Autor Wątek: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube  (Przeczytany 37614 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline holcman

Odp: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube
« Odpowiedź #270 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 14:06:50 »
Słabe. Bardzo słabe. Widzę, że ocenianie innych po jakichś słabych poszlakach i obrażanie przychodzi Ci bez problemu. A myślałem, że to tylko domena @turu.
Wskazałem Ci pozycje dobrane po ideologii i tyle. I oceniłem jedną z nich jako słabą warsztatowo. Ale widzę Ty dośpiewałeś sobie całą resztę.
Czyli co uważasz, że można napisać, że Ty popierasz ludobójstwo w Gazie, bo wydałeś proizraelskie "Tunele"?

Słaba to jest homofobia, to po pierwsze.
Po drugie LGBT to nie jest ideologia (wystarczy sprawdzić definicję „ideologii”), tylko skrótowiec opisujący osoby nieheteronormatywne. Masz z nimi problem, że przeszkadzają Ci recenzje komiksów, w których takie postaci się pojawiają?
Po trzecie, „Tunele” nie są proizraelskie, tylko proludzkie.
To bardzo humanistyczny komiks, w którym jest miejsce na miłość między Żydem i Palestyńczykiem.

Offline Dracos

« Odpowiedź #271 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 14:18:43 »
@Koz Generalnie uważam że wymagać można od kogoś jeśli się zapłaciło, natomiast krytykować można zawsze. Ale rozdzierać szaty że teraz jest x ludzi gotowych robić filmiki, shorty pisać teksty, a nie mają o niczym pojęcia to jest piramidalnie głupie. Nie dlatego że to pochwalam tylko w przeciwieństwie do ciebie jestem świadomy że żeby ktoś przestał tworzyć takie treści to musi nie mieć z tego profitów ergo wyświetleń, a dopóki je ma to go żadne gorzkie żale starszego pana nie obejdą. Jak starszy pan chce mieć jakościowy content w internetach to niech sam go robi i pokaże jak się robi zasięgi z mądrą publicystyką dotyczącą niszowego hobby :)

Ogólnie mam zdanie jak Leyek szkoda mi czasu na oglądanie filmików które mógłbym przeczytać w 3 min, więc na pewno nikogo nie bronię bo go lubię. (to tak gdyby ktoś myślał że jakiś twórca to mój ziomek i bronię go jak niepodległości :) )

Offline Koz

« Odpowiedź #272 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 14:22:57 »
Jak mamy wchodzić na poziom, na którym będziesz mi mówił, czego jestem świadomy, a czego nie, to może lepiej dajmy sobie spokój - mógłbyś oczywiście udowodnić, że nie jestem tego świadomy, prawda?

Nie czytasz też uważnie tego, co piszę. Nigdzie nie wspomniałem nawet słowem, że tych ludzi nie powinno być w internetach, że trzeba się takiego contentu pozbyć - nie, taki content należy (moim zdaniem) krytykować, tak, jak należy krytykować wszystko, co się do niczego nie nadaje.

Dlaczego można krytykować beznadziejne komiksy/książki, a osób beznadziejnie krytykujących komiksy/książki nie można? Masz na to chociaż jeden argument?

Online michał81

« Odpowiedź #273 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 14:50:33 »
Jeśli ktoś chce zobaczyć ostanie 6 minut dyskusje jaka była na GIKu niech zajrzy na stronę facebookową imprezy, gdzie zostało udostępnione nagranie.
« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Październik 2025, 15:26:28 wysłana przez michał81 »

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #274 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 14:51:54 »
Po drugie LGBT to nie jest ideologia
Na pewno? To czemu ze środowisk LGBT był taki najazd na Krysiaka, geja, że prezentuje niewłaściwe poglądy? Najwyraźniej LGBT to także jakaś wspólnota poglądów, ideologia.

Offline holcman

« Odpowiedź #275 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 14:54:56 »
Na pewno? To czemu ze środowisk LGBT był taki najazd na Krysiaka, geja, że prezentuje niewłaściwe poglądy? Najwyraźniej LGBT to także jakaś wspólnota poglądów, ideologia.

Nie mam pojęcia, nie śledzę dram we wszystkich środowiskach. Ludzie o innej niż heteroseksualna orientacji mają cały szeroki wachlarz poglądów i zapatrywań na świat i życie, głosują na różne partie. Mówienie o „ideologii LGBT” to powtarzanie homofobicznych kocopołów.

Offline Dracos

« Odpowiedź #276 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 14:59:47 »
Mam wrażenie że się powtarzam ale cóż. Bo osoby beznadziejnie piszące komiksy i książki gdzieś tam na końcu drogi oczekują za swój produkt zapłaty (bezpośrednio do klienta), a twórca treści w socialach monetyzuje je w inny sposób. Najmądrzej jest po prostu tego nie klikać niż ubolewać że są słabe i nie spełniają standardów.

A krytykuj sobie do woli co tam uważasz za słabe. Ja nie mam zamiaru ba nawet nie będę oglądał tych "recenzji" ale jeśli ktoś z tego potrafi odnieść jakieś korzyści to raczej mu pogratuluję niż będę się zżymał że to jest takie, a nie owakie.

@Castiglione Ale setki twórców do wyboru poświęconych filmom i książkom są pochodną ich popularności. Byłyby komiksy bardziej popularne byłoby więcej twórców i żeby się wyróżnić musieliby się też sprofesjonalizować w swych recenzjach.

