Autor Wątek: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube  (Przeczytany 37616 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Xmen

Odp: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube
« Odpowiedź #225 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 20:56:57 »
To już wcześniej zostało wyśmiane, ale przytoczę ponownie, żeby nie zaginęło. Normalnie przedszkole. "Panie my mądre, światłe, ale nie mamy czasu, kasy, a patrz Pan te młode nic nie umiejo, a się mądrzą, a i jeszcze komiksiki dostają za frajer".
Zapomniałeś jeszcze dodać, że tym młodym kasa pewnie z nieba spada i pracować nie muszą.
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Październik 2025, 21:01:11 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #226 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 21:23:20 »
Akurat jeśli chodzi o komiksy to nie mam wyrobionego zdania, bo nie poszukuję recenzji każdej nowej pozycji.
Ale w branży gier komputerowych można powiedzieć, że "vlogerzy amatorzy" wygryźli dziennikarzy growych.
Bo dziennikarz growy recenzuje głównie to, co mu wyśle wydawca. Czasem ma się wrażenie, że recenzuje to na siłę - nie chodzi o to, że tytuł jest słaby, tylko po prostu go nie interesuje. I w recenzji to widać, bo trudno się ją czyta bądź ogląda i lepiej iść na kanał do pasjonata, który może nie nagrywa tego w studio i jego dykcja nie zawsze jest idealna, ale ma ten gatunek w małym palcu i rzuca anegdotami na prawo i na lewo.
W dodatkowo portale zaczęły recenzować gry, bo staly się modne i biorą się za to ludzie z łapanki, którzy często mają krótszy staż od tych amatorskich zajawkowiczów. I najgorsze - portale boją się skrytykować. I gracze to widzą. I akurat ten grzech jest też widoczny na blogach komiksowych. Polecanie wszystkiego.

Online Popiel

« Odpowiedź #227 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 22:32:10 »
To nawet taki, kolejny pieniacz, @turucorp organizuje, z tego co słyszę, świetną imprezę. Tylko p. @Popiel wiecznie obrażony i ziejący jadem wobec "słabszych".

Paradne to jest, jak Ty nic nie rozumiesz. Turu zorganizował świetną imprezę, owszem, a jednym z jej elementów był PANEL dyskusyjny, w którym czynny udział wzięło około 10 osób. To nie była jednoosobowa PRELEKCJA tylko PANEL, rozumiesz różnicę? Każdy mógł zabrać głos. I zabierał jeśli chciał. W OTWARTEJ dyskusji.

A że konkluzja była jaka była, to najwyraźniej kwestia pewnej zgody w ocenie sytuacji WSZYSTKICH rozmówców.

Ale potem wychodzą spod omszałego kamienia takie stworki Lejki i i inne anonimy i czują się obrażone. BO ICH TAM NIE BYŁO. Więc wyzywają od "elitarystów", "rzeźników", sugerują "zadzieranie nosa".

Oraz jakich "słabszych"? Sugerujesz, że wspomniani "publicyści" czymś niedomagają? A fe, to bardzo nieładnie z Twojej strony. Są lub mogliby być pełnoprawnymi uczestnikami takiej dyskusji. Pod tym względem nie są w niczym gorsi.

Przytoczyłem KONKLUZJĘ panelu. Bo była ona faktem. Czy jeśli fakty są niezgodne z Twoim widzimisię, to winne są fakty?

« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Październik 2025, 22:43:56 wysłana przez Popiel »

Offline OokamiG

« Odpowiedź #228 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 22:44:12 »
No ale to raczej nie jest tak, że ktoś nagrywa słabą recenzję, żeby dotrzeć do grona osób szukających słabych recenzji, tylko zwyczajnie inaczej nie umie. Nie wiem, czy jest zapotrzebowanie na takie materiały, może i tak, ale to nie sprawia, że ten ktoś ma nagle kompetencje do bycia recenzentem.

Ale ja nie piałem, że ta osoba ma kompetencje, tylko w jakiś sposób trafia do tych osób, nie wiem może widownia jest na tyle niewymagająca, że  nie widzi z jakimi materiałmi ma do czynienia.

