Autor Wątek: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube  (Przeczytany 37329 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online rapr

Odp: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube
« Odpowiedź #60 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 19:07:30 »
Patrząc na to jeszcze szerzej to gdyby nie takie kanały jak Lubię Komiksy, Sylwek czy Marca Z to nigdy nie dowiedziałbym się o perełkach z takich wydawnictw jak Lost in Tome, Kurc, Scream, itd. Fakt, że ich materiały nie zawsze są merytoryczne. Czasami wydaje mi się, że są nagrywane bez żadnego skryptu albo jakiejkolwiek namiastki scenariusza. Mimo to życzę wszystkim tym twórcom jak najlepiej, niech dostają za darmoszkę tabuny komiksów, nagrywają swoje materiały albo piszą recenzje na blogach. Kto będzie chciał to obejrzy/przeczyta ich materiały i tyle. Jak wydawnictwa mają w tym też jakąś korzyść to tym lepiej.

Zgadzam się z Tobą,  gdyby nie te kanały, to ominąłbym kilka świetnych pozycji. Choć nie ukrywam, że oglądam je raczej z wyłączonym dźwiękiem. Traktuje raczej jako rozszerzone przykładowe plansze. I z tego zadania wywiązują się pięknie

Offline Xmen

« Odpowiedź #61 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 19:10:43 »
@bababatman tak spoiler included! Pamiętam! szkoda że już nic nie nagrywa. Własnie jemu powinni podsyłać egzemplarze recenzenckie. Widać że pasjonat i dodatkowo wkładał pracę w swoje materiały. Z tych co teraz są na YouTube, każdy jest kilka leveli niżej, przynajmniej ci których ja kojarzę.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #62 dnia: So, 11 Listopad 2023, 10:43:52 »
Praktycznie nie czytam recenzji gdy pod spodem znajduje zdanie "Dziękujemy wydawnictwu ... za udostępnienie egzemplarza do recenzji." Niestety rozsyłanie komiksów komu popadnie spowodowało, że wartość merytoryczna takich recenzji często jest zerowa. Co z tego, że na takim Paradoksie recenzje są na dużo wyższym poziomie jak i tak praktycznie wszystko tam polecają? Sądzę, że darmowe egzemplarze mają na to duży wpływ. Zresztą już kiedyś śmieszkowałem, że Paradoks to powinien zmienić nazwę na Paradoks Poleca ;)

Co do reklamowania komiksów to gdybym był tak dużym wydawcą jak Egmont to robiłbym to głównie w mediach związanych pośrednio z komiksem czyli na stronach z grami, filmami itp. a nie w mediach stricte komiksowych gdzie i tak głównie wchodzą ludzie obeznani z tematem i tej reklamy nie potrzebują.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Gieferg

« Odpowiedź #63 dnia: So, 11 Listopad 2023, 20:41:20 »
Natomiast jak ktoś podaje recenzje sponsorowane, to prawie zawsze widać ich słabą jakość lub stronniczość.
Praktycznie nie czytam recenzji gdy pod spodem znajduje zdanie "Dziękujemy wydawnictwu ... za udostępnienie egzemplarza do recenzji."
Dostałem od Egmontu jak do tej pory kilkanaście grubasów z Marvela i DC (czyli mało, ale brałem tylko to, co mnie interesowało od "pośrednika" więc nie było masowego trzaskania byle coś napisać),  ale do głowy mi nawet nie przyszło, żeby odpieprzać jakąs manianę i pisząc recki, umieszać w nich to, co wydawca by chciał w recenzji widzieć, zamiast tego, co faktycznie o komiksie sądzę (dokładnie tak samo wygląda sytuacja z wydaniami filmów, których recenzje piszę dla filmożerców od jakichś 5 lat). No ale na chwilę obecną wygląda, że przynajmniej przez jakiś czas nie będę o komiksach pisał nic :P Trudno, przeżyję.

W przypadku komiksów trudno mi wskazać strony/blogi/kanały, które deklarują, że otrzymały komiks od wydawnictwa.