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #277 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 15:12:50 »
Nie mam pojęcia, nie śledzę dram we wszystkich środowiskach. Ludzie o innej niż heteroseksualna orientacji mają cały szeroki wachlarz poglądów i zapatrywań na świat i życie, głosują na różne partie. Mówienie o „ideologii LGBT” to powtarzanie homofobicznych kocopołów.
Ale organizacje LGBT są jednopoglądowe - wszystkie są skrajnie lewicowe. A geje o poglądach nielewicowych niekoniecznie chcą być określani jako LGBT. To wychodzi, że LGBT to jest jednak wspólnota poglądów, ideologia.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #278 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 15:13:13 »
@Castiglione Ale setki twórców do wyboru poświęconych filmom i książkom są pochodną ich popularności. Byłyby komiksy bardziej popularne byłoby więcej twórców i żeby się wyróżnić musieliby się też sprofesjonalizować w swych recenzjach.
No o tym napisałem.

Offline holcman

« Odpowiedź #279 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 15:22:23 »
Ale organizacje LGBT są jednopoglądowe - wszystkie są skrajnie lewicowe. A geje o poglądach nielewicowych niekoniecznie chcą być określani jako LGBT. To wychodzi, że LGBT to jest jednak wspólnota poglądów, ideologia.

Czy ja napisałem coś o organizacjach LGBT? Czy w komiksach, których recenzje tak zdenerwowały Leyka jest coś o organizacjach LGBT? Ja piszę o osobach LGBT, czyli osobach nieheteronormatywnych, które mają takie samo prawo do szczęścia, miłości, godnego życia jak wszyscy inni.

Ale oczywiście powtarzaj homofobiczną propagandę, jak lubisz.

Offline Leyek

« Odpowiedź #280 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 15:24:21 »
Słaba to jest homofobia, to po pierwsze.
Po drugie LGBT to nie jest ideologia (wystarczy sprawdzić definicję „ideologii”), tylko skrótowiec opisujący osoby nieheteronormatywne. Masz z nimi problem, że przeszkadzają Ci recenzje komiksów, w których takie postaci się pojawiają?

Ok, czyli idziesz w zaparte. No faktycznie może użyłem skrótowo złego słowa, bo lepsza byłaby propaganda. Bo taką propagandę widzę wciskaną do porzygu codziennie. Zresztą to już ostatni mój post w tym temacie, bo męczące to jest i czasu szkoda. Każdy się okopał i piszę swoje "święte" racje.

BTW. To jest paradne jak komiksowe elity bronią (niby)prześladowanych grup, za to komiksowyc ziomków od youtube'ów hejtują bez problemu, bez mrugnięcia okiem. Niezła hipokryzja.

Po trzecie, „Tunele” nie są proizraelskie, tylko proludzkie.
To bardzo humanistyczny komiks, w którym jest miejsce na miłość między Żydem i Palestyńczykiem.

Oj jak słodziutko. No popatrz jakoś codziennie w radio nie słyszę o miłości tylko o kolejnych ofiarach.
Humanistyczne jest tam tylko posłowie, ale sam komiks jest bardzo szkodliwy. Ociepla wizerunek osadników i innych mend.

Offline Leyek

« Odpowiedź #281 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 15:26:23 »
Czy w komiksach, których recenzje tak zdenerwowały Leyka jest coś o organizacjach LGBT?

Dobra jednak powyżej był przedostatni post.

Proszę zacytuj mi, gdzie piszę, że te komiksy czy recenzje mnie zdenerwowały? Bo znowu przeinaczasz wszystko i traktujesz jako fakty.

Offline komiks

« Odpowiedź #282 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 15:33:33 »
Mówienie o „ideologii LGBT” to powtarzanie homofobicznych kocopołów.
Tutaj jest opinia dziennikarza, geja, który uważa, że LGBT to ideologia. I to nie jest tylko happening, bo on tak uważa również w swojej publicystyce. Pozdrawiam i życzę większej otwartości na różnorodność opinii.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Popiel

« Odpowiedź #283 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 15:39:25 »
Jeśli ktoś chce zobaczyć ostanie 6 minut dyskusje jaka była na GIKu niech zajrzy na stronę facebookową imprezy, gdzie zostało udostępnione nagranie.

Plus wstęp od autorki filmu:
"Przed Wami fragment słynnej już dyskusji na temat blogowania i publicystyki komiksowej, ostatnie sześć minut niestety, spontanicznie kręcone z ręki. Jak widzicie kulturalnie i spokojnie 🙂
Przy tej okazji, sprowokowani pytaniami o kompetencje, pytamy, czy wiecie co to jest Drabina Kompetencji Noela Brucha?
Cztery etapy ewolucji kompetencji sugerują, że początkowo nie zdajemy sobie sprawy, jak mało wiemy, to nieświadoma niekompetencja. Osoba nie rozumie ani nie wie, jak coś zrobić, i nie zawsze zdaje sobie sprawę z braków. Może wręcz zaprzeczać użyteczności danej umiejętności. Aby przejść do kolejnego etapu, musimy najpierw uznać własną niekompetencję oraz wartość nowej umiejętności. Świadoma niekompetencja - to gdy uświadamiamy sobie swoje braki, zaczynamy świadomie nabywać umiejętność i trenować. Świadoma kompetencja to moment, kiedy świadomie wykorzystujemy umiejętności i potrafimy obrócić wiedzę w działanie. W końcu, po odpowiedniej praktyce, potrafimy korzystać z umiejętności automatycznie, bez świadomego zastanawiania się - osiągamy tzw. nieświadomą kompetencję.

Offline komiks

« Odpowiedź #284 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 15:46:07 »

Dzięki, oglądnąłem i uderzyło mnie, jaka zaściankowość wychodzi z tej dyskusji. Otóż jeden rozmówców powiedział, dlaczego ogląda filmy youtuberów, ale zostało to zignorowane. Odniosłem wrażenie, że rozmówców panelu, wcale nie interesowało jaką wartość znajdują osoby oglądające tego typu treści.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness