Autor Wątek: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube  (Przeczytany 39304 razy)

Offline MałaKasia

Odp: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube
« Odpowiedź #495 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 00:19:31 »
@Masonna: Komiks dziecięcy ma tę samą dystrybucję, co komiks dla dorosłych, tak samo jest z promocją, cenami, nawet zachowania nabywcze są podobne, bo targetem nabywczym tutaj są rodzice (jeśli rodzic nie wspiera komiksu, to mała szansa, żeby się on przebił do dziecka); więc nie, z mojego punktu widzenia, to część rynku komiksowego, z którego wyłączam mangi z powodów, o których już pisałam.

Szczerze powiem, nie wiem, dlaczego na Forum nie dyskutuje się na temat komiksów dla dzieciaków, osobiście czytam ich mniej więcej tyle co komiksów dla dorosłych, bo chcę wiedzieć, co czytają moje Dzieci. A oprócz tego to po prostu są fajne komiksy. Fakt, że w ogromnej mierze mocno lewackie (może to jest przyczyna, dlaczego Forum o nich nie dyskutuje), z zaradnymi i fajnymi dziewczęcymi bohaterkami - dla mnie tym lepiej, bo jednak ze względu na płeć trzymam z dziewczynami  :P
Tak dla uściślenia: to NIE SĄ tylko Lucky Luke'i i Asteriksy (to jest jakiś "promil" = mówię o konkret seriach, nie o liczbie wydawanych tomów); jestem na bieżąco chyba ze wszystkimi seriami Egmontu (poza Loucą, bo piłka nożna mnie nie interesuje) i KG, a oprócz tego wszystko, co znajdę w dziale komiks dziecięcy na Gildii :) Kiedyś nawet robiłam polecanki komiksów dziecięcych, na szczęście "dawno i nieprawda"  :D

@perek82: Gratulacje! Na Twoim miejscu mocno bym się tematem zainteresowała i wspierała. Czytające i krytyczne dzieciaki to skarb! 💙

Offline perek82

« Odpowiedź #496 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 07:33:38 »
Trochę się tam interesuję. Musiałem biblioteczkę zrobić, byłem na jakiś targach książki. Krzyczy na mnie, gdy wchodzę w kadr przy nagrywaniu. Żona ma jakieś lipne konto i potajemnie śledzimy twórczość młodej.
Trochę mnie tylko zdziwiło, że aż tak temat eskalował w postaci komiksów, do których nie udawało mi się namówić. Tu podejrzewam, że chodzi o miejsce akcji - Korea, bo to jakiś megafajnecoś ostatnio jest. Uczy się koreańskiego, ciągle przynosi jakieś nowe zespoły, nawet tańczyć zaczęła.
XIII (5) ***
Dewiant (2) ***
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***

Offline amsterdream

« Odpowiedź #497 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 08:41:17 »
Szczerze powiem, nie wiem, dlaczego na Forum nie dyskutuje się na temat komiksów dla dzieciaków

Bo pewnie mało kto na tym forum je kupuje a trudno dyskutować o czymś czego się nie zna.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline greg0

« Odpowiedź #498 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 09:40:23 »
Szczerze powiem, nie wiem, dlaczego na Forum nie dyskutuje się na temat komiksów dla dzieciaków
Mamy tu odpowiedni temat, niestety mało ludzi się w nim udziela.  :(
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/jakie-komiksy-powinny-czytac-dzieci/msg244237/#msg244237
Ważne żeby narzekać...

Offline Dracos

« Odpowiedź #499 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 12:15:59 »
Fakt, że w ogromnej mierze mocno lewackie (może to jest przyczyna, dlaczego Forum o nich nie dyskutuje), z zaradnymi i fajnymi dziewczęcymi bohaterkami

(poza Loucą, bo piłka nożna mnie nie interesuje)

Nie widzisz pewnej zależności że na forum zdominowanym (niestety) przez mężczyzn są omawiane w większości komiksy które ich interesują, a nie inne (nawet takie które dla dzieci się kupuje) :) ?

Offline komiks

« Odpowiedź #500 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 14:26:14 »
W ogóle z czego wynika, że na forum jest większość mężczyzn, a nie kobiet?
I żeby nie było, jestem w kilku grupach komiksowych na FB i tam też raczej przeważają mężczyźni.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Yorik

« Odpowiedź #501 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 15:21:10 »
Na discordach komiksowych można spotkać więcej kobiet. Ale zawsze tak było, że na naszych forach siedzieli głównie faceci. Skoro jest to niezmienne od początku 2000, od kiedy działały w Polsce pierwsze fora, a obecne na nich kobiety były "rodzynkami", to przestałem się zastanawiać czemu tak jest, tylko przyjąłem że tak już będzie. I po 25 latach w sumie niewiele pod tym względem się zmieniło.
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline nocny

« Odpowiedź #502 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 15:35:06 »
Bo generalnie jest tak, ze komiksy czytaja glownie faceci a mange glownie dziewczyny.

Offline holcman

« Odpowiedź #503 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 15:41:12 »
Bo generalnie jest tak, ze komiksy czytaja glownie faceci a mange glownie dziewczyny.

Podział klientów Kultury Gniewu ze względu na płeć to mniej więcej 50/50.

Offline Yorik

« Odpowiedź #504 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 15:45:55 »
Większość kobiet komiksiar które znam, czyta elektronicznie, czasem na bieżąco z USA, czasem jakieś starsze rzeczy. Więc tutaj i tak o dublach w kolekcjach i papierze Egmontu by raczej się nie udzielały. W Polsce bańki kolekcjonerów i czytelników nie zawsze się pokrywają. Jak zerkniecie na blogerki komiksowe, to też tam poruszały raczej inne serie, niż obecnie wydawane w Polsce.
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Dracos

« Odpowiedź #505 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 15:48:14 »
Podział klientów Kultury Gniewu ze względu na płeć to mniej więcej 50/50.

Ale poważnie zrobiliście jakieś badanie na ten temat, czy tak wam wychodzi np z osób obserwujących fanpage FB? W sumie jak możesz uchylić rąbka tajemnicy jak to oszacowaliście to byłoby fajnym zajrzeniem za kulisy komiksowa :)

Offline Xmen

« Odpowiedź #506 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 16:32:51 »
Ciekawe ile dzieci czyta komiks dziecięcy? myślę, ze w wielu przypadkach rodzice kupują dzieciom komiksy, ale wcale nie są czytane.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Kadet

« Odpowiedź #507 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 16:38:05 »
Sądzę, że całkiem dużo, biorąc pod uwagę choćby fakt, że w topkach Egmontu najczęściej na czołowych miejscach jest więcej komiksów dziecięcych niż np. takiego superhero. "Sisters" sprzedały się od premiery już w ponad 20 000 egzemplarzy - gdyby dzieci tego nie chciały, to chyba nie dałoby się osiągnąć takiego pułapu.

Kiedy odwiedzam festiwale komiksowe, widzę, jak dzieci z własnej inicjatywy wybierają sobie komiksy na stoiskach wydawnictw i proszą rodziców i zakup - zawsze to bardzo fajny widok.
« Ostatnia zmiana: Śr, 19 Listopad 2025, 16:40:42 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline PJP

« Odpowiedź #508 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 17:05:55 »
To proste jak drut. Dorośli czytają komiksy dziecięce a dzieci dla dorosłych  8)

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #509 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 17:22:05 »
Ciekawe ile dzieci czyta komiks dziecięcy? myślę, ze w wielu przypadkach rodzice kupują dzieciom komiksy, ale wcale nie są czytane.

Przez ostatnich 13 lat przeprowadziłem dziesiątki warsztatów komiksowych dla dzieci, spotykam czytelników Misia Zbysia na festiwalach. Dzieci czytają komiksy.