Autor Wątek: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube  (Przeczytany 37354 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Xmen

Odp: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube
« Odpowiedź #75 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 19:36:18 »
Należy zauważyć również że nie każda krytyka to hejt. Kazdy wrzucając coś w internet powinien liczyć się z tym że może zostać skrytykowany, w mniej lub bardziej wybredny sposób. Jeżeli ktoś liczy tylko na pochwały może puszczać swoje materiały domownikom.
Na stwierdzenie że większość kanałów polecajkowo-anboksingowych zlewa się w jedną masę, raczej nikt nie powinien się obrażać. Zgadzam się z tym że Sylwek jest w miarę ogarnięty i się wyróżnia, ktoś o nim wspominał w którymś poście. Jednak do spoiler included trochę mu brakuje.
Edit a jeżeli chodzi o ilość, że ktoś wrzuca najwięcej i to jest wyznacznikiem "osiągnięć" nie zgadzam się. Ja gdy zobaczyłem że na kanale Jarka pojawia się po 3-4 filmy dziennie z miejsca uznałem to za wadę. Pomyślałem że przy takiej "produkcji", prawie jak na lince w fabryce jakość nie zawsze będzie dobra.
« Ostatnia zmiana: Nd, 12 Listopad 2023, 19:42:40 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Crono

« Odpowiedź #76 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 20:05:12 »
Troszkę chaotycznie odpisał, na tyle że nic nie rozumiem.

Jak czytałem to co napisał, to oczy mi krwawiły. Na pewno NIE zobaczę tej prelekcji.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #77 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 20:19:00 »
Jak czytałem to co napisał, to oczy mi krwawiły. Na pewno NIE zobaczę tej prelekcji.
Dla mnie Jarek z Lubię Komiksy to kwintesencja "Pato" recenzenta. Dla niego wszystko jest dobre lub bardzo dobre. Odpaliłem sobie z ciekawości jego najnowszy film o drugim tomie Ligi Sprawiedliwości Bendisa. I nawet przy takim szrocie nie przeszło mu przez gardło, że to dziadostwo pierwszej klasy. Padły natomiast słowa, że jest nieźle i ok, i że chętnie zapozna się z ciągiem dalszym.
Oczywiście, rozumiem że można mieć inną opinię itp. Problem w tym, że ja odnoszę wrażenie (a raczej odnosiłem, bo już nie śledzę tego ścieku), że wyżej wspomniany twórca nie chcę krytykować jakiejkolwiek pozycji w obawie o stratę egzemplarzy recenzenckich.

Offline komiks

« Odpowiedź #78 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 20:26:48 »
Dla mnie Jarek z Lubię Komiksy to kwintesencja "Pato" recenzenta. Dla niego wszystko jest dobre lub bardzo dobre.
On kiedyś tłumaczył dlaczego tak jest, otóż jego kanał nazywa się "Lubię komiksy" dlatego prezentuje te komiksy, które lubi :)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline HugoL3

« Odpowiedź #79 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 20:30:54 »
HugoL3

no i co się czepiasz Jarka? Chłopak ma swoją wizję, robi to co lubi, poświęca temu swój czas. Nie chcesz go oglądać to nie oglądaj. Po co szerzysz hejt i nastawiasz do niego "anty"? Wombai bardzo fajny dziś film wrzucił na YT na ten temat. Polecam obejrzeć. Jesteś mądrzejszy i fajniejszy to sam załóż swój kanał i nagrywaj recenzje.

Napisałem, że nie rozumiem komentarza. Nigdzie go nie skrytykowałem. Jakby ta prelekcja była w moim mieście, to może nawet bym się wybrał.

Offline bababatman

« Odpowiedź #80 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 20:41:57 »

A ja chętnie obejrzę. Chłopak się stara, ma szansę zaprezentować coś, co go interesuje i tyle. Ma szansę dzielić się swoją pasją z innymi i chwała mu za to. Nie zamierzam go bronić, ale komiksy nie są aż tak popularne, więc im więcej materiałów o nich, tym lepiej.

