Autor Wątek: Nagrody Orient Men  (Przeczytany 22684 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jaszczu

Odp: Nagrody Orient Men
« Odpowiedź #180 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 14:01:00 »
Ja się na nic nie powołuję, tylko pokazuję, że zdanie Leyka:

Ale do nagród to go powinny dzielić lata świetlne.

brzmi nieco śmiesznie w kontekście tego, że "Kaczki" zgarnęły najważniejsze nagrody
komiksowe na świecie.

Ale Twoja odpowiedź absolutnie mnie nie dziwi, gdyż wiem, wiem - są tylko jedne jedyne słuszne
nagrody na świecie - te przyznane przez specforumowiczów. Cała reszta to "nagrody z klucza",
"koledzy kolegom" i tak dalej, i tak dalej :)

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #181 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 14:21:43 »
Się wie... Skoro "świat cały" nagradza, to i polski "zaścianek" papugować musi :)

Pytanie tylko który my mamy rok i czy nadal wypada udawać, że są wczesne lata 90. ubiegłego wieku...

Offline komiks

« Odpowiedź #182 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 14:57:36 »

brzmi nieco śmiesznie w kontekście tego, że "Kaczki" zgarnęły najważniejsze nagrody
komiksowe na świecie.

Ale Twoja odpowiedź absolutnie mnie nie dziwi, gdyż wiem, wiem - są tylko jedne jedyne słuszne
nagrody na świecie - te przyznane przez specforumowiczów. Cała reszta to "nagrody z klucza",
"koledzy kolegom" i tak dalej, i tak dalej :)

Nigdzie nie pisałem o kolesiostwie.

Natomiast uważam, że nagrody z klucza, mogą być przyznawane nieświadomie. Współczesne społeczeństwo, szczególnie to lewicujące, jest wychowane w pewnych wartościach, które zostały im wdrukowane głównie przez mainstream i korporacje. Indoktrynacja jest na tyle silna, że często "przekaz" wygrywa w dziedzinach, gdzie wydawałoby się, sztuka powinna być na pierwszym miejscu. Po prostu stajemy się społeczeństwem ideologicznym, przekaz musi się zgadzać, inaczej zostaniesz zaszufladkowany i wykluczony.

Na komikspecu mamy anonimowość, która sprzyja wyrażaniu własnej opinii, bez obawy przed ostracyzmem. Osobiście wierzę, że gdy zrzucimy kajdany cenzury i korporacyjnego przekazu, to ludzie szybko wrócą do normy. Niestety najgorsze prawdopodobnie jeszcze przed nami - tak zwana "mowa nienawiści" oraz zniesienie anonimowości w Internecie.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Koalar

« Odpowiedź #183 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 15:24:03 »
Nie wiem dlaczego, ale "Kaczki" kojarzą mi się ze skrótem KWA.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Popiel

« Odpowiedź #184 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 15:31:05 »
Współczesne społeczeństwo, szczególnie to lewicujące, jest wychowane w pewnych wartościach, które zostały im wdrukowane głównie przez mainstream i korporacje.

Nie znam nikogo lewicowego, kto utożsamiałby się z korporacjami. Co za fikołka właśnie zrobiłeś?
Na komikspecu mamy anonimowość, która sprzyja wyrażaniu własnej opinii, bez obawy przed ostracyzmem.

Komiksie. Chyba nadajesz anonimowości zbyt wielką rangę. Ona niczemu nie sprzyja, pozwala tylko opowiadać głupoty, a potem udawać, ze to nie Ty. I pluć anonimowo jadem na wszystkich, jak klasyczny ruski szpion. Głupie to strasznie, debilne wręcz. Ale jak wolisz. Żwirku.

Online michał81

« Odpowiedź #185 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 15:41:28 »
Widzę że rozpoczęto sezon wręczania nagród i jak zawsze na forum spina z tego powodu.

Może pora w końcu zrobić zrzutę i ogarnąć jakiś format nagrody za forumowe głosowanie? Bo jak zwykle temat umarł i sorry, ale te dyplomy to słabo wyglądają.
« Ostatnia zmiana: Wt, 15 Kwiecień 2025, 15:50:17 wysłana przez michał81 »

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #186 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 15:46:53 »
Zawsze najlepsze są te nagrody, które sami przyznajemy.
Batman returns
his books to the library

Offline komiks

« Odpowiedź #187 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 15:51:26 »
Nie znam nikogo lewicowego, kto utożsamiałby się z korporacjami.
I czego to dowodzi? Cechą indoktrynacji jest między innymi to, że zindoktrynowany przyjmuje narzucone wartości jako swoje, pomimo iż często nie potrafi ich uzasadnić.

Komiksie. Chyba nadajesz anonimowości zbyt wielką rangę. Ona niczemu nie sprzyja, pozwala tylko opowiadać głupoty, a potem udawać, ze to nie Ty. I pluć anonimowo jadem na wszystkich, jak klasyczny ruski szpion. Głupie to strasznie, debilne wręcz. Ale jak wolisz. Żwirku.

Wiesz co, zgadzam się z Tobą. Takim jak Ty, anonimowość pozwala na plucie jadem, co właśnie potwierdziłeś. I dobrze, uważam, że to jest potrzebne. Ludzie którzy tak się zachowują, są sfrustrowani, potrzebują rozładować emocje, jeśli zabronimy im robić to w Internecie, to jak myślisz co się stanie? Będą tłumić w sobie emocje, frustrację, złość, aż w końcu wybuchną i dojdzie do nieszczęścia. Wolę, żebyś zwyzywał mnie w Internecie, niż  zaatakował w realu, albo coś podpalił, zniszczył. Weź pod uwagę, że ta frustracja wylewana anonimowo, jest tylko skutkiem, nie przyczyną.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Komediant

« Odpowiedź #188 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 16:44:34 »
Miałem podobne odczucia. Temat na pewno ważny, ale sam komiks średni (dla mnie osobiście mocno nużący).

