Autor Wątek: Niepopularne opinie komiksowe  (Przeczytany 59669 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Niepopularne opinie komiksowe
« Odpowiedź #330 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 21:00:39 »
Miałem nie brać udziału, ale dorzucę swoje spostrzeżenia:

- Proporcje kadru z paska Gaulda nie wskazują na zastosowanie spirali Fibonacciego.

- Zastosowanie patyczaków w komiksie w zamyśle zwiększa uniwersalność postaci (każdy może się z nią utożsamiać, ponieważ nie ma cech wyróżniających się) - pomijając sprawy techniczne i warsztatowe - może to być główny cel użycia takiego zabiegu.

A zastosowanie patyczaków w "portrecie" co w zamyśle ma sprawić?

Offline turucorp

« Odpowiedź #331 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 21:13:09 »
I kiedy wydaje ci się, że już bardziej nie da się walnąć głową w parapet, przychodzi @Skandalista i udowadnia, że nie odróżnia określenia "sportretować na rysunku" od "narysować portret".  :o
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

« Odpowiedź #332 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 21:22:32 »
  No fakt, kompromitacja ale przecież zaznaczałem wcześniej że się nie znam. Zapomniałem, że aby narysować portret trzeba by najpierw umieć rysować. W takim razie co w zamyśle ma sprawić zastosowanie patyczaków w czasie portretowania na rysunku?

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #333 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 21:24:51 »

To jest ciekawe pytanie, generujące od razu kolejne:
Czy zastosowanie pojedynczych elementów charakterystycznych dla danej osoby to już portret?
Teoretycznie zawsze możemy powołać się na portret karykaturalny.
Jak zwykle odbiór takiego dzieła będzie uzależniony od odbiorcy.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline turucorp

« Odpowiedź #334 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 21:35:01 »
W takim razie co w zamyśle ma sprawić zastosowanie patyczaków w czasie portretowania na rysunku?
Frajdę, koleżko, naprawdę aż tak trudno to zrozumieć?  :o
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

« Odpowiedź #335 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 21:40:12 »
  Bardzo ciekawe pytanie na które nie odpowiedziałeś :)
  Wszystko to wygląda identycznie, więc celowy zabieg możemy przynajmniej na jakiś czas odłożyć na półkę fantasy.

Frajdę, koleżko, naprawdę aż tak trudno to zrozumieć?  :o

A nie, to w sumie dobra odpowiedź. Mi też ten rysunek portretowy czy tam portret rysunkowy sprawia frajdę.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #336 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 21:42:51 »
Jest też jeszcze pytanie, czy ten rysunek miał być upubliczniony, czy miał być dostępny tylko dla osób, które zostały na nim przedstawione. W tym drugim przypadku mamy tu właśnie "frajdę". Rysunek zrobiony w charakterystycznym stylu autora dla konkretnych odbiorców a nie na konkurs, ani nie do Luwru.

EDIT:
  Bardzo ciekawe pytanie na które nie odpowiedziałeś :)
W takim razie podtrzymuję to co napisałem dalej. Możemy ten rysunek uznać za portret karykaturalny. Nie spotkałem się z wytycznymi, które dyskwalifikowałyby takie skategoryzowanie.
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Marzec 2023, 21:46:03 wysłana przez Rodrigues »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline turucorp

« Odpowiedź #337 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 21:49:54 »
Jest też jeszcze pytanie, czy ten rysunek miał być upubliczniony, czy miał być dostępny tylko dla osób, które zostały na nim przedstawione.
Upubliczniony tylko na peju Maszina i został zrobiony dla nas. Nigdy w życiu bym nie podejrzewał, że znajdzie się gdzieś gromada hejterów, która się będzie doktoryzować na tym sympatycznym przejawie docenienia W7 ze strony krańcowo odmiennej grupy twórców.

« Odpowiedź #338 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 21:50:12 »
 Ja mam frajdę w jakimkolwiek przypadku. Szkoda, że nie miałem takiej jak kupiłem komiks i go przeczytałem.
 Czyli tutaj jest to portret karykaturalny, a w komiksie to samo też jest karykaturalne czy jednak uniwersalne, żeby każdy mógł się identyfikować (właściwie po co?)?

Offline turucorp

« Odpowiedź #339 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 21:51:43 »
Ja mam frajdę w jakimkolwiek przypadku. Szkoda, że nie miałem takiej jak kupiłem komiks i go przeczytałem.
 Czyli tutaj jest to portret karykaturalny, a w komiksie to samo też jest karykaturalne czy jednak uniwersalne, żeby każdy mógł się identyfikować (właściwie po co?)?
W jakim znowu komiksie, człowieku? O czym ty teraz piszesz?

« Odpowiedź #340 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 21:55:48 »
 O "Powstanie Film Narodowy" - jedyny komiks autora z wyjątkiem tych szorciaków z "Przekroju", który przeczytałem. Nie miałem z niego takiej frajdy, jaką teraz mam.

Offline turucorp

« Odpowiedź #341 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 21:59:30 »
Nie miałem z niego takiej frajdy, jaką teraz mam.
Czy ty masz do mnie pretensje, że nie podszedł ci jakiś komiks? :O

« Odpowiedź #342 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 22:00:43 »
 Przecież sam się zapytałeś o jaki komiks mi chodzi.

Offline turucorp

« Odpowiedź #343 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 22:07:06 »
Przecież sam się zapytałeś o jaki komiks mi chodzi.
Twoim zdaniem miałem się domyślić?
W tej chwili zacząłem dopuszczać możliwość, że cała nasza konwersacja ma taką a nie inną formę, ze względu na to, że ty wychodzisz z jakiś tajemniczych założeń, które są dostępne tylko w twojej głowie. I widocznie zakładasz, że ja jestem telepatą.
No to wyjaśnijmy tę kwestię, nie jestem telepatę, przepraszam.  :-[

« Odpowiedź #344 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 22:10:17 »
 No nie, tym bardziej ze na dobra sprawe pisalem do Rodriguesa. Chociaz w sumie mozna bylo zalozyc ze chodzi o jakis komiks Jacka Świdzińskiego, jest różnica jaki?