Autor Wątek: Nagle Comics - nowy wydawca na rynku  (Przeczytany 202585 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline donT

Odp: Nagle Comics - nowy wydawca na rynku
« Odpowiedź #780 dnia: Śr, 22 Styczeń 2025, 16:36:35 »
Ja niezmiennie uwazam, ze to fajny komiks rozrywkowy i pisalem o tym na dlugo przed polska premiera. To nie jest arcydzielo czy cos glebokiego, ale Ronin nigdy czyms takim nie mial byc. Mial dostarczyc nieglupiej rozwalki z zolwiami w tle. Jest takze laurka dla fanow, zwlaszcza tych klasycznych czarno-bialych od oryginalnych tworcow i Mirage comics. Wszedzie zbiera przynajmniej dobre opinie, czy to na FB, blogach, ezinach, recenzjach w sklepach, pomijajac juz strony zagraniczne, zwlaszcza amerykanskie bo jankesi hajpuja duzo i nie zawsze z glowa. Niemniej jednak tu na forum zostal uniwersalnie zjechany, czesto jak szmata. Nie podejmowalem sie polemiki, bo raz, ze nie czulem takiej potrzeby, a dwa - nie uwazam, ze to cos zmieni. Tym bardziej, ze niektorzy krytykanci zaczytuja sie namietnie w nowych rzeczach od marvela czy dc. Takze teges. Wg mnie Ronin jest spoko, ale to tylko moje skromne zdanie.
« Ostatnia zmiana: Śr, 22 Styczeń 2025, 18:13:48 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Zakrza

« Odpowiedź #781 dnia: Śr, 22 Styczeń 2025, 17:42:29 »
Mi również się podobał. Widziałem/czytywałem Żółwie w różnych wersjach. Ta, jest zdecydowanie lepsza niż jakikolwiek film pełnometrażowy jaki kiedykolwiek powstał (łącznie z tak wychwalanym Zmutowanym chaosem) i lepiej narysowana niż pierwsze, klasyczne, komiksowe żółwie.

Nie wiem skąd hejt na forum, nie czytałem.

Online michał81

« Odpowiedź #782 dnia: Śr, 22 Styczeń 2025, 18:07:26 »
Bo wiele osób nie rozróżnia komiksowych żółwi od animowanych z lat 80, na których się wychowali, a to są zdecydowanie dwa różne produkty. Tak jak @donT napisał: Ronin jest dla fanów tych klasycznych czarno-białych Żółwi od oryginalnych twórców z Mirage comics, a te komiksy wyszły u nas tylko w jednym zeszycie Tm-Semic i po wielu latach w jednym zbiorczym od Fantasmagorie. Te komiksy były zdecydowanie czymś innym niż kolorową bajką, której bliżej do filmów Michael Bay, których był producentem. Zresztą większość komiksów semica dotyczące Żółwi jest oparta o serię Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures z Archie Comics, które są bardziej utrzymane klimacie właśnie tej animacji z lat 80.

Ostatni Ronin wg mnie to dobry komiksy, nawet bardzo dobry. Nie jest tak rewelacyjny jak określają go amerykanie, ale jest w duchu właśnie tej klasycznej serii i stąd może ta ocena oparta na sentymencie, które u nas brakuje jak w przypadku Batmana czy Spider-mana.

« Odpowiedź #783 dnia: Śr, 22 Styczeń 2025, 18:30:45 »
  Chyba po jednym, Tm-Semic wydał tego trzy lub cztery numery. Trzy napewno miałem w rękach. Mógłby ktoś wydać te oryginalne, Fantasmagoriom jakoś wtedy nie zaufałem i o ile pamiętam, dobrze na tym wyszedłem.

Online michał81

« Odpowiedź #784 dnia: Śr, 22 Styczeń 2025, 18:40:57 »
Nie mam nic do zarzucenia wydaniu Żółwi od Fantasmagorie. Duży fajny format, dobry offset, tłumaczenie też było ok (jedyne co brakowało wg mnie tam redakcji dodatków - jak były tłumaczone dodatki to były odnośniki do numerów stron, ale nie wydania zbiorczego, a zeszytowego, co mi irytowało jak szukałem konkretnej strony o której mówili twórcy). Można mieć oczywiście pretensje do samego wydawcy, że nie kontynuował, ale co do wydania to nie mam zastrzeżeń. Większy problem mam z wydaniem Żółwi od Amberu, gdzie wydano po 3 zeszyty (co spowodowało rozbicie jednego tomu IDW aż na 6 albumów) w twardej oprawie i jakimś z komosu formacie.
« Ostatnia zmiana: Śr, 22 Styczeń 2025, 18:45:37 wysłana przez michał81 »

« Odpowiedź #785 dnia: Śr, 22 Styczeń 2025, 19:38:46 »
  Nie chodziło mi o jakość, tylko tam jakaś amba była z pieniędzmi, koniec końców to chyba nie jest pewne czy wszyscy dostali co trzeba. Szybko to się wyprzedało, nawet się zastanawiałem czy nie wziąć, ale to już wtedy było wiadomo, ze wydawca trochę felerny i raczej poza tę jedynkę na okładce nie wyjedzie.

