Niepopularne opinie komiksowe o niepopularnym polskim komiksie:
1. "Fungae", ochy i achy z każdej strony ,400 stron od człowieka któremu widać że naprawdę chciało się rysować a scenariusz nie dojechał na taką objętość , sami autorzy przyznali że całość miała się zamknąć na kilkudziesięciu stronach i uważam że gdyby autorzy trzymali się pierwotnego planu mógłby to być komiks roku 2023. Całość faktycznie jest pięknie narysowanym heteroseksualnym manifestem o tym że dziecko do normalnego wychowania potrzebuje zarówno matki jak i ojca, plus fajnie że Kultura Gniewu to nie tylko postęp i nowomowa ala "Załoga Promienia" . To też chyba jedyny komiks na świecie o takiej objętości który pęka w 15 minut , czy przypadkowy czytelnik wydający stówę będzie zadowolony z lektury ? Śmiem wątpić .
2. Słodkie chłopaki - kupiłem , widzę że nominacja do najlepszego komiksu PL 2022, wizualnie nie przemówił do mnie ale chciałem sprawdzić w ramach wspierania autorów PL .Co jurorzy widzieli w tym dziele to ja nie wiem, albo kolesiostwo albo faktycznie nie ma z czego wybierać, może być też trzecia opcja, nie wykluczam że nie dojrzałem to takich artystycznych "dzieł" . Generalnie styl Jacka Świdzińskiego to przy tym wizualna uczta

pomysł na komiks może i niezły , taki "Osiedlo-swobodny" ale to jest jeden wielki chaos nadający się może do hardkorowych zinów z lat dziewięćdziesiątych a nie do albumu. Ja mam to dać komuś żeby zarazić komiksem PL , serio??
3. Oglądałem też wywiad Kamila Smiałkowskiego z człowiekiem który organizował Złote Kurczaki i on tam powiedział coś takiego że scenariusz go mało interesuje i głównie to lubi sobie porysować plus niezrozumiałe dla mnie tłumaczenie co można nazwać komiksem niezależnym a co nie i taki Wilq na przykład nie jest bo się sprzedaje w większych nakładach i jest popularny, nie rozumiem tego podejścia. Lubię oglądać rysunki, cieszę się że Polacy mają zajawkę na tworzenie komiksów ale fajnie jeżeli współgra to z treścią i po takim tekście ja jako potencjalny czytelnik średnio mam ochotę sprawdzać niezależne produkcje ale z tego co zdążyłem zrozumieć to w większości są to bardziej produkcje "od ziomków dla ziomków" , coś jak w polskim hip-hopie na początku lat dziewięćdziesiątych, czyli "sztywniutko" i w hermetycznym gronie.
Ale oczywiście w miarę możliwości sprawdzam i udało mi się wyłowić perełki, dla mnie dobry niezależny komiks to Wilq, Dwa Gwoździe ,Mieszko czy W.E. Są to świetne,regularne serie, na które nie trzeba czekać po 3 lata na kolejny tom , z tych serii bije twórcza pasja . Ale takimi produkcjami, z całym szacunkiem dla twórców i zajebistości ich produktów, komiksowego świata się nie podbije.
Jak to napisał kolega Chmielu, mainstream u Nas leży i poza "Wydziałem 7 " nie wiem co jeszcze mógłbym wskazać na przykład takiego komiksu.
4. Niezrozumiałe opinie że komiksy rysowane dla IPN są be bo to propaganda a dla unii europejskiej super i bez propagandy.
Według mnie to są bardzo dobre i sprawnie zrealizowane komiksy historyczne ,ale wiadomo skoro "Wyklęci" to z automatu idzie hejt . A to co Hubert Ronek robi dla dzieciaków to mistrzostwo świata i bardzo dobrze że IPN zauważył, że warto ładować kasę w dobry komiks edukacyjny.
5. Generalnie, teraz trudniej oceniać polskie produkcje i podejrzewam że więcej od nich wymagam z tego względu że powiedzmy 75 procent zajebistych naj komiksów z całego świata mamy już przerobione i na półkach i skala oceniania jest inna, i pytanie czy gonimy ten komiksowy świat czy stoimy w miejscu ? Od zawsze trzymam kciuki za komiksiarzy co robią karierę za granicami naszego komiksowego zaścianka , od Piotra Kowalskiego, Jakuba Rebelkę, Szymona Kudrańskiego po Magdalenę Kanię i Macieja Kura z Delisiami bo to są piękne przykłady że można i że się da .
6. Nie interesują mnie kreski ,style i spirale w kadrach, jakbym miał to jeszcze analizować to bym przerabiał jeden komiks na miesiąc i finalnie dał se spokój, ale szacunek Panowie za pasję i wiedzę w tym kierunku.
Póki co tyle ode mnie , następnym razem w ramach niepopularnych opinii może będzie pozytywniej o współczesnym polskim komiksie, pozdrawiam