Online Popiel

« Odpowiedź #229 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 23:03:31 »
Na zakończenie tej jakże miłej wymiany poglądów jeszcze słowo od organizatora Górnośląskiej Imprezy Komiksowej, czyli Marka Turka:

Panowie, może już czas porzucić zabawy w piaskownicy, poprawić szelki przy krótkich spodenkach, pojawić się osobiście chociażby na panelu tematycznym w Gliwicach i zabrać tam głos w dyskusji?
Serdecznie zapraszam na GIK 5, październik 2026, zobaczycie jak wygląda prawdziwe życie w komiksowie i nikt tam Was nie będzie kneblował.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #230 dnia: Pn, 27 Październik 2025, 23:30:45 »
Żeby coś zmienić, nie wystarczy gadać, że jest źle. Rozwijając to zagadnienie, zaprosiłbym osoby, które uważacie za reprezentatywne dla poważnej publicystyki komiksowej do kolejnych rozmów na temat sposobu ich pracy, do opowiedzenia jak rozwinęli swoje umiejętności, jak zabierają się za analizę tytułów, jak szukają nieoczywistych powiązań w kulturze, tak aby przekazywać tą wiedzę dla osób zainteresowanych.

I tak na marginesie: typ z Lubię Komiksy ma 1 200 000 wyświetleń. Pomijając merytorykę wypowiedzi/opinii/recenzji czy jak sobie to nazwiemy, nie umniejszajmy temu, że dotarł on do bardzo dużej liczby osób, również spoza obecnej bański komiksowej i zachęcił je do sięgnięcia po komiks.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Leyek

« Odpowiedź #231 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 00:58:34 »
Paradne to jest, jak Ty nic nie rozumiesz. Turu zorganizował świetną imprezę, owszem, a jednym z jej elementów był PANEL dyskusyjny, w którym czynny udział wzięło około 10 osób. To nie była jednoosobowa PRELEKCJA tylko PANEL, rozumiesz różnicę? Każdy mógł zabrać głos. I zabierał jeśli chciał. W OTWARTEJ dyskusji.

A że konkluzja była jaka była, to najwyraźniej kwestia pewnej zgody w ocenie sytuacji WSZYSTKICH rozmówców.

Ale potem wychodzą spod omszałego kamienia takie stworki Lejki i i inne anonimy i czują się obrażone. BO ICH TAM NIE BYŁO. Więc wyzywają od "elitarystów", "rzeźników", sugerują "zadzieranie nosa".

Oraz jakich "słabszych"? Sugerujesz, że wspomniani "publicyści" czymś niedomagają? A fe, to bardzo nieładnie z Twojej strony. Są lub mogliby być pełnoprawnymi uczestnikami takiej dyskusji. Pod tym względem nie są w niczym gorsi.

Przytoczyłem KONKLUZJĘ panelu. Bo była ona faktem. Czy jeśli fakty są niezgodne z Twoim widzimisię, to winne są fakty?

Krótkie wypowiedzi, bo widzę, że złożonych zdań nie jesteś w stanie przetworzyć:
- wiem co to panel i wiem też, to najważniejsze uważaj i przeczytaj powoli, że nie powinna go prowadzić osoba STRONNICZA,
- konkluzja to nie jest fakt!! Faktem jest tylko to, że panel się odbył (i tego przecież nikt nie neguje), no i że towarzystwo sobie pomarudziło jak jest źle,
- co mnie miało obrazić, bo nie kapuję zupełnie?
- widzę, że teraz już momentami piszesz za wszystkich (podobno 10 rozmówców), są tam z Tobą w pokoju jeszcze jakieś inne osoby?
- dziwię się tylko, że tych 10 rozmówców nie jest w stanie pojąć, że wydawcom pasuje, że roześlą 10-15 darmowych komiksów i dotrą te tytuły do szerokiego (jak na naszą bańkę) grona osób, bo takiej konkluzji nie widziałem, za to wywyższania się i żalenia co nie miara (przepraszam to już za długi podpunkt),

A tym elitarnym krytykom (to w sensie pozytywnym tym razem użyte) komiksowym proponuję zakasać rękawy i pokazać jak się robi youtuby czy tam blogaski. Nawet mam już pierwsze nazwy kanałów/blogów:
- Czemu ten Youtuber jest do bani? Hejtrecenzje wideoblogów.
- Czy Will Eisner był nazistą? Poszukiwanie nazioli w komiksowie.
- Babski komiks gurom. Komiksy moich koleżanek są the best.