Mnie też Kaczki rozczarowały, chociaż akurat nie znużyły; Beaton opowiada sprawnie i ze swarą, zabrakło mi w tym komiksie macguffina. Równie dobrze mógłby być sto stron krótszy albo sto stron dłuższy, z jednej strony dobrze się czytało, z drugiej trochę się snuł bez sprecyzowanego celu. Z zeszłorocznych tytułów od kg z cyklu 'kobiety w brutalnym świecie' znacznie bardziej mnie poruszyło 'Czekanie'.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #189 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 17:04:14 »
To jaką fuzje robimy w tym roku?  8)
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Leyek

« Odpowiedź #190 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 18:49:40 »

komiksowe na świecie.

Ale ja wiem, że zdobyły te nagrody. I nawet mnie to nie dziwi. Jeśli Eisnery zdobyło też bardzo przeciętny komiks o Chińczykach w USA (wydawało to Lost in Time, już nie pamiętam tytułu). Zdobyło, bo wcześniej były nagrody dla czarnoskórych (za coś z Czarną Panterą) to teraz trzeba było dać innej mniejszości, szczególnie jak autor się z niej wywodził. I jak rzadko zgodzę się z Nawimarem, że jesteśmy zakompleksionym narodem i jak coś jest na Zachodzie wychwalane to i u na się MUSI podobać.

Ktoś wcześniej pisał o przekazie vs sztuce. Kurde nie mam nic do komiksów z przekazem (nawet z takim co się nie będę do końca zgadzał), ale niech to będzie dobrze zrobione jak np. prześwietny a przechodzący bez echa Świat bez końca. A nie, że jak jest przekaz to już jest super i trzeba wychwalać. Na naszym poletku komiks o ważnym temacie, ale narysowany i napisany na półamatorsko (Mord na dzielni) też jest promowany do porzygu.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #191 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 19:24:10 »

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #192 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 19:33:30 »
Jak widać jednak #kogoś, bo tu drugi rok z rzędu debata gorąca jak w Końskim  :D

Offline Leyek

« Odpowiedź #193 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 19:40:14 »
Jak widać jednak #kogoś, bo tu drugi rok z rzędu debata gorąca jak w Końskim  :D

To powyżej nazywasz "gorącą debatą"? W ciągu prawie doby marna 1 strona wątku, gdzie się udzielam ja, Ty, Żwirek i parę osób z doskoku (w tym etatowy troll, choć nawet on jakiś przygaszony).
O jakiejś krzywej okładce już by było ponad 5 stron nawalonych.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #194 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 19:56:34 »

Ale czytałeś to co zalinkowałem? Może wkleje fragment bo ciekawe:

Tytuły nominowane w kategorii najlepszy komiks polski i nazwiska twórców, którzy powalczą o tytuł najlepszego rysownika podaje za Komiksopedią. Ufam, że Paweł Deptuch po prostu dopytał u źródła. Nie mogę się oprzeć na oficjalnych informacjach, bo... nigdzie się (w zasadzie!) nie pojawiły. Tak, na PFSK przedstawiono nominowanych twórców i komiksy. Tak, na oficjalnym profilu "Zeszytów Komiksowych" pokazano krótką foto-relację z gali. Ale to tyle. Próżno szukać listy nominowanych. Gdziekolwiek.

Przede wszystkim na stronach i socjalach PSK nie pojawiły się informacje o nominacjach. Nic nie pojawiło się na stronach PFSK albo czytelni Nova. Z tego, co wiem nie wystosowano żadnej informacji do członków PASK w tej sprawie. Albo tylko ja nic nie dostałem. Nie napisano nic do ludzi z branży, którzy mogliby przekazać wieści dalej. Ba, nawet na oficjalnej stronie (!!!) próżno szukać ogłoszenia nominacji za rok 2024.

Wiecie, już nawet nie mówię, że pasowałoby to zrobić "ładnie". Z jakąś pompą czy pomysłem. Przygotować jakieś ładne grafiki. Napisać zgrabne press release. Podesłać tu i tam, zrobić szum. Mówię, żeby zrobić cokolwiek. Cokolwiek. Zasadniczo wychodzi na to, że Orient Meny kompletnie #nikogo. Nagrody polskiego środowiska komiksowego nikogo nie obchodzą. I dla mnie jest to cholernie smutne.

Nigdzie w internecie nie znalazłem też żadnych dyskusji o nominowanych twórcach i tytułach. A dyskutować można choćby o podstawach nominacji dla Jakuba Rebelki w kategorii "najlepszy artysta". Skąd u licha nominacja dla twórcy, który na rynku polskim funkcjonuje trochę jak Rosiński? Niby on nasz rodak, no ale jednak nie do końca.

... ale wracając do meriutm - ot, jedno wydawnictwa zamieściło posta na FB z nominowanymi artystami ze swojej stajni. Kilku innych na swoich socjalach pochwaliło się, że mają szansę na statuetkę i... w zasadzie to tyle. Cisza. Ani na grupkach, ani na socjalach, ani na forum. Poprawcie mnie, jeśli się mylę w tej kwestii. Może na jakichś Discordach, może na Twitterze, Instagramie albo Bluesky`u, może tam coś się jednak dzieje?