Autor Wątek: Niepopularne opinie komiksowe  (Przeczytany 59549 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ukaszm84

• Gość
Odp: Niepopularne opinie komiksowe
« Odpowiedź #420 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 12:11:59 »
Czytaj waść mój komentarz i ucz się, jak można merytorycznie i konstruktywnie odpowiedzieć, zamiast hejtować.

Tak, ten twój komentarz jest w porządku, bo wyrażasz w nim swoją opinię. Nie twierdzisz, że ktoś, kto robi kolaż nie ma warsztatu i nie umie rysować, tylko twierdzisz, że masz na niego alergię i to nie twoja stylistyka, co jest zupełnie ok.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #421 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 12:15:59 »
Niepopularne opinie komiksowe o niepopularnym polskim komiksie:

1.   "Fungae", ochy i achy z każdej strony ,400 stron od człowieka któremu widać że naprawdę chciało się rysować a scenariusz nie dojechał na taką objętość , sami autorzy przyznali że całość miała się zamknąć na kilkudziesięciu stronach i uważam że gdyby autorzy trzymali się pierwotnego planu mógłby to być komiks roku 2023.  Całość faktycznie jest pięknie narysowanym heteroseksualnym manifestem o tym że dziecko do normalnego wychowania  potrzebuje zarówno matki jak i ojca, plus fajnie że Kultura Gniewu to nie tylko postęp i  nowomowa ala "Załoga Promienia" . To też chyba jedyny komiks na świecie o takiej objętości który pęka w 15 minut , czy przypadkowy czytelnik wydający stówę będzie zadowolony z lektury ? Śmiem wątpić .

2. Słodkie chłopaki -  kupiłem , widzę że nominacja do najlepszego komiksu PL 2022, wizualnie nie przemówił do mnie ale chciałem sprawdzić w ramach wspierania autorów PL .Co jurorzy widzieli w tym dziele to ja nie wiem,  albo kolesiostwo albo faktycznie nie ma z czego wybierać, może być też trzecia opcja, nie wykluczam że nie dojrzałem to takich artystycznych "dzieł" . Generalnie styl Jacka Świdzińskiego to przy tym wizualna uczta  :) pomysł na komiks może i niezły , taki "Osiedlo-swobodny" ale to jest jeden wielki  chaos nadający się może do hardkorowych zinów z lat dziewięćdziesiątych a nie do albumu. Ja mam to dać komuś żeby zarazić komiksem PL ,  serio??

3. Oglądałem też wywiad Kamila Smiałkowskiego z człowiekiem który organizował Złote Kurczaki i on tam powiedział coś takiego że scenariusz go mało interesuje i głównie to lubi sobie porysować plus niezrozumiałe dla mnie tłumaczenie co można nazwać komiksem niezależnym a co nie i taki Wilq na przykład nie jest bo się sprzedaje w większych nakładach i jest popularny, nie rozumiem tego podejścia. Lubię oglądać rysunki, cieszę się że Polacy mają zajawkę na tworzenie komiksów ale fajnie jeżeli współgra to z treścią i po  takim tekście ja jako potencjalny czytelnik średnio mam ochotę sprawdzać niezależne produkcje ale z tego co zdążyłem zrozumieć to w większości są to bardziej produkcje "od ziomków dla ziomków" , coś jak w polskim hip-hopie na początku lat dziewięćdziesiątych, czyli "sztywniutko" i w hermetycznym gronie.
  Ale oczywiście w miarę możliwości sprawdzam i udało mi się wyłowić perełki, dla mnie dobry niezależny komiks to Wilq, Dwa Gwoździe ,Mieszko czy W.E. Są to świetne,regularne serie, na które nie trzeba czekać po 3 lata na kolejny tom , z tych serii bije twórcza pasja  . Ale takimi produkcjami, z całym szacunkiem dla twórców i zajebistości ich produktów, komiksowego świata się nie podbije.
 Jak to napisał kolega Chmielu, mainstream u Nas leży i poza "Wydziałem 7 " nie wiem co jeszcze mógłbym wskazać na przykład takiego komiksu. 

4. Niezrozumiałe opinie że komiksy rysowane dla IPN są be bo to propaganda a dla unii europejskiej super i bez propagandy.
Według mnie to są bardzo dobre i sprawnie zrealizowane komiksy historyczne ,ale wiadomo skoro "Wyklęci" to z automatu idzie hejt . A to co Hubert Ronek robi dla dzieciaków to mistrzostwo świata i bardzo dobrze że IPN zauważył, że warto ładować kasę w dobry komiks edukacyjny. 

