Autor Wątek: Obecna kondycja rynku komiksowego w Polsce  (Przeczytany 36025 razy)

Offline Eyeless

Odp: Obecna kondycja rynku komiksowego w Polsce
« Odpowiedź #75 dnia: Wt, 12 Kwiecień 2022, 00:00:43 »
Biblioteki polecam, jak coś się spodoba można zawsze kupić, a od roku w moim grodzie nadrabiam dzięki bibliotece zaległości komiksowe. Szczególnie rad jestem , że mogłem dzięki temu nacieszyć się Corto Maltese. Co do ebooków czy e-komiksow to przychylam się do opinii, że druk górą, mój 10 letni paperwhite posłużył mi chyba tylko do manuali, lata z dziećmi na placu zabaw wolałem spędzać czytując w wolnej chwili drukowane książki, a i w pociągu jakoś preferowałem czasopisma czy kolejne zakupy z dworcowych księgarni niż elektroniczną opcje.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #76 dnia: Wt, 12 Kwiecień 2022, 00:03:16 »
Dla mnie czytanie dłuższych tekstów na laptopie/komputerze stacjonarnym jest dość męczące, zatem również czytanie "skanów" z neta było złem koniecznym. Do czytania komiksów online nadaje się jedynie porządny i w miarę duży tablet z wyższej półki. Ale nikt nie wspomniał tutaj o jeszcze jednym ważnym aspekcie - niechęć do czytania komiksów na ekranie może wynikać również z tego że coraz więcej osób pracuje na laptopie czy komputerze. Po 8h patrzenia w ten ekran mój wzrok zwyczajnie potrzebuje odpoczynku. Praca. film, serial, gra -  wszystko to ekrany. Książki i komiks to po prostu dobra odskocznia od ekranu dla naszych oczu. Nie wspominając już od tym że przed snem nie powinniśmy porażać naszego zmysłu wzroku - tutaj kolejny plus dla papieru. Ponoć jedynie wyświetlacz kindla jest również dla nas neutralny jak papierowe wydania. Ale w przypadku komiksów (może z wyjątkiem czarno-białych) to nie wchodzi w grę.

Offline O.

« Odpowiedź #77 dnia: Wt, 12 Kwiecień 2022, 00:45:21 »
Książka to zapach papieru i tuszu. Książka to faktura okładki i szelest przewracanych stron.
Pomysł na czytanie elektronicznej "książki" jest równie mocno oderwany jak w przypadku komiksów.
i kropka.

Offline starcek

« Odpowiedź #78 dnia: Wt, 12 Kwiecień 2022, 20:07:07 »
Od ponad dekady używam czytnika - nie ma niczego lepszego dla literatury w której rysunki grają rolę drugorzędną. E-ink nie męczy oczu, a cenne metry w biblioteczce zaoszczędzone.

Do komiksów robiłem podejścia, ale przerażają mnie kolejne godziny przed ekranem tabletu. Dokładnie to, o czym napisał WolfSazen.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline xanar

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline SawiK

« Odpowiedź #80 dnia: Wt, 26 Kwiecień 2022, 17:04:13 »
U mnie sprawa prosta. Mam określoną miesięczna kasę na komiksy i tego trzymam się dalej. Kupię w tej cenie 3,6 a może 2 tytuly, z pewnością nie będzie ich tyle co z  przed paru laty 😢

Offline GoNzO

« Odpowiedź #81 dnia: Nd, 12 Czerwiec 2022, 12:30:25 »
Rynek komiksu w Polsce – wykład on-line Wojciecha Łowickiego. Trochę o polskim komiksie, ale raczej o starszych wydaniach i oryginalnych planszach.

Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline Death

« Odpowiedź #82 dnia: Pt, 01 Lipiec 2022, 16:13:43 »
Obecna kondycja jest taka, że mangi są w Empiku zamknięte w kasetce niczym gry na Game Boya kosztujące 1/4 wypłaty 25 lat temu. :D Mangi są jak złoto widzę lub w tym konkretnym Empiku mangowi czytacze niszczyli asortyment.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Pt, 01 Lipiec 2022, 16:18:05 »
Takich opakowań nie widziałem jeszcze, ale za to jak widzę w jakim stanie są przeważnie komiksy w Empikach to śmiem twierdzić, że to dobry pomysł.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #84 dnia: Pt, 01 Lipiec 2022, 16:41:31 »
Obecna kondycja jest taka, że mangi są w Empiku zamknięte w kasetce niczym gry na Game Boya kosztujące 1/4 wypłaty 25 lat temu. :D

Pamietam, że w 98 roku gry na gameboya (te oryginalne bo były też składanki) chodziły po 200zł. To było dla niektórych 50% wypłaty bo płaca minimalna w 98 to było 500 Brutto.

Offline nocny

« Odpowiedź #85 dnia: Pt, 01 Lipiec 2022, 16:48:00 »
To zabezpieczenie przed kradzieżami, nie troska o nie niszczenie.

Offline Death

« Odpowiedź #86 dnia: Pt, 01 Lipiec 2022, 22:01:32 »
Szczerze mówiąc wątpię. Bardziej obstawiam, że przed niszczeniem. No chyba, że akurat mangi kradną, a inne komiksy i książki nie. Myślę, że w tym konkretnym Empiku (Wrocław, galeria Renoma) było sporo empikowych palcowaczy. ;)

Offline nocny

« Odpowiedź #87 dnia: Pt, 01 Lipiec 2022, 22:39:57 »
To nie było moje przypuszczenie ;)

Offline Toranga

« Odpowiedź #88 dnia: So, 02 Lipiec 2022, 00:08:31 »
Pamietam, że w 98 roku gry na gameboya (te oryginalne bo były też składanki) chodziły po 200zł. To było dla niektórych 50% wypłaty bo płaca minimalna w 98 to było 500 Brutto.

...rwa, człowieku. Jakie Ty tu farmazony wypisujesz.
Naprawdę myślisz, że ludzie zarabiający płacę minimalną mieli w ogóle gameboya?!?

Offline Death

« Odpowiedź #89 dnia: So, 02 Lipiec 2022, 00:24:52 »
Ja nie zarabiałem w ogóle, bo miałem 12 lat, ale dostałem Game Boya od rodziny z Niemiec. Tak jak kilka innych osób w mojej miejscowości. :)
Właśnie. Skoro były gry, to musiały być też konsole. Gra ok 200, to konsola ile?