PS. Ciekawe czemu "premier z tabletu" (może załapiesz) sam nie może nikogo zaprosić? ;)

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #232 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 01:38:22 »
Dla mnie problemem nie jest jakość pracy jutuberów/recenzentów itp., tylko kwestia tego, że WSZYSCY bez względu na warsztat, umiejętności, wkład pracy są wynagradzani tak samo = darmowym egzemplarzem komiksu. Nie mam nic przeciwko temu, że wydawca wyśle taki egzemplarz komuś, kto ma pierdyliard osiągów/dotarć/wyświetleń (jak zwał, tak zwał), a jednocześnie ten ludź tylko kartkuje komiks na wizji bez znaczącego zaangażowania się w to, co o nim mówi. Ale jeśli wydawca liczy, że za ten sam egzemplarz uzyska profesjonalną recenzję pisemną czy wideo, gdzie recenzent się przyłoży i to będzie można z przyjemnością obejrzeć/przeczytać, to imho jest to założenie systemowo błędne (to, że tak się dzieje, to niestety błąd tego matriksa :( ). Tak, ni mniej, ni więcej: tworzenie recenzji jest pracą, która powinna być wynagradzana :) To jest praca twórcza. Tak samo jak za napisanie blurba do komiksu wezmę pieniądze, tak samo wzięłabym je, gdyby ktoś mnie poprosił o napisanie moich przemyśleń o komiksie (w wideo recenzje nie umiem, nie podjęłabym się). To jest mój czas, moje przygotowanie się, moja wiedza, wielokrotne zmienianie słów, aby to brzmiało; to jest PRACA. Jeśli podchodzimy do tego tak, jakie są wnioski z tej dyskusji podczas panelu (że dla tych najlepszych to "hobby" i "szkoda czasu"), to przykro mi, ale nigdzie z tym nie pójdziemy dalej, kręcimy się w kółko, nie dostrzegając prawdziwej istoty problemu...

A to, że wydawcy nie chcą płacić? Nie dziwię się, nie ma żadnych danych, że recenzje dobrze napisane wpływają na ich sprzedaż :) Kółko się zamyka. Hobby nie praca; jak wszędzie w komiksach. Ale z pasji się człowiek nie wyżywi.

Jeszcze tylko nadmienię, że współpraca recenzencka z tzw. influencerami (piękne określenie), jest płatna i zaczyna się niekiedy od liczb trzycyfrowych :) Ale nie widziałam, żeby influencerami mieniły się osoby, które mają tylko zasięgi...

Offline Xmen

« Odpowiedź #233 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 07:28:13 »
Jeżeli wszystkie recenzje byłyby płatne, to mielibyśmy same pozytywne. Taki recenzent bałby się krytykować, żeby nie stracić zarobku. Jeżeli już znalazłby się jakiś szczery i skrytykował kilka komiksów wtedy wydawnictwo zrezygnowałoby z niego i znalazło nowego, "lepszego" piszącego pozytywne recenzje. Nikt przecież nie płaciłby za krytykę swoich komiksów.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline eridraven

« Odpowiedź #234 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 08:02:38 »
Jeśli podchodzimy do tego tak, jakie są wnioski z tej dyskusji podczas panelu (że dla tych najlepszych to "hobby" i "szkoda czasu"), to przykro mi, ale nigdzie z tym nie pójdziemy dalej, kręcimy się w kółko, nie dostrzegając prawdziwej istoty problemu...

Propsuje mocno Kasiu :)
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

« Odpowiedź #235 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 09:14:57 »
Leyek

Dziwi mnie Twoja pewność w wypowiadaniu się o panelu, na którym Cię nie było, o opiniach osób, których nie poznałeś, jak rozumiem tylko po to, żeby pchać swoją narrację/agendę na forum.