Na filmożercach zawsze jest info.
W ostatniej recce nie ma, bo nie dostałem komiksu od wydawnictwa.
« Ostatnia zmiana: So, 11 Listopad 2023, 20:54:25 wysłana przez Gieferg »

Offline isteklistek

« Odpowiedź #64 dnia: So, 11 Listopad 2023, 21:48:20 »
Sęk w tym, że te "recenzje" są potrzebne np. samo pokazywanie komiksu to dobry pomysł, ale co jeśli robi to jeszcze ileś kanałów? Potrzeba jeden, a jest dziesięć. Egmont tego raczej nie zrobi, a skoro ktoś za niego to robi, to chyba lepiej go zachować. Tak samo jest potrzebny kanał informacyjny, którego chyba nie ma. Niby filmożercy dają preorder Egmontu co miesiąc i tyle. W polskich kanałach nie ma czegoś takiego jak prasówka tygodniowa, czy miesięczna, gdzie ktoś w filmiku 40 minutowym podsumowuje co zapowiedziano, a w kolejnym co wydano, co ma poślizg i jest przełożone, co jest serią i z ilu się składa tomów - tę role spełnia forum, choć nie całościowo. Gdy skończy się darmówka i walka o widza, to pewnie jak grzyby po deszczu takie kanały wystartują, ale będzie już raczej za późno dla wielu, kto pierwszy ten lepszy, wypracuje markę i przyzwyczai innych do zaglądania do siebie. To, co jest w kanałach, które piszą o serialach/filmach.
Pomysłów na robienie kanału jest mnóstwo, wystarczy zobaczyć na yt albo fb jak ludzie prowadzą swoje kanały, jak kreatywnie, a u nas niestety sporo od jednego szablonu, od linijki.

Offline Xmen

« Odpowiedź #65 dnia: So, 11 Listopad 2023, 21:57:54 »
W sumie kanal z recenzjami, czy blog też potrzebny jest tylko jeden. Po co więcej? Wszyscy i tak wszystko polecają.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Comzilla!

« Odpowiedź #66 dnia: So, 11 Listopad 2023, 22:12:15 »
Sęk w tym, że te "recenzje" są potrzebne np. samo pokazywanie komiksu to dobry pomysł, ale co jeśli robi to jeszcze ileś kanałów? Potrzeba jeden, a jest dziesięć. Egmont tego raczej nie zrobi, a skoro ktoś za niego to robi, to chyba lepiej go zachować. Tak samo jest potrzebny kanał informacyjny, którego chyba nie ma. Niby filmożercy dają preorder Egmontu co miesiąc i tyle. W polskich kanałach nie ma czegoś takiego jak prasówka tygodniowa, czy miesięczna, gdzie ktoś w filmiku 40 minutowym podsumowuje co zapowiedziano, a w kolejnym co wydano, co ma poślizg i jest przełożone, co jest serią i z ilu się składa tomów - tę role spełnia forum, choć nie całościowo. Gdy skończy się darmówka i walka o widza, to pewnie jak grzyby po deszczu takie kanały wystartują, ale będzie już raczej za późno dla wielu, kto pierwszy ten lepszy, wypracuje markę i przyzwyczai innych do zaglądania do siebie. To, co jest w kanałach, które piszą o serialach/filmach.
Pomysłów na robienie kanału jest mnóstwo, wystarczy zobaczyć na yt albo fb jak ludzie prowadzą swoje kanały, jak kreatywnie, a u nas niestety sporo od jednego szablonu, od linijki.

Jeśli chodzi o mangę to chłopaki z Łibcast (https://www.youtube.com/@2D.podcast) robią co miesiąc (o ile dadzą radę  ;D) przegląd tego co wyjdzie w danym miesiącu. Komentują też czy są jakieś przesunięcia itd.
Podobną dawkę informacji, ale w formie obrazkowo pisemnej robi blog na FB Lemurilla (https://www.facebook.com/lemurilla)

Ja osobiście korzystam z systemu kliknięcia na nowości i zapowiedzi na ksiegarni Gildia  ;D
Mój kanał na YT Comzilla!

Offline Gieferg

« Odpowiedź #67 dnia: So, 11 Listopad 2023, 22:13:01 »
Swoją drogą - ilośc recenzji "Batman: Dziedzictwo", które  można znaleźć w necie w porownaniu do "Epidemii" mówi sama za siebie :P

Przejrzałem też jak wyglądały te recki "Epidemii" i faktycznie poziom sporej części z nich to śmiech na sali krótko mówiąc.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #68 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 16:20:23 »
Wciąż jesteśmy w temacie recenzji, poruszana była tutaj nazwa tego kanału, więc uznałem, że wrzucę taką ciekawostkę :)

Troszkę chaotycznie odpisał, na tyle że nic nie rozumiem.