Kurczę przeczytałem sobie komentarze na fb i tutaj na forum i zastanawiam się skąd w ludziach tyle jadu? Powiem szczerze, że widziałem ten słynny post jeszcze przed udostępnieniem na facebooku i był mi całkowicie obojętny. Uśmiechnąłem się pod nosem bo autor faktycznie trochę popłynął, ale jakaś krytyka, udostępnianie i nakręcanie innych to były ostatnie rzeczy o jakich pomyślałem. Też bym chciał dostawać komiksy za darmo, ale ani o nich nie piszę, ani nie nagrywam recenzji na ich temat, więc nie mam powodów żeby się o to spinać.

Wklejam wam link do fajnego materiału na temat tej aferki:

Offline Xmen

« Odpowiedź #81 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 20:44:12 »
On kiedyś tłumaczył dlaczego tak jest, otóż jego kanał nazywa się "Lubię komiksy" dlatego prezentuje te komiksy, które lubi :)
To chyba nie jest wytłumaczenie. Podczas unboxingów pokazuje komiksy które pierwszy raz ma w rękach i ich nigdy nie czytał. Chyba że lubi każdy komiks którego dotknął, wtedy pełna zgoda.
Edit przypomniałem sobie że widzialem że epik punishera mu się nie podobał, nie pamiętam który.
« Ostatnia zmiana: Nd, 12 Listopad 2023, 20:46:03 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline xanar

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline komiks

« Odpowiedź #83 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 20:55:42 »
To chyba nie jest wytłumaczenie. Podczas unboxingów pokazuje komiksy które pierwszy raz ma w rękach i ich nigdy nie czytał. Chyba że lubi każdy komiks którego dotknął, wtedy pełna zgoda.
Edit przypomniałem sobie że widzialem że epik punishera mu się nie podobał, nie pamiętam który.
Wydaje mi się, że on nie opiniuje wszystkich komiksów, które pokazuje na unboxing.
Po drugie, to niech robi jak mu się podoba, jeśli chce mieć tylko (albo prawie tylko) pozytywne opinie, to w sumie jego wybór, taki ma format kanału. Na pewno wartościowe jest to, że pokazuje tych komiksów dużo i to z różnych gatunków i wydawnictw.

PS może admin mógłby przenieść posty dotyczące recenzji do innego tematu? Bo to już dawno nie ma nic wspólnego z Egmontem.

Offline misiokles

« Odpowiedź #84 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 21:02:34 »
Kurczę przeczytałem sobie komentarze na fb i tutaj na forum i zastanawiam się skąd w ludziach tyle jadu?  Też bym chciał dostawać komiksy za darmo, ale ani o nich nie piszę, ani nie nagrywam recenzji na ich temat, więc nie mam powodów żeby się o to spinać.

Tu zapewne chodzi też o poczucie dysproporcji w sprawiedliwości. Czytelnik musi harować by mieć na komiksy. Recenzent dostaje komiksy za darmo, odwala recenzję na odpieprz, potem sprzedaje te komiksy, więc ma de facto hajs, który nie wydaje na komiksy, no bo je ma za darmo. Coś jak przewalanie 500+ na własne potrzeby, nie dzieci :)
A więc gdyby tak zwracać recenzenckie egzemplarze? :)

Offline komiks

« Odpowiedź #85 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 21:23:24 »
Taka praktyka jest stosowana np przy recenzjach sprzętu elektronicznego, karty graficzne, monitory, laptopy gamingowe. Recenzent otrzymuje sprzęt na krótki czas, robi reckę, a następnie sprzęt wędruje do innego recenzenta.