5. Generalnie, teraz trudniej oceniać polskie produkcje i podejrzewam że więcej  od nich wymagam z tego względu że powiedzmy 75 procent zajebistych naj komiksów z całego świata mamy już przerobione i  na półkach i skala oceniania jest inna, i  pytanie czy gonimy ten komiksowy świat czy stoimy w miejscu ? Od zawsze trzymam kciuki za komiksiarzy co robią karierę za granicami naszego komiksowego zaścianka , od Piotra Kowalskiego, Jakuba Rebelkę, Szymona Kudrańskiego po Magdalenę Kanię i Macieja Kura z Delisiami bo to są piękne przykłady że można i że się da .

6. Nie interesują mnie kreski ,style i spirale w kadrach, jakbym miał to jeszcze analizować  to bym przerabiał jeden komiks na miesiąc i finalnie dał se spokój, ale szacunek Panowie za pasję i wiedzę w tym kierunku.

Póki co tyle ode mnie , następnym razem w ramach niepopularnych opinii może będzie pozytywniej o współczesnym polskim komiksie, pozdrawiam  :)

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #422 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 12:24:00 »
Z ciekawości: te rysunki Janusza wyglądają świetnie. To jest jakiś komiks gdzieś wydany? Bo chętnie bym wsparł polską twórczość.  :D

To zdaje się są plansze z "Fantomena" znanego u nas jak "Phantom". Janusz jest jednym z rysowników tej bardzo popularnej w Szwecji serii. Tu znalazłem link do numerów, w których są jego rysunki:

https://seriersant.se/Janusz-Ordon

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #423 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 12:45:17 »
3. Oglądałem też wywiad Kamila Smiałkowskiego z człowiekiem który organizował Złote Kurczaki i on tam powiedział coś takiego że scenariusz go mało interesuje i głównie to lubi sobie porysować plus niezrozumiałe dla mnie tłumaczenie co można nazwać komiksem niezależnym a co nie i taki Wilq na przykład nie jest bo się sprzedaje w większych nakładach i jest popularny, nie rozumiem tego podejścia. Lubię oglądać rysunki, cieszę się że Polacy mają zajawkę na tworzenie komiksów ale fajnie jeżeli współgra to z treścią i po  takim tekście ja jako potencjalny czytelnik średnio mam ochotę sprawdzać niezależne produkcje ale z tego co zdążyłem zrozumieć to w większości są to bardziej produkcje "od ziomków dla ziomków" , coś jak w polskim hip-hopie na początku lat dziewięćdziesiątych, czyli "sztywniutko" i w hermetycznym gronie.

Stary, ale wiesz, że podejście Fila do twórczości czy definiowanie przez niego co jest a co nie jest niezalem, to nie są żadne aksjomaty rezonujące na absolutnie całą twórczość ludzi działających w tzw. niezalu?

Zadaj sobie trochę trudu i przejrzyj choćby te pozycje w sklepie Gildia, które zostały otagowane jako Złote Kurczaki 2023:

https://www.gildia.pl/szukaj/seria/zlote-kurczaki-2023?sort=premiere

Masz tu taką różnorodność styli i gatunków, że wrzucanie wszystkiego do worka "od ziomków dla ziomków" czy "sztywniutko" jest po prostu krzywdzące dla tych autorek i autorów.

Poza tym to co napisałeś bardziej by się nadawało do wątku "popularne opinie o polskim komiksie", bo z tego co czytam w tym i innych wątkach to raczej powszechne na tym forum jest albo olewanie polskich komiksów (co raczył zauważyć kolega Skandalista - aktywność userów w dziale "polski komiks"), albo wbijanie z satysfakcją kolejnych szpileczek w ich kierunku. Czytelników ceniących polski komiks jest tu raczej garstka. Przynajmniej tych, którym chce się tu cokolwiek pisać.

Offline Kielo

« Odpowiedź #424 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 13:05:12 »
Przynajmniej tych, którym chce się tu cokolwiek pisać.

Naprawde dziwi Cie to, ze niektorzy nie chca pisac? Po tym wszystkim co tu wczesniej bylo napisane? Gownoburza pogania gownoburze.