Prostując pewne rzeczy:

- konkluzja to nie jest fakt!! Faktem jest tylko to, że panel się odbył (i tego przecież nikt nie neguje), no i że towarzystwo sobie pomarudziło jak jest źle

Co sugerujesz, pisząc o jakimś "towarzystwie"? Koledzy z towarzystwa, czyli kolega Dominik i kolega Daniel literalnie w każdym aspekcie się nie zgadzali i darli kolty najbardziej. Ja nie zgadzałem się z kolegą Marcelim, który jest kolegą z mojego towarzystwa. Kolega - ale nie mój - Zbyszek, który nie jest częścią sugerowanego towarzystwa mógł swobodnie mówić co mu się żywnie podoba. A Piotr Grochowski absolutnie moim kolegom nie jest i - mówić DELIKATNIE - nie życzę sobie publicznie takich insynuacji.

A tym elitarnym krytykom (to w sensie pozytywnym tym razem użyte) komiksowym proponuję zakasać rękawy

Idź to powiedz w twarz, np. Dominikowi Szcześniakowi, który regularnie dostarcza swój kontent, który robi z rigczem. Naprawdę, strasznie przykro mi się czyta tak łatwo rzucane na - znów, było nie było forum publicznym - zwyczajne kłamstwa, manipulacje i potwarze obrażające ludzi dobrej roboty.

kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #236 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 09:31:30 »
Najpierw jako czytelnicy recenzji sami uderzmy się w pierś - czy często po ich przeczytaniu chce nam się napisać autorowi jakąś dłuższą replikę, czy po prostu zamykamy stronę lub ograniczamy się do kliknięcia like'a. Z doświadczenia wiem, że pisanie w pustą przestrzeń jest deprymujące i łatwo o wypalenie, nawet pomimo klikalności.

Z pisaniem recenzji komiksów jest jeszcze jeden nie podniesiony problem - napisanie solidnej recenzji często zajmuje więcej czasu niż sama lektura komiksu. Jeśli trzeba to jeszcze w jakiś sensowny sposób obfotografować i wypromować, to nie dziwię się, że mało komu się chce.

Na temat wideorecenzji za wiele się nie wypowiem, bo co do zasady niżej je cenię i rzadko z nich korzystam, Chyba jednak jest jakiś trend pozycjonowania promujący klikalność materiałów opatrzonych wykrzywioną dziwacznie twarzą prowadzącego (widzę to we wszystkich bańkach zainteresowań). A skoro zaczyna się od robienia głupich min, to trudno potem o powagę. ;)

Offline HugoL3

« Odpowiedź #237 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 09:47:34 »
Idź to powiedz w twarz, np. Dominikowi Szcześniakowi, który regularnie dostarcza swój kontent, który robi z rigczem. Naprawdę, strasznie przykro mi się czyta tak łatwo rzucane na - znów, było nie było forum publicznym - zwyczajne kłamstwa, manipulacje i potwarze obrażające ludzi dobrej roboty.

Ale to taki sam rigcz jak błędy w komiksach, które redagował?

« Odpowiedź #238 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 09:53:20 »
Ale to taki sam rigcz jak błędy w komiksach, które redagował?

Ale skąd taki wniosek? Jak robi błędy, to trzeba mu je wytykać, krytykować i cisnąć. Oczywista sprawa. Nie wiem, jak to jest u Ciebie, ale moi koledzy i kumple często piszą czy mówią "Kuba, zjebałeś, to nie tak" albo "weź to popraw". Naturalna rzecz.
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline xanar

« Odpowiedź #239 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 09:55:44 »
Trudno jednoznacznie podsumować spotkanie, które było dość burzliwe i przeciągnęło się ponad wyznaczony czas. Poważna i odpowiedzialna publicystyka/krytyka komiksowa nie istnieje, gdyż:

- osoby, które mają do niej stosowne kompetencje muszą opłacić czynsz, więc hobby i pasja przegrywają niestety z pracą zawodową. Stąd komiksowa publicystyka ma w ich pracy miejsce marginalne;

No a ja się dalej nie dowiedziałem, bo to wszytko rozbija się o ten pierwszy punkt, jak to jest, że wy musicie iść do roboty i później już nie macie czasu a ci wszyscy "zajawkowicze" nie chodzą do roboty i mają czas ?

Jak to z wami jest "amatorzy komiksowi" ? Jesteście bogaci z domu, już się ustawiliście i macie kupę czasu w skrócie - kto wam daje piniądze :) i teraz sobie nagrywacie filmiki o komiksach "nie mając żadnych kompetencji kulturowych, poznawczych, komparatystycznych" ?
Twój komiks jest lepszy niż mój