Offline Motyl

« Odpowiedź #86 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 21:36:49 »
Tu zapewne chodzi też o poczucie dysproporcji w sprawiedliwości. Czytelnik musi harować by mieć na komiksy. Recenzent dostaje komiksy za darmo, odwala recenzję na odpieprz, potem sprzedaje te komiksy, więc ma de facto hajs, który nie wydaje na komiksy, no bo je ma za darmo. Coś jak przewalanie 500+ na własne potrzeby, nie dzieci :)

Za darmo to co najwyżej można dostać guza na oko. Za darmo dostaje się komiksy w prezencie. Recenzent, jaki by nie był - piszący lepiej lub gorzej, musi poświęcić czas, zrobić research, napisać tekst. To nie jest 5 minut (choć znam takich, co podchodzą olewająco do sprawy i wygląda to właśnie tak). Wrzucasz wszystkich do jednego wora. Wydawnictwo komiksowe niegdyś stemplowało komiksy, na wewnętrznej okładce był stempel, że to egzemplarz recenzencki. Podobnie robiła Fabryka Słów - wysyłała książki jeszcze nie po ostatecznym składzie i zazwyczaj z roboczą okładką. I to jest bardzo zdrowe i właściwe podejście do tematu. Nie ma czegoś takiego jak dysproporcja w sprawiedliwości. Tu już płyniesz w kierunku bzdur. Nikt ci nie broni założyć bloga/portal i go wypromować, aby ubiegać się o egzemplarze do recenzji czy nawet przesłać swoje CV do Onetu czy WP z prośbą o angaż i chęć pisania recenzji za egzemplarze. Nie wiem, jak jest teraz, ale kiedyś ci najwięksi gracze na rynku, czyli Onet, WP, a pewnie i ktoś jeszcze (kiedyś Stopklatka, ale to przy filmach) płacili za napisanie recenzji. Typowe zlecenia. Podejmujesz się jakiejś pracy - w tym przypadku napisania recenzji, gdy zostanie ona zatwierdzona, dostajesz wynagrodzenie. Także nie pisz o dysproporcjach tylko aplikuj i próbuj swoich sił w recenzowaniu.

Offline misiokles

« Odpowiedź #87 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 21:54:21 »
Nie wrzucam wszystkich do jednego wora, tylko dałem jedną z możliwych odpowiedzi na pytanie bababatmna, skąd w ludziach jest tyle jadu. Czy dominującą - nie wiem, ale jedną z możliwych.

Offline Motyl

« Odpowiedź #88 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 22:00:52 »
Nie wrzucam wszystkich do jednego wora, tylko dałem jedną z możliwych odpowiedzi na pytanie bababatmna, skąd w ludziach jest tyle jadu. Czy dominującą - nie wiem, ale jedną z możliwych.

Pewnie takie czasy. Nie wiem. Nie śledzę recenzji na tych wszystkich kanałach jutubach i innych wynalazkach. Jestem już na to za stary, ale mam pewien szacunek do ludzi, którzy chcą przed kamerą się produkować, bo to jakiś rodzaj odwagi jest. Nigdy nie wiesz, jak wypadniesz i jak ktoś cię później opisze, skomentuje. Wolę zdecydowanie słowo pisane niż mówione, bo nagrywając idziesz na żywioł, możesz się przejęzyczyć, pomylić, a pisząc możesz zawsze wszystko sobie sprawdzić. Język pisany daje - przynajmniej dla mnie, większe możliwości do zabawy słowem, aby tekst się wyróżniał, był wyjątkowy. Kiedyś podjąłem próbę napisania recenzji wierszem i nawet kawałek taki popełniłem :) Także pisanie może dawać też sporo frajdy.   

Offline Szekak

« Odpowiedź #89 dnia: Nd, 12 Listopad 2023, 22:07:23 »
Kilka miesięcy temu wpisałem w youtube "komiks" z nadzieją że wyskoczą mi jakieś ciekawe filmy/kanały. Wypluło min "lubię komiksy" ,obejrzałem kilka filmików i skończyło się tym że czym prędzej zainstalowałem do firefoxa "Channel Blocker"  ;D ,drugim zablokowanym kanałem przeze mnie jest Jacek Kolekcjoner. Sorry ale nie jestem w stanie tego oglądać .
Ja mogę polecić "kadr ci w oko", "górna półka" i "co ja pacze". ;)
Piękno jest w oczach patrzącego.