Autor Wątek: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube  (Przeczytany 14751 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Xmen

Odp: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube
« Odpowiedź #45 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 16:25:13 »
No dokładnie @Raveonettes. Zresztą nie jest ważna ilość, tylko jakość. Dajcie mi komiksy za free, to wrzucę 5 filmów dziennie. Gwarantuję że tego na polskim YouTube jeszcze nie było(to nie żart). Od kopa mam wiecej niż 300 wyświetleń.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline isteklistek

« Odpowiedź #46 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 16:27:37 »
Czemu robicie z tego tajemnice? Ja nie mam pojęcia o kogo chodzi, ale nie jestem dobrym wyznacznikiem, bo jeżeli chodzi o polskich twórców bardzo mało znam.

Offline vertogo

« Odpowiedź #47 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 16:31:38 »
Xmen zgłoś się do wydawców, jeśli tak zrobisz, założysz potem swój kanał na yt, to pierwszy go zasubskrybuje, a ja będe miał kolejne źródło czerpania informacji o komiksach.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #48 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 16:33:33 »
Czemu robicie z tego tajemnice? Ja nie mam pojęcia o kogo chodzi, ale nie jestem dobrym wyznacznikiem, bo jeżeli chodzi o polskich twórców bardzo mało znam.
Chodzi o kanal Lubię komiksy

Online Xmen

« Odpowiedź #49 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 16:43:29 »
Xmen zgłoś się do wydawców, jeśli tak zrobisz, założysz potem swój kanał na yt, to pierwszy go zasubskrybuje, a ja będe miał kolejne źródło czerpania informacji o komiksach.
Nie musisz subskrybować nawet, sto wyświetleń to mi zrobi rodzina i znajomi.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #50 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 16:53:00 »
A to kanał Jarka, poznałem go gdy sprzedawałem mu Miecz Azraela. Pisaliśmy trochę przy tej okazji, bo podobnie jak ja ogląda piłkarską włoską ligę. Na początku jego kanału na pewno wszystko co przedstawiał było kupowane przez niego osobiście, wraz z rozwojem kanału przyszły współprace, dorzucił do repertuaru komiksy spoza świata DC i Batmana, pojawia się na imprezach z kamerą.
Nie znam go jakoś wybitnie, gadaliśmy może 2-3 razy a z twarzy by mnie nie poznał, ale wiem, że startował od zera. Nic mi nie wiadomo o tym, aby był pracownikiem jakiegoś wydawnictwa albo mediów. Co do treści - nie przypominam sobie odważnych i śmiałych opinii na jego kanale. Jego sprawa jak sobie to prowadzi, w końcu to blog a nie dziennikarz.
Wiecie, jakby mu tak wybiło 100k subów i pod każdym filmikiem miałby 50-100k wyświetleń to podejrzewam, że zainteresowanie komiksami ogólnie by wzrosło. Obecnie wrzuca tak dużo tych video, że szkoda mi czasu, zwłaszcza że niekoniecznie jestem odbiorcą wszystkich jego treści.

Trzymam kciuki za rozwój kanału. Jeśli wśród 100 niezadowolonych widzów pojawi się 3, którzy postanowią coś nagrać w kontrze... I później kolejny filmik i kolejni niezadowoleni i odważni coś nagrać... Fajnie by to zagrało a każdy z czasem trafiłby na taki kanał, który bardziej pokrywa się z jego gustem.

To wymóg prawny i na przykład ja robię to zawsze od momentu wprowadzenia zmian przez rząd.

Chodziło mi o to, że może są tacy, co wciąż sami kupują te tytuły.
« Ostatnia zmiana: Pt, 10 Listopad 2023, 16:54:33 wysłana przez HugoL3 »

Online freshmaker

« Odpowiedź #51 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 17:24:01 »
akurat skuteczność działania influencerów można sprawdzić w bardzo prosty sposób - w kwartale 1 wysłaliśmy 2000 komiksów do recenzentów - sprzedaż wzrosła 0,2%; wysłaliśmy x więcej - sprzedaż wzrosła o x. teraz zmniejszyli ilość, zobaczą jak zareaguje rynek. można w wydawnictwie wyciągnąć statystyki ile było egzemplarzy danego komiksu wysłanego do recenzji i jak się zachowywał poziom sprzedaży.

ziomka z lubie komiksy kojarzę z fkw w ogrodzie saskim jak chodził po stoiskach wydawców mówił że robi kanał i prosił o komiksy. żenująca sytuacja. akurat coś brałem ze stoiska kg jak szymon wdał się z nim w dyskusje.

Online xanar

« Odpowiedź #52 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 17:29:13 »
Ja nie dopatrywał bym się jakiś kalkulacji typu "wysłaliśmy 2000 komiksów do recenzentów - sprzedaż wzrosła 0,2%" to po prostu najzwyczajniejsze cięcie kosztów, przy aktualnej sytuacji ekonomicznej.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Dracos

« Odpowiedź #53 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 17:29:48 »

ziomka z lubie komiksy kojarzę z fkw w ogrodzie saskim jak chodził po stoiskach wydawców mówił że robi kanał i prosił o komiksy. żenująca sytuacja. akurat coś brałem ze stoiska kg jak szymon wdał się z nim w dyskusje.

Heh jednak człowiek w takich sytuacjach uzmysławia sobie że ma ograniczoną wyobraźnię. Żebym chciał to bym sobie takiego zdarzenia nie wymyślił, a co dopiero wpaść na taki pomysł żeby chodzić po redakcjach/stoiskach i wypraszać komiksy do recenzji

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #54 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 17:31:13 »
A może Egmont postanowił wysyłać do recenzentów komiksy teoretycznie mniej popularne.
Raczej logiczne, że Thorgal czy Batman Kataklizm się sprzeda bez problemu.
Nie wiadomo, jak z tytułami mniej popularnymi.

To tylko hipoteza/przypuszczenie.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Online freshmaker

« Odpowiedź #55 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 17:38:02 »
każdy normalny by tak zrobił - dać do recenzji to co się nie sprzedaje albo tam gdzie chcesz podbić sprzedaż

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #56 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 18:03:24 »
Przynajmniej jak dla mnie zagadnienie opinii o recenzjach komiksow jest interesujace samo w sobie. Moze warto byloby wydzielic dotychczasowe opinie w osobny watek? Z tego co pamietam raczej takiego jak do tej pory nie bylo.

Online bababatman

« Odpowiedź #57 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 18:41:06 »
Trudny temat. Z jednej strony niech ci recenzenci dostają i trzysta komiksów miesięcznie za darmo, z drugiej strony zakręcając ten kurek i udostępniając pojedyncze albumy może doprowadziłoby do tego, że recenzji byłoby mniej, ale byłyby bardziej merytoryczne?

Kiedyś śledziłem kanał Spoiler Included i to było coś. Do tej pory lubię sobie wrócić do jego starych materiałów. Szkoda, że już nic nie publikuje. Nie sądzę, że kiedykolwiek dostał coś za darmo od wydawnictwa, ale gdyby było inaczej to chwała mu za to bo chłop wkładał dużo pracy w swoje nagrania. Gdyby każdy inny twórca trzymał jego poziom to byłoby pięknie.

Patrząc na to jeszcze szerzej to gdyby nie takie kanały jak Lubię Komiksy, Sylwek czy Marca Z to nigdy nie dowiedziałbym się o perełkach z takich wydawnictw jak Lost in Tome, Kurc, Scream, itd. Fakt, że ich materiały nie zawsze są merytoryczne. Czasami wydaje mi się, że są nagrywane bez żadnego skryptu albo jakiejkolwiek namiastki scenariusza. Mimo to życzę wszystkim tym twórcom jak najlepiej, niech dostają za darmoszkę tabuny komiksów, nagrywają swoje materiały albo piszą recenzje na blogach. Kto będzie chciał to obejrzy/przeczyta ich materiały i tyle. Jak wydawnictwa mają w tym też jakąś korzyść to tym lepiej.

Offline Pan F.

« Odpowiedź #58 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 18:49:26 »
I idąc tokiem myślenia Egmontu, to chyba zakładają, że ludzie się rzucą na te ochłapy, które proponują.

Co za tekst..... Ciekawe, czy ktoś z Egmontu przeczyta Twój post i jakie decyzje podejmie.
6 rozdział już jest !
Aż 22 strony!!! Link poniżej :)

https://webkomiksy.pl/komiks/pomocny?v=vvgnXoSBG6-f

Offline dinogal

« Odpowiedź #59 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 18:56:25 »

Heh jednak człowiek w takich sytuacjach uzmysławia sobie że ma ograniczoną wyobraźnię. Żebym chciał to bym sobie takiego zdarzenia nie wymyślił, a co dopiero wpaść na taki pomysł żeby chodzić po redakcjach/stoiskach i wypraszać komiksy do recenzji

a co najgorsze to chyba najbardziej "popularny/rozpoznawalny" "youtuber" (tak, wszędzie ten cudzysłów zamierzony)  z filmikami na poziomie 150-250 wyświetleń per film... a znany/rozpoznawalny nie jest z fachowych recenzji  ::) to pokazuje jak bezsensowne są darmowe paczki dla naszych "influencerów"  :P