Autor Wątek: Niepopularne opinie komiksowe  (Przeczytany 59548 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Niepopularne opinie komiksowe
« Odpowiedź #435 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 15:23:09 »
@turucorp właśnie przyznałeś mi rację, zdajesz sobie z tego sprawę? Zilustrowałeś to o czym napisałem.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline turucorp

« Odpowiedź #436 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 15:30:58 »
@turucorp właśnie przyznałeś mi rację, zdajesz sobie z tego sprawę? Zilustrowałeś to o czym napisałem.

W czym ci przyznałem rację?
Napisałeś o „kalkowaniu” zdjęć przez Truścińskiego i Gawronkiewicza, chociaż nie jesteś nawet w stanie podać źródeł tego domniemanego „kalkowania” (w przypadku Gawronkiewicza to może być o tyle trudne, że we wspomnianych przeze mnie komiksach rysował z natury).
Wrzucam ci liki do stron, w których klasycy kopiują zdjęcia i otwarcie o tym mówią, a ty wywijasz fikołka i cieszysz się, że „masz rację” :O
Naprawdę staram się ciebie nie obrazić, ale dla mnie jest nie do pojęcia, jak można aż tak bardzo bezczelnie naginać rzeczywistość, tylko po to, żeby udowodnić, że Polacy „kalkują”, a inni się twórczo inspirują (?). To jest jakiś obłęd.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline komiks

« Odpowiedź #437 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 15:39:32 »
W czym ci przyznałem rację?
Napisałeś o „kalkowaniu” zdjęć przez Truścińskiego i Gawronkiewicza, chociaż nie jesteś nawet w stanie podać źródeł tego domniemanego „kalkowania” (w przypadku Gawronkiewicza to może być o tyle trudne, że we wspomnianych przeze mnie komiksach rysował z natury).
Wskaż gdzie napisałem, że Truściński i Gawronkiewicz kalkują zdjęcia.

Wrzucam ci liki do stron, w których klasycy kopiują zdjęcia i otwarcie o tym mówią, a ty wywijasz fikołka i cieszysz się, że „masz rację” :O

Co jest fikołkiem, czego nie rozumiesz z tego cytatu?

Według mnie, można rysować z referencji, pod warunkiem, że czytelnik tego nie dostrzega, wtedy można powiedzieć, że jest to zrobione umiejętnie.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #438 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 15:55:20 »
Tytuły komiksów polskich autorów, które podałeś, wyszukałem w sieci przykładowe strony i przy niektórych miałem nieodparte wrażenie, że są z referencji, wręcz chamsko przekalkowane. Nawet jeśli nie wszystkie były kalkowane, to nadal tak wyglądały, jakby były z plotera.

To teraz doprecyzuj proszę o których komiksach jest mowa.

Wcześniej wymieniono Andzia, Zwrotnik panny, Beneficio, Bałwan w lodówce.

Proponuję, żeby przy wypowiedzi pisać tytuł jaki omawiamy jako przykład, bo wygląda na to, że każdy mówi o czymś innym.

Offline turucorp

« Odpowiedź #439 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 16:07:07 »
Wskaż gdzie napisałem, że Truściński i Gawronkiewicz kalkują zdjęcia.
Zadałem sobie trud i sprawdziłem, każdy z tych komiksów.

Andzia - kolaż rysowany z referencji.
Zwrotnik panny - komiks w stylu patyczaków, same kontury, pewnie też z referencji.
Beneficio - też kontury, być może z referencji, chociaż dodano w niektórych miejscach kolor i wygląda to nieco lepiej, oczywiście podpisy pod ilustracjami, bo dymki są dla amatorów.
Bałwan w lodówce - książeczka z ilustracjami, ilustracje całkiem niezłe, ale znowu, pomieszczenia wyglądają jak rysowane z referencji, no i to nie jest komiks.

Te przykłady idealnie opisują problemy Polskiego komiksu, brak podstaw rysunku, więc jest ucieczka w kierunku "sztuki" i "artystycznego stylu" oraz wykorzystywanie referencji, bo przecież nikt się nie zorientuje, jeśli przerysuję ze zdjęcia, prawda? Słowem brakuje warsztatu i zgaduję, że podobnie jest w przypadku scenariuszy, chociaż tutaj łatwiej skopiować trendy z zagranicy. Stawiam jednak, że równie często jest silenie się na "oryginalny styl", który w rzeczywistości ma za zadanie maskować braki w umiejętnościach.

