Autor Wątek: Niepopularne opinie komiksowe  (Przeczytany 59745 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Niepopularne opinie komiksowe
« Odpowiedź #540 dnia: Wt, 12 Grudzień 2023, 16:01:30 »
Mnie zaś bawi ignorancja ludzi, którzy uważają, że polski komiksy z PRL tylko kopiował zachodnie trendy, za to te zachodnie komiksy są oryginalne. Otóż zachodnie komiksy też na potęgę kopiowały same od siebie, poza nielicznymi wyjątkami oczywiście, ale takie wyjątki są również i u nas. Chociażby wspomniany Baranowski ze swoim specyficznym humorem i kreatywnym scenariuszem. Żeby jednak daleko nie szukać, to co ma taki "Kajtek i Koko Śladem białego wilka" wspólnego z Asteriks? Chyba tyle samo co Asteriks z Flip i Flap, ani to kreska podobna, ani świat, ani przygoda.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online xanar

« Odpowiedź #541 dnia: Wt, 12 Grudzień 2023, 18:24:49 »
ciekawa, ale "osób autorskich" poważnie?...
Osoby komiksujące
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline komiks

« Odpowiedź #542 dnia: Wt, 12 Grudzień 2023, 22:35:01 »
Prezentacja popularnego youtubera komiksowego, zatytułowana:
DC Comics w Polsce, omówienie naszego rynku komiksowego
Już pierwsze zdanie z prezentacji, według mnie kwalifikuje ten film do tego wątku ;)
...dla mnie Marvel jednak jest troszeczkę bardziej taką hmm, skierowaną do młodszych odbiorców, eee światem skierowanym do młodszych odbiorców. Mi się Marvel dobrze kojarzy, niemniej uważam, że jest to jednak właśnie trochę dziecinny świat...
PS wybaczcie za te onomatopeje, ale z szacunku dla autora, starałem się oddać w pełni jego wypowiedź 8)

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #543 dnia: Wt, 12 Grudzień 2023, 22:49:53 »
Już pierwsze zdanie z prezentacji, według mnie kwalifikuje ten film do tego wątku ;)PS wybaczcie za te onomatopeje, ale z szacunku dla autora, starałem się oddać w pełni jego wypowiedź 8)

Ech. Dajcie już spokój z tym "twórcą".

Offline PJP

« Odpowiedź #544 dnia: Wt, 12 Grudzień 2023, 23:14:30 »
Chociażby wspomniany Baranowski ze swoim specyficznym humorem i kreatywnym scenariuszem
Może i mało odkrywcze, ale nasi klasycy też pełną garścią czerpali ;-) Na razie funkcjonuje to jako "inspiracje", ale ciekawi mnie kto ładnie zestawi kadry, komu się będzie w końcu chciało.

Offline komiks

« Odpowiedź #545 dnia: Wt, 12 Grudzień 2023, 23:17:30 »
To jak już powiedziałeś A, to powiedz B, w kontekście Baranowskiego kim się inspirował i co jest inspiracją.

@Raveonettes coś tam powiedział, nie wyszło wcale tak źle, tylko dlaczego nie zrobił powerpointa, powinny być obrazki.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #546 dnia: Wt, 12 Grudzień 2023, 23:55:33 »
To jak już powiedziałeś A, to powiedz B, w kontekście Baranowskiego kim się inspirował i co jest inspiracją.

@Raveonettes coś tam powiedział, nie wyszło wcale tak źle, tylko dlaczego nie zrobił powerpointa, powinny być obrazki.

Pogooglaj sobie np. takiego pana co się nazywał Jean Claude Poirier i jego komiks "Supermatou"

Tu jedna z plansz:

Albo taki kadr:

A jak zdołasz to zdobądź katalog wystawy T.Baranowskiego "Miejsce w dymku". Tam jest świetny artykuł autorstwa Renaud Chavanne właśnie o inspiracjach Baranowskiego.
« Ostatnia zmiana: Śr, 13 Grudzień 2023, 00:04:54 wysłana przez Jaszczu »

Online xanar

« Odpowiedź #547 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 00:16:13 »
Już pierwsze zdanie z prezentacji, według mnie kwalifikuje ten film do tego wątku ;)PS wybaczcie za te onomatopeje, ale z szacunku dla autora, starałem się oddać w pełni jego wypowiedź 8)

..dla mnie Marvel jednak jest troszeczkę bardziej taką hmm, skierowaną do młodszych odbiorców, eee światem skierowanym do młodszych odbiorców. Mi się Marvel dobrze kojarzy, niemniej uważam, że jest to jednak właśnie trochę dziecinny świat...

Ale Nightwing Taylora jest dla młodszego czytacza, ale mu się podobał.

Ten pan zapowiadający też uważa DC za coś lepszego od Marvela , przez taką swoją powagę dla widza, ale on komiksów nie czyta.

Cały ten wykład to jest Wikipedia.

Offline komiks

« Odpowiedź #548 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 00:36:39 »
@Jaszczu no jak w mordę strzelił Orient Man :) Tylko, że to nie oznacza, że cała jego twórczość to zrzynka, Baranowski stworzył o wiele więcej. To samo pewnie można powiedzieć o każdym innym autorze, różnica jest taka, że nie znamy tak dobrze historii amerykańskiego albo frankofońskiego komiksu, jak swojego.