Mnie z kolei dziwi, ze jeszcze jakikolwiek tworca ma sile/energie/czas kopac sie z koniem...

Offline PabloWu

« Odpowiedź #425 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 13:07:42 »
 Wiem, że nie jest aksjomatem to co mówi Fil, oceniłem po prostu Jego wypowiedź jako człowieka który organizuje największy? festiwal komiksu niezależnego w Polsce i tworzy regulamin festiwalu w którym definiuje co jest a co nie jest takim komiksem.

Wypisałem kilka niezależnych pozycji które uważam za bardzo dobre i które polecam wszędzie każdemu czyli jednak nie wrzucam wszystkiego do jednego worka i  gdzie w tym jest olewanie to ja nie wiem.

To moja opinia na dany temat, nic więcej.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #426 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 13:08:59 »
Po przebiciu się przez 5 stron tego wątku zastanawiam się, czy wolno mi dalej czytać komiksy, jeśli rysunki oceniam czysto subiektywnie, bez głębszej analizy warsztatu itd...

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #427 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 13:13:01 »
Naprawde dziwi Cie to, ze niektorzy nie chca pisac? Po tym wszystkim co tu wczesniej bylo napisane? Gownoburza pogania gownoburze.

Mnie z kolei dziwi, ze jeszcze jakikolwiek tworca ma sile/energie/czas kopac sie z koniem...

Absolutnie mnie nie dziwi :)

Offline Popiel

« Odpowiedź #428 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 13:23:07 »

2. Słodkie chłopaki -  kupiłem , widzę że nominacja do najlepszego komiksu PL 2022, wizualnie nie przemówił do mnie ale chciałem sprawdzić w ramach wspierania autorów PL .Co jurorzy widzieli w tym dziele to ja nie wiem,  albo kolesiostwo albo faktycznie nie ma z czego wybierać, może być też trzecia opcja, nie wykluczam że nie dojrzałem to takich artystycznych "dzieł" . Generalnie styl Jacka Świdzińskiego to przy tym wizualna uczta  :) pomysł na komiks może i niezły , taki "Osiedlo-swobodny" ale to jest jeden wielki  chaos nadający się może do hardkorowych zinów z lat dziewięćdziesiątych a nie do albumu. Ja mam to dać komuś żeby zarazić komiksem PL ,  serio??

Rysunki - kwestia osobniczego gustu, moim zdaniem doskonale oddają nastrój historii i to w ogóle bardzo dobra rzecz jest.

A czy możesz "Słodkimi.." kogoś zarazić komiksem PL? A skąd pomysł, że można "zarażać" tylko wysmakowanymi, kolorowymi obrazkami, zachowującymi wszelkie proporcje? Wyobraź sobie kogoś, kogo kontakt z komiksami zakończył się właśnie na hardkorowych zinach z lat 90. Potem nic. Pokazujesz mu "Słodkich...", odnajduje znajome wątki i motywy, sięga po zbliżone tematycznie"Osiedle Swoboda", potem po archiwalne "Produkty", poznaje inne rzeczy, innych autorów, inne stylistyki... W efekcie wkręca się w komiks.

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #429 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 13:28:19 »
odnoszę wrażenie, że ten temat powstał po to, żeby ktoś w praktyczny sposób przećwiczył metodę "dryfu" ze Sposobu na Alcybiadesa

poza tym zastanawiam się, na jakiej podstawie piszący uważają, że ich opinie są niepopularne, tzn jak to zmierzyli? bo samo to, że wypowiem się w kontrze do kilku recenzji czy forumowych opinii wcale nie musi oznaczać, że moja opinia jest niepopularna.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #430 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 13:38:44 »
Rysunki - kwestia osobniczego gustu, moim zdaniem doskonale oddają nastrój historii i to w ogóle bardzo dobra rzecz jest.

A czy możesz "Słodkimi.." kogoś zarazić komiksem PL? A skąd pomysł, że można "zarażać" tylko wysmakowanymi, kolorowymi obrazkami, zachowującymi wszelkie proporcje? Wyobraź sobie kogoś, kogo kontakt z komiksami zakończył się właśnie na hardkorowych zinach z lat 90. Potem nic. Pokazujesz mu "Słodkich...", odnajduje znajome wątki i motywy, sięga po zbliżone tematycznie"Osiedle Swoboda", potem po archiwalne "Produkty", poznaje inne rzeczy, innych autorów, inne stylistyki... W efekcie wkręca się w komiks.