Tytuły komiksów polskich autorów, które podałeś, wyszukałem w sieci przykładowe strony i przy niektórych miałem nieodparte wrażenie, że są z referencji, wręcz chamsko przekalkowane.Nawet jeśli nie wszystkie były kalkowane, to nadal tak wyglądały, jakby były z plotera.

Wrzuciłem ci  materiały, na których twórcy, których wymieniasz jednym tchem jako największych mistrzów (pełna zgoda z mojej strony), kopiują jeden do jednego z fotografii referencyjnych. Moeb, Manara, Alex Ross, itd. itp.
Podałem ci też kilka nazwisk polskich twórców, których natychmiast zacząłeś dyskredytować, bo „korzystają z referencji”.
Jak mam z tobą rozmawiać, jeśli z uporem maniaka (bez urazy), robisz wszystko, ale to absolutnie wszystko, żeby udowodnić, że kwadrat jest kółkiem?
Wyjaśnij mi to, proszę, bo nie znajduję żadnego argumentu, żeby chociaż odrobinę zgodzić się z tym co tutaj wypisujesz.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Leyek

« Odpowiedź #440 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 16:28:40 »
Trzymaj (jest tego oczywiście dużo więcej):
https://www.fjsink.com/illustrationblog/2021/6/28/moebius-aka-jean-giraud-on-using-photo-reference
https://boingboing.net/2017/12/15/moebiuss-photo-reference.html
https://rightearleft.files.wordpress.com/2015/01/smith_reference_1.jpg
https://twitter.com/pascalblanche/status/1055201710673747970
https://royalboiler.wordpress.com/2011/06/10/word-life/#jp-carousel-493

Hahaha, wiedziałem, że jak to wrzuciłeś to @Zwirek odwróci kota ogonem i stwierdzi, że kalkowanie/referencja jest ok, o ile tego nie widać. A więc wychodzi, że u zagranicznych tego nie widać, a u Polaków widać. Widać nasi nie tylko nie umieją rysować, ale nawet kalkować/przerysowywać ;)

To zależy, jeśli otwieram stronę komiksu i pierwszą moją myślą jest - O! narysowane z referencji - to chyba coś poszło nie tak. Według mnie, można rysować z referencji, pod warunkiem, że czytelnik tego nie dostrzega, wtedy można powiedzieć, że jest to zrobione umiejętnie. Całkiem jest źle, kiedy rysownik rysuje prawie wyłącznie z samych referencji, wtedy zachodzi podejrzenie, że to co widzimy jest wynikiem dostępnym akurat referencji, a nie tego, co autor chciałby nam rzeczywiście pokazać.

Offline komiks

« Odpowiedź #441 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 16:33:44 »
@Rodrigues serio chcesz ciągnąć ten temat? Staram się to uciąć, ale nie mogę, bo turucorp cały czas wraca jak bumerang i zarzuca mi coś, czego nie powiedziałem, w typowy dla siebie sposób ubarwiając i przekręcając.

Wrzuciłem ci  materiały, na których twórcy, których wymieniasz jednym tchem jako największych mistrzów (pełna zgoda z mojej strony), kopiują jeden do jednego z fotografii referencyjnych. Moeb, Manara, Alex Ross, itd. itp.
Podałem ci też kilka nazwisk polskich twórców, których natychmiast zacząłeś dyskredytować, bo „korzystają z referencji”.
Jak mam z tobą rozmawiać, jeśli z uporem maniaka (bez urazy), robisz wszystko, ale to absolutnie wszystko, żeby udowodnić, że kwadrat jest kółkiem?
Wyjaśnij mi to, proszę, bo nie znajduję żadnego argumentu, żeby chociaż odrobinę zgodzić się z tym co tutaj wypisujesz.

Nie użyłem słowa "kalkują", a to jest całkowicie co innego niż "referencja".
Zdjęcie i rysunek Mœbiusa które wrzuciłeś, nie jest skopiowane jeden do jednego z fotografii referencyjnej, mylisz się. Nie poświęciłeś nawet chwili, żeby to zweryfikować prawda? Dlatego napisałem, że wrzucając to zdjęcie, potwierdziłeś moje słowa, że rysowanie z referencji jest dla mnie ok, pod warunkiem, że jest zrobione umiejętnie.

@Leyek, o tym że referencja jest dla mnie ok, pisałem na 17 stronie tego wątku, a jesteśmy teraz na 30. Lepiej zostaw dyskutowanie turucorp.

Offline turucorp

« Odpowiedź #442 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 16:47:43 »
@Rodrigues serio chcesz ciągnąć ten temat? Staram się to uciąć, ale nie mogę, bo turucorp cały czas wraca jak bumerang i zarzuca mi coś, czego nie powiedziałem, w typowy dla siebie sposób ubarwiając i przekręcając.