Offline Enceladus

« Odpowiedź #786 dnia: Śr, 22 Styczeń 2025, 20:12:31 »
Jest takze laurka dla fanow, zwlaszcza tych klasycznych czarno-bialych od oryginalnych tworcow i Mirage comics
Mi również się podobał. Widziałem/czytywałem Żółwie w różnych wersjach. Ta, jest zdecydowanie lepsza niż jakikolwiek film pełnometrażowy jaki kiedykolwiek powstał
Bo wiele osób nie rozróżnia komiksowych żółwi od animowanych z lat 80, na których się wychowali, a to są zdecydowanie dwa różne produkty.

Dzięki za info, biorę te żółwie  :D
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline Palyszkiewicz

« Odpowiedź #787 dnia: Śr, 22 Styczeń 2025, 20:46:21 »
  Nie chodziło mi o jakość, tylko tam jakaś amba była z pieniędzmi, koniec końców to chyba nie jest pewne czy wszyscy dostali co trzeba. Szybko to się wyprzedało, nawet się zastanawiałem czy nie wziąć, ale to już wtedy było wiadomo, ze wydawca trochę felerny i raczej poza tę jedynkę na okładce nie wyjedzie.
Ja dostałem żółwie w ramach rekompensaty za niewydane Providence, Button mana i Rachel Rising

Offline Zakrza

« Odpowiedź #788 dnia: Cz, 23 Styczeń 2025, 06:40:40 »
Ja dostałem żółwie w ramach rekompensaty za niewydane Providence, Button mana i Rachel Rising
Masz na myśli drugi tom RR? Pierwszy wydali. Dostałem gratis do Żółwi i o ile pamiętam, to była najlepszego pozycja jaką można było dostać w gratisie 😁 a dodawali losowo.

Offline Palyszkiewicz

« Odpowiedź #789 dnia: Cz, 23 Styczeń 2025, 07:58:42 »
Masz na myśli drugi tom RR? Pierwszy wydali. Dostałem gratis do Żółwi i o ile pamiętam, to była najlepszego pozycja jaką można było dostać w gratisie a dodawali losowo.
Tak, zrobiłem u nich preorder na 2 tom RR i Providence albo Buttona. Wtedy sprawa się rypła. W sumie to szkoda że nikt się do tej pory nie zabrał za Terrego Moora, RR i Obcy w raju to są bardzo dobre komiksy a licencja chyba już powinna być wolna...

A wracając to żółwi to ten pierwszy tom Ultimate Collection bardzo mi się podobał i nie żałuję takiej formy rekompensaty Resztę też chętnie bym przytulił po polsku.

Offline LukCook

« Odpowiedź #790 dnia: So, 25 Styczeń 2025, 09:15:13 »
❗️🔥❗️ Chyba nigdy wcześniej nie dostaliśmy tylu maili, które zaczynałyby się tak: "Czy wydacie...?", "Kiedy wydacie kolejny tom...?", "Macie w planach wydanie...?", "Można już zamówić kontynuację....?". O jaki tytuł chodzi? Odpowiedź może być tylko jedna, o TRANSFORMERS! Tom drugi w księgarniach zagości pod koniec lutego, tymczasem sprawdźcie przykładowe plansze!

Online Konrad

« Odpowiedź #791 dnia: So, 25 Styczeń 2025, 19:48:08 »
Francuzi pokazali ostatnio okładkę i przykładowe plansze z tego nowego Parkera, który u nich wychodzi już w marcu, a u nas w kwietniu.
https://www.dupuis.com/parker-1969/bd/parker-1969-la-proie/120758

Ten tom będzie miał 112 stron i będzie zamkniętą historią, która jest adaptacją książki The Sour Lemon Score.
https://www.goodreads.com/book/show/595808.The_Sour_Lemon_Score

Opis fabuły:
"Parker, wielki facet o hollywoodzkim wyglądzie i kwadratowej szczęce, lubi urozmaicać swoje życie: raz jest złodziejem, raz rabusiem lub złodziejem samochodowym. Znany z tego, że jest zimny, profesjonalny i pozbawiony emocji. To prawdziwy mistrz w tym, co robi. Ma jednak własne zasady moralne, w tym szacunek dla danego słowa i sprawiedliwy podział łupu. Nie jest sadystyczny ani okrutny, działa tylko po to, by wykonać swoją pracę, nie tracąc czasu na zbędne rozmowy. Tym razem zaplanował perfekcyjny, teoretycznie bezpieczny skok. Łupem ma być sejf bankowy w Cedar Falls, spokojnej miejscowości w Iowa, a napad ma się odbyć z udziałem trzech doświadczonych wspólników. Sprawy jednak nie potoczą się zgodnie z planem, kiedy jeden z nich postanowi działać na własną rękę i zastrzelić swoich „wspólników”. Tylko Parker wyjdzie z tej sytuacji, a to wcale nie jest dobra wiadomość dla zdrajcy grupy…"

Autorzy już pracują nad kolejnym tomem, który będzie adaptacja jakiejś innej powieści o Parkerze

Online michał81

« Odpowiedź #792 dnia: So, 25 Styczeń 2025, 21:19:04 »
Ciekawe czy Nagle zachowa format pasujący do wydanej przez nich edycji martini.

Offline burberry

« Odpowiedź #793 dnia: Pn, 27 Styczeń 2025, 13:30:04 »
To jakaś inna seria, niż ta wydana przez Taurusa?

Offline Sędzia

« Odpowiedź #794 dnia: Pn, 27 Styczeń 2025, 14:17:48 »
To jakaś inna seria, niż ta wydana przez Taurusa?

To co Taurus wydał to już Nagle wydało w dwóch tomach. Teraz jest coś nowego.