jak się nad tym zastanowiłam, Louca jako komiks mnie nie odrzuca; więc może powinnam spróbować :)
My point is: czytam wiele komiksów z obszarów, którymi się nie interesuję.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #515 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 14:40:17 »
to juz lepiej kapitan tusbasa kasia ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline holcman

« Odpowiedź #516 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 15:10:31 »
Ale poważnie zrobiliście jakieś badanie na ten temat, czy tak wam wychodzi np z osób obserwujących fanpage FB? W sumie jak możesz uchylić rąbka tajemnicy jak to oszacowaliście to byłoby fajnym zajrzeniem za kulisy komiksowa :)

Badanie to dużo powiedziane, raczej amatorskie pozbieranie do kupy różnych danych :-) Danych z demografii naszych mediów społecznościowych, zarejestrowanych klientów sklepu, newslettera etc.

No i z tego wychodzi mniej więcej 50/50.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #517 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 16:02:41 »
Co nieco przeczy symplifikacji pt.
komiksy są czytane przez facetów,
a dziewczyny czytają mangi :)

Zatem warto się pochylić nad pytaniem: dlaczego na Forum praktycznie nie ma kobiet?... :)

Offline holcman

« Odpowiedź #518 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 16:27:46 »
Zatem warto się pochylić nad pytaniem: dlaczego na Forum praktycznie nie ma kobiet?... :)

Na pewno z 1000 powodów :-)
Natomiast to, że ich tu nie ma, sprawia że z perspektywy takiego KG to forum nie jest miarodajne, bo nie uwzględnia 50% czytelników naszego wydawnictwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #519 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 17:10:17 »
Tak myślałem, że to "wina forum" dlatego dodałem, że jestem na kilku grupach FB i widzę i tam jest podobnie. Zatem poproszę link do miejsca, gdzie kobiety dyskutują o komiksach. Uprzedzam, nie chodzi o dawanie łapek w górę, tylko dyskusje użytkowniczek.

Offline holcman

« Odpowiedź #520 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 17:23:13 »
Tak myślałem, że to "wina forum" dlatego dodałem, że jestem na kilku grupach FB i widzę i tam jest podobnie. Zatem poproszę link do miejsca, gdzie kobiety dyskutują o komiksach. Uprzedzam, nie chodzi o dawanie łapek w górę, tylko dyskusje użytkowniczek.

Ale może nie ma takiego miejsca, bo kobiety wolą inny sposób wchodzenia w relacje?

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #521 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 17:49:23 »
Wspomniane Dymki z offu są takim miejscem - zamknięta grupa na FB.

A poza tym kobiety dyskutują o komiksach np. na swoich profilach - zdaje się, że mamy więcej twórczyń komiksowych niż twórców w Polsce (tak rzucam, widzę nieznaczną przewagę na festiwalach).

A jeszcze poza tym kobiety dyskutują o komiksach też właśnie na festiwalach, ZAPRASZAM :)

Offline komiks

« Odpowiedź #522 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 19:46:21 »
Grupa ta jest adresowana do cis kobiet, kobiet transpłciowych oraz wszystkich osób niebinarnych, które czują się swobodnie i bezpiecznie w miejscu, gdzie poruszane są tematy związane z doświadczeniami życiowymi cis- i trans- kobiet.

Ale to z forum jest coś nie...

Offline holcman

« Odpowiedź #523 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 21:38:02 »
Ale to z forum jest coś nie...

To teraz napisz z czym masz problem?

Offline Yorik

« Odpowiedź #524 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 21:48:41 »
Może lepiej niech nie pisze, odpuśćmy sobie potencjalną gównoburze.
"Go ahead....I've had to deal with worse."