@xanar tam wspomniany jest Green Lantern, prowadzący wymienia. Czytałem Wojnę z Korpusem Sinestro i Najczarniejsza Noc, nagromadzenie bohaterów w kalesonach i epickość fabuły, są według mnie na podobnym poziomie jak w Marvelu.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #549 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 00:51:37 »
@Jaszczu no jak w mordę strzelił Orient Man :) Tylko, że to nie oznacza, że cała jego twórczość to zrzynka, Baranowski stworzył o wiele więcej. To samo pewnie można powiedzieć o każdym innym autorze, różnica jest taka, że nie znamy tak dobrze historii amerykańskiego albo frankofońskiego komiksu, jak swojego.

Ale też chyba nikt nie twierdzi, że cała twórczość TB to zrzynka. Pytałeś o inspiracje, to jedną dosyć oczywistą Ci zapodałem :) Reszta jest we wspomnianym artykule.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #550 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 09:45:23 »
Co do wykładu z tezą "Dlaczego nienawidzimy polskiego komiksu" jest to bardzo clickbaitowe. Obejrzałem kawałek, nie wiem czemu autorka przywołuje fanpage na FB, które w sumie uciupały 50 lajków albo i mniej. Każdy w temacie przejdzie obok nich obojętnie, a osoba nieznająca komiksu od razu oleje jak zobaczy takie niskie zasięgi.

Filmiku o DC jeszcze nie obejrzałem, ale jeśli faktycznie wykład rozpoczął się od takiego zdania, jakie zostało tu zacytowane, to już mi się odechciało. Wiadomo, że z mainstreamu Marvel nie posiada żadnej tak mrocznej postaci jak Batman (tutaj prędzej Image miałoby bardziej poważnego reprezentanta), ale nie szedłbym w to czy coś jest dziecinne czy nie. Byłbym ostrożny - można w końcu trafić na dziecinne komiksy z Batmanem albo na pełne krwi Punishery albo Wolveriny. Ale cóż, może wykładowca nie dotarł tak głęboko...

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #551 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 09:54:00 »
Nie przeczę, że jest tu pole do pewnej dyskusji, ale jednak ja niemal wcale już nie kupuję Marvela, gdyż jest zbyt mocno młodzieżowy w porównaniu z DC. Wydłubanie rodzynka dla poparcia kontrtezy nie zmienia ogólnego obrazu.
Batman returns
his books to the library

Offline bababatman

« Odpowiedź #552 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 10:23:13 »

Z tym Marvelem to trochę popłynął. A Daredevil Millera albo Bendia? Venom od Cates'a? Patrząc na to w ten sposób to DC to tak samo komiksy dla dzieciaków, jak i Marvel. Wystarczyło powiedzieć, że nie lubi Marvela, nie ma czasu wszystkiego zbierać, etc. Z drugiej strony prezentacja całkiem spoko. Niczego nowego się nie dowiedziałem, ale widać, że chłop ma mega pasję i chce się tym dzielić.

Online xanar

« Odpowiedź #553 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 10:51:44 »
Przecież on czyta tylko DC i to po polsku to skąd ma wiedzieć.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #554 dnia: Śr, 13 Grudzień 2023, 11:29:04 »
W latach 50-ych i 60-ych mocno czuło się konserwatyzm redaktorów DC. Bazowali na rozpoznawalnych postaciach i utartych schematach. Bohaterowie byli jednowymiarowi a okładkę cechowała masa dialogów. Marvel serwował za to kolejnych nowych bohaterów, którym pozwalał się kłócić, docinać sobie, wychodzić na głupków. Czuło się, że za ofertą DC stoją stare dziadki zasiedziałe na swoich stołkach.

Ale już od lat 70-ych to DC zmienia kierunek i odmładza redaktorów, ale zarazem stawia na coraz starszych czytelników. To DC odmienia swoją sztandarową postać - zmienia konwencję Batmana z pulpowej, pełnej gagów i mnóstwa śmiesznych przeciwników na gotycką, z dreszczykiem, duchami, potworami i nawiedzonymi zamkami. To DC publikuje "Włóczęgę bohaterów" przełamując Comic Code i wprowadzając na rynek serię dla starszych odbiorców podnoszącą problem nierówności społecznych, rasizmu, wyzysku, hipokryzji, narkomanii.

W latach 80-ych to DC ściąga brytyjską falę. Nie tylko komiksy brytyjskich autorów traktują superbohaterów poważniej niż do tej pory, ale całe wydawnictwo skręca w kierunku grim & gritty.

W latach 90-ych DC ma ogromny imprint Vertigo z ofertą dla dorosłych. Nie sprowadza się on tylko do pokazywania przemocy. To komiksy autorskie, eksplorujące zupełnie nowe światy na pograniczu literatury, będące w stanie zainteresować zarówno ambitną młodzież, jak i dorosłego czytelnika komiksów, który "wszystko już widział" a nawet starszego odbiorcę science-fiction czy profesora literatury.

Nawet dziś DC nie odpuszcza i wychodzi z ofertą Black Label. Stawia bardziej na mrocznego Batmana, gdy Marvel na milion odmłodzonych Spider-Manów i Deadpoola z jajcarskim slangiem. Stylistyka Marvela mocniej uderza w jaskrawe kolorki, ugładzone rysunki, wesołą przygodę, bohaterów starych na niby a przeżywających problemy wieku dojrzewania. Marvel może zaoferować od czasu do czasu coś typowo dla dorosłych, tak jak DC typowo dla młodzieży, ale od dawna to nie Marvel prowadzi w ofercie dojrzałego superhero.
Batman returns
his books to the library