Nie użyłem słowa "kalkują", a to jest całkowicie co innego niż "referencja".
Zdjęcie i rysunek Mœbiusa które wrzuciłeś, nie jest skopiowane jeden do jednego z fotografii referencyjnej, mylisz się. Nie poświęciłeś nawet chwili, żeby to zweryfikować prawda? Dlatego napisałem, że wrzucając to zdjęcie, potwierdziłeś moje słowa, że rysowanie z referencji jest dla mnie ok, pod warunkiem, że jest zrobione umiejętnie.

Masz Moeba, 1 do 1, podyskutuj z tym:

A gdzie użyłeś określenia „kalkowanie” to ci już wytłuściłem w poprzednim moim wpisie.
Przestań zaprzeczać własnym słowom, które masz tutaj wiernie zacytowane, bo to już nawet nie jest śmieszne. :/

Offline komiks

« Odpowiedź #443 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 17:02:12 »
@turucorp Nie napisałem, że są kalkowane, tylko że mam takie wrażenie, to jest opinia, a nie stwierdzenie.
Okazało się, że nie masz racji z rysunkiem Moebiusa, który (znowu) sam wrzuciłeś, to teraz zmieniasz temat, wrzucając kolejne zdjęcia. Ode mnie EOT, bo to nie będzie miało końca.

Offline turucorp

« Odpowiedź #444 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 17:10:27 »
@turucorp Nie napisałem, że są kalkowane, tylko że mam takie wrażenie, to jest opinia, a nie stwierdzenie.
Okazało się, że nie masz racji z rysunkiem Moebiusa, który (znowu) sam wrzuciłeś, to teraz zmieniasz temat, wrzucając kolejne zdjęcia. Ode mnie EOT, bo to nie będzie miało końca.

Spoko, skoro twoja opinia nie zgadza się z faktami, to tym gorzej dla faktów, c’nie?
Dostajesz Moeba kopiujacego jeden do jednego, bo poprzedni nie był aż tak wierny, to furda tam z Moebem, wrzuciłbym refki Rossa, to byś napisał, że nie ma peleryny.
Napisałem ci BARDZO WYRAŹNIE, że np. wymienione przeze mnie komiksy Gawronkiewicza są tworzone metodą rysunku natychmiastowego, z natury, bez żadnych szkiców. Napisałem ci to m.in. dlatego, że część z tych kadrów powstawała przy mnie. Nawet  dyskutowałem w trakcie tego rysowania z Krzysztofem, dlaczego rysuje to za pomocą tak kiepskiego narzędzia, jakim jest cienkopis Stabillo.
Ale oczywiście twoja opinia jest taka, że to „patyczaki, nieudolnie narysowane z referencji”.
Bo przecież twoja opinia jest najtwojsza.
Przepraszam, ale z czymś takim po prostu nie da się dyskutować. Robię wszystko, żeby zachować zimną krew, ale nie da się.  :o
« Ostatnia zmiana: Śr, 29 Marzec 2023, 17:13:57 wysłana przez turucorp »

Offline Moreroms

« Odpowiedź #445 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 17:48:09 »
Bo przecież twoja opinia jest najtwojsza.

A czy to nie jest tak, że każdy moze mieć własną opinię i dla niego ona jest najważniejsza?
Ja np. bardzo lubię mangi od Inio Asano, gdzie wiem, że autor tła robi z przefiltrowanych zdjęć lub z unreal engine. Ale jakoś się nie oburzam, że @Zwirek nie polubiłby tych prac, bo widać, ze są z referencji.

« Odpowiedź #446 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 17:50:31 »
Koledzy @Skandalisto i @turucorp, obaj jesteście w porządku, obu Was cenię, indywidualnie potraficie pisać ciekawe rzeczy a te wasze niby superhero naparzanki słowne też lubię czytać, dodają forum życia.
Ale obaj czasem brzydko przeginacie i robi się wtedy niemiło i nudno.

Uwaga do kolegi Leyka była nieakceptowalna.
Kolega turucorp też nie jest święty i czasem dowala niewinnym forumowiczom.

@Skandalisto, skoro kolega @turucorp postanowił być miły i merytoryczny, to daj mu szansę, nie drażnij na siłę.
Pomówmy o konkretach, żeby zachować ten jakiś złoty balans funu do shitu.

