Autor Wątek: Nowości komiksowe na blogach  (Przeczytany 347540 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PJP

Odp: Nowości komiksowe na blogach
« Odpowiedź #1365 dnia: So, 17 Maj 2025, 13:35:05 »
Można połączyć ;) Są fajne historie, których autorzy nie umieją rysować. I faktycznie, jeśli fabuła jest ciekawa to niespecjalnie "patyczaki" mi przeszkadzają. Co nie zmienia faktu, że brak umiejętności rysunkowych jest często przedstawiany nawet nie jako zaleta, ale taki parawan, żeby zamknąć usta krytykom - "bo się nie znają", "nie doceniają", "w grę wchodzą sympatie i antypatie polityczne". I jak zwykle, wszyscy mają rację i wszyscy po trosze się mylą...

Offline Toranga

« Odpowiedź #1366 dnia: So, 17 Maj 2025, 22:09:49 »
Polecam materiał o komiksie Punisher Invades the 'Nam, który byłby świetnym pomysłem na kolejny tom przygód Franka wydany po polsku.

Offline Popiel

« Odpowiedź #1367 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 18:13:05 »
Kto jest ważniejszy – śmieciarz, czy korpo ludek? Co wydarzyło się w Kent State? Czemu lodówki psują się tak szybko? Jakimi zawodami straszono nas w dzieciństwie? Ile wart jest jeden tom Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela?

O tych i innych rzeczach miałem zaszczyt porozmawiać w kontekście nieco zapomnianego komiksu „Śmieci” Derfa Backderfa na kanale „Pogaduchy komiksowe” w towarzystwie wyśmienitych interlokutorów - Marty z Marta Falkowska Comics, Pawła z Wypisz, wymaluj - subiektywnie o komiksach, Szymona z Kosa Kulturalna i oczywiście kierownika całego przedsięwzięcia, czyli Dawida Pan Optykon.

Wyszła nam bardzo fajna rozmowa, pełna dygresji, szkatułkowa wręcz, jak „Rękopis znaleziony w Saragossie”, „Beniowski” czy powieści Johna Bartha (choć do nich akurat nie nawiązywaliśmy).

Tukej:
Oraz tukej: https://open.spotify.com/episode/6e5IJSldl8FmcT2jjSwXWk?si=850541eb3a424d39&fbclid=IwY2xjawKYNt1leHRuA2FlbQIxMABicmlkETA2NmdTOGZ2OEtHN0R0TWRBAR4yAoOspW1QoMJv33gLLVrs0A25AMPCXF0zUKhAY7QxQMDrYu6WjvdDZ4tKyg_aem_VHi6GRIMEMl4Zz5VrUHgQg&nd=1&dlsi=4711ddad722a44e0

Offline komiks

« Odpowiedź #1368 dnia: Pn, 19 Maj 2025, 21:08:05 »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Michał!

« Odpowiedź #1370 dnia: Wt, 20 Maj 2025, 20:52:02 »
Z komiksów tym razem Futuro Darko Krzysztofa Nowaka i seria Kod Łukasza Bałuta.

https://www.youtube.com/@metodymc - głównie komiksowo/growo/filmowy podcast Metody Marnowania Czasu

« Odpowiedź #1371 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 11:16:53 »
Jak rozumiem to odpowiedni dział do tego, więc...

Kolorowe Zeszyty wróciły zza grobu. Po raz kolejny. Poprzedni powrót się nie udał, ale teraz idzie całkiem nieźle.

Jak szukacie komiksowej publicystyki "w starym stylu", to adres dla Was. Trzymam się formuły bloga, nie przenoszę się w pełni do social mediów, choć na FB i pewnie na Bluesky będę obecny. Nie zamierzać, bić się z algorytmami, ścigać się na gównianie click-baity i całkowicie oddać się na służbę korporacyjnym technofeudałom. Nie wygram z nimi, ale nie zamierzam się z nimi bić.

Kolorowe będą niszowe, ale chce dostarczać jakościowy i konkretny kontent. Celuje w publikowanie czterech, do pięciu dłuższych tekstów w miesiącu. Raczej nie będą to recenzje. Optymalnie będzie, jak przynajmniej jeden dłuższy tekst w tygodniu trafi na stronę. Na profilu na FB pojawiać się będą zwięźlejsze wrzutki. Trochę niusów, które uznam za istotne, trochę udostępnień, trochę polecajek, trochę wieści zza Oceanu.

Dziś na Kolorowych wylądowała obszerna zapowiedź nowego "Produktu". Wczoraj opublikowałem tekst o twórczości/postaci Paula Pope`a. W maju odświeżyłem jeszcze artykuł o "Eternaucie". Jak czujecie, że to coś dla Was, to zapraszam. Kolorowezeszyty na blogspot.com

Linki:

https://kolorowezeszyty.blogspot.com/2025/05/2493-produkt-powraca-po-raz-kolejny.html

https://kolorowezeszyty.blogspot.com/2025/05/2492-rok-2025-bedzie-rokiem-paula-popea.html

https://kolorowezeszyty.blogspot.com/2025/05/2491-el-eternauta.html
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline Toranga

« Odpowiedź #1372 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 20:09:06 »
Zapraszam to obejrzenia zapowiedzi najbliższego tomu Amazing Spider-Man Epic Collection Sieć życia, sieć śmierci.

Offline komiks

« Odpowiedź #1373 dnia: Cz, 22 Maj 2025, 20:38:00 »
Jest pokazany komiks "Stworzone nie kradzione" i można zatrzymać film, aby przeczytać wstęp Jakuba Demiańczuka. W nim AI jest przedstawione jako złodziej, który kradnie cudze prace, ale też jest napisane, że może zastępować proces twórczy.

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Toranga

« Odpowiedź #1375 dnia: Pn, 26 Maj 2025, 22:11:39 »
Omówienie Wolverine Epic Collection: Powrót do podstaw

Offline JakubM

« Odpowiedź #1376 dnia: Śr, 28 Maj 2025, 11:58:57 »
Mam do Was takie pytanie - w "Otwarte komiksy" co odcinek jest konkurs typu wyślij maila i kto pierwszy ten lepszy - ciekawi mnie czy ktoś z Was już wygrał tam jakąś nagrodę, a jeśli tak to co tam za komiksy rozdają ?  Czy to nie jest aby jakiś wydmuszkowy twór konkursowy ?

Offline Toranga

« Odpowiedź #1377 dnia: So, 31 Maj 2025, 21:26:51 »
Batman by Peter Milligan Omnibus

Offline Wombai

« Odpowiedź #1378 dnia: Nd, 01 Czerwiec 2025, 17:12:54 »
Zapraszam przekrojowo moje zakupy z maja i kwietnia 2025.
Z omówieniem i prezentacją. Materiał posiada rozdziały dla każdej pozycji >>> patrz opis.
Unboxing komiksów i mang no.3/2025 + omówienie i prezentacja

Offline SawiK

« Odpowiedź #1379 dnia: Nd, 01 Czerwiec 2025, 20:28:01 »
Zestawienie trzech wydan Broni X: