Autor Wątek: Obecna kondycja rynku komiksowego w Polsce  (Przeczytany 36083 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hansior

Odp: Obecna kondycja rynku komiksowego w Polsce
« Odpowiedź #135 dnia: Nd, 04 Wrzesień 2022, 13:43:36 »
Już teraz czytelnicy piszą, że z powodu cen zaczynają raczej kupować komiksy, które wcześniej ominęli i wisiały im w schowku.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: Nd, 04 Wrzesień 2022, 13:50:30 »
nie przeceniajcie czytelników komiksów. zagryza zęby ale kupią. rzekłem.

Jedni zrobią tak, inni inaczej. Ja już teraz kupuję głównie starsze rzeczy (na oko w proporcjach 80/20 na rzecz starszych). Jak tych starszych zabraknie to po prostu będę kupował dużo mniej. Wydatki na komiksy to plus minus stały procent moich dochodów i nie zamierzam tego zmieniać. Inni może będą chcieli wydawać trochę więcej, ale też wyżej ch... nie podskoczą. Jak ktoś fizycznie kasy nie będzie miał to nie będzie miał i tyle. A jest też wiele rzeczy z wyższym priorytetem przecież.

A ruch Egmontu z tym Mikim to moim zdaniem bardzo dobry ruch, o czym już pisałem. Życzyłbym sobie żeby inne wydawnictwa poszły w podobnym kierunku (najbardziej Scream, SL, Mandioca). Tu Kultura Gniewu zawsze moim zdaniem miała super podejście. Ludzie z jakiegoś dziwnego powodu traktują sposób wydania i wodotryski jak oznakę jakości, często zaniedbując rzeczy, które faktycznie oznaczają jakość lub jej brak (dobre tłumaczenie, korekta itd.).
« Ostatnia zmiana: Nd, 04 Wrzesień 2022, 13:52:49 wysłana przez ukaszm84 »

Online misiokles

« Odpowiedź #137 dnia: Nd, 04 Wrzesień 2022, 13:54:22 »
Obserwacje z zachowań społecznych poprzedniej inflacji w 2000 roku pokazują, że wydatki na szeroko rozumianą kulturę poszły pod nóż jako pierwsze. I tak będzie i tym razem. A jak dojdzie do tego większe bezrobocie, to część tych 'twardych' też spasuje.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #138 dnia: Nd, 04 Wrzesień 2022, 14:14:55 »
wszystkie te oszczędnościowe pomysły egmontu wzięły w łeb - mniejszy bilal i leo, yans na offsecie. jak masz serie to nie kupisz?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: Nd, 04 Wrzesień 2022, 14:23:44 »
wszystkie te oszczędnościowe pomysły egmontu wzięły w łeb - mniejszy bilal i leo, yans na offsecie. jak masz serie to nie kupisz?

Hellblazera przerwałem po ujawnieniu kosmicznej ceny trzeciego tomu Delano. A te pomysły, o których mówisz to były jednak inne czasy i inne powody. Komiksy (podobnie jak kultura jako taka) są dla mnie bardzo ważną częścią życia, ale nie kupię ich kosztem jakości życia ludzi, na których mi zależy czy nawet kosztem oszczędności. Więc zakładając, że ta kwota jest mniej więcej stała (bo nawet podwyżki pensji zjada inflacja bardzo szybko), to mam do wyboru albo kupić trochę więcej tańszych, starszych rzeczy albo trochę mniej droższych nowszych. Póki mogę wybieram tę pierwszą opcję, jak takiej możliwości już nie będzie to będę kupował mniej i częściej korzystał z bibliotek na przykład.
« Ostatnia zmiana: Nd, 04 Wrzesień 2022, 14:26:55 wysłana przez ukaszm84 »

Offline starcek

« Odpowiedź #140 dnia: Nd, 04 Wrzesień 2022, 15:02:23 »
Może też dojść do większej aktywności na rynku wtórnym - sprzedaż tytułów, które nie podpasowały i kupowanie (również na wtórnym) tych, co do tej pory nie trafiły na półki. Z jednoczesnym pomniejszonym zakupem nowości, co dla wydawców nie będzie rajem.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #141 dnia: Nd, 04 Wrzesień 2022, 15:07:12 »
jasne ze jak nie ma się kasy na bieżące wydatki egzystencjalne to się nie kupuje komiksów. jednak komiksy to drogie hobby i nawet ty z tego co rozumiem nie rezygnujesz z kupowania tylko będziesz kupował mniej. hellblazer delano to akurat jeden z fajniejszych komiksów ale ja nie komentuje tych cen bo amerykany kupuje w oryginale.

do muru mogą zostać przyparci fani sh którzy brali np wszystko jak leci z egmontu. fajne komiksy znajda odbiorców, szczególnie ze tak jak pisałem wcześniej czytelnicy to majętna grupa.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: Nd, 04 Wrzesień 2022, 15:14:18 »
jasne ze jak nie ma się kasy na bieżące wydatki egzystencjalne to się nie kupuje komiksów. jednak komiksy to drogie hobby i nawet ty z tego co rozumiem nie rezygnujesz z kupowania tylko będziesz kupował mniej. hellblazer delano to akurat jeden z fajniejszych komiksów ale ja nie komentuje tych cen bo amerykany kupuje w oryginale.

do muru mogą zostać przyparci fani sh którzy brali np wszystko jak leci z egmontu. fajne komiksy znajda odbiorców, szczególnie ze tak jak pisałem wcześniej czytelnicy to majętna grupa.