Offline komiks

« Odpowiedź #69 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 16:36:19 »
Odnośnie recenzji, wysyłania darmowych egzemplarzy do recenzji, itp wypowiedział się dzisiaj na youtube Wombai w filmie "Pato recenzje komiksów na YouTube". Nie podaję linku, bo to nie wątek na takie wideo, ale znajdzie dość łatwo jego kanał, a sam film choć dość długi, jest podzielony na tematy za pomocą timestamp. Ciekawe są komentarze pod tym filmem.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Xmen

« Odpowiedź #70 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 16:42:29 »
@HugoL3 na tyle co ja zrozumiałem, to będzie opowiadał co i kiedy zostało wydane z dc w pl. Jakie serie zostały przerwane .Sam skwitował to tak że- każdy kto czyta dc wydane w pl, lub wcześniej sprawdził w wikipedii co i kiedy zostało wydane mógłby powiedzieć to samo.
Edit tutaj na forum nikt nie nazwał nikogo "Pato" recenzentem. Określenie "pato recenzent" funkcjonuje na FB, na tej grupie dla elity, gdzie doktorzy trzepią sobie przed komiksami. Określenie jest krzywdzące.
Moim zdaniem każdy kto chce, niech sobie kanał zaklada i robi co lubi. Darmoszkowych komiksów nie powinien dostawać nikt, wtedy zobaczymy kto jest prawdziwym pasjonatem.
« Ostatnia zmiana: Nd, 12 Listopad 2023, 16:51:31 wysłana przez Xmen »

Offline jahred666

« Odpowiedź #71 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 16:58:02 »
HugoL3

no i co się czepiasz Jarka? Chłopak ma swoją wizję, robi to co lubi, poświęca temu swój czas. Nie chcesz go oglądać to nie oglądaj. Po co szerzysz hejt i nastawiasz do niego "anty"? Wombai bardzo fajny dziś film wrzucił na YT na ten temat. Polecam obejrzeć. Jesteś mądrzejszy i fajniejszy to sam załóż swój kanał i nagrywaj recenzje.

Offline Szekak

« Odpowiedź #72 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 18:55:03 »
no i co się czepiasz Jarka?(...) Jesteś mądrzejszy i fajniejszy to sam załóż swój kanał i nagrywaj recenzje.
Uwielbiam ten argument, nie wolno krytykowac absolutnie niczego, serialu, filmu, muzyki, a nawet zoltego sera z biedronki, no chyba, ze potrafisz zrobic lepiej. XD
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline kr4kers

« Odpowiedź #73 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 19:08:23 »
Kilka miesięcy temu wpisałem w youtube "komiks" z nadzieją że wyskoczą mi jakieś ciekawe filmy/kanały. Wypluło min "lubię komiksy" ,obejrzałem kilka filmików i skończyło się tym że czym prędzej zainstalowałem do firefoxa "Channel Blocker"  ;D ,drugim zablokowanym kanałem przeze mnie jest Jacek Kolekcjoner. Sorry ale nie jestem w stanie tego oglądać .

Offline jahred666

« Odpowiedź #74 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 19:34:25 »
Ale tu nikt nikogo do oglądania nie zmusza 🙂 nie chcesz to omijasz i po sprawie 🙂 ja też omijam wiele kanałów, które proponuje mi YT i żyje dalej 🙂 a indywidualne preferencje zawsze zostaną z ludźmi, jeden lubi marchewkę a drugi pietruszkę, grunt żeby ten od marchewki nie zniechęcał tych od pietruszki. Każdy ma swój rozum. Ja lubię kanał Jarka, choćby z tego powodu, że mam wgląd w dużą bibliotekę. Mogę sobie zobaczyć jak ten komiks wizualnie wygląda i czy mnie zachęci do sięgnięcia po niego. Nie sugeruje się kompletnie recenzjami, bo już nieraz się na nich zawiodłem. Każdy odbiera komiksy po swojemu.