Autor Wątek: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube  (Przeczytany 37976 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Yorik

Odp: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube
« Odpowiedź #420 dnia: Pt, 31 Październik 2025, 01:17:19 »
A kanał Batcave oglądacie? Jeden z najstarszych komiksowych portali w Polsce. Fajny mają duet podcastowy, Kelen czasem zagląda na to forum, Radosława natomiast można spotkać na Batcave. Ma też swoje solowe odcinki. Kelen i Rado fajnie się uzupełniają - Radosław typowy fan Batmana po 40, nienawidzi Robina i batrodziny, najlepsze komiksy te poważniejsze (w domyśle mroczne) - jako przeciwwaga bardziej otwarty na nowości i postaci poboczne Wojciech ;)

"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Yorik

« Odpowiedź #421 dnia: Pt, 31 Październik 2025, 07:10:34 »
To chyba jest in point materiał, bo omawia facet nie kupujący komiksów na codzień, czyli teoretycznie target, do którego chciał trafić Egmont tą linią wydawniczą. Dziwię im się że nie nie wykupili "czasu antenowego" u właśnie takich twórców - niezwiązanych bezpośrednio z komiksami, by reklamować jako produkt dla osób spoza bańki. Są takie kanały jak TVGry, Na Gałęzi (o kinie). Jeśli Egmont chciał dotrzeć do nowego odbiorcy, to takie kanały YouTube są idealne, bo zawsze zahaczają o adaptacje komiksów.

Co pani z Egmontu o tym sądzi?

Offline Xmen

« Odpowiedź #422 dnia: Pt, 31 Październik 2025, 09:13:45 »
Nie wymagaj od Egmontu zbyt wiele. Oni niedawno odkryli Facebooka.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Yorik

« Odpowiedź #423 dnia: Pt, 31 Październik 2025, 09:55:33 »
Jam prosty robotnik - nie śmiem pouczać korpo, które ma swój sztab od marketingu. Ale to wydaję się tak oczywisty dla nich wybór reklamy swojego produktu - w mediach, które na codzień komiksiarzy nie skupiają, tylko konsumentów filmów, gier, streamingu, od których wiele razy słyszałem że kupowanie komiksów jest dla nich za drogie. Dziwi mnie to po prostu.

Offline Adolf

« Odpowiedź #424 dnia: So, 01 Listopad 2025, 11:43:15 »
Nie znam się, to się wypowiem. Tym bardziej, że nikt mnie o to nie prosi :P

Ja to widzę tak: nie podoba ci się dany blog/kanał = nie czytasz, nie oglądasz. Załóż własnego bloga, przyciągnij czytelników i zrób lepiej, a nie krytykuj innych. Większość z nich i tak nie śledzi tych akademickich dyskusji, które nic nie zmienią.

Wymieniasz kilka zaprzyjaźnionych blogów, które prowadzą "ludzie sensowni i ogarnięci". W domyśle reszta jest bezsensowna i nieogarnięta. Hejtem jeszcze nic nigdy dobrego nie zbudowano.

Na rynku jest miejsce i dla tabloidów i dla wysublimowanych periodyków do czytania przy sojowej latte. Jest miejsce na disco polo z głośnika bluetooth i na Chopina z gramofonu za 30k. Jest miejsce i dla dacii i dla mercedesa. To ludzie wybierają i narzekanie na jakość mediów w dobie fastfoodowego contentu i TikToka nic nie da.

Blogi w założeniu tworzone są przez pasjonatów a nie profesjonalistów. Poświęcają czas, pieniądze (domena, hosting, urządzenia audio-video, czasami wsparcie IT), które mogliby spożytkować inaczej. Na przykład obrażając innych. Ale oni mają to w dupie, bo i tak nie czytają dyskusji w zamkniętych kłókach adoracji i robią swoje. I uwierz mi, że spędzanie godzin na pisaniu, szukaniu newsów itp. nie zrekompensuje 5 egzemplarzy recenzenckich o łącznej wartości 300-400 zł.

Mówisz "nie piszą bo nie mają czasu"? To muszą być życiowe nieogary. Mam pracę na etacie, 3 dzieci na utrzymaniu, prowadzę kilka redakcji i daje radę ogarniać bloga, na którym nie zarabiam. Bo mam taką fanaberię i mi się chce.

Nadrabiałem temat, dowiedziałem się, m.in. że jestem homofobem, bo jestem na Komikspec, bo tu sami tacy ludzie... Dopiero gdy zawędrowałem do Twojego postu, to poczułem, że ktoś wreszcie widzi w czym jest problem. Świetnie przytoczone porównania do fanów muzyki klasycznej i disco polo. Ignorancja rynku casualowego przez (padało tu określenie) elity zabija same elity. Komiks potrzebuje szerokiej promocji, przyciągać casuali, a Ci stopniowo będą wymagać więcej i część z nich po latach ma szansę być kimś na poziomie elity i mentorować innym.

Komiksy DC Compact bardzo fajnie wypełniają misję wyłapywania takich casuali. Szkoda, że nie ma ich na lotniskach i dworach, ale jak powiedział Xmen, Egmont ostatnio odkrył Facebooka. Może odkryją, że jest Biedronka i tam mogą wrzucić swoje kompakty.

Sytuacja z wczoraj. Halloween, idziemy z kolegami do Carrefour i nagle ich zapraszam do koszyka z wyprzedażami, bo promuję akcję czytania komiksów. Kolega się śmieje ze mnie od dłuższego czasu, bo wydałem 300 zł na Spawna i nie mógł uwierzyć, że tyle można wydawać na jakąś książkę z obrazkami. Ja mu wciskam komisy, a ten nie chce, bo za drogie. Pokazuje mu cenę, 3 zł! Ten oczom nie wierzy. Sprawdza i rzeczywiście, przecenione z 25 zł. Wziął od razu Wolverina i Jessicę Jones (tylko takie były dostępne). Uśmiech na twarzy ogromny, że za grosze skosztował tego elitarnego hobby. Kolega raczej erudytą komiksowym/elitą komiksową nie zostanie, ale otworzył furtkę na to medium i może coś z tego wyjdzie.

Offline Xmen

« Odpowiedź #425 dnia: So, 01 Listopad 2025, 15:43:43 »
Może kolega nagra vloga z recenzjami tych komiksów? który okaże się tak dobry, że wstrzeli się nim do elity?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Adolf

« Odpowiedź #426 dnia: So, 01 Listopad 2025, 20:56:09 »
Może kolega nagra vloga z recenzjami tych komiksów? który okaże się tak dobry, że wstrzeli się nim do elity?

Wstrzeli się do elity dopiero gdy kupi Witchblade za 400 zł.

Offline ww24

« Odpowiedź #427 dnia: Pn, 03 Listopad 2025, 10:16:30 »
Wstrzeli się do elity dopiero gdy kupi Witchblade za 400 zł.
a jeśli ja kupiłem coś dajmy na to za wzmiankowane 400 - coś out-of-print, coś co było w okłądkowej 100.
jestem wtedy frajerem czy elytą ?

Offline holcman

« Odpowiedź #428 dnia: Pn, 03 Listopad 2025, 10:28:41 »
a jeśli ja kupiłem coś dajmy na to za wzmiankowane 400 - coś out-of-print, coś co było w okłądkowej 100.

Legitymacje rozdaje Leyek, jego pytaj.

Offline maxim1987

« Odpowiedź #429 dnia: Pn, 03 Listopad 2025, 10:31:08 »
to zależy co kupiłeś ;)

Offline HugoL3

« Odpowiedź #430 dnia: Pn, 03 Listopad 2025, 15:42:24 »

A co Cie obchodzi co mysla o tym inni?

Offline xanar

« Odpowiedź #431 dnia: Pn, 03 Listopad 2025, 16:40:19 »
Jak dla mnie to sobie możesz kupić za swoje pieniądze i za 10k.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Leyek

« Odpowiedź #432 dnia: Pn, 03 Listopad 2025, 18:37:37 »
Legitymacje rozdaje Leyek, jego pytaj.

Tydzień minął, a te elity dalej "bolą". Dziwniejsze tym bardziej, że jak Ci pisałem określenia używałem pierwotnie w kontekście @Popiela i jego kumpla. No, ale nie wnikam dalej, przyjmuję, że niektórzy wszystko odnoszą do siebie. Widocznie są jakieś podstawy ;)

PS. Lajka daję, bo się zaśmiałem ;)

Offline Dracos

« Odpowiedź #433 dnia: Pn, 03 Listopad 2025, 19:53:47 »
A co Cie obchodzi co mysla o tym inni?

Ale jego nie obchodzi co myślą inni, ja zakładam że to pytanie to taka "prowokacja" dla wywołania dyskusji.

Offline Xmen

« Odpowiedź #434 dnia: Pn, 03 Listopad 2025, 20:58:46 »
"Frajerem", gdybyś był elytą to dostałbyś w odpowiednim czasie za darmo do recenzji, albo reklamy.