Jasne, że tak. Zrezygnować całkiem nie zrezygnuję na pewno dopóki będzie mnie na to stać, ale będę kupował mniej (już kupuję mniej nowości). Jeśli wszyscy, albo prawie wszyscy, tak zrobią rynek się po prostu skurczy. Sposobem na mniej dotkliwe skurczenie jest właśnie zejście ile się da na sposobie wydania.

Offline hansior

« Odpowiedź #143 dnia: Nd, 04 Wrzesień 2022, 15:47:16 »
Życzyłbym sobie żeby inne wydawnictwa poszły w podobnym kierunku (najbardziej Scream, SL, Mandioca). Tu Kultura Gniewu zawsze moim zdaniem miała super podejście.

Dokładnie. Kultura idzie na jakość w odpowiednim kierunek. Poza kilkoma wyjątkami w odważny sposób decydują się na to, żeby komiks błyszczał świetnym scenariuszem, a nie okładką.
Najbardziej mi nie podchodzą działania Mandioci i Lost in time'u. Blast, komiks za 220 zł to już totalny hardcore. Czasami tylko zdarza im się coś innego. Życie i czasy Charliego Chana Hock Chye - świetny komiks, wyjątkowy nie z powodu sposobu wydania - wpisuje się raczej w podejście Kultury.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: Nd, 04 Wrzesień 2022, 15:56:21 »
Dokładnie. Kultura idzie na jakość w odpowiednim kierunek. Poza kilkoma wyjątkami w odważny sposób decydują się na to, żeby komiks błyszczał świetnym scenariuszem, a nie okładką.
Najbardziej mi nie podchodzą działania Mandioci i Lost in time'u. Blast, komiks za 220 zł to już totalny hardcore. Czasami tylko zdarza im się coś innego. Życie i czasy Charliego Chana Hock Chye - świetny komiks, wyjątkowy nie z powodu sposobu wydania - wpisuje się raczej w podejście Kultury.

Dokładnie, zapomniałem o LiT, a te ich powiększone formaty dla zwykłych gatunkowych historyjek to całkowity przerost formy nad treścią.

Offline 79ers

« Odpowiedź #145 dnia: Nd, 04 Wrzesień 2022, 16:07:58 »

Jak duży udział wśród tych "majętnych" ma emigracja, a jaki lokalsi ?

Offline radef

« Odpowiedź #146 dnia: Nd, 04 Wrzesień 2022, 16:48:09 »
Nawiasem mówiąc - większość tych decyzji nie była pomysłem Egmontu, ale wynikała z koprodukcji. "Yans" był drukowany wraz z Francuzami, Bilal bodajże też, tak samo było z drukowanymi w Chinach"Tintinami", gdzie w pewnym momencie ogólnie na świecie była moda na pomniejszone wydania (czego totalnie nie rozumiałem, bo Tintiny w takim formacie to tragedia).
Poza tym ja nigdy nie rozumiałem dramatyzowania z powodu formatu, w jakim najpierw pojawiały się komiksy Leo. Tam najbardziej wkurzało, że to był czas, gdy miękkookładkowe wydania od BZGraf miały tendencję do rozpadania, bo sam format (B5+) był naprawdę spoko.
« Ostatnia zmiana: Nd, 04 Wrzesień 2022, 16:49:51 wysłana przez radef »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Death

« Odpowiedź #147 dnia: Nd, 04 Wrzesień 2022, 16:53:09 »
Ale Blast to ponad 400 stron w A4. I potem drugi raz też taka kolubryna. Lepiej 2 x 220 zł niż 4 x 150 zł. :)

Offline hansior

« Odpowiedź #148 dnia: Nd, 04 Wrzesień 2022, 16:57:47 »
Ale Blast to ponad 400 stron w A4. I potem drugi raz też taka kolubryna. Lepiej 2 x 220 zł niż 4 x 150 zł. :)

Naprawdę lepiej w jednym miesiącu wydać na jeden komiks prawie ćwierć tysiąca złotych? Dla mnie to jest daleko za bariera wydatkową i psychologiczną.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #149 dnia: Nd, 04 Wrzesień 2022, 17:04:54 »
@79 komiks średnio kosztuje 40 - 100 pln wiec to rozrywka dla majetnych. nie do końca rozumiem komentarz z emigracja.

jak ktoś czyta komiksy w wolnym czasie to nagle nie zamieni tego na oglądanie seriali w polsacie. będzie czytał mniej.