A poza tym skąd to założenie, że każdy komiks ma spełniać jakieś mityczne, nieistniejące założenie, że każdy komiks ma być uniwersalnym magnesem przeciągającym nieprzekonanych do komiksu na jasną stronę mocy.

Jeśli chodzi o "Słodkich chłopaków" to taka ciekawostka, że był to jedyny akcent komiksowy na dużej wystawie młodej sztuki "Niepokój prychodzi o zmierzchu" i może być akurat ciekawy dla ludzi, którzy lubią takie klimaty:

https://zacheta.art.pl/pl/wystawy/niepokoj-przychodzi-o-zmierzchu-the-discomfort-of-evening

Wiem, wiem, sztuka współczesna to malowanie kałem tyłkiem po prześcieradle. Tylko, że akurat byłem na ww wystawie i było to tam dużo ciekawych rzeczy, nawet dla takiego laika jak ja.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #431 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 13:40:20 »

Dzięki za post, piona. Jak sam zauważyłeś to kwestia odbiorcy i tego co oczekuje od komiksu, ja uważam że w popularyzowaniu komiksu i szukaniu masowego odbiorcy "prędzej można "zarażać" tylko wysmakowanymi, kolorowymi obrazkami, zachowującymi wszelkie proporcje " .
  A " Słodkie chłopaki" jakby ukazywały się odcinkowo w "Produkcie"  miałoby to sens i możliwe że inny byłby mój odbiór, całość mnie zmęczyła niemiłosiernie pomimo że tematyka jest mi "bliska" .

Offline Chmielu

« Odpowiedź #432 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 14:20:00 »
odnoszę wrażenie, że ten temat powstał po to, żeby ktoś w praktyczny sposób przećwiczył metodę "dryfu" ze Sposobu na Alcybiadesa

Ha! Pan Edmund Niziurski zawsze na propsie! ;D

A Turu to przejawia postawy gogiczne ;)

To Popiel ćwiczy dryf. Przyznaj się, Popiel (cytując Mistrza): "Żujesz czy łuskasz?" :D

Jak tu poczytałem o tych wszystkich spiralach i złotych środkach to: "zląkłem się, że chwila moja nadeszła i sonda zostanie zapuszczona w mętne płycizny mej wiedzy." ;D

To nie pandemia, to test IQ.

"Żadna ilość dowodów nigdy nie przekona idioty" /
„Łatwiej jest oszukać ludzi niż przekonać ich, że zostali oszukani” Mark Twain

Offline Dracos

« Odpowiedź #433 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 14:42:37 »
Po przebiciu się przez 5 stron tego wątku zastanawiam się, czy wolno mi dalej czytać komiksy, jeśli rysunki oceniam czysto subiektywnie, bez głębszej analizy warsztatu itd...
Czytać możesz, kupować możesz, tylko lepiej żebyś nie wyrażał swojej opinii To zostaw profesjonalistom i zawodowym krytykom po ASP.

Offline turucorp

« Odpowiedź #434 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 14:44:56 »
Rozumiem, że jeśli ktoś inny zada to samo pytanie, to odpowiesz?

„Ktoś inny” to dosyć szerokie pojęcie. Zazwyczaj, kiedy widzę, że rozmówca ma problem ze mną, odsyłam go do McClouda, bo jest łatwy, przystępny i nie da się za bardzo z nim dyskutować.

Proszę, mój cytat, gdybyś czytał uważnie to byś mi tego nie zarzucał.W skrócie, jeśli artysta korzysta z referencji, ale ja tego nie dostrzegam, to bez różnicy. Tytuły komiksów polskich autorów, które podałeś, wyszukałem w sieci przykładowe strony i przy niektórych miałem nieodparte wrażenie, że są z referencji, wręcz chamsko przekalkowane. Nawet jeśli nie wszystkie były kalkowane, to nadal tak wyglądały, jakby były z plotera.

Trzymaj (jest tego oczywiście dużo więcej):
https://www.fjsink.com/illustrationblog/2021/6/28/moebius-aka-jean-giraud-on-using-photo-reference
https://boingboing.net/2017/12/15/moebiuss-photo-reference.html
https://rightearleft.files.wordpress.com/2015/01/smith_reference_1.jpg
https://twitter.com/pascalblanche/status/1055201710673747970
https://royalboiler.wordpress.com/2011/06/10/word-life/#jp-carousel-493

Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.