Czemu pałasz tak zażartą nienawiścią i prowadzisz krucjatę przeciw nieszczęsnym patyczakom?  ;-p
Zgaduję co by to tłumaczyło i w pełni usprawiedliwiało: kupiłeś komiks z rozpędu bez spojrzenia na plansze przykładowe i przeżyłeś przykre zaskoczenie, jak go otworzyłeś? :-)
Skoro taka forma graficzna sprawnie opowiada fabułę, to autor spisał się na 100%, jeśli na to stawiał i ma na to amatorów, ale zrozumiałe jest, że ktoś może preferować bardziej wrażenia estetyczne.
Myślę, że nikt pod względem poziomu grafiki nie będzie stawiał tego komiksu na równi z np. "Najemnikiem".

Uwaga o stagnacji w dziale polskim była boleśnie trafna.
Najżywszy jest tam Wydział 7, w którym udziela się @turucorp za co ma dużego plusa.

Wracając do Twojej Skandalisto kategorycznej, trochę skrótowej opinii, że Polacy nie potrafią rysować, (niech nikt już nie pyta o definicje), co dało początek tej długiej dyskusji...
Przyjmuję, że chodziło Co o to, że na rynku brakuje Ci polskich rysowników, którzy by mieli styl taki, jak ...
Myślę, że pożyteczne będzie, jeśli podasz przykłady swoich ulubionych autorów, których odpowiedniki byś z radością widział wśród naszych rodaków.  :-)

Kolego @Jaszczu, recenzja którą zacytowałeś wzbudziła we mnie przekorną chęć przeczytania Barbarzyńców.
Sprawdziłem i mam! :-))
Nawet przypadkiem dwie sztuki.
Jeśli się zdarzy, że postanowisz uświetnić swoim udziałem imprezę komiksową w Kielcach, to Ci dam jeden w prezencie. :-)

To miło z Twojej strony, że próbujesz apelować do zdrowego rozsądku (próżny trud) i doceniam fakt, że chciało Ci się tak rozpisywać. Tyle, że właściwie nic z tego co napisałeś nie zgadza się ze stanem faktycznym, może z wyjątkiem tego, że się robi nudno i niemiło, chociaż z tym nudno to pewnie też część użytkowników by się nie zgodziła. Nie traktujmy tu innych ludzi, jak jakichś debili, co nie wiedzą co robią ani co mówią.

Offline turucorp

« Odpowiedź #447 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 18:11:51 »
A czy to nie jest tak, że każdy moze mieć własną opinię i dla niego ona jest najważniejsza?
Ja np. bardzo lubię mangi od Inio Asano, gdzie wiem, że autor tła robi z przefiltrowanych zdjęć lub z unreal engine. Ale jakoś się nie oburzam, że @Zwirek nie polubiłby tych prac, bo widać, ze są z referencji.

Tyle tylko, że kiedy zderzasz swoją opinię z rzeczywistością, to jest jakimś skrajnym szaleństwem udowadnianie, że opinia jest ponad faktami.
@Zwirek używa określeń typu „chamsko przekalkowane”, chociaż fakty są takie, że coś jest narysowane z natury.
Twoim zdaniem taka „opinia” ma jaką „wagę”?
Można czegoś nie lubić, ale takie jednoznaczne „opinie” to już nie jest nielubienie, tylko czysty hejt, w dodatku cały czas stygmatyzujący autorów ze względu na ich narodowość.
W kwestii „widać, że coś jest z referencji”, @Zwirek wymienia wśród swoich idoli m.in. Alexa Rossa, może ja jestem idiotą, ale te tysiące zdjęć referencyjnych, których Ross nawet nie ukrywa, to jest co, jak nie rysowanie z referencji?
A może on o tym nie wie? Zajmuje się tak bardzo wyszukiwaniem „złotych proporcji”, że już mu czasu brakuje, żeby sprawdzić jak pracują jego idole?
Dopuszczam taką możliwość, chociaż nie za bardzo w to wierzę.

Offline Moreroms

« Odpowiedź #448 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 18:14:47 »
Twoim zdaniem taka „opinia” ma jaką „wagę”?
Nie wiem, nie interesuje mnie to. Jego opinia. Ma do niej prawo. Nie widzę potrzeby walki z czyjąś opinią (i od razu używania argumentu „hejtu”).

Offline turucorp

« Odpowiedź #449 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 18:21:23 »
Nie wiem, nie interesuje mnie to. Jego opinia. Ma do niej prawo. Nie widzę potrzeby walki z czyjąś opinią (i od razu używania argumentu „hejtu”).

Ale zarówno określenie „hejt” jak i wiele innych, których użyłem, to też tylko moja opinia.
Czy ja nie mam prawa